Šta je novo?

Cene nekretnina

Malo sam pogrešno shvatio ovu kapitalnu dobit, ali nema veze.
Uglavnom, bez subvencija Stepa i IR će se teško prodati za više od 1100 max 1200 eur, a povećava se ponuda.
I nije tako loše ako ti pad cena nekretnina odgovara :)

Da li se porez na kapitalnu dobit obracunava na prodaju stana u kome neko zivi? Tj. stan u kom je prodavac tj. vlasnik prijavljen?

Po meni ne bi trebalo. Recimo ja kupim stan X hiljada eura a posle ga prodam 1,2X hiljada eura i sad treba da platim porez na dobit na tih 0,2X hiljada evra ali se uopste ne racuna koliko sam ja u medjuvremenu "ulupao" u taj stan (renoviranja, odrzavanja, i sl.) tj. da li je meni tih 0,2X uopste bilo kakva "dobit".

Drugo je prodaja stanova iz nasledstva ili prodaja stanova kupljenih radi izdavanja (kao investicija). To i jeste dobit koju treba oporezivati.

Ukoliko kupis nekretninu i prodajes je u roku koji je manji od 10 godina (sada po novom sto najavljuju) od dana kupovine i pri tom ga prodajes po visoj ceni, na tu razliku u ceni placas porez na kapitalnu dobit. Gledaju se samo cene u Ugovorima, nikog ne zanima da li si ti i sta ulozio, to je nedokazivo. Stan se kupuje po vidjenju i ti nikom u poreskom nisi dokazivao zateceno stanje.
Kada su cene konstantno rasle, za one koji su imali kes ovo je bio stravicno unosan biznis.
Ovo je vise za one skupe nekretnine koje kupuju stranci i zele sve cisto da bude. Kod obicnog naroda to moze drugacije.
Uvek mozes da se dogovoris sa buducim kupcem da ti kao kaparu uplati neku sumu, a da u Ugovoru stoji cifra koja je kao u onom prethodnom cime se placanje poreza izbegne. Naravno kapara da ne ide kroz zvanicna dokumenta.

Lose im je to resenje sa 10 godina kao rokom.

Posto neko moze da bude prijavljen samo na jednoj adresi, treba da se ne racuna nikakva kapitalna dobit na prodaju stana u kom je vlasnik tj. prodavac prijavljen, pod uslovom da je bio tu prijavljen bar 2 ili 5 godina (koji god rok se odluci da je adekvatniji) u kontinuitetu unazad od dana prodaje. Za prodaju stana u kom vlasnik tj. prodavac nije bio prijavljen da tu stanuje, racunati kapitalnu dobit bez obzira na to kada je stan kupljen. Ukoliko je stan dobijen kao nasledstvo, racunati razliku izmedju procenjene trzisne cene na dan kada je stan nasledjen i dana kada je stan prodat.

Ovo mi se cini kao osnova za fer i razumno resenje.

Pa nema tu nista fer, produzili su rok i podigli procenat i drzava ce vise da zaradjuje. To je ipak neki porez na profit koji si ostvario bio ti tu prijavljen ili ne. Kupio si stan po jednoj ceni, kasnije ga prodao po visoj, zaradio si, platis porez. Zasto bi izdvajao nekog kome je to prebivaliste ili ne. Svako je zaradio ko prodaje stan po vecoj ceni.
Ja mislim da je ovo samo trenutno krpljenje rupa. Kako sam video po Hrvatskoj mi sve radimo sto i oni, samo par godina kasnije, bas sve. Ono sto bi po tome usledilo je bas veliko povecanje poreza na nekretnine. To bi moglo da bude osnova za budzet sledece godine koji ce morati da bude jezivo restriktivan i jezivo podignut nivo prihoda, obe strane. A gde ti vise mozes da dizes prihode nego da konacno na pravi nacin oporezujes vlasnike nekrenina. Po meni bi cak bilo realno porez na nekretnine podici oko 5 puta, ovo sad i nije neki porez, cista simbolika.
Samo u Srbiji se smatra kako je nuzno imati stan od 100.000 evra u Beogradu i kako ti tu moras da zivis i nemas para za veci porez na taj stan. Kori Udovicki je jos davno rekla, svi su je nesto kritikovali ali ja uopste ne znam zasto: "Ko nema da plati porez na veci skup stan, ili grejanje za taj stan, on ce naravno taj stan prodati i preseliti se u manji shodno svojim mogucnostima." Zasto je to srbima jako cudno razmisljanje?

