Šta je novo?

Cene nekretnina

samo bi se delimično složio sa Biljanom

cene stanova su skupe u beogradu, u boru i majdanpeku za 20.000 može da se kupi solidan stan bez problema. a za 5-10 hiljada mogu da se kupe cela seoska domaćinstva.

MilisaV":3rj1v140 je napisao(la):
cene stanova su skupe u Beogradu

Slazem se sa tim. Ali tacno je to sto je rekla za iluziju o kupovini stana u Beogradu prethodnih godina.

U Srbuju nikada nisu bile sigurne ni banke, ni privatan posao, berza nije postojala. Jedina stvar koju je neko iz Srbije mogao da uradi sa viskom kapitala je da kupi stan u Beogradu. Zato mu to i daje neverovatnu razliku u odnosu na ostatak Srbije. Ipak je to bio nedostizan grad za bilo koji drugi u Srbiji po bilo kom pitanju.
Poenta je da je stravican rast cena uslovio nenormalan broj kreditnih kupaca koji su halapljivo poceli da kupuju stanove u Beogradu. Nema za koga to nije basnoslovno skupa investicija i to ce vreme i pokazati.
Ako pogledamo Atinu, Budimpestu, Sofiju i Bukurest koji srmoglavo padaju po svim pitanjima u vreme krize jer je balon pukao, ja to isto ocekujem i ovde. Ja sam jos na prolece rekao da ce ova zima sve promeniti ko god dosao na vlast jer para vise nema.

Djilas ce sada donositi samo nepopularne poteze, poceo je od BusPlus-a, a videcemo koliko ce kostati grejanje i kakav ce kvalitet biti ove godine. Doci ce do toga da ce se konacno svi osvestiti do proleca i videti da Beograd vise nikada nece moci da bude ono sto je bio. Jso ako Kragujevac stvarno zazivi sa Fijatom i neki manji gradovi sa sitnim fabricicama u kojima je toliko lose da nista gore i ne moze da bude, Beograd ce doziveti sudbinu gradova u okruzenju, a to je relativno brzo propadanje, stravicno smanjenje budzeta i pocetak iseljavanja stanovnistva. Videcemo.

Ja Beograd u poredjenju sa drugim gradovima Srbije vidim kao odnos izmedju Zastave i nekog stranog automobila. I jedan i drugi sluze da se prevezes od tacke A do tacke B. U jednom momentu se pojavio imaginarni novac u drzavi (stravicno zaduzivanje) i svi su pomislili da vise ne moraju da voze juga, vec mogu neki zapadni auto. Svrha je ista, samo imas vise novca za benzin, za klimu, za skupo odrzavanje, skupu registraciju. Onaj ko je ostao na zastavi nikad nece uci u neku vecu stetu ili dug, a onaj ko je kupio skup auto u velikom je problemu. Vise za odrzavanje tog luksuza nema, a vise nikada ne moze dobiti kolicinu novca za koju se zaduzio.

stanarine.jpg

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/239037/Stan+u+centru+Beograda+i+za+170€.html

To vam govori sta ce biti sa cenama i u Beogradu kada prodje kriza... Osim sto su se cene u Beogradu tokom krize mizerno pomerile na dole, ne bi me cudilo da posle krize odu i na jos visi nivo nego gde su bile pre krize... Jedino je pitanje kada ce proci kriza :)

Erysimum Cheiri":16g7nszl je napisao(la):
Jedino je pitanje kada ce proci kriza :)

Ti zaista verujes da je ovo kriza a ne trajna promena sistema u citavoj Evropi i svetu?
Neko zaista veruje da ce u Srbiji nesto da se desi u narednih 10 godina da ona udje u bar nulto stanje, da ne pominjemo pozitivno?

Da se ne lazemo, ovde niko nista pametno ne govori.

