Ne bih rekao da je zabluda. UK je de facto najveca kolonijalna sila (bila) na svetu ikada. Prosto najveca imperija koja je ikada postojala, i nijedna sila nije bila jaca od UK. Drugo, A sto se Holandije jeste, trenutno jaca od Spanije, prosto jer je kasnije od Spanije postala kolonijalna supersila. Pre pound sterlinga, globalna svetska valuta u rangu dolara bio je upravo Dutch Gulden. Prosetaj se malo Holandskim muzejima pa pogledaj kakav nakit, zlato i dragocenosti su "doneli kuci" da "sacuvaju dragocenosti od divljaka koji ne umeju da cene umetnine" na isti nacin kao i Britanci. Pola Indonezije su drzali, Javu, Dzakartu, Sumatru... Preko 350 godina su drzali kolonije, samo ovde. Mislim da u Rijksmuseumu (zaboravio sam sad tacno, bio sam 2015e davno) ima sa Indonezije neki kovceg sa nekim nenormalnim dragim kamenjem i oko 350kg cistog zlata i dragih kamenja koje je Holandija otela od nekog tamo kralja, nisam dobar sa istorijom toliko. Ovo je samo 10% sta su sve drzali, posto su drzali i delove Karipskog zaliva, Afrike itd (dakle na raznim stranama su bili aktivni, a bogami i robove su koristli samo tako).
Prema tome pusti ti te price da su to zablude. Nisu to nikakve zablude, to je cinjenicno stanje. Ukoliko ne zelis da ulazimo u neki ozbiljniji rasizam, ja smatram da su svi ljudi dovoljno inteligentni u ovom trenutku na svetu i smatram da manje razlike postoje u to kako je koliko sposoban, u svakom delu sveta postoji manje vise ista gausova raspodela po sposobnosti naroda da stvori odredjeno drustvo. Velika razlika je ta, kada imas obilje bogatstva u startu, veoma je lakse stvoriti kulturno i prosveceno drustvo. Drustvo koje ume da napravi efikasnu i kvalitetnu industriju, privredu, gde zarad kvalitetnog standarda ne podleze odmah korupciji, gde zarad istog tog bogatstva gleda da kreira krize negde drugde u svetu radije nego u svom dvoristu itd itd... Kako to da na zapadu svaka trenutno razvijena i mocna drzava je isto tako bila kolonijalna sila?
Sto se tice drzava poput Ceske ili Slovenije, ti zaista mislis da te drzave nisu sad necije druge kolonije? Pa Slovenija je apsolutno 100% Austrijska interesna sfera, parce teritorije sa sakom ljudi koja moze da stane u 3 americka solitera, daj molim te... Sto se Ceske tice, oni su Nemacka interesna sfera, i apsolutno na njihov napredak utice napredak Nemacke. Isto je i za Poljsku. Stvar sa Ceskom i Poljskom pa i Slovackom, je sto su se momentalno nakon pada Berlinskog zida okrenuli EU, Americi i Nemackoj i rekli: "uzmite nas i radicemo sta nam kazete". I isplatilo im se, a i nije kao da su imali izbor. Istorijski to gledano, Ceska nikad nije ni bila nikakav faktor ni politicki ni vojno pogotovu u odnosu na Srbiju koja se odlucno i hrabro borila u ratovima za svoj suverenitet.
Mene cela ta prica oko tih zemalja podseca na onu pricu - "ne pitaj me kako sam zaradio prvi milion". Znas, a posle je lako....