Da to tako jeste, vukli bi te za rukav da kupiš CEO stan za 10-15k eura ali ceo stan a ne kvadrat! Pogledaj samo sva vojvođanska sela gde dobiješ celu kuću i plac od 500-800 kvadrata za 10k eura sve all inclusive!!!Neki osporavaju brojke vezano za pad broja stanovnika na Novom Beogradu i iznose neke anegdotske dokaze.
Ja sam odrastao na Novom Beogradu, zgrada od 19 stanova u kojoj sam do skora ziveo je imala 27 dece u moje vreme, danas ima mozda dvoje dece.
Nekada je u zgradi zivelo 60 ljudi, mislim da sada u ovom trenutku nema vise od 30 ljudi. Naravno kada je pravljeno naselje je bilo novo, tako da su dolazili mladni bracni parovi sa decom, ali opet nije doslo do prave smene generacija, kako bi to trebalo da bude.
Gomila stanova je poluprazna/prazna, neki se izdaju, tako da nisam siguran u kojem su statusu trenutno neki od njih.
Podaci koje sam izneo sa Vikipedije su zvanicni podaci popisa.
Gubitak stanovnistva u Srbiji se ubrzao, za 11 godina je izgubljeno 540.000 stanovnika - plus je 300.000 dodato iz administrativnih izvora - tako da nismo ni sigurni gde stvarno ti ljudi zive.
Plus iskreno mozemo da dovedemo u pitanje podatke o broju Albanaca i Bosnjaka, oni iz politickih razloga dodaju i svoju dijasporu. Tako da su padovi mozda i veci.
Pad na prethodna dva popisa je bio oko 320.000.
Je li zna neko koliki je profit investitora?
Meni je ispod casti da punim dzepove nekih polupismenih, alavih investitora, cesto je u pitanju i mafijaski novac.
Stanovi su u najboljem slucaju srednjeg kvaliteta sa Bombaj urbanizmom.
Pogledaj samo sva vojvođanska sela gde dobiješ celu kuću i plac od 500-800 kvadrata za 10k eura sve all inclusive!!!
U vojvođanskim selima sa svom infrastrukturom (gas, internet, kablovska, struja, voda) imaš kuće za 10k da BIRAŠ!!
U vojvođanskim selima sa svom infrastrukturom (gas, internet, kablovska, struja, voda) imaš kuće za 10k da BIRAŠ!!
Pošto klasičan link nemam već samo facebook link onda evo par screenshotova sa oglasom:Možeš li napisati koja su to sela? Može i link do takvih oglasa ako si to razgledao.
Pa niko te ne tera da kupis, sto ne kupis neki prazan u svom bloku?
Problem je i to sto mnogi koji su protiv vlasti nemaju nista protiv ovakvih projekata jer npr. imaju po nekoliko nekretnina i odgovara im bilo sta sto moze da izazove pumpanje cena jer njima licno to odgovara. Ili su na drugi nacin nasli svoje mesto u ovakvoj bari/mulju.Ovim megalomanskim projektima poput BNV, EXPO-a, autoputevima sa enormnom cenom, putem krediritranja i svega ostalog reklamiranog kao nikad vidjen "napredak", se danas toliko mnogo ljudi enormno nalapa u mutnom da su kolicinski sposobni da stvore povecan standard ove zemlje kroz porast potraznje. To je trasa koja ce se nekoj generaciji obiti od glavu. Svakako iz toga tesko da ima povratka. Raslojavanje izmedju politicara, kontraverznih "biznismena", saradnika i prijatelja ovih prvih i svih ostalih ce uzeti eksponencijalni rast. Bukvalno je rodjena jedna nova generacija profitera. Lepo smo birali.
Ako ti je matematika tačna, onda bi prošireno na ceo NBGD 7-8/10 škola bilo potpuno prazno. Trenutno uz kriminalno loš natalitet, neki delovi NBGD-a vape za školom više i ti dalje misliš da je pre bilo više stanovnika. Ok poštujem veruj i dalje.Neki osporavaju brojke vezano za pad broja stanovnika na Novom Beogradu i iznose neke anegdotske dokaze.
Ja sam odrastao na Novom Beogradu, zgrada od 19 stanova u kojoj sam do skora ziveo je imala 27 dece u moje vreme, danas ima mozda dvoje dece.
2011 | 2022 | |
Populacija 0-20 godina | 39.769 | 43.090 |
Populacija 21-40 godina | 63.584 | 53.188 |
Populacija 41-60 godina | 61.345 | 58.564 |
Populacija 61+ godina | 50.223 | 55.894 |
Ukupno | 214.921 | 210.736 |
I u slučaju da je većina kupovina nekretnina po NBG investicionog karaktera, opet bi zakupci trebali biti prijavljeni na toj opštini. Tako da mi ništa nije jasno.Ko zeli, moze da proveri na sajtu Zavoda za Statistiku (https://data.stat.gov.rs/Home/Result/18010403?languageCode=sr-Latn)
Konkretno za Novi Beograd:
2011 2022 Populacija 0-20 godina 39.769 43.090 Populacija 21-40 godina 63.584 53.188 Populacija 41-60 godina 61.345 58.564 Populacija 61+ godina 50.223 55.894 Ukupno 214.921 210.736
Znaci, populacija se jeste smanjila za oko 4k i broj dece se jeste povecao za 3k, tako da su tacne obe cinjenice koje su ovde navodjene.
