Šta je novo?

Cene nekretnina

Cena izgradnje koju je Grad platio sistemom kljuc u ruke za odredjene zgrade u Dr Ivan Ribar je 202evra/m2!.....

......Ne da sve moze da ode daleko nize, nego to prosto nije normalno koliko nize.

Voleo bih zaista da vidim nekog da izgradi nesto kvalitetno, (ne kazem luksuzno) za ovaj novac. Razumem zelje onih koji planiraju da kupuju nekretninu, ali ljudi dajte ipak malo realnosti :kafa:

Nije problem sto je to placeno 202e/m2, problem je sto je kao neprofitno prodato po ceni od 1050e/m2.

To je ono sto sam pricao, imao bi ko tu da zivi, i kao sto vidis zivece za preko 1.000e/m2. Govorim sve vreme o tom drzavnom uslovljavanju, kako drzave, tako Grada, isto je. Stavio sam slike iz tog naselja na forum Stepa Stepanovic. To jeste jeftino, ali ne mora da bude tako bahato odradjeno. A Grad ucenjuje, kaze: kome se ne svidja, ima ko hoce, a vi napustite.

A ti mislis da se ono po Rakovici bez grejanja gradi skuplje od ovoga, Mirijevo, Karaburma?

nikola011":1278kjbk je napisao(la):
JohnyBgood":1278kjbk je napisao(la):
PS Izgradnja stana je 400-600 evra po kvadratu a sve drugo je cena zemlje i profit investitora i drzave (koja se uvek ugradi) tako da cene mogu jos i-hi-hi da padaju...

Cena izgradnje koju je Grad platio sistemom kljuc u ruke za odredjene zgrade u Dr Ivan Ribar je 202evra/m2!

Koji je izvor za ovaj info?

Izvor su firme koje su objavile podatke o gradnji.

nikola011":i9u167j6 je napisao(la):
neprofitni1.jpg

neprofitni2.jpg

neprofitni3.jpg

Novinarski profesionalizam i doslednost:

Vecernje novosti :notok:

Zaista je neukusno reci da se soba na Banjici izdaje za 190 evra, a ako se i izdaje to je sigurno sa 2 kreveta, ali to su zaboravili da kazu :)

Ako je citav DIF izlepljen lepo sredjenim stanovima za 150 evra, ovo je stvarno neukusna vest da bi buduci studenti brze bolje "rezervisali" stan po bilo koju cenu da ne izvise.

kriza.jpg

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.239.html:394643-Kirija-ne-zna-za-krizu

nikola011":8gnij697 je napisao(la):
Izvor su firme koje su objavile podatke o gradnji.

nikola011":8gnij697 je napisao(la):

Pa nemoj da mesas stvari , lepo pise po kojoj je ceni firma NAPLATILA firma Interkop proizvodjacku cenu kvadrata i tu pise od 31 - 39.000 dinara/m2 , a dole ti pise da je Deneza UGOVORILA "instalaterske, gradjevinske i zavrsne radove" za 202 evra/m2 , a to je daleeko od naplacene proizvodjacke cene. To su dve razlicite stvari i nisu uporedive.
A Deneza je inace poznata da te "niske" cene u ponudi koristi za dobijanje poslova , a kako i koliko na kraju naplati , to je nesto potpuno drugo.Sve to uz naravno i politice veze i vezice , jer je poznat vlasnik Deneze.
Nije ti cena 202 evra , vec od 300 pa na gore u zavisnosti sta i kako se gradi i to ne bi trebalo mistifikovati ovakvim dezinformacijama.
Cena tih neprofitnih stanova , ako se Grad odrekne zaista profita , po meni bi trebalo da se krece od 800- 1.000 evra za najbolje stanove , a ne da svi stanovi kostaju 1.050 evra/m2 , pa i onaj sto gleda u zid susedne zgrade ,a i onaj sto ima najbolji sprat i najbolji polozaj i najbolji pogled.

Ja tu jedinstvenu cenu za sve spratove i sam svuda kritikujem, narocito sam to radio kod Stepe.