Forum je mesto za suceljavanje misljenja i iznosenje i odbranu licnih stavova.
Moja recenica nije pametna, samo se tvoje misljenje poklopilo sa mojim.

Koliko je do sada bilo promena sistema a koliko kriza? Cak i da racunamo samo velike krize/depresije, bilo ih je puno vise od jednokratnog prelaza sa feudalizma na kapitalizam, i neuspelog eksperimenta sa socijalizmom. Ne kazem da nece biti neka velika promena sistema ali mi se na osnovu iskustva sa celokupnom ljudskom istorijom a i kapitalizmom koji se jako puno puta prilagodjavao i prestrojavao da bi prevazisao krize, nekakva velika "promena sistema" cini jako malo verovatnom.

Promene regionalnog balansa moci su naravno vrlo verovatne, da ne kazem neizbezne, ali to po meni nije promena sistama. I dalje ce stanovi biti privatni i njima ce se trgovati, ja nekakav povratak na "drustvene stanove" ili neki novi sistem ja jednostavno ne vidim.

Mozda sam se malo lose izrazio, nisam mislio na tu vrstu promene. Ja verujem da kapitalizam kao sistem nece propasti. Mislim samo da nece vise biti tako idilican kao do sada. I Kina ima kapitalizam, samo jako surov. Strucnjaci kazu da je na zapadu poljuljan kapitalizam iz razloga sto je sveopstem drustvu dato previse beneficija, tipa socijalna pomoc ako ne radis. U Kini umres od gladi ako ne radis.

Taj srednji sloj drustva ce morati da podnese velike promene. Primer Srbija. Pre 5 godina svaki stanovnik je pomislio da ako radi treba da ima uslov da kupi stan. Znam da su kredite uzimali cak i neki trgovci po radnjama. Svi redom. Kad je to u istoriji svako mogao da zivi u svom stanu? To je ona iluzija o kojoj je govorila Biljana Stepanovic iz biznis grupe.

Veruj mi da iako mislim da mogu u kredit vise ni blizu ne mislim na nacin na koji sam razmisljao pre 3-4 godine. Vise nema tolike sigurnosti da se u kredit udje tek tako. Da bi Vlada sada odrzala gradjevinu jer smo prosto usli u sistem da jedino to kod nas moze da radi, verujem da ce sve vise ici na socijalnu gradnju tipa Dr Ivan Ribar. A to znaci da ti da jadnu nekretninu po nekoj visokoj ceni, ali bez kamate za kredit. Dobio si sigurno privatno stanovanje, ne zavisis od nekih ludih stanodavaca, a ukoliko zelis da ta nekretnina postane tvoja platices je u realnosti sa sve kamatom. To je nasa surova buducnost. A ako se to masovno uradi, pocece i masovna prodaja polovnih stanova koji su iskljucivo sluzili kao siguran kapital koji uvek donosi profit, a odjednom postaje gubitak.

Pre samo 3 godine nikada nisi ni pomislio da bilo sta slicno moze da se pojavi u oglasima, da mozes da kupis lep pristojan stan u Trgovackoj za 1.000 evra/m2. Mislim da ce ovoga biti sve vise.

zarkovo.jpg

Sa tim sto ovo nije kriza kapitalizma vec kriza civilizacije... I promena nece biti velika... Samo ce biti postepeno sve gore... :cool:

Upravo tako, hrana, energija i zdravstvo postaju sve skuplji, a bez toga se ne moze, sve ostalo postaje samo misaona imenica, poput nekretnina, automobia i svega onoga sto u biti jeste luksuz, samo su nas pre par godina ubedili da nije, vec da je normalna zivotna potreba.

To svakako, cene stanova ce sigurno padati (i demografija i ekonomija su neumoljive) a ljudima ce opet biti tesko da kupe stan, dok se ne dotakne neko dno i cene se stablizuju i ponovo krenu polako na gore. A i na tom dnu ce sigurno mnogima stan i dalje biti nedostizan san, sto je zalosna cinjenica ali ipak cinjenica i u puno bogatijim i prosperitetnijim drustvima.