Cak se povecala i populacija starija od 60 godina (baby boom generacija) za 5k.
Ali je znatno opala populacija od 21-40 godina (10k stanovnika) i malo manje populacija od 41-60 godina (za 3k stanovnika).
Ispada da imamo vise dece i penzionera a manje radno sposobnih.
Pa sad neka tumaci to ko kako hoce.
Moje misljenje, barem tako tumacim ove podatke, jeste da se broj stanova na Novom Beogradu povecao zbog ove stanogradnje, deo stanova je kupljen za zivot, deo kao investicija. Oni koji su kupili za zivot su verovatno porodice sa decom koju mogu da upisu u vrtic ili u skolu i zato imamo rast broja dece. Sa druge strane, mnogi radno sposobni, mladi, bez dece, verovatno napustaju Novi Beograd i verovatno idu u inostranstvo, pa zato imamo ukupno smanjenje broja radno sposobnih.I u slučaju da je većina kupovina nekretnina po NBG investicionog karaktera, opet bi zakupci trebali biti prijavljeni na toj opštini. Tako da mi ništa nije jasno.
Ali ta investicija je u ovom slučaju mrtva, tj. prazna, jer da postoje podstanari valjda bi bili prijavljeni na opštini.Moje misljenje, barem tako tumacim ove podatke, jeste da se broj stanova na Novom Beogradu povecao zbog ove stanogradnje, deo stanova je kupljen za zivot, deo kao investicija. Oni koji su kupili za zivot su verovatno porodice sa decom koju mogu da upisu u vrtic ili u skolu i zato imamo rast broja dece. Sa druge strane, mnogi radno sposobni, mladi, bez dece, verovatno napustaju Novi Beograd i verovatno idu u inostranstvo, pa zato imamo ukupno smanjenje broja radno sposobnih.
Ne mora da znaci, mnogi podstanari su ljudi bez dece kojima nije toliko bitna prijava na adresu. E sad, sigurno ima i ljudi sa decom, a s obzirom da vecina stanodavaca ne prijavljuje stanare, nisam siguran da li oni mogu da budu neprijvaljeni, tj. da se vode na neku drugu adresu a da salju decu u skolu ili vrtic na Novom Beogradu.Ali ta investicija je u ovom slučaju mrtva, tj. prazna, jer da postoje podstanari valjda bi bili prijavljeni na opštini.
Pa puna ti Srbija gradova gde je kvadrat ispod 1000e, biraj. Ne moraju svi ziveti u pet centralnih beogradskih opstina.Doduse cene ce svakako padati, jer je ovo danas totalna besmislica. Srbija ima gdp od svega 11.000 dolara, dok Amerika ima 80.000, Srbija je i dalje jako siromasna zemlja kojoj ne prilici ova cena stanova.
Apsolutno se može govoriti o celom, novom savremenom ciklusu akumulacije kapitala.Ovim megalomanskim projektima poput BNV, EXPO-a, autoputevima sa enormnom cenom, putem krediritranja i svega ostalog reklamiranog kao nikad vidjen "napredak", se danas toliko mnogo ljudi enormno nalapa u mutnom da su kolicinski sposobni da stvore povecan standard ove zemlje kroz porast potraznje. To je trasa koja ce se nekoj generaciji obiti od glavu. Svakako iz toga tesko da ima povratka. Raslojavanje izmedju politicara, kontraverznih "biznismena", saradnika i prijatelja ovih prvih i svih ostalih ce uzeti eksponencijalni rast. Bukvalno je rodjena jedna nova generacija profitera. Lepo smo birali.
Nije to resenje. Mnogi koji nemaju stan u mestu u kome zive vec imaju stan ili kucu u nekom manje razvijenom mestu odakle su pobegli, verovatno sa razlogom, tako da nema potrebe da kupuju kucu ili stan u istom ili nekom drugom nerazvijenom mestu. U teoriji je super, u praksi ne pije vodu dok se ne sprovede decentralizcija i pocnu malo da razvijaju ostala mesta sem Beograda. Ali nekom ocigledno odgovara centralizacija, pa se zato i dalje gura ta politika.Pa puna ti Srbija gradova gde je kvadrat ispod 1000e, biraj. Ne moraju svi ziveti u pet centralnih beogradskih opstina.
Pa puna ti Srbija gradova gde je kvadrat ispod 1000e, biraj. Ne moraju svi ziveti u pet centralnih beogradskih opstina.