Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja ne vidim nerealnost da cene padnu 20% niti to smatram extremnim padom. Extremni pad je 30-40%+, 10% korekcija, a 20% nešto sasvim realno usled prevelikog rasta i "moguć dobar dil". Imali smo godine rasta, ako budemo imali godine stagnacije onda ni dilovi od 10 do 20% nisu isključeni.

I moram citirati ovaj post kao esenciju vecine 'analiza' ovde.

- Hajde da ukljucimo Q3 (koji u tom trenutku traje tri nedelje) da bi 'pad' izgledao ubedljivije.
- Jel vidite kako novogradnja pada a?
- Dobro, starogradnja raste, al novogradnja (ista ova za koju tvrdim da pada) se racuna kao starogradnja pa zato ne vazi

Bukvalno ignorisanje realnosti pred ocima zarad zelja, i nada da ako se u 100 istih postova dodola pad, da ce se isti manifestovati.
Fake till you make it. Isto tako se promovisao i hajpovao rast, svojevremeno. Nesvesno naravno.

Ja ne vidim nerealnost da cene padnu 20% niti to smatram extremnim padom. Extremni pad je 30-40%+, 10% korekcija, a 20% nešto sasvim realno usled prevelikog rasta i "moguć dobar dil". Imali smo godine rasta, ako budemo imali godine stagnacije onda ni dilovi od 10 do 20% nisu isključeni.
Ni ja ne mislim da je 10-20% pad ekstreman, toliko je otprilike potrebno da se nadomesti porast cene zaduzivanja (jer to je u ovom trenutku glavni faktor koji gura cene na dole). Za vise od toga, potrebno je da se dogodi jos nesto, veci pad BDP-a, porast nezaposlenosti, devalvacija dinara u odnosu na evro itd.

I moram citirati ovaj post kao esenciju vecine 'analiza' ovde.

- Hajde da ukljucimo Q3 (koji u tom trenutku traje tri nedelje) da bi 'pad' izgledao ubedljivije.
- Jel vidite kako novogradnja pada a?
- Dobro, starogradnja raste, al novogradnja (ista ova za koju tvrdim da pada) se racuna kao starogradnja pa zato ne vazi

