Šta je novo?

"BW Vista i Parkview" - Beograd na vodi [ Stambeni kompleks ]

Kvadrat je od 2100 do 2600, bar za ono za šta sam ja dobio ponude.

Sinoć mi je naišao autobus na liniji 31 koji je bio oblepljen reklamnim folijama za BW Vista ("Prijavite se"...)
Razumem ako se ova zgrada reklamira po "lajfstajl magazinima" i naravno nezaobilazna stranica u magazinu Air Serbia, ali reklama na GSP-ovim vozilima za nešto čiji kvadrat košta 2100 evra pa naviše... A reklamne folije se postavljaju isključivo na bočne strane vozila tako da ih gledaju putnici i pešaci, a ne drugi ulesnici u saobraćaju.
Njima kao da nije cilj da te stanove u ovom momentu prodaju (s obzirom na loše komercijalne uslove, nema mogućnosti finansiranja osim zaloga na drugu imovinu, nema povraćaja PDV-a na kupovinu prvog stana itd.) već samo da skupljaju hiljade kontakata od "interesenata" pa će posle da kažu kako je BW Vista pobudila najveće interesovanje u novijoj istoriji...

Svedoci samo agresivne reklamne kampanje čiji je cilj da se prikaže kako se ovde radi uveliko i da je interesovanje ogromno. Većina ljudi koji su videli ove reklame i ne zna da još uvek nije u potpunosti završeno iskopavanje rupe za temelje ove zgrade. A tek one glupe reklame na radiju, gde unuk pita dedu gde je vrtić i sl. Dok se završe te zgrade, vrtići i škole, taj klinac će verovatno biti student, a deda...

Odakle informacija da nema povracaja PDVa za kupovinu prvog stana, zar to nije uredjeno opstim zakonom o PDVu?

Ne vidim kako moze da vazi to za Belvil, A blok i slicna novija naselja, a da ne vazi za BGh2o?

Nema povracaja jer nisi direkttni kupac vec od posrednika kupujes

> Nema povracaja jer nisi direkttni kupac vec od posrednika kupujes

Ovo apsolutno nije tačno. Povraćaj PDV-a je moguć, naravno tek po izgradnji cele zgrade. Ne postoji posrednik, kupoprodajni ugovor se potpisuje sa firmom koja je nosilac građevinske dozvole. Ne znam odakle ova informacija na hiljadu mesta na ovom forumu.

> već samo da skupljaju hiljade kontakata od "interesenata" pa će posle da kažu kako je BW Vista pobudila najveće interesovanje u novijoj istoriji...

Ovo je takođe netačno, "interesenti" su potpisali kupoprodajne ugovore (jedan sam od njih, pa znam iz prve ruke). Inače, na osnovu reklama po internetu da se zaključiti da je Vista "rasprodata", i da je fokus vraćen na Residence. Ja bih rekao da je gotovo rasprodato ono što je bilo na prodaju u ovom trenutku. A šta je to tačno bilo sve na prodaju, videćemo za par meseci na sajtu katastra.

Dobrodošlica na forum prvom članu koji se deklarisao kao potpisnik kupoprodajnog ugovora za stan u BW Vista.
Hajde nabaci malo pikanterija. Da li si bio dužan da uplatiš 1000 evra pre nego što ti je ponuđen kupoprodajni ugovor? Za koji sprat si se opredelio, pogled na koju stranu? Pošto je bio kvadrat? Kakva je dinamika uplaćivanja po tranšama?

Ovo oko povraćaja PDV-a: koliko se ja sećam, u ovom trenutku za BW Vista postoji samo fazna građevinska dozvola za probne šipove (što znači da je zgrada pravno-tehnički gledano još uvek veći fiat nego BW Residences, koji se u startu podiže po "klasičnoj" građevinskoj dozvoli). Sad je interesantno pitanje, šta ako teoretski nosilac građevinskih dozvola u narednim fazama bude neko drugo pravno lice? Da li onda gubiš pravo na povraćaj PDV-a (ili te pitanje možda i ne dotiče ako već imaš nekretnine u vlasništvu)?

I konačno, pretpostavljam da tvoj ugovor ne predviđa nikakve penale ukoliko stan ne bude useljiv u predviđenom mesecu 2019. godine. Dovoljno je da dođe do administrativnog kašnjenja u izdavanju bilo koje od daljih faznih građevinskih dozvola za BW Vista, pa će se smatrati da su nastupile okolnosti na koje ne može da utiče BNV d.o.o. i samim tim nema govora ni o kakvoj nadoknadi, zar ne?

