Pa nije tačno! I znam vrlo dobro o čemu pričam.
Kvalitetno obrazovanje ne mora da košta mnogo ! To vam govorim ko neko ko je završio doktorat na EU univerzitetu koji je u Top 100 univerziteta na celom svetu po Šangajskog listi. Školarina je bila nula!! Državni Univerzitet i nisam platio ni centa školarine!
Master studije na većini EU univerziteta koštaju u proseku godina oko 2000 eura slično kao u Srbiji na samofinansiranju. I sad kad poredite sa pola miliona dolara koliko košta 5 godina na nekom američkom univerzitetu po detetu!!!
Daj detalje gde je to besplatan ručak u Evropi? Svaka čast tebi i skidam kapu za završeni doktorat.
Mislim da pričamo o različitim stvarima - ništa u Evropi nije džabe, ali su države socijalno orijentisane pa je za
socijalne slučajeve daleeeeko bolje da žive u Evropi. Osim naravno CH, koja nije baš orijentisana ka socijali. Funkcionisanje takvih država plaćaju
svi poreski obaveznici - znači tvoje školovanje je društvo debelo platilo,a dobio si školovanje u zemlji gde su predavači sigurno odlično plaćeni (ne vidim drugi način da dobiješ kvalitetno obrazovanje).
Radio sam na ETF-u kao saradnik pre 15+ god i već tada je kvalitet obrazovanja drastično narušen na ovoj instituciji (a sasvim siguran da je i na drugim fakultetima) - jer je skoro svima taj posao (edukacija) na fakultetu postao sekundaran, svi su radili neke poslove sa strane (komercijalni projekti, firme, sve ono što nema veze sa istraživanjem).
Pričali smo priču 100x, US i Evropa imaju totalno drugacije sisteme i sve ima svoje prednosti i mane. Te školarine koje navodiš dobijaš u US za top univerzitete, naravno
ako si talenat možeš dobiti značajnu redukciju troškova ili čak i potpuno finansiranje. A školovanje može da te košta i mnogo jeftinije, možeš da ideš i na lošije univerzitete - samo ćeš i tada morati lepo da zagreješ stolicu i uložiš puno truda u sebe. Zašto se ne zapitamo malo zbog čega i dan danas većina top univerziteta i stučnjaka u skoro svim oblastima dolazi baš iz US-a?
Zdravstveno nisam primetio da je u Evropi jeftinije, osim što u većini Evropskih država, ako nisi u stanju - državno osiguranje ti pokrije troškove. U Americi toga nema i to je veoma loše za ljude koji nisu u mogućnosti da izdvoje za to, ništa novo - ja to zovem surovim kapitalizmom. Ali da je obrazovanje i zdravtsvo u Americi XX puta skuplje - daj molim te, ne pričajmo bajke. Onda bi svi Amerikanci bili nepismeni i bolestni - a i prosečni životni vek Amera je kao i Hrvata (a da li treba ulaziti u diskusiju šta je US, - federacija 50 različitih država, sa ogromnim brojem imigranata).
I kažem ponovo, ogroman je broj Evropljana koji rade u Americi, a Amerikanci u Evropi mahom rade za US Army i US based firme. Zbog čega se onda Evropljani sele?
I ponovo moram da izdvojim nas, jer nemamo mi ništa od toga kako se živi u Norveškoj, kako se živi u Koloradu - da li mi možemo unaprediti našu zemlju i naše društvo da ljudi jednostavno ne maštaju o iseljenju.
U Srbiji sa boljom platom (500k rsd bruto): izdvajaš 500$ mesečno za zdravstvo, 1100$ za PIO fond. Da li znaš šta dobijaš za tih 500$ mesečno? Da li znaš koja će ti biti penzija sutra? Koliko će tvoja porodica dobiti $$$ kada odeš u večna lovišta i šta se dešava sa penzionim ako odeš Bogu na istinu pre penzije?
Ovde bukvalno dva tabora ljudi, jedni koji vide samo loše u svojoj zemlji i ističu sve najbolje u drugim zemljama i oni koji samo pričaju najgore o tom zapadu, a Srbiju veličaju kao da nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa Srbijom. Daleko, daleko smo mi od najgorih, ali nismo ni najbolji.
Daj da saberemo 2 i 2. Ljudi ako planirate da živite u Srb i Beogradu ne tupite više, nego radite, zarađujte i kupujte, menjajte i unapređujte život
ako ne planirate i mislite da će vam preko biti bolje - onda ne tupite i batalite da stavljate cene po gradovima, nego spakujte kofere i probajte