Bukvalno ignorisanje realnosti pred ocima zarad zelja, i nada da ako se u 100 istih postova dodola pad, da ce se isti manifestovati.
Pa ko nam se to vratio :)
Ne znam sa nije logicno. Q3 jeste tek poceo, ali promet je opet dovoljno veliki da cena mogla da se uzima kao preliminarna. Cak je u trecoj nedelji jula cena bila niza nego u prve 2, sto opet ukazuje na blagi pad. A starogradnja nije bas relevantna ako se prometuju zgrade iz novogradnje kao starogradnja, jer se poglednjih godina mnogo gradi i sve vise novogradnje cirkulise kao starogradnja, sto kvari realnu sliku,
- Pad prometa je doziveo vrhunac u aprilu, zatim je usporio u maju i junu. Ovde se 50 puta pisalo da je pad 30-40% kao nekakva cinjenica, a realno je pad 26% (u odnosu na rekordnu godinu kad se prodavalo i ono sto je tek u najavi). Videcemo kako ce se nastaviti u julu.
...
- To ne znaci da 'cene mogu ici samo gore', ocigledno je da cene stagniraju vec par meseci i da se vec moze ubosti neki ok dil. Samo da bi se dogodio potop od 30-40% na dole potrebno je vise od 26% pada prometa u odnosu na rekordnu godinu.
...
Maj jeste imao solidan promet, ali juna je YoY pad bio 24%. Sa druge strane, u Nisu i Novom Sadu je pad prometa dosta veci, oko 40%, a taj ko prodaje u Novom Sadu ili Nisu vrlo cesto prodaje da bi kupio nesto u Beogradu. Tako da, ako promet pada van Beograda, to znaci da su velike verovatno da ce i u Beogradu pad biti dosta veci. Proslog puta su se neki smejali kako je pad samo 13%, sad se smeju kako je pad samo 26%,.. Tako da, pad ce vrlo verovatno biti i preko 50% u narednim mesecima, mozda vec do kraja godine ili pocetka sledece.
Kamate izgleda udaraju u svoj plafon i kreditni kupci sada vec znaju na cemu su, nema vise straha da ce otici na 10-15%.
Da, znaju na cemu su, a to je da sa ovakvim kamatnim stopama vrlo cesto nisu kreditno sposobni :)
- Procitao sam gomile postova kako se pominje pad posle 2008. a ignorise sve sto je zapravo izazvalo taj pad. Ignorise se nezaposlenost 2.5 veca nego sad, ignorise se duplo manja prosecna plata, ignorise se pad BDP-a nekoliko godina za redom, ignorise se dinarska inflacija, samo se gleda nominalna cena u evrima tada. Naravno niko ne moze garantovati da se to nece dogoditi, ali za sada je ocigledno da nicega od navedenog nema.
Trenutna kriza je "amortizovana" inflacijom. Samo sto, umesto da neki ljudi ostanu bez posla, a neki bez nekretnine, sad je odluceno da teret krize podnesu oni koji imaju kes tako sto im se novac obezvredjuje. Trenutno se centralne banke bore protiv te inflacije visokim kamatnim stopama sto obara traznju. Sad je traznja manja od ponude i to vrsi pritisak na cene da idu nadole. Da li ce, kad i koliko otici nadole je pitanje. Cene mogu padati i kad nema krize.
- Dok god gomila ljudi ceka pad spremna, dotle nema ni nekog drasticnog pada. Tek kada dovoljno perica i hristiana predju iz moda 'cekam bolji dil' u 'i da boljeg dila bude, ja nisam u mogucnosti da ga uzmem', tad mozemo imati neke apokalipticne padove.
Ja ne cekam spreman, ja samo pratim situaciju. To sto trenutno visim na ovom forumu ne znaci da sam ozbiljan kupac koji ceka prvi pad cena, nego mi je trenutno zanimacija da pisem na forumu. Kao sto mi je pre 15 godina bila zanimacija da pisem definicije i kacim smesne postere na Vukajliji. Ako padnu cene, super, ako ne padnu, nikom nista :) Ne moramo svi da kupimo stan u Beogradu, mozemo recimo u Becu ili nekom drugom gradu.
- Cesto se ovde pominje numbero, odnosno price-to-income index koji pokazuje da je Beograd grad sa jednim od najnepovoljnijih odnosa primanja i cene kvadrata u Evropi. To je tacno, ali se ignorise sama vrednost tog indexa i istorija istog. Vec sam pominjao da je Beograd u top 10 od kako se taj index meri, znaci ne neka novost u poslednjih par godina. Takodje, najvisu vrednost (najneisplativije nekretnine) indeks je imao 2012. (oko 26), a najnizu 2009. (oko 17). Trenutno je vrednost oko 21, otprilike onolika kolika je bila 2017. znaci nije blizu ni minimuma ni maksimuma. Pad cena od, za neke i dalje premalih, 20% bi ucinio da je indeks manji nego ikad od kako se prati, znaci da su cene najprilagodjenije u odnosu na prosecnu platu u poslednjih 14 godina. Bilo bi lepo, ali treba racionalno sagledati verovatnocu da se tako nesto dogodi.
- I to sve navodi na jednu ogromnu slepu tacku kod mnogih komentatora, a to je inflacija evra. Izgleda da svi shvataju vrednost evra kao nesto dato od Boga, i i dalje porede nominalne cene kroz prethodnu deceniju kao potpuno iste stvari. Ili, ako i priznaju inflaciju, priznaju je za sve samo ne za stanove. Ako prosecna plata odjednom skoci na 700+ evra, pa to je inflacija nije realan rast, a kada cena kvadrata skoci isto tako, pa to je pljacka, kako moze Mirijevo 2000 a bilo 1000 2015. Shvatite, evro 2015. i evro danas su dve razlicite stvari. Za istu kolicinu evra ne mozes da kupis vise nista u sitoj kolicini, ni jabuka, ni Kinder Buena, ni Golf 7-ica ni dana letovanja u Alanji itd. Cemu ocekivanje da ce stanovi biti izuzetak? Zbog cega su odjednom stanovi kvarljiva roba koja mora hitno da se rasproda a sve nabrojano nije? Od kad to prodavac polovnog autmobila moze da ceka duze od prodavca stana? Nasa kolektivna psiha je ostala toliko unistena hiperinflacijom 90ih pa onda inflacijom 2000.-2012 da dinar uvek pojmimo kao nesto precenjeno (uvek je 'pravi kurs' 50% gori od trenutnog) a strana valuta je zacementirana u tkanju univerzuma.
Mirijevo je bilo 1000 evra 2020. Evro nije izgubio 50% vrednosti za 3 godine. Beograd jeste godinama na vrhu numbeo liste, ali cena u Mirijevu recimo je bila 1000 evra i 2020. i 2015. koju pominjes. Znaci, cene su bile toliko naduvane da smo morali da nakon pada 2008-2012 imamo godine stagnacije da bi plate koliko-toliko ispratile cene nekretnina. Zato ne bih ni sad iskljucio mogucnost da, cak i da ne bude pada cena, da narednih 10 godina cene skoro uopste ne rastu.
- Kada se konacno uzme u obzir inflacija evra, svaki stan kome je cena ostala ista kao prosle godine, kao da je pojeftinio 15%. Tek je ono sto je poskupelo za vise od tog procenta, zapravo poskupelo.
Inflacija evra nije 15% nego 5-6% (https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Inflation_in_the_euro_area). Znaci, cak i da cene ne padnu, trebace jedno 5-10 godina (sa inflacijom od 2-5%) da cene nekretnina uopste ne rastu pa cemo imati realni pad od 30%. A ta opcija uopste nije iskljucena (ne kazem da ce tako biti)
- Pominje se pad cena u inostranstvu i 'kad pada kod njih nismo mi izuzetak' a ne pominje se koliki je to pad. Realnost je da su naslovi bombasticni a padovi manji od 10%. Negde vec krece i oporavak.
Kod nas su cene porasle mnogo vise nego u inostranstvu. Recimo, u Nemackoj je rast cena nekretnina u odnosu na 2015. bio oko 60%, a kod nas oko 100%. Ako su nam cene rasle vise nego kod njih, ne znam zasto ne bi pale vise nego kod njih.
Ne pisem ovo da bi poslao poruku da treba trcati i kupiti sta god, samo da se sklone pare. To vreme je isto ocigledno proslo. Trziste polako postaje bolje za kupce i prodavci vise ne diktiraju sve uslove. Ali nije bas ni situacija da se ne moze nista prodati. Svakakvih se dodolanja apokalipse moglo ovde procitati za ovih tri meseca, malo toga ozbiljnog.
Niko ne predvidja niti prizeljkuje apokaliupsu, ja i kazem da se pad cena moze desiti i bez apokalipse i krize, makar i kroz stagnaciju cena u periodu od 10-ak godina.