Jednostavno je na redu rekalibracija, sta je "normalno" i sta od zivota mozes da ocekujes. Preziveli su ljudi i srednji vek pod mnogo tezim uslovima, jedino sto niko drugi (osim plemstva i kralja koji su imali dvorce i kocije) nije imao kucu i kola pa im svima zajedno bilo lakse...

PS Izgradnja stana je 400-600 evra po kvadratu a sve drugo je cena zemlje i profit investitora i drzave (koja se uvek ugradi) tako da cene mogu jos i-hi-hi da padaju...

JohnyBgood":alhkx4mb je napisao(la):
PS Izgradnja stana je 400-600 evra po kvadratu a sve drugo je cena zemlje i profit investitora i drzave (koja se uvek ugradi) tako da cene mogu jos i-hi-hi da padaju...

Cena izgradnje koju je Grad platio sistemom kljuc u ruke za odredjene zgrade u Dr Ivan Ribar je 202evra/m2!

400-600 je luksuz, tipa Stepe oko 450 gde stvarno jesu sendvic zidovi i sistem etazno-centralnog grejanja. E sad zamisli koliko se i tu Dr Dulitl ugradio i koliko je i to moglo nize.

Ne da sve moze da ode daleko nize, nego to prosto nije normalno koliko nize.

Sa ti sto je u vreme srednjeg veka ukupan broj ljudi na planeti bio oko 200-300 miliona ljudi, a danas je 7 milijardi tako da mislim da ne stoje tvoje prognoze o rekalibraciji...

nikola011":1kmk6g3s je napisao(la):
Erysimum Cheiri":1kmk6g3s je napisao(la):
Jedino je pitanje kada ce proci kriza :)

Ti zaista verujes da je ovo kriza a ne trajna promena sistema u citavoj Evropi i svetu?
Neko zaista veruje da ce u Srbiji nesto da se desi u narednih 10 godina da ona udje u bar nulto stanje, da ne pominjemo pozitivno?

Da, uobicajena ciklicna kriza kapitalizma. Da bi doslo do smene drustveno-ekonomskog sistema, mora da postoji alternativa. Osim kapitalizma u x nijansi nemas nista drugo u opticaju sto bi smenilo kapitalizam.

Srbija ce u narednih deset godina da dovrsi tranziciju, jer nema vise kuda. Stanje u Srbiji nije bilo mnogo drugacije/bolje po pitanju ekonomije ni 2008. godine, ali postojao je veliki priliv novca/investicija iz inostranstva koji je omogucavao da sistem funkcionise iznad svojih mogucnosti sto je uostalom uobicajeno za kapitalizam. Kada su usled privremene kontrakcije ekonomske aktivnosti na Zapadu, presusile tzv. investicije samo su se pokazale sve slabosti naseg sistema - para nije bilo dovoljno, jer je nedostajao devizni priliv sa Zapada.

U takvoj situaciji drzava je podigla kurs sa 76 na 120 i sa smanjenim prilivom deviza nastavila da finansira sistem po predjasnjim parametrima (posto drzava placa, jelte u dinarima).

Resenje za nasu i bilo koju drugu ekonomiju koja nije samostalna, jer u tome da se drzavna potrosnja prilagodi prihodima... Problem je naravno, kada dodje do pada ekonomske aktivnosti, jer se tada ubira manje poreza i samim tim sistem je u neravnostezi iz koje moze da izadje:

1. Zaduzivanjem, ako je moguce i vracanjem od povecanog ubiranja poreza kada se poveca privredna aktivnost
2. Devalvacijom na kratak rok
3. Smanjenjem rashoda

Poenta je da je srpska ekonomija toliko smesna da za 6 meseci moze da se vrati u "zlatno doba" iz 2008. godine prostim upumpavanjem par miljardi dolara u sistem sto nije toliko nemoguce. Nista ne zavisi od nas, vec gledaj u kakvom je stanju ekonomija SAD, EU i eventualno Rusije i Kine - odatle dolaze pare. Tehnicki je neizvodljivo da mi napravimo ekonomski odrziv sistem na kratak i srednji rok, jer je nasa ekonomija previse mala i nema trziste.