Da smo pravna drzava, proizvodjacka cena ne moze ici vise od 10% navise.
Pa recimo i da je 400 evra, kako se dolazi do 1.050?
Pogledaj cenu gradnje koju je isplanirao Koling, jos uzima kredite, nepredvidjene troskove i sl, pa ne moze da dostigne 900e/m2, a gradnja objekta mu je 520e/m2. Kako drzava u bilo kojoj situaciji moze ukupno da da vise od 600e/m2 jer gradi losije nego sto je ovaj projekat, jos verovatno koristi neko svoje zemljiste?

banjica3.jpg

banjica1.jpg

banjica2.jpg

Gresis Dzoni, da drzava gradi losije od privatnika. Konkretno mislim na Grad Beograd i video sam licno stanove i zgrade koje je grad gradio na mestu bivseg azbestnog naselja i to su jedne od najkvalitetnijih zgrada koje su tog nivoa "luksuza" a radjene su u Beogradu. Meni je to ilogicno , jer kada ti nije vazan profit , logicno je da uradis sve kako treba i da ispostujes sve standarde. Jednostavno ne ide to iz "tvog"(u ovom slucaju gradskog) dzepa , pa ti je onda sve jedno da li ce izvodjacka cena da bude 300 ili 450 evra/m2 , ako si gradski funkcioner ili politicar tebi je vazno da je to kvalitetno , a ono sto ja znam kvalitetan kvadrat stana u Beogradu ne moze da se izgradi ispod 400 evra/m2 , a ako zgrada ima lift onda cena nije niza od 450 evra/m2.

gygy11":2o9u96xr je napisao(la):
Cena tih neprofitnih stanova , ako se Grad odrekne zaista profita , po meni bi trebalo da se krece od 800- 1.000 evra za najbolje stanove , a ne da svi stanovi kostaju 1.050 evra/m2 , pa i onaj sto gleda u zid susedne zgrade ,a i onaj sto ima najbolji sprat i najbolji polozaj i najbolji pogled.

S obzirom kako su nakaradno odradjeni, najbolji ne bi smeo kostati vise od 800e/m2.
Istina je da nikako sa ljudima ne mogu da se slozim oko toga da je totalni apsurd platiti prizemlje i potkrovlje u Stepi po ceni drugog sprata i da su za te pare mogli da zive u prizemlju u bilo kom delu grada.
Evo dajem primer odnosa cena kvadrata u jednoj zgradi, stan prakticno isti, samo sprat razlicit.

Onaj ko je kupio nisko prizemlje bilo u Dr Ivan Ribar, ili u Stepi, pa i potkrovlje, narocito ako su stanovi veci od 45m2, po meni je puno pogresio, cak i sa svim beneficijama koje je dobio, mislim da ga je skupo platio.

isto.jpg

gygy11":3i0rc1md je napisao(la):
Gresis Dzoni, da drzava gradi losije od privatnika. Konkretno mislim na Grad Beograd i video sam licno stanove i zgrade koje je grad gradio na mestu bivseg azbestnog naselja i to su jedne od najkvalitetnijih zgrada koje su tog nivoa "luksuza" a radjene su u Beogradu. Meni je to ilogicno , jer kada ti nije vazan profit , logicno je da uradis sve kako treba i da ispostujes sve standarde. Jednostavno ne ide to iz "tvog"(u ovom slucaju gradskog) dzepa , pa ti je onda sve jedno da li ce izvodjacka cena da bude 300 ili 450 evra/m2 , ako si gradski funkcioner ili politicar tebi je vazno da je to kvalitetno , a ono sto ja znam kvalitetan kvadrat stana u Beogradu ne moze da se izgradi ispod 400 evra/m2 , a ako zgrada ima lift onda cena nije niza od 450 evra/m2.

Slazem se da je Stepa prilicno dobro uradjena, ono sto ljudi sada tamo gledaju jesu sitnice, nekad manje, a nekad vise bezobrazne. Ali ono sto su dobili stanovnici Dr Ivan Ribar je totalni bezobrazluk, ni meni nije jasno kako je Djilas to sebi dozvolio. Pogledaj i sam slike, tamo se stvarno desila jedna katastrofa.

http://www.beobuild.rs/forum/viewtopic.php?pid=202259#p202259

Pa ako su ono reprezentativne slike , ono je katastrofa.