Poslednja izmena:
...
Mnogo glupa teza. Eto i ti nisi pametan što si programer već si imao sreće što nisi imao znanja da završiš fakultet, pa si se prebacio na programiranje. Po tome najviše je imao sreće onaj ko je za vreme rata kupovao stanove. Ajde da se manemo zavidnosti. Ko nije kupio pre 2,3 godine napravio je loš izbor, možda će u narednom periodu biti opet trenutak za kupovinu.
...
Ja jesam zavrsio ekonomiju, a u IT sam usao dok jos nije bio popularan jer me je interesovalo. Kasnije se ispostavilo da je to dobra odluka, ali ne zato sto sam ja bio pametan i predvideo procvat IT-ja, nego sam bukvalno imao srece, kao sto su neki imali srece sa cenama nekretnina.
...
Znači, ako neko kupi sad bitcoin na 30k i on poraste na 300k sada nije vreme za kupovinu? Ili ako kupimo sada stan i on za 10god ima veću vrednost ne znači da je u plusu? Koji je tvoj dalji finansijski savet kako da se enormo obogatimo (sem da programiramo)? I dalje napominjem da treba razdvojiti vaše investicione kupovine od ljudi koji kupuju za život. Investirajte u nešto drugo ako su Vam nekretnine skupe pa će i cene nekretnina vremenom pasti.
Ja ne kupujem investiciono. I ne znam u sta uloziti da bi se enormno obogatio. Niti kazem da se ne moze zaraditi od kupovine Bitcoina ili nekretnina. Samo kazem da se enormna zarada od kupovine istih verovatno vise ne moze ostvariti u kratkom roku kao sto je bilo proteklih godina, nego ce morati da se ceka mnogo vise, a da li u tom slucaju ima smisla zarobiti novac i rizikovati da ga mozda izgubis? U slucaju nekretnina verovatno neces izgubiti, ali za Bitcoin nisam siguran, poenta price je bila da to sto se neko ranije obogatio na necem ne znaci da ce se obogatiti i neko drugi ko isto to pokusa mnogo kasnije, jer su okolnosti drugacije.

