I moram citirati ovaj post kao esenciju vecine 'analiza' ovde.
- Hajde da ukljucimo Q3 (koji u tom trenutku traje tri nedelje) da bi 'pad' izgledao ubedljivije.
- Jel vidite kako novogradnja pada a?
- Dobro, starogradnja raste, al novogradnja (ista ova za koju tvrdim da pada) se racuna kao starogradnja pa zato ne vazi
Bukvalno ignorisanje realnosti pred ocima zarad zelja, i nada da ako se u 100 istih postova dodola pad, da ce se isti manifestovati.
Pa ko nam se to vratio
Ne znam sa nije logicno. Q3 jeste tek poceo, ali promet je opet dovoljno veliki da cena mogla da se uzima kao preliminarna. Cak je u trecoj nedelji jula cena bila niza nego u prve 2, sto opet ukazuje na blagi pad. A starogradnja nije bas relevantna ako se prometuju zgrade iz novogradnje kao starogradnja, jer se poglednjih godina mnogo gradi i sve vise novogradnje cirkulise kao starogradnja, sto kvari realnu sliku,
- Pad prometa je doziveo vrhunac u aprilu, zatim je usporio u maju i junu. Ovde se 50 puta pisalo da je pad 30-40% kao nekakva cinjenica, a realno je pad 26% (u odnosu na rekordnu godinu kad se prodavalo i ono sto je tek u najavi). Videcemo kako ce se nastaviti u julu.
...
- To ne znaci da 'cene mogu ici samo gore', ocigledno je da cene stagniraju vec par meseci i da se vec moze ubosti neki ok dil. Samo da bi se dogodio potop od 30-40% na dole potrebno je vise od 26% pada prometa u odnosu na rekordnu godinu.
...
Maj jeste imao solidan promet, ali juna je YoY pad bio 24%. Sa druge strane, u Nisu i Novom Sadu je pad prometa dosta veci, oko 40%, a taj ko prodaje u Novom Sadu ili Nisu vrlo cesto prodaje da bi kupio nesto u Beogradu. Tako da, ako promet pada van Beograda, to znaci da su velike verovatno da ce i u Beogradu pad biti dosta veci. Proslog puta su se neki smejali kako je pad samo 13%, sad se smeju kako je pad samo 26%,.. Tako da, pad ce vrlo verovatno biti i preko 50% u narednim mesecima, mozda vec do kraja godine ili pocetka sledece.
Kamate izgleda udaraju u svoj plafon i kreditni kupci sada vec znaju na cemu su, nema vise straha da ce otici na 10-15%.
Da, znaju na cemu su, a to je da sa ovakvim kamatnim stopama vrlo cesto nisu kreditno sposobni
- Procitao sam gomile postova kako se pominje pad posle 2008. a ignorise sve sto je zapravo izazvalo taj pad. Ignorise se nezaposlenost 2.5 veca nego sad, ignorise se duplo manja prosecna plata, ignorise se pad BDP-a nekoliko godina za redom, ignorise se dinarska inflacija, samo se gleda nominalna cena u evrima tada. Naravno niko ne moze garantovati da se to nece dogoditi, ali za sada je ocigledno da nicega od navedenog nema.
Trenutna kriza je "amortizovana" inflacijom. Samo sto, umesto da neki ljudi ostanu bez posla, a neki bez nekretnine, sad je odluceno da teret krize podnesu oni koji imaju kes tako sto im se novac obezvredjuje. Trenutno se centralne banke bore protiv te inflacije visokim kamatnim stopama sto obara traznju. Sad je traznja manja od ponude i to vrsi pritisak na cene da idu nadole. Da li ce, kad i koliko otici nadole je pitanje. Cene mogu padati i kad nema krize.
- Dok god gomila ljudi ceka pad spremna, dotle nema ni nekog drasticnog pada. Tek kada dovoljno perica i hristiana predju iz moda 'cekam bolji dil' u 'i da boljeg dila bude, ja nisam u mogucnosti da ga uzmem', tad mozemo imati neke apokalipticne padove.
Ja ne cekam spreman, ja samo pratim situaciju. To sto trenutno visim na ovom forumu ne znaci da sam ozbiljan kupac koji ceka prvi pad cena, nego mi je trenutno zanimacija da pisem na forumu. Kao sto mi je pre 15 godina bila zanimacija da pisem definicije i kacim smesne postere na Vukajliji. Ako padnu cene, super, ako ne padnu, nikom nista
Ne moramo svi da kupimo stan u Beogradu, mozemo recimo u Becu ili nekom drugom gradu.