To sa prenaseljenoscu je standardni Maltuzijanski argument, za koji se pokazalo da su tehnologija i inovacije bile brze cak i od demografske eksplozije. A ja verujem da cemo za 30-40 godina da pricamo o opasnosti demografskog kolapsa covecanstva. Stope nataliteta ubrzano padaju sirom sveta a polovina covecanstva vec danas ima prirastaj koji ne garantuje ni prosto odrzanje broja stanovnika. A druga polovina se tome rapidno priblizava.

Dobra ilustracija snage tehnoloskog (i organizacionog, i politickog, citaj slobodnije trziste :D ) napretka je Indija, zemlja koja je 50-ih i 60-ih muku mucila sa gladju a danas kad je puno mnogoljudnija tih problema nema. I kad pogledas Srbiju, Francusku, ili Ameriku iz satelita, primecuje se OZELENJAVANJE i napredak suma. Uz sve probleme koje imamo. Sto se tice pijace vode, ako nju moze da obezbedi jedna prenaseljena Holandija, onda moze svako. Licno sam posetio eksperimentalno postrojenje (Delft, kod Roterdama) u kome se kanalizaciona voda preradjuje do nivoa kvaliteta kada je pijaca.

Sto se tice nafte, i njeni izvori (ranije neslucenih razmera) se svake godine otkrivaju a sa druge strane elektricni automobili, sorlarna tehnologija, i vetar sve vise postaju realnost. Kao toliko puta do sada ljudski um i inovacije su brzi od problema rasta stanovnistva. S tim sto se inovacije nece zaustaviti a rast stanovnistva pred nasim ocima prestaje. Na kraju, urbanizacija, koja je takodje svetski trend, je odlicna za prirodnu sredinu. Sav otpad se lakse preradjuje i manje energije se trosi ako smo svi zdudani zajedno, a velika prostranstva se sve vise ostavljaju zelenilu.

Optimizma dakle! :D

PS Uz svu kuknjavu i probleme, okolina je sve cistija i ja se recimo danas mogu kupati u jezeru u jednom ogromnom Cikagu, dok si ranije u nekim urbanim vodnim tokovima mogao da razvijas fotografije. OK, sa industrijalizacijom Kine oni sada imaju problema sa zagadjenjem, ali i oni ce to relativno brzo poceti da sredjuju. Sve je to vidjeno drugde i sigurno ce se ponoviti i tamo.

Pa i Grcka je odavno zavrsila tranziciju... Spanija, Hrvatska, Slovenija,...

"zlatno doba" iz 2008. je bio nenormalan deficit, to cemo platiti na rate, samo smo se zaduzili.

Da li ti shvatas da kod nas realno od Milosevica niko nije ni ulozio skoro nijedan dinar? Pokupovali nesto sto misle da ce koliko toliko da radi, a ono sto zovu "greenfield investicije" Dinkic je preko svojih ideja skupo platio iz drzavne kase. Pa kako samo uzese Zelezaru dok je radila i cao. Tako ce sutra i Fiat i svi drugi.

Nama jos niko nije dao nista ozbiljno i konkretno, niti nas je bilo kojim potezom pomogao da napredujemo. Sve vreme nas samo drze na infuziji, nekad jacoj, nekad slabijoj, a mislim da sad nemaju interes ni za to.

@JohnyBgood

A cena svega toga? Nisi rekao kolika je cena od otpadne praviti pijacu vodu, cistiti katastrofu od jezera da bi se kupali,...