Šta reći... Pogled iz samo jednog ugla. U narednim decenijama neće značajnije padati kamate??? Kako neko može da zna šta će biti 2050te ili 2074te? Nikad više u istoriji? Nikad neće ponoviti itd..

A šta ako se desi sve kontra? Zašto je to skroz isključeno kao opcija, ne kažem da će ili neće, ali ne razumem pogled samo iz jednog ugla tj ugla koji odgovara osobi x i totalno ostale opcije odbaciti kao nemoguće.
Ljudi moraju da shvate da kamatne stope koje smo imali proteklih godina su presedan, jer nikad u istoriji nisu bile toliko niske. Zbog prethodne krize su maksimalno spustene i verovatno su ih ostavili niske da bi "videli efekte", tj. bukvalno imam osecaj da su napravili ogroman socijalno-ekonomski eksperiment, Toliko niske kamatne stope nisu normalne. Ne kazem samo ja, nego i druge prognoze da mala sansa da se ikad vrate na taj nivo. Mozda samo u slucaju nekih bas ogromnih kriza kakvu smo imali 2008. Trenutne cene nekretnina su prilagodjene niskim kamatnim stopama, a mi te niske kamatne stope vise nemamo. I kad budu pale, nece skoro, i nece toliko nisko.

Poslednja izmena:
Q3 jeste tek poceo, ali promet je opet dovoljno veliki da cena mogla da se uzima kao preliminarna.
I bas ce cena u celom Q3 biti konstantna, pogotovo novogradnje za koju znas da nije glatka, sto je i razlog sto si iskoristio kvartalni a ne mesecni grad.
A starogradnja nije bas relevantna ako se prometuju zgrade iz novogradnje kao starogradnja
Ali je novogradnja gde se pola upisuju ugovori po cenam sklopljenim pre godinu-dve dana a pola kupovine zgrada koje jos nisu izgradjene mega relevantna. Cak i da se novogradnja upisuje kao starogradnja u nekoj meri u kojoj to kvari uzorak, to sigurno nije pojava koja se pojavila u poslednjem kvartalu pa da je sad to 'nerealna slika'.