Ti zaista ne shvatas da je to tamo za plakanje, kao da su slikani neki polovni stanovi. Na stranu oni sto su vec ranije useljeni u one prve zgrade kojima su ventili pucali, poplave, podizanje parketa u zgradama, prokisnjavanje. Ti socijalni stanovi ne da su ispali socijalni neko je to uvreda za svakog normalnog.

Cak su u nekoj zgradi koja je ranije izgradjena, negde u blokovima, svi stanovi u potkrovlju prokisli, u svakom stanu je "pukao" radijator, kako god to izgledalo, podigli se parketi. Ja stvarno ne razumem zasto se ovo desava.

Videcemo i kvalitet u Stepi. Oni useljeni su vec provalili da su WC solje uglavnom zacementirane. Kota slivnika u kupatilu gde treba da otice voda je na najvisoj tacki, plocice imaju nagib ka vratima. Tek cemo videti bahatost kada zgrade budu popunjenije, kad prodje ova zima. Pala je jedna jedina kisa negde posle okrovljavanja 5-6 zgrada i sve su prokisle, na svim zgradama je ponovo radjen krov i terase na vrhu. Da li je to normalno? Sta da ta kisa nije pala?

gygy11":x6ogzqia je napisao(la):

Jel' ti stvarno mislis da izvodjacima koji rade za grad nije vazan profit? Pa to su najgori reketasi koji su dobili posao preko veze i namestenih tendera i ugradili bi ti i nuklarni otpad u beton da mogu i da im je to jeftinije. A ne nadzires ih ti ili Pera i Zika koji ce tu da zive, nego neki povezani "gradski inspektor".

Jedina kvalitetna gradnja u gradu je kad gradis za sebe pa gledas majstorima preko ramena da te ne prevare, ili recimo onaj reketas sto gradi sebi mol na stadionu Vozdovackog koga je drpio. A i on nece da gradi Boz-zna-kako ako ce lokale da prodaje ali ako ce da ih iznajmljuje da vidis kako ce to da bude solidno.

OK, ne verujem da to u Dulvilu nije staticki proracunato kako treba, ali da drpaju na izolaciji (pa prokisnjava), stolariji, i detaljima, to mogu da se kladim.

Ja sam se ogradio i rekao sam konkretno samo za stanove , za ostalu infrastrukturu , jasno je svima da se masovno krade i fuseraji na materijalu i radovima.
I da dodam na sve , mislim da je tu kljucna rec NADZOR.To je najvaznije , da je nadzor nezavisan.

gygy11":27b7svdm je napisao(la):
I da dodam na sve , mislim da je tu kljucna rec NADZOR.To je najvaznije , da je nadzor nezavisan.

Zivis u drzavi gde se sve gradilo bez dozvola, divlje, uz ucesce korupcije.
O kakvom nadzoru govoris?
Da li ti zaista verujes da postoji bilo kakav nadzor nad objektima gradjenim posle 80-tih godina, odnosno posle 5.oktobra jer se za vreme rata nije ni gradilo mnogo?

Ovo je sistem: "Pomozi Boze da se ne desi Kraljevo (sve novije zgrade su imale znatna ostecenja kao i individualni objekti-kuce, one zgrade iz 80-tih imale su neznatna ostecenja).

Zasto?
Zato sto drzavom vlada potpuni kriminal i nista drugo.

Stanovi u pominjanom Alpha city kompleksu:

- orjentacija prema unutrasnjem dvoristu.....................1650e/m2
- orjentacija prema okruzenju........................................1750e/m2

U neposrednoj blizini (udaljenost oko 50m), ulica Vladimira Gortana:

- investitor Tresa invest, pre par meseci kupljen stan 56m2 po 1400e
- investitor Arhitrav trenutno u ponudi stanovi od 56m2 za 1500e/m2
zgrade su bukvalno jedna naspram druge
cene su sa ukljucenim PDV

Razlika u ceni je kao sto se vidi znacajna, cak i za objekte koji su jedan do drugog. Razlika u kvalitetu svakako postoji, a u Alphi izgleda zele da unovce i neke dodatne prednosti koje ce ovaj malo veci kompleks pruzati stanarima. Sad je pitanje da li je to sve vredno tog novca, ne samo u ovom trenutku vec gledano u narednih 10tak godina (imajuci u vidu verovatnocu da se ostvari planirani razvoj tog kraja).