nikola011":kcea8iyr je napisao(la):
Pa nema tu nista fer, produzili su rok i podigli procenat i drzava ce vise da zaradjuje. To je ipak neki porez na profit koji si ostvario bio ti tu prijavljen ili ne. Kupio si stan po jednoj ceni, kasnije ga prodao po visoj, zaradio si, platis porez. Zasto bi izdvajao nekog kome je to prebivaliste ili ne. Svako je zaradio ko prodaje stan po vecoj ceni.
Ja mislim da je ovo samo trenutno krpljenje rupa. Kako sam video po Hrvatskoj mi sve radimo sto i oni, samo par godina kasnije, bas sve. Ono sto bi po tome usledilo je bas veliko povecanje poreza na nekretnine. To bi moglo da bude osnova za budzet sledece godine koji ce morati da bude jezivo restriktivan i jezivo podignut nivo prihoda, obe strane. A gde ti vise mozes da dizes prihode nego da konacno na pravi nacin oporezujes vlasnike nekrenina. Po meni bi cak bilo realno porez na nekretnine podici oko 5 puta, ovo sad i nije neki porez, cista simbolika.
Samo u Srbiji se smatra kako je nuzno imati stan od 100.000 evra u Beogradu i kako ti tu moras da zivis i nemas para za veci porez na taj stan. Kori Udovicki je jos davno rekla, svi su je nesto kritikovali ali ja uopste ne znam zasto: "Ko nema da plati porez na veci skup stan, ili grejanje za taj stan, on ce naravno taj stan prodati i preseliti se u manji shodno svojim mogucnostima." Zasto je to srbima jako cudno razmisljanje?

a nije bas tako Nikola.
Meni je za stan od 30 m2 porez oko 70EUR jer se po odluci grada nalazi u ekstra zoni. da ne govorimo da je ta zona tako odredjena idiotski, da u istu zonu spada onaj ko je pored 6 prevoza, nekoliko supermarketa, baanki i slicno, ali i ja kome ide jadna linija 42 i ima do najbliže ozbiljnije prodavnice više od kilometra, do vrtića 2 a doskole 2,5.
e sad po tebi, bi bilo normalno da se porez uveca za 5 puta?
5 x 70 = 350EUR poreza za nekretninu staru 40 godina ???
Pri tom nekretnina nije iz otkupa, već je staro vlasništvo, znači moja porodica je taj stan kupila davne ‚`72. godine za realnu vrednost, a ne `92. za par desetina maraka.
Budjet treba da se napuni, ali ovo nije način, veruj mi.
Ako se u ovoj zemlji uvek bude kažnjavao onaj ko stvara, na kraju niko stvarati neće i tu će nam biti definitivan kraj.
P.S.
Možda, samo kažem možda bi bilo poštenije naplatiti ekstra profit onome ko je C-Market i Pekabetu kupio pod sumljivim okolnostima i za smešne pare, a kasnije to uz pripojio trećem lancu supermarketa (svima poznatom) i prodao za blizu milijardu EUR ??? Ili onome ko je kupio šećerane za par novčanica DM ??? Možda? Šta misliš?

laki72":1xnlagem je napisao(la):
a nije bas tako Nikola.
Meni je za stan od 30 m2 porez oko 70EUR jer se po odluci grada nalazi u ekstra zoni. da ne govorimo da je ta zona tako odredjena idiotski, da u istu zonu spada onaj ko je pored 6 prevoza, nekoliko supermarketa, baanki i slicno, ali i ja kome ide jadna linija 42 i ima do najbliže ozbiljnije prodavnice više od kilometra, do vrtića 2 a doskole 2,5.
e sad po tebi, bi bilo normalno da se porez uveca za 5 puta?
5 x 70 = 350EUR poreza za nekretninu staru 40 godina ???
Pri tom nekretnina nije iz otkupa, već je staro vlasništvo, znači moja porodica je taj stan kupila davne ‚`72. godine za realnu vrednost, a ne `92. za par desetina maraka.
Budjet treba da se napuni, ali ovo nije način, veruj mi.
Ako se u ovoj zemlji uvek bude kažnjavao onaj ko stvara, na kraju niko stvarati neće i tu će nam biti definitivan kraj.
P.S.
Možda, samo kažem možda bi bilo poštenije naplatiti ekstra profit onome ko je C-Market i Pekabetu kupio pod sumljivim okolnostima i za smešne pare, a kasnije to uz pripojio trećem lancu supermarketa (svima poznatom) i prodao za blizu milijardu EUR ??? Ili onome ko je kupio šećerane za par novčanica DM ??? Možda? Šta misliš?