Jasno je da je starogradnja relevantnija, ali ne pokazuje ono sto ti zelis, kao sto ni mesecni prikaz ne prikazuje ono sto zelis, pa ces uzeti novogradnju koja je totalno haoticna, i kvartal od 12 dana da bi ti se nekako uklopilo u pricu.
Maj jeste imao solidan promet, ali juna je YoY pad bio 24%. Sa druge strane, u Nisu i Novom Sadu je pad prometa dosta veci, oko 40%, a taj ko prodaje u Novom Sadu ili Nisu vrlo cesto prodaje da bi kupio nesto u Beogradu. Tako da, ako promet pada van Beograda, to znaci da su velike verovatno da ce i u Beogradu pad biti dosta veci. Proslog puta su se neki smejali kako je pad samo 13%, sad se smeju kako je pad samo 26%,.. Tako da, pad ce vrlo verovatno biti i preko 50% u narednim mesecima, mozda vec do kraja godine ili pocetka sledece.
Znaci, pad nije 30-40% sto si ponovio jedno 50 puta, nego manje od toga ali osecas u kostima da ce se pad iz Nisa preliti na Beograd.
Inflacija evra nije 15% nego 5-6% (https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Inflation_in_the_euro_area). Znaci, cak i da cene ne padnu, trebace jedno 5-10 godina (sa inflacijom od 2-5%) da cene nekretnina uopste ne rastu pa cemo imati realni pad od 30%. A ta opcija uopste nije iskljucena (ne kazem da ce tako biti)
Jeste inflacija 6%, al od juna. Valjda bi kao ekonomista morao da znas kako se ista meri https://tradingeconomics.com/european-union/inflation-rate
Kod nas su cene porasle mnogo vise nego u inostranstvu. Recimo, u Nemackoj je rast cena nekretnina u odnosu na 2015. bio oko 60%, a kod nas oko 100%. Ako su nam cene rasle vise nego kod njih, ne znam zasto ne bi pale vise nego kod njih.
U Nemackoj cene ne rastu od 2015. vec od 2009. Kada se pogleda ukupna rast od njihovog i naseg dna nakon SEKE, tu smo negde. Na stranu sto 'inostranstvo' nije samo Nemacka. Ima zemalja u Evropi koje su imale i veci rast od nas, a ima i par primera koje nisu imale rast uopste.
Trenutna kriza je "amortizovana" inflacijom. Samo sto, umesto da neki ljudi ostanu bez posla, a neki bez nekretnine, sad je odluceno da teret krize podnesu oni koji imaju kes tako sto im se novac obezvredjuje.
Vidis kako u dubini duse razumes sta se dogadja, samo ne zelis da prihvatis sta to realno znaci.
Ljudi moraju da shvate da kamatne stope koje smo imali proteklih godina su presedan, jer nikad u istoriji nisu bile toliko niske. Zbog prethodne krize su maksimalno spustene i verovatno su ih ostavili niske da bi "videli efekte", tj. bukvalno imam osecaj da su napravili ogroman socijalno-ekonomski eksperiment, Toliko niske kamatne stope nisu normalne. Ne kazem samo ja, nego i druge prognoze da mala sansa da se ikad vrate na taj nivo. Mozda samo u slucaju nekih bas ogromnih kriza kakvu smo imali 2008. Trenutne cene nekretnina su prilagodjene niskim kamatnim stopama, a mi te niske kamatne stope vise nemamo. I kad budu pale, nece skoro, i nece toliko nisko.
Kamate ne moraju biti negativne da bi se trziste odrzalo. Nakon sto se inflacija umiri (a u EU ce se umiriti brze nego ovde), dovoljno je da se euribor spusti na normalnih 1-2-3% da kredit ne bude nekakav bauk.

Ja ne cekam spreman, ja samo pratim situaciju. To sto trenutno visim na ovom forumu ne znaci da sam ozbiljan kupac koji ceka prvi pad cena, nego mi je trenutno zanimacija da pisem na forumu. Kao sto mi je pre 15 godina bila zanimacija da pisem postere i kacim smesne slike na Vukajliji. Ako padnu cene, super, ako ne padnu, nikom nista :) Ne moramo svi da kupimo stan u Beogradu, mozemo recimo u Becu ili nekom drugom gradu.
Pa ok, znaci ovo tvoje dodolanje pada sa 100 identicnih postova i stelovanjem statistike je samo zanimacija. Neko ce te shvatiti ozbiljno.

Ni ja ne mislim da je 10-20% pad ekstreman, toliko je otprilike potrebno da se nadomesti porast cene zaduzivanja (jer to je u ovom trenutku glavni faktor koji gura cene na dole). Za vise od toga, potrebno je da se dogodi jos nesto, veci pad BDP-a, porast nezaposlenosti, devalvacija dinara u odnosu na evro itd.
Ide i to Defke, samo polako…ljudi u industriji osecaju ozbiljan pad…

Ide i to Defke, samo polako…ljudi u industriji osecaju ozbiljan pad…
Da da, svako malo ovde dodje neko sa insajderskom pricom, kaze mu agent/gradjevinac/investitor sve je stalo, evo krece samo sto nije. I tako godinama.

I ti agenti/investitori, toliko ih pljujete a oni jadni ljudi samo cekaju nekoga da mu se u cetiri oka izjadaju, isplacu, gde ce vam dusa :)

Ja jesam zavrsio ekonomiju, a u IT sam usao dok jos nije bio popularan jer me je interesovalo. Kasnije se ispostavilo da je to dobra odluka, ali ne zato sto sam ja bio pametan i predvideo procvat IT-ja, nego sam bukvalno imao srece, kao sto su neki imali srece sa cenama nekretnina.
Koliko se sećam nisi završio ekonomiju, ostalo ti je par ispita. No nebitno, poenta priče je da je sve kocka i da ne postoji "biti pametan".