Dovoljno je visoka cena izgraditi samo jednu Fukusimu na citavom kontinentu. Da li je za tebe podnosljiva?

Ja ovde vecini zameram sto stalno zaboravlja na cenu bilo cega. Mozda ja sve previse preracunavam, ali sam naucio da se sve u zivotu necim mora platiti, i ukoliko je bolje on neceg prethodnog mora biti skuplje.

Johny, voleo bih da si u pravu, ali mislim da mnogo gresis...
Mi smo savremenim nacinom zivota otudjeni od procesa proizvodnje i nemam predstavu koliko ove brojke i kapitalisticka industrija zagadjuju i unistavaju zivotnu sredinu...

Da li ima potrebe da pominjem topljenje glecera, nestanak Amazona, nestanak biljnih i zivotinjskih vrsta, sve vece suse i ekstremni oblici klime...

Natalitet pada u "razvijenom" svetu i ne pada tako da bude zdrav na nivou bliskom 2,1 potrebnom za bioloski opstanak, vec pada na razmere koje su neodrzive u buducnosti zbog penzionog sistema...
Cak ni masovna imigracija u razvijene zemlje ne moze da kompenzuje vrtoglav rast populacije nerazvijenih zemalja... Opasno se zaostravaju odnosi oko vode, poljoprivrednog zemljista a to vodi samo jednom...

Pogotovu bih voleo da si u pravu sto se tice vracanja zelenilu jer je to moj ideal... Smanjivanje gradova (povrsinski) i vracanje prirodi... Nazalost jos ni jedan projekat nisam video za tako nesto... Znaci rusenje nelegalnog i neplanskog i preseljavanje u planiran grad...

nikola011":2e5b2bdx je napisao(la):
@JohnyBgood

A cena svega toga? Nisi rekao kolika je cena od otpadne praviti pijacu vodu, cistiti katastrofu od jezera da bi se kupali,...

Dovoljno je visoka cena izgraditi samo jednu Fukusimu na citavom kontinentu. Da li je za tebe podnosljiva?

Ja ovde vecini zameram sto stalno zaboravlja na cenu bilo cega. Mozda ja sve previse preracunavam, ali sam naucio da se sve u zivotu necim mora platiti, i ukoliko je bolje on neceg prethodnog mora biti skuplje.

To se zove sekvencionalno resavanje problema. Ja ne vidim koji to drugi put Kina treba da prodje i koji to drugi put su Evropa i Amerika trebalo da prodju. Da su ostala ruralna drustva imali bi problema i sa raznim difterijama i zarazama jer ta tehnoloska baza i nacin zivota zaista ne bi izdrzali toliko stanovnistvo i Maltus bi bio u pravu. Industrijalizacija je bila nacin da se taj problem prevazidje i cak je i to zagadjenje bilo mala cena u odnosu na alternativu. A kreirana je tehnoloska baza i nivo bogatstva da se onda uhvati u kostac i sa zagadjenjem. I idemo dalje, i cinjenica je da se zivi sve bolje i bolje.

Recimo da je lako sada kukati na automobile (buka i zagadjenje) ali je i takav kakav je auto bio spas za gradove koji su se gusili u konjskim govnima. I sad smo se toliko razvili i stvorena je tehnoloska baza da se ide dalje i prave sve ekonomicniji automobili koji manje zagadjuju a i da se vremenom predje na nesto drugo. Isto tako i sa energijom. OK, nuklearna je imala nekoliko velikih nesreca koje su prouzrokovale zrtve, ali je isto tako omogucila proizvodnju ogromnih kolicina struje bez sagorevanja bilo caga, i sada smo bogatiji i pametniji pa mozemo da trazimo nesto bolje. A da smo odbacili razvoj kao takav, zbog nedostatka struje jer eto nuklearke su bile preopasne, uopste ne verujem da bi sada bili u boljoj poziciji.

