Pozdrav ljudi.
Evo detaljnije analize za 2024 za koju naravno ne mogu da garantujem da ce se desiti ali meni deluje da sve ide ka tome. (Scenario o kojem sam pricao u nekim od post-ova)
Pogledajte prilog 185694Ova slika koju sam okacio pokazuje u kom periodu se trenutno nalazimo, s'tim sto nisam uspeo da nadjem update-ovanu sliku pa ovo "we are here" je danas zapravo na ovom delu gde pise "where we will be in end-2023" malo smo pred jer trziste akcija i dalje ide na gore.
Dosta vas zna a opet za one i koje ne znaju jeste da trziste akcija uglavnom pocne da pada onog trenutka kada FED krene da spusta kamate i na osnovu ove slike u tom trenutku mi bi trebali da udjemo u Strong deflation iliti u prevodu cene svega ce poceti da pada ali zasto je to tako ? Razlog toga je zato sto sada potencijalno US zapravo nece imati problema sa inflacijom, vec ce ona otici u minus. Pokazatelj toga je M2 i inflacija koja u paraleli idu kao po satu, s'tim sto inflacija kasni za M2 nekih 19 meseci.
Pogledajte prilog 185699Na osnovu ove slike inflacija bi otisla u minus i dobili bi deflation period i recesiju 100% i onda bi dobili onaj scenario gde bi moglo da se prica o padu cena nekretnina jer bi nastala panika.
Jos jedan dokaz da nam sledi ostar pad kamata su obveznice, koje uvek unapred rade ono sto ce FED morati da uradi sa kamatama
Pogledajte prilog 185701
Narandzasta linija su kamate, zelena linija obveznice i vidite da su obveznice vec krenule da padaju dok su kamate jos na vrhu i pad deluje poprilicno ostar.
U smislu katastrofe, ovo je jako slicno onome sto je bilo 2008 s'tim sto sada pretpostavljam imaju iskustva i verujem da znaju sta ce da se desi i sada je samo pitanje sta ce uspeti sve da aktiviraju u smislu stimulansa da bi ovo sto pre anulirali i da li ce to uopste uraditi.
Znaci verujem da nam ovaj scenario dolazi i ovo bi trebalo da donese pad cena nekretnina, pitanje je koliko ce to trajati.
Jos jednom, ovo su samo analize, ne mora da znaci da ce biti ovako, samo pratim mrvice
P.S. Prvo spustanje kamata se ocekuje u Martu 2024