- Cesto se ovde pominje numbero, odnosno price-to-income index koji pokazuje da je Beograd grad sa jednim od najnepovoljnijih odnosa primanja i cene kvadrata u Evropi. To je tacno, ali se ignorise sama vrednost tog indexa i istorija istog. Vec sam pominjao da je Beograd u top 10 od kako se taj index meri, znaci ne neka novost u poslednjih par godina. Takodje, najvisu vrednost (najneisplativije nekretnine) indeks je imao 2012. (oko 26), a najnizu 2009. (oko 17). Trenutno je vrednost oko 21, otprilike onolika kolika je bila 2017. znaci nije blizu ni minimuma ni maksimuma. Pad cena od, za neke i dalje premalih, 20% bi ucinio da je indeks manji nego ikad od kako se prati, znaci da su cene najprilagodjenije u odnosu na prosecnu platu u poslednjih 14 godina. Bilo bi lepo, ali treba racionalno sagledati verovatnocu da se tako nesto dogodi.
- I to sve navodi na jednu ogromnu slepu tacku kod mnogih komentatora, a to je inflacija evra. Izgleda da svi shvataju vrednost evra kao nesto dato od Boga, i i dalje porede nominalne cene kroz prethodnu deceniju kao potpuno iste stvari. Ili, ako i priznaju inflaciju, priznaju je za sve samo ne za stanove. Ako prosecna plata odjednom skoci na 700+ evra, pa to je inflacija nije realan rast, a kada cena kvadrata skoci isto tako, pa to je pljacka, kako moze Mirijevo 2000 a bilo 1000 2015. Shvatite, evro 2015. i evro danas su dve razlicite stvari. Za istu kolicinu evra ne mozes da kupis vise nista u sitoj kolicini, ni jabuka, ni Kinder Buena, ni Golf 7-ica ni dana letovanja u Alanji itd. Cemu ocekivanje da ce stanovi biti izuzetak? Zbog cega su odjednom stanovi kvarljiva roba koja mora hitno da se rasproda a sve nabrojano nije? Od kad to prodavac polovnog autmobila moze da ceka duze od prodavca stana? Nasa kolektivna psiha je ostala toliko unistena hiperinflacijom 90ih pa onda inflacijom 2000.-2012 da dinar uvek pojmimo kao nesto precenjeno (uvek je 'pravi kurs' 50% gori od trenutnog) a strana valuta je zacementirana u tkanju univerzuma.
Mirijevo je bilo 1000 evra 2020. Evro nije izgubio 50% vrednosti za 3 godine. Beograd jeste godinama na vrhu numbeo liste, ali cena u Mirijevu recimo je bila 1000 evra i 2020. i 2015. koju pominjes. Znaci, cene su bile toliko naduvane da smo morali da nakon pada 2008-2012 imamo godine stagnacije da bi plate koliko-toliko ispratile cene nekretnina. Zato ne bih ni sad iskljucio mogucnost da, cak i da ne bude pada cena, da narednih 10 godina cene skoro uopste ne rastu.
- Kada se konacno uzme u obzir inflacija evra, svaki stan kome je cena ostala ista kao prosle godine, kao da je pojeftinio 15%. Tek je ono sto je poskupelo za vise od tog procenta, zapravo poskupelo.
Inflacija evra nije 15% nego 5-6% (
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Inflation_in_the_euro_area). Znaci, cak i da cene ne padnu, trebace jedno 5-10 godina (sa inflacijom od 2-5%) da cene nekretnina uopste ne rastu pa cemo imati realni pad od 30%. A ta opcija uopste nije iskljucena (ne kazem da ce tako biti)
- Pominje se pad cena u inostranstvu i 'kad pada kod njih nismo mi izuzetak' a ne pominje se koliki je to pad. Realnost je da su naslovi bombasticni a padovi manji od 10%. Negde vec krece i oporavak.
Kod nas su cene porasle mnogo vise nego u inostranstvu. Recimo, u Nemackoj je rast cena nekretnina u odnosu na 2015. bio oko 60%, a kod nas oko 100%. Ako su nam cene rasle vise nego kod njih, ne znam zasto ne bi pale vise nego kod njih.
Ne pisem ovo da bi poslao poruku da treba trcati i kupiti sta god, samo da se sklone pare. To vreme je isto ocigledno proslo. Trziste polako postaje bolje za kupce i prodavci vise ne diktiraju sve uslove. Ali nije bas ni situacija da se ne moze nista prodati. Svakakvih se dodolanja apokalipse moglo ovde procitati za ovih tri meseca, malo toga ozbiljnog.
Niko ne predvidja niti prizeljkuje apokaliupsu, ja i kazem da se pad cena moze desiti i bez apokalipse i krize, makar i kroz stagnaciju cena u periodu od 10-ak godina.