Ne odredjuje se zona prema tome koliko ide autobusa tuda, nego koliko bi ti mogao dobiti novca za datu nekretninu i zemljiste. Moj drug u naselju Banjica placa toliki porez za 70m2 gde je sve idealno za obicnog coveka. Prodaj tu nekretninu i preseli se na Banjicu, sve ce ti biti bolje.

pa to može da bude prednost ako živiš u nekom miru i tišini da ti ne prolaze autobusi ispred nosa.

zvuči mi na neku šumu, ili možda kao dedinje gde u okolini nemaš ništa, samo mir.

nikola011":3lfuhrqv je napisao(la):

Pa to jednostavno nije tacno. Stan u kome zivim ne kupujem radi investiranja ili bilo kakve zarade. Stan u kome zivim moze mi biti samo trosak - kostaju me komunalije, kosta me odrzavanje, kostaju mu povremena renoviranja i popravke, kosta me i taj porez na imovinu. Ako ja kupim stan danas a prodam za 10 godina za 10% ili 20% vise nego sto sam ga kupio, ja tu najverovatnije dinara "zaradio" nisam. Stan u kome se zivi nije investicija. Ljudi ga ne kupuju da bi zaradjivali vec da bi imali krov nad glavom. Samim tim ne postoji razlog da se na razliku u ceni placa porez na kapitalnu dobit, jer uglavnom, te dobiti realno nema. Drugo je sa stanovima koji se kupuju da bi se ubrzo prodali (nakon sredjivanja itd.), da bi se izdavali, ili koji su dobijeni iz nasledstva. Tu zapravo i ima zarade.

Inace nije ovo nikakva moja izmisljotina, vec sistem koji se primenjuje u drugim (vrlo uredjenim) drzavama.

Nizak porez na imovinu je i jedan od razloga zbog kojih su stanovi skupi, tj. zbog kojih je cena stanova neprilagodjena prihodima. Drzati i prazan stan u centru i cekati "pravu cenu" (X hiljada evra po kvadratu) je jeftino jer je porez smesno nizak (kod vecine ljudi ne prelazi 100 evra godisnje). Posto su drustveni stanovi pootkupljivani za simbolicne cene 90ih, % vlasnika nekretnina je prilicno visok. Takodje u srpskom drustvu roditelji "ne isteruju" decu nakon sto napune 20 i kusur godina iz kuce (niti ih teraju da placaju kiriju) kao u nekim drugim drzavama. Rezultat toga je da ima mnogo ljudi kojima "ne gori pod nogama" i koji mogu da cekaju "pravu cenu" za svoj stan. S druge strane imas dosta ljudi kojima "gori pod nogama" i treba im stan (jer je priliv stanovnistva u Beograd stalan) i rezultat su visoke (nerealne) cene. I zato kada se desi kriza (kao sto se desila), prava stvar koja se desi na trzistu nekretnina je ne pad cena, nego pad prometa. Ljudi jednostavno nastave da cekaju "pravog kupca" sa "pravom cenom" u nadi da ce se on pojaviti, jer im nije neki trosak da prodaju odlazu.

Visi porez na nekretnine bi na kratak rok boleo, ali bi onda doslo i do prodaje stanova (upravo to sto kazes - ko nema para za stan u centru, nek ide na Banjicu) i to po dosta nizim cenama, a nize cene bi opet spustile porez na imovinu (jer se racuna po trzisnoj ceni) i opet bi dobili ekvilibrijum. Porez bi se spustio na razumnu i izdrzljivu cifru, ali bi to ucinile i cene nekretnina.

Možda može da se napravi i jedan dodatak, a to je da na stan u kojem živiš plaćaš porez nešto veći od sadašnjeg, a na stan u kome ne živiš nekoliko put veći. Pa ko hoće da drži prazan ili da izdaje - izvoli plati.

Pa to je vec i sad u zakonu. Ako vlasnik stana ne zivi u tom stanu placa pun iznos poreza. Ukoliko vlasnik stana zivi na datoj adresi iznos poreza mi je umanjen 60%(ili 40% sad nesto ne mogu da se setim). U svakom slucaju je onaj ko zivi u svom stanu beneficiran i po ovom zakonu.

Da, samo sto je taj porez i onako mali pa to smanjenje za 60% nije bog zna sta. Veliki je problem to sto i pravna lica (tj. firme) placaju porez na knjigovodstvenu vrednost imovine, koja je cesto nula (ili mnogo mnogo niza od trzisne), a ne na trzisnu. To je i razlog zbog kog cesto imamo po atraktivnim lokacijama prazne parcele ili neke stracare, skladista, i polu-oronule zgrade.

