Filip 01
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 27.02.2023.
- Pohvaljen
- 1.840
Firme i pojedinci kupuju više stanova u zgradama, koje ne stignu ni da vide.Ne znaju tačno ni gde su im ti stanovi(moraju da pronadju prvo te Ugovore pa tamo da pogledaju).Pa sad, to je spekulacija, da l hoce ili nece. Meni nije jasno zasto ne izdaju makar nekome da im placa infostan i porez? Ovakvih stanova ima u Nemackoj, Sloveniji, a bogami ih ima i kod nas i to dosta. Stavio bih neki opasan dodatni porez na ovo. Ako ti stan zvrji prazan duze od 6 meseci, svaki mesec progresivno da se placa 1%, pa 2%, pa 3%... od vrednosti nekretnine.
Nemaju vremena i mrzi ih da ih izdaju, verovatno kada skupe baš mnogo stanova onda će napraviti i taj sektor u firmi da se time bavi. Da taj neki porez bi ih stimulisao da to odrade ranije.
E sada oko tog poreza, kačio sam da su negde u Nemačkoj krenuli sa nekim predlozima zakona da se onda ti prazni stanovi ustupe državi(verovatno će država plaćati minimalni taj zakup stana vlasnicima) da ih ona dalje izdaje ili tako nešto...
Ova solucija je po meni možda i najbolja, vlasnici ne moraju da se cimaju oko izdavanja, predaju državi koja im plaća neki minimalac i po tom minimalcu rešava potrebnim kategorijama u društvu stambeno pitanje po povlašćenim uslovima.