Ja ne kupujem investiciono.
Ja ne cekam spreman, ja samo pratim situaciju.
Znači desetine tvojih postova kako čekaš pad od bar 20% da bi kupio su samo zamajavanje članova? U stvari ti nikad i nisi hteo da kupiš (vikend) stan u Beogradu. Ok. Ja se nešto sećam "da mi bude za vikend, a možda se nekad u budućnosti i preselim". Ali Ja često grešim.

Ne moramo svi da kupimo stan u Beogradu, mozemo recimo u Becu ili nekom drugom gradu.
Znači ipak si investicioni kupac?

Dobri moj Savo, ulupao novac u kucu na selu na piku "korona cena vikendica" i sad samo gleda kako se cena topi.. Imao trazenu robu u ruci, al hteo goluba umesto vrabca, kad ono medjutim jok...

Neko je ovdje pisao da se radi o reketu koji ovaj kompleks nije htio da plati Kuriru. Lako je moguće da je to istina jer svaki dan pišu negativno o ovom kompleksu. Moguće da je "novinar" član na ovoj temi foruma jer sada više ne piše o 7.000 €\m2 nego 5.000 €\m2 što je podatak koji je neko ovdje iznio na osnovu ugovora sa Wolf-ovog sajta.
Moze da se radi i o nekom kupcu koji zeli da uleti u 5-6 stanova. Placa kuriru da pise. Tako se radi u US samo sto bi jace to spinovali.

I bas ce cena u celom Q3 biti konstantna, pogotovo novogradnje za koju znas da nije glatka, sto je i razlog sto si iskoristio kvartalni a ne mesecni grad.
Ali je novogradnja gde se pola upisuju ugovori po cenam sklopljenim pre godinu-dve dana a pola kupovine zgrada koje jos nisu izgradjene mega relevantna. Cak i da se novogradnja upisuje kao starogradnja u nekoj meri u kojoj to kvari uzorak, to sigurno nije pojava koja se pojavila u poslednjem kvartalu pa da je sad to 'nerealna slika'.
Jasno je da je starogradnja relevantnija, ali ne pokazuje ono sto ti zelis, kao sto ni mesecni prikaz ne prikazuje ono sto zelis, pa ces uzeti novogradnju koja je totalno haoticna, i kvartal od 12 dana da bi ti se nekako uklopilo u pricu.
Znaci, pad nije 30-40% sto si ponovio jedno 50 puta, nego manje od toga ali osecas u kostima da ce se pad iz Nisa preliti na Beograd.
Mi nemamo 100% validne podatke i to je cinjenica. Neki podaci kasne, negde se promet upisuje ranije, negde kasnije, negde se novogradnja vodi kao starogradnja jer nije od investitora,..., tako da sem nekog licnog osecaja i utiska i informacija koje imamo ili cujemo, jedino na sta se mozemo oslanjati su ove prometovane cene. Koliko god one bile falicne, a jesu, bolji izvor informacija od njih nemamo. Jos se mozda ne moze govoriti o tome da imamo pad cena, ali pad prometa definitivno imamo, a pad cena se nazire. Naravno, podaci su takvi da ih svako moze tumaciti kako god zeli, ja uglavnom vidim ono sto sam i ocekivao da cu videti pre pola godine ili pre godinu dana. Neko drugi mozda vidi nesto drugo. Ako svi vide ono sto zele, onda je to super, svi srecni, svi zadovoljni :)
Jeste inflacija 6%, al od juna. Valjda bi kao ekonomista morao da znas kako se ista meri https://tradingeconomics.com/european-union/inflation-rate
Inflacija od 6% od juna znaci da je u odnosu na jun prosle godine cene porasle 6% u proseku, sto znaci da su cene samo toliko porasle u proteklih godinu dana.
1690328355018.png