Jasno mi je da uvek moze bolje i da nikada nije bilo niti ce biti idealno ali put napred je uvek upravo to - put NAPRED a ne nazad. Dakle napred u nove tehnologije reciklaze, ciste energije itd. jer nam se sad to pokazuje kao problem, ali smo u medjuvremenu toliko uznapredovali da to mozemo da resavamo. I uvek cu puno radje da imam problem previse plasticnih otpadaka nego probleme ruralnog drustva koje se jedva prehranjuje. Optimizam, optimizam, i optimizam!

Feanor":1nw1y3r2 je napisao(la):
Johny, voleo bih da si u pravu, ali mislim da mnogo gresis...
Mi smo savremenim nacinom zivota otudjeni od procesa proizvodnje i nemam predstavu koliko ove brojke i kapitalisticka industrija zagadjuju i unistavaju zivotnu sredinu...

Da li ima potrebe da pominjem topljenje glecera, nestanak Amazona, nestanak biljnih i zivotinjskih vrsta, sve vece suse i ekstremni oblici klime...

Natalitet pada u "razvijenom" svetu i ne pada tako da bude zdrav na nivou bliskom 2,1 potrebnom za bioloski opstanak, vec pada na razmere koje su neodrzive u buducnosti zbog penzionog sistema...
Cak ni masovna imigracija u razvijene zemlje ne moze da kompenzuje vrtoglav rast populacije nerazvijenih zemalja... Opasno se zaostravaju odnosi oko vode, poljoprivrednog zemljista a to vodi samo jednom...

Pogotovu bih voleo da si u pravu sto se tice vracanja zelenilu jer je to moj ideal... Smanjivanje gradova (povrsinski) i vracanje prirodi... Nazalost jos ni jedan projekat nisam video za tako nesto... Znaci rusenje nelegalnog i neplanskog i preseljavanje u planiran grad...

Sto se tice nataliteta, izgleda cemo dosegnuti vrh od nesto preko 9 milijardi oko 2075 i onda cemo blago da padamo. I danasnja tehnologija bi to mogla da izdrzi a da ne pricamo o tome kakvih ce inovacija da bude do tada.
http://www.un.org/esa/population/publications/longrange2/WorldPop2300final.pdf

Sto se tice glecera, zivotinjskih vrsta i drugoga, ne kazem da ne bi trebalo da se trudimo da umanjimo svoj "otisak" na planeti (pre svega iz razloga dobrog ukusa i kao eticki princip), ali toga (evolucije vrsta i klimatskih promena) je na zemlji bilo i pre uzdizanja ljudske kulture. Pa nisu valjda dinosaurusi izumrli zato sto su previse prdeli pa promenili klimu? (Logicki ekvivalent da ispustamo previse CO2)

Sto se urbanizacije i rasta gradova tice, ponavljam da je to odlican trend jer se tako citavi predeli koji su bili izlozeni eroziji (recimo brdska podrucja koja su obradjivana i bilo je previse stoke) vracaju prirodi. Pogledaj samo jug Srbije, ili Crnu Goru i Hercegovinu. Masa brda biva ponovo pokrivena sumom a opet ne uvozimo hranu da bi prehranili gradove. Znaci poljoprivredna tehnologija omogucava da dobijes vise iz Vojvodine i doline Morave (gde u selima isto zivi sve manje ljudi pa se sela smanjuju), a isto se desava i u svetskim razmerama.

Ako ista, poljoprivredne proizvodnje ima previse i EU recimo ima viskove iako je jako gusto naseljena, i ako ista, mogli bi da pomognu nerazvijenim zemljama tako sto bi pustili vise uvoaz. Dok god zemlje pokusavaju da jedna drugoj izvoze hranu a ne otimaju se o hranu, problem nedostatka resursa nije ni na vidiku. Ma sta razni alarmisti pokusali da nam prodaju. Oni zive od podizanja buke ali to je njihov problem.

Vrh