Istovremeno se za polovne stanove koji se nalaze u zgradama "crvena fasadna cigla"oko 1km nize niz Bulevar trazi 1600e/m2 (ovi su po mom misljenju za kompletno renoviranje od min 200e/m2).

Djilas u najvecoj krizi sa nekretninama krece sa rasprodajom grada.

Postoje dve opcije zasto to radi:
[box]1. Djilas ocekuje jos veci pad cena nekretnina pa shvata da je bolje da to uradi sada nego da saceka "bolji" period.[/box]
[box]2. Informacija o bankrotu Beograda je tacna pa vise nema ideju kako da dodje do novca.
[/box]
rasprodaja.jpg

http://www.rtv.rs/sr_ci/politika/djilas-najavio-prodaju-gradskih-nekretnina_338915.html

bankrot.jpg

http://www.pravda.rs/2012/09/01/svi...ograd-pred-bankrotom-duguje-802-miliona-evra/

Nastavlja se subvencija samo pro-forme a povecava pritisak da ne padaju cene polovnih stanova.

Subvencije se nastavljaju, a povecava se porez na kapitalnu dobit prodavaca polovnih stanova sa 10% na 15% i period od kupovine do prodaje se povecava sa dosadasnjih 5 na 10 godina.
Sve je isto, samo Tadica nema.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ak ... iz-budzeta

Ево како је човек одлучио и на који начин да прода своја два стана и плац. Необичност је у томе што купац треба сам да формира цену понуђених некретнина на продају !
Један стан је у Београду код Храма Светог Саве, други стан је у Падинској Скели, а плац је у Далмацији (код Задра :( )

На сајту Бениан економик имате све до детаља написано и описано са сликама, погледајте, можда некоме и буде интересантно http://www.benian.co.rs/prodaja_nekretnina.htm

nikola011":3rw8zjt5 je napisao(la):
Nastavlja se subvencija samo pro-forme a povecava pritisak da ne padaju cene polovnih stanova.

Subvencije se nastavljaju, a povecava se porez na kapitalnu dobit prodavaca polovnih stanova sa 10% na 15% i period od kupovine do prodaje se povecava sa dosadasnjih 5 na 10 godina.
Sve je isto, samo Tadica nema.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ak ... iz-budzeta

Au, vrlo loše.
Umesto da se povećava porez na imovinu, ispalo da je skuplje da prodaš nego da držiš prazno :(

Nije to nesto preterano strasno, ali je bezveze. Ne znam sta si mislio da je bolje drzati prazno nego prodati. Kapitalna dobit na prodatu nekretninu je razlika izmedju cene po kojoj si platio nekretninu i one po kojoj prodajes nekretninu. Ta razlika je u ovom momentu relativno mala u odnosu na period o kome govorimo. Ovo moze da zezne samo one koji se godinama bave iskljucivo preprodajom stanova. Kupe, renoviraju, prodaju odmah po mnogo vecoj ceni.

Dinkic je rekao da se sve subvencije smanjuju i ukidaju u budzetu sledece godine osim poljoprivrede. Hrvati su pre 2-3 godine ukinuli subvencije na prodaju stanova pa ce se to desiti i ovde. Ono sto je usledilo je pad cena nekretnina za tu razliku koju je drzava subvencionisala. To znaci da vise nema ucenjivanja drzave i GDS-a i to je jako dobro. Ja verujem u snagu MMF-a da konacno unisti ove nase "ekonomiste" s obzirom u kakvoj se situaciji nalazimo.

Evo i malo podataka gde su otisle pare kupaca naselja Stepa Stepanovic:

http://www.kurir-info.rs/razvojni-put-o ... nak-413132

Vrh