G.I.Joe
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 19.05.2023.
- Pohvaljen
- 3.891
Tačno baš tako. Termin je nebitan. Mislim da ne trebamo porediti sa 2022 godinom koja je bila top godina po svim kriterijumima i tu godinu možemo po meni da isključimo jer tad nije prodao samo ko nije oglasio, a verovatno i neki koji nisu oglasili su prodali jer su ih ljudi sami cimali i pitali.Pa dobro, može da se kaže "navikli", a može i "suočili sa surovom realnošću". Sasvim svejedno.
Ono što sam pisao je da van statistike je stvarni život i treba otići i videti stanje na tržištu. Pa su me neki optuživali da je "normalno da tako je kad pričam sa prodavcima nekretnina". Ali ja sam vam opisao njihov stav. Znam da svako ko prodaje hvali svoga konja, ali ako vam kaže baš me briga, nema popusta, moji uslovi ili šetaj = to znači da imaju pozadinu da tako tvrde i da se tako ponašaju, znači da prodaja nije loša.
Da li će drugi kvartal biti isto tako dobar, ja bi rekao da zato što su ljudi sada dobili barem signal od NBS i ECB da će kamate padati (totalno beznačajnih 0,25%) ali barem neće biti rasta u narednoj godini ili naredne 2 godine. Taj ko ima za stan ima i sa i bez tih 0,25 ili 0,50% nižom ili višom kamatom. Jedino što su ljudi čekali mislim je narativ da neće biti "pogoršavanja uslova". I to su dobili i sad svi što su čekali, a mnogi su o tome pisali da znaju puno ljudi koji čekaju s kešom, su odlučili i kupili.
Prodavci opet su bili strpljivi jer roba nije kvarljiva... Ništa ne gube. Pogotovo novogradnja, malo uspore, malo ovo, malo ono i eto proda se.
Videćemo maj i jun, po mom mišljenju jun će biti jako jak zbog odluka banaka! Znam da kod nas krediti ne igraju veliku ulogu, ali je narativ važan.