Izvestaj NKOSK-a posle drugog kvartala ove godine:

Broj prometovanih nekretnina po opstinama (oznaceni su isti kvartali u odredjenim godinama):

analiza.jpg

Cena prometovanih nekretnina po opstinama:

analiza2.jpg

Kretanje cena nekretnina prema izvestaju Republickog zavoda za statistiku:

stan.jpg

Napomena: NKOSK daje izvestaj iskljucivo o kreditnim kupcima koji su stan osigurali kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Ono sto je uocljivo je da se u prvom kvartalu ove godine javio izvesni optimizam pa je prosecna cena stana u Beogradu porasla, ali gledajuci po opstinama vidi se da su samo porasle cene u nekim skupim delovima gde je broj prometovanih nekretnina mali.

Cena globalno pada jer se vidi da je prosecna cena dostigla najnizi nivo u drugom kvartalu ove godine, a ono sto je posebno interesantno je to da se i dalje najvise kupuje opstina Vozdovac, medjutim, prosecna cena stana je pala ispod cene naselja Stepa Stepanovic sto znaci da jeftinije nekretnine na Vozdovcu uzimaju jedan deo tog kolaca, nije sve Stepa. Pada interesovanje za opstinu Cukarica sto znaci da se prodaja smanjuje i u naselju Dina Zeleznik.

Izgleda da rezultati nece biti pozitivni ni u narednim kvartalima jer stizu visi porezi, cene osnovnih zivotnih potreba, povecan broj kriticnih kredita, a mislim da Dinkic za smanjenje deficita u narednoj godini mora ici na vece oporezivanje nekretnina sto ce dodatno uticati na cenu.

nedelja, 28. okt 2012, 08:12 -> 10:08
Padaju cene, ali i prodaja stanova
VIDEO PRILOG

Sve manje stanova se prodaje, padaju i cene, ali su i dalje više nego u zemljama regiona. Beograd je sa prosečnih 1.500 do 1.600 evra po kvadratu najskuplji u regionu. Građevinci upozoravaju da bez pomoći države, građevinskoj industriji preti kolaps.

Prema podacima Zavoda za statistiku u Srbiji se prodaje sve manje stanova. Padaju i cene, ali su i dalje više nego u zemljama regiona. Sve manje se gradi, a građevinci upozoravaju da bez pomoći države, građevinskoj industriji preti kolaps.

Beograd je sa prosečnih 1.500 do 1.600 evra po kvadratu najskuplji u regionu, posebno ako se uzme u obzir manja kupovna moć nego u susednim zemljama.

Marko Vučinić iz Međunarodne konsultantske kuća "Kolijers" podseća da su cene u Sofiji između 900 i 1.300 evra po kvadratu, u Zagrebu oko 1.600, u Mađarskoj između 1.000 i 1.300.

"Platežna moć u Budimpešti i u Zagrebu skoro je duplo veća nego što je u Beogradu, ali su u svim zemljama u regionu cene stanova na nižem nivou nego što je to u Beogradu", ističe Vučinić.

Cena građevinskog zemljišta opala je 16,5 odsto, dok je cena gradnje manja oko pet odsto.

Iako rade jeftino, građevinci sve teže dolaze do posla.

Goran Rodić iz Odbora PKS za građevinarstvo kaže da je 95 odsto građevinske industrije i građevinaca u blokadi i da je dobar deo pred stečajem.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... anova.html

Polako ulazimo u jako kriticnu fazu gradjevine i nekretnina. Ovakva vest oznacava pocetak sistematskog urusavanja sistema. Grad, koji kao i svaki drugi u Srbiji ima velike probleme sa novcem, kuburi sa infrastrukturom, vrticima, skolama, primarnom zdravstvenom zastitom i raznim drugim stvarima pocinje iz budzeta da odvaja novac kao zajam ljudima koji su kupili stan na kredit i sada nemaju novca da ga placaju.

Da li je ovo dobro, ispravno?
Da li je fer?
Sada nekom reci da mu dete nece ici u vrtic jos par godina jer se neko "preracunao" pa mu treba pozajmiti novac?

Ili stvarno sledi katastrofa sa nekretninama i hipotekama pa je ovo krajnja nuznost?

Ukoliko Grad Beograd donese slicnu odluku da li je podrzavate?

dulkesubotica.jpg

ja sam zgranut. populistički potez.

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

MilisaV":1k2163nh je napisao(la):
ja sam zgranut. populistički potez.

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Ja sam zgranut, i zbog populizma i zbog MUVANJA koje sledi. Ocekujem da Beograd Dinkicu i drustvu otplati stanove na neku foru ako ovo prodje. I svoj rodbini koja iznenada gubi poslove a nastavlja da radi ono sto radi po ugovoru o delu. Dok grad ne otplati stanove, i onda ponovo krece ozvanicenje toga da neki nikada nisu ni gubili posao.