Evo ti ga izvor: https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/17179282/2-19072023-AP-EN.pdf/bf200c74-48a4-e485-3372-c1fd1083c169#:~:text=European Union annual inflation was,and Spain (both 1.6%).
U Nemackoj cene ne rastu od 2015. vec od 2009. Kada se pogleda ukupna rast od njihovog i naseg dna nakon SEKE, tu smo negde. Na stranu sto 'inostranstvo' nije samo Nemacka. Ima zemalja u Evropi koje su imale i veci rast od nas, a ima i par primera koje nisu imale rast uopste.
Cene nekretnina u Nemackoj su duplo jeftinije nego ovde u odnosu na visinu plate, oni imaju i vise lufta da dizu cene, kod nas je to na granici pucanja. Zbog toga kad se desi kriza kod nas vise puca nego u inostranstvu.
Vidis kako u dubini duse razumes sta se dogadja, samo ne zelis da prihvatis sta to realno znaci.
Razumem ja sta se dogadja i sta to realno znaci, ali to ne znaci da se trziste nece okrenuti i u drugom smeru. Centralne banke su kaznile one koji su imali kes, sad ce ocigledno malo raditi na tome da nagradi one koji imaju kes, ako nista drugo, barem kroz visoke kamatne stope i ostale restriktivne mere koje mogu dovesti do pada cena.
Kamate ne moraju biti negativne da bi se trziste odrzalo. Nakon sto se inflacija umiri (a u EU ce se umiriti brze nego ovde), dovoljno je da se euribor spusti na normalnih 1-2-3% da kredit ne bude nekakav bauk.
Verovatno ce se spustiti samo na 3%, sto je samo malo nize od trenutnog nivoa. Zasto bi spustali kamatne stope ako nemaju potrebe? Mogu da spuste tek ako bude krenula neka kriza, a to znaci da ce tad i cene krenuti nadole.
Pa ok, znaci ovo tvoje dodolanje pada sa 100 identicnih postova i stelovanjem statistike je samo zanimacija. Neko ce te shvatiti ozbiljno.
Zanimacija ne znaci da je nesto neozbiljno :) Ja samo iznosim podatke koje nadjem :)
Koliko se sećam nisi završio ekonomiju, ostalo ti je par ispita. No nebitno, poenta priče je da je sve kocka i da ne postoji "biti pametan".
Znači desetine tvojih postova kako čekaš pad od bar 20% da bi kupio su samo zamajavanje članova? U stvari ti nikad i nisi hteo da kupiš (vikend) stan u Beogradu. Ok. Ja se nešto sećam "da mi bude za vikend, a možda se nekad u budućnosti i preselim". Ali Ja često grešim.
Znači ipak si investicioni kupac?
Sve si pomesao :)
Ekonomiju jesam zavrsio. I da, slazem se da ne postoji "biti pametan", sve je kocka. Zbog toga smatram da je pogresno ubedjivanje ljudi da je kupovina nekretnina isplativa uvek u svakom trenutku po bilo kojim uslovima. Ko god kupuje stan, mora da uzme u obzir sve rizike. Neko je kupio stan 2008., rizikovao i izgubio stan. Neko je kupio 2020., rizikovao i super prosao. Niko ne zna da li je pametno uzimati stan sada ili nije, ali svako mora da bude svestan u sta ulazi i koji su rizici uzimanja kredita i kupovine stana.
Nema zamajavanja, ja pratim trziste, i sve sto pisem, pisem argumentovano. Samo nisam neko ko se zuri, niti sam trenutno u poziciji da kupim stan, ali mi znaci da pratim sta se desava na trzistu. Kad budem nekad kupovao za X godina, bicu mnogo informisaniji nego sto sam bio kad sam ranije kupovao.
Nisam investicioni, zato sto ne planiram da izdajem. A ko kaze da se necu preseliti tamo gde kupim stan?
Ova prica oko vikend stana je bila sprdnja, ali neki je i dalje ozbiljno shvataju :)

Profesor na Arhitekturi i politički aktivista Duško Kuzovic, govori u urbanizmu u Beogradu u nekoj Youtube emisiji, mozda bude nekome zanimljivo.

Zbog toga smatram da je pogresno ubedjivanje ljudi da je kupovina nekretnina isplativa uvek u svakom trenutku po bilo kojim uslovima. Ko god kupuje stan, mora da uzme u obzir sve rizike. Neko je kupio stan 2008., rizikovao i izgubio stan. Neko je kupio 2020., rizikovao i super prosao. Niko ne zna da li je pametno uzimati stan sada ili nije, ali svako mora da bude svestan u sta ulazi i koji su rizici uzimanja kredita i kupovine stana.