Takođe mi je čudna tvoja rečenica koja mi se čini suprotna onome što svojim očima vidimo: vidimo da se fokus u marketing kampanji pomera sa BW Residences na BW Vista (do te mere da se na radiju i po vozilima gradskog prevoza reklamiraju kvadrati koji bi po svojoj prirodi bili zanimljivi samo uzanom krugu ljudi), a ti najavljuješ povratak fokusa na BW Residences pošto interesovanje za BW Vista navodno ispunjava ciljeve. I šta tačno očekuješ da će se moći videti na sajtu katastra narednih meseci?

Ne mogu da dam bas potpuno detaljne informacije jer onda ode privatnost... stan je pri vrhu, cena po kvadratu je bila oko 2600. Bila je poprilična gužva oko prodaje, "zgrabio" sam ga ispred nosa drugim zainteresovanim - da budem iskren nisam gledao dokaze za to iako mi je prodavac pokazivao mailove jer sam u tom trenutku već presekao. Ono što su mi potvrdili iz više izvora je da su cene povećali kasnije za nekoliko procenata jer im je prodaja krenula neočekivano dobro. Ponovo, ni to nisam proveravao. Ono sto su činjenice - penali za kasnjenje postoje, ali su minimalni. Investitor (BnV d.o.o) se maksimalno zaštitio ali je to ugovor u kome nema promene i cenjakanja. Ugovor se potpisuje bas sa investitorom (BnV d.o.o) koji je 32% u vlasništvu Republike Srbije i nema prostora da drugu fazu radi neko drugi. Najavili su čak da ću sledeće godine moći da uzmem kredit i da stavim hipoteku na predmetni stan u izgradnji. To će biti moguće navodno samo u jednoj banci sa kojom tek treba da sklope ugovor. Inače, raspitao sam se i par banaka daje kredit za BnV ali naravno sa hipotekom na drugu nepokretnost. Plaćanje je inače fazno, kao za Residence. Rezervaciju jesam platio, a ugovor potpisao par dana posle toga. Rezervacija se odbija od poslednje rate samo ako se kapara od 10% plati u roku od 5 dana od solemnizacije ugovora. Taj deo mi je lično najviše zasmetao, jer 5 dana je malo za malo veći novac za domaće banke... ali to je već druga priča. Za ostale rate je rok 10 dana (plus najava 30 dana ranije). Ko zakasni sa plaćanjem može da izgubi stan i 10% novca koji je platio.

Što se reklama tiče, ne gledajte bilborde i tramvaje. To je ko zna kad naručeno. Internet oglašavanje je najagilnije. Ja sam par nedelja dobijao reklame samo za Vistu, sad vidim isključivo Residence.

> I šta tačno očekuješ da će se moći videti na sajtu katastra narednih meseci?

Na sajtu katastra se danas mogu videti kupoprodaje do 18.10.2016. (samo za Residence). Prodato je do 40 stanova, raznih struktura. Meni su prodavci rekli da je tamo ostalo 10 do 15 stanova (što nije tačno) i da je Vista bolji izbor za mene (što jes istina). S obzirom da sam bio ozbiljan kupac verujem da oni ni ne žele da stave sve u promet sada. To je moj utisak, a čuo sam da i drugi investitori po gradu imaju sličnu strategiju. To je možda jednostavno samo sales, a možda je i istina da ne žele da prodaji sve. Utisak je na osnovu računica da njima pare od svih stanova nisu neophodne jer su krediti trenutno jako povoljni u svim bankama. A u ugovoru je najavljeno da će BnV d.o.o uzeti kredit za izgradnju zgrade. Ponovo ja tu nisam pravio detaljnu računicu, nije na meni :)

nikolas27 bilo bi dobro i lakse za pracenje da informacije sa nama podelis u jednom a ne tri vezana posta ;)

Inace dobrodosao na forum reklo bi se korisne informacije za zainteresovane.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=425431#p425431:muh6tud1 je napisao(la):
nikolas27 » 28 Dec 2016 07:20 pm[/url]":muh6tud1]Najavili su čak da ću sledeće godine moći da uzmem kredit i da stavim hipoteku na predmetni stan u izgradnji.

Ali zakonski je nemoguće opterećivati hipotekom nekretninu u izgradnji čiji je stepen izgrađenosti ispod 80%, zar ne?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=425431#p425431:muh6tud1 je napisao(la):
nikolas27 » 28 Dec 2016 07:20 pm[/url]":muh6tud1]
To će biti moguće navodno samo u jednoj banci sa kojom tek treba da sklope ugovor.