U ovoj zemlji nece biti bolje dok od politicara i vlastei ne budemo trazili samo dobre sisteme (skolstvo, zdravstvo, policija) i infrastrukturu (putevi, zeleznice, zastita od poplava) a za SVE drugo im kazemo NEKA HVALA, SAMO NEMOJTE DA SE MESATE I DA MUVATE.

Građevinska industrija pred kolapsom
T. S. | 30. oktobar 2012. 21:00

Za izvedene radove država duguje domaćim građevinarima gotovo milijardu evra. Pred zatvaranjem 15 fabrika

GRAĐEVINSKA industrija Srbije je pred kolapsom. Proizvođači materijala rade sa svega 30 odsto kapaciteta, a čak 15 fabrika je pred zatvaranjem. Operativa u visokogradnji beleži u ovoj godini pad od 30 odsto u odnosu na isti period lane. Radove na najvećim infrastrukturnim projektima i dalje izvode strane kompanije, a država domaćim neimarima konstantno duguje između 600 miliona i milijardu evra. Isto toliko "teške" su i obaveze samih neimara prema drugim firmama, bankama, državi za poreze i doprinose, rečeno je u utorak u Privrednoj komori Srbije na sastanku Odbora za građevinarstvo.

PKS je predložila Vladi Srbije paket mera za pomoć ovoj privrednoj grani, a najhitnija je reprogramiranje dugovanja. Predlog je da NBS, vlada, građevinari i PKS nađu model da se dugovi reprogramiraju po nižim kamatnim stopama i da se obaveze koja firme imaju prema državi "prebiju". Veliki problem je i dalje neuređeno domaće tržište za građevinsku operativu.

- Veliku nadu neimari su polagali u najvažnije infrastrukturne projekte, pre svega u oblasti niskogradnje - ističe Goran Rodić, sekretar Udruženja građevinara PKS. - Opravdana je, međutim, bojazan građevinske operative da će opet biti angažovani samo kao podizvođači. Pitamo se zašto se zemlja zadužuje da bi zapošljavala strane kompanije, koje iz Srbije odnose profit i reference. Krediti nisu donacije. Domaća operativa, koja puni budžet, stavljena je po strani i radi za glavne izvođače, strance, po minimalnoj ceni. Nadamo se da ćemo sa predstavnicima vlade uskoro imati sastanak, da nađemo rešenje kako Srbija ne bi ostala bez svoje građevinske industrije.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ak ... d-kolapsom

Nije me bilo neko vreme.Izvinjenje svima kao nekog ko je postavio temu.Pozdrav

PROSECNA CENA NEKRETNINA U BEOGRADU PO ZONAMA ZA 2011. GODINU:

nek2011.jpg

PROSECNA CENA NEKRETNINA U BEOGRADU PO ZONAMA ZA 2012. GODINU:

nek2012.jpg

Evo i grafickih prikaza oglasenih cena nekretnina u Beogradu, poredimo 2011. i 2012. godinu. Skoro citava teritorija Beograda je pojeftinila i upala u jedan stepen nizu klasu sto je pad cena od oko 10%.

Primetno je da je kupovina stanova iskljucivo u naselju Stepa Stepanovic znacajno oborila cene polovnih stanova u okolini pa su Medakovic1, Medakovic2, Trosarina, Brace Jerkovic pali u prosecnu cenovnu klasu do 1.100e/m2.

U 2011. za novac do 900e/m2 mogli ste da kupujete samo Jajince, Knezevac, Ledine i levu obalu Dunava, dok u 2012. godini za manje od 900e/m2 mozete kupovati u Altini, Velikom i malom Mokrom lugu, Zelezniku, Petlovom Brdu, Resniku.

Leva obala Dunava se sada prodaje ispod 700e/m2, toliko o uticaju skoro zavrsenog novog mosta Zemun-Borca.

nikola011":muk6i3yn je napisao(la):
guverner":muk6i3yn je napisao(la):
Nije me bilo neko vreme.Izvinjenje svima kao nekog ko je postavio temu.Pozdrav

I ovim si opet jako sadrzajno pomogao temi :lol:
Zato si ti tu nikola011 i veliko hvala na Velikom doprinosu temi.Meni je bitno da je ideja zaživela i nije bitno ko je sprovodi.
Pozdrav :kk: :violina:

У згради коју је саградило ГП Неимар В на Бежанијској коси пре годину дана (код Максија), остала је још једна непродата гарсоњера од 26 квадрата, цена 47.900,00 еврића или ти 1.842,00 еврића квадрат !

Vrh