sutraw
Advanced
- Učlanjen(a)
- 29.03.2023.
- Pohvaljen
- 10.188
Mislim da se ipak ne bi složio s konstatacijom "srednje žalosno" jer sad je promet stabilizovan na 1200 jedinica +-. Što je više nego prošle godine. A već je jedan član dr. Optimus pisao da su se i cene povećale i uslovi "pogoršali" za novogradnju što znači da para ima dovoljno i da prodaja ide solidno.
Srednje žalosno je moja ocena stanja i svakako je subjektivna, evo cifara pa ti sam proceni kakvo je stanje sa novogradnjom:
Pa sam zaključi odakle se stabilizuje taj promet, s obzirom da je novogradnja drugu godinu zaredom u slobodnom padu (i tek će se videti kakvo je stanje kad se izduva sve ono što je kupljeno pre skoka cena).
Neko je rekao na temi da je procena da se u BG gradi 10k stanova godišnje, znači ostaće nam inventory od 4k stanova viška ako bude taj tempo gradnje do decembra, ali eto nadamo se da će država ograničavanjem kamatnih stopa da ih spasi
Inače ne kažem da ovo implicira da će cene pasti, ali da je ružičasto, nije.
EDIT: inače bi se na svakom tržištu pad ukupnog prometa od 30% za dve godine posmatrao kao opšta kriza u sektoru, samo se u građevini kod nas ne brine niko, valjda jer svi računaju na te parice od Ekspa i da će država da ih finansira u teškim vremenima.