MilisaV":3rj1v140 je napisao(la):
cene stanova su skupe u Beogradu
Slazem se sa tim. Ali tacno je to sto je rekla za iluziju o kupovini stana u Beogradu prethodnih godina.
U Srbuju nikada nisu bile sigurne ni banke, ni privatan posao, berza nije postojala. Jedina stvar koju je neko iz Srbije mogao da uradi sa viskom kapitala je da kupi stan u Beogradu. Zato mu to i daje neverovatnu razliku u odnosu na ostatak Srbije. Ipak je to bio nedostizan grad za bilo koji drugi u Srbiji po bilo kom pitanju.
Poenta je da je stravican rast cena uslovio nenormalan broj kreditnih kupaca koji su halapljivo poceli da kupuju stanove u Beogradu. Nema za koga to nije basnoslovno skupa investicija i to ce vreme i pokazati.
Ako pogledamo Atinu, Budimpestu, Sofiju i Bukurest koji srmoglavo padaju po svim pitanjima u vreme krize jer je balon pukao, ja to isto ocekujem i ovde. Ja sam jos na prolece rekao da ce ova zima sve promeniti ko god dosao na vlast jer para vise nema.
Djilas ce sada donositi samo nepopularne poteze, poceo je od BusPlus-a, a videcemo koliko ce kostati grejanje i kakav ce kvalitet biti ove godine. Doci ce do toga da ce se konacno svi osvestiti do proleca i videti da Beograd vise nikada nece moci da bude ono sto je bio. Jso ako Kragujevac stvarno zazivi sa Fijatom i neki manji gradovi sa sitnim fabricicama u kojima je toliko lose da nista gore i ne moze da bude, Beograd ce doziveti sudbinu gradova u okruzenju, a to je relativno brzo propadanje, stravicno smanjenje budzeta i pocetak iseljavanja stanovnistva. Videcemo.
Ja Beograd u poredjenju sa drugim gradovima Srbije vidim kao odnos izmedju Zastave i nekog stranog automobila. I jedan i drugi sluze da se prevezes od tacke A do tacke B. U jednom momentu se pojavio imaginarni novac u drzavi (stravicno zaduzivanje) i svi su pomislili da vise ne moraju da voze juga, vec mogu neki zapadni auto. Svrha je ista, samo imas vise novca za benzin, za klimu, za skupo odrzavanje, skupu registraciju. Onaj ko je ostao na zastavi nikad nece uci u neku vecu stetu ili dug, a onaj ko je kupio skup auto u velikom je problemu. Vise za odrzavanje tog luksuza nema, a vise nikada ne moze dobiti kolicinu novca za koju se zaduzio.