Kad budem nekad kupovao za X godina, bicu mnogo informisaniji nego sto sam bio kad sam ranije kupovao.
Sve je rizik onda, treba doneti odluku nekada.

Počela je da mi se diže kosa na glavi kada u tekstu pročitam "nekretnine" i "realno" u istoj rečenici. :D Da li je pad realan? Da li su cene realne? itd.

Ističe da za 95 odsto tržišta nekretnina važi da je renta isplativija nego rata za kupovinu stana.

Po ovome mogu da zaključim da će kreditni kupci u potpunosti nestati sa tržišta, a vlasnici stanova kojima je rata trenutno veća od zakupa će doći do logičnog zaključka da im se više isplati da prodaju nekretninu i rentiraju.

keks je napisao(la):
Sve je rizik onda, treba doneti odluku nekada.
Rizik je uvek. Moje mišljenje je ako kupujete stan za život ( da ćete vi u njemu živeti) onda je svaki trenutak pravi. Nema lošeg. Ako kupujete kao investiciju onda treba gledati sve faktore.
Kirija je najgora opcija osim ako niste kratko ostali negde (tipa živeću godinu dana max negde pa ako mi se ne svidja selim se drugde u drugi grad ili državu).

Kirija je najgora opcija osim ako niste kratko ostali negde (tipa živeću godinu dana max negde pa ako mi se ne svidja selim se drugde u drugi grad ili državu).
Neko moje viđenje situacije je da dolazi do smene generacije i da će mlađi ljudi sve manje da se žene/udaju, još manje da rađaju decu, i da će sve više biti cimerisanja i života "pod kiriju". Promene mogu da se primete i po tržištu rada, gde velikom broju mlađih ljudi ne smeta frilensing i gig ekonomija (Glovo/Wolt), umesto da venčaju drugaricom/drugarom iz klupe, završe pravni/ekonomski fakultet, pronađu državni posao i kupe nekretninu kao što su ljudi nekada radili. Klincima čak ni tehnički fakulteti više nisu privlačni, naročito kada raznim "hustlovanjem" mogu da zarade dovoljno za život bez stresa oko ispita.

Tako da po meni kirija i nije najgora opcija, već mislim da će biti sve zastupljenija.

Mali update pre FOMC meeting-a danas. Dizu kamate za jos 0.25% i nakon takoga se ceka PCI izvestaj i na osnovu cena energije, izgleda da ce inflacija opet poceti da skace. Generalno je padala poslednjih meseci jer je su energije pale za 20% ali kako nam se priblizava zima cene skacu i u poslednjih mesec dana je recimo nafta skocila za 15%, sto ce na sledecem izvestaju sigurno da se vidi kao skok inflacije. Treba ispratiti meeting danas i prvobitno je bila ideja da ce se podici jos danas i jos jedan mesec kamate ali vrlo je moguce da ce morati vise puta da dignu. Pratimo...

Neko moje viđenje situacije je da dolazi do smene generacije i da će mlađi ljudi sve manje da se žene/udaju, još manje da rađaju decu, i da će sve više biti cimerisanja i života "pod kiriju". Promene mogu da se primete i po tržištu rada, gde velikom broju mlađih ljudi ne smeta frilensing i gig ekonomija (Glovo/Wolt), umesto da venčaju drugaricom/drugarom iz klupe, završe pravni/ekonomski fakultet, pronađu državni posao i kupe nekretninu kao što su ljudi nekada radili. Klincima čak ni tehnički fakulteti više nisu privlačni, naročito kada raznim "hustlovanjem" mogu da zarade dovoljno za život bez stresa oko ispita.

Tako da po meni kirija i nije najgora opcija, već mislim da će biti sve zastupljenija.
I svi će da šetaju kučiće i mačiće i imaće "girlfriends i boyfriends" u 50:) kao ludi Zapadnjaci. Kaže žena imam boyfrienda u 50?!? Pa reko super.
A gig ekonomija - to radi samo ko mora i nema drugog izbora. Pitaj bilo kog Glovo dostavljača da li bi Glovo ili stalni ugovor u Opštini?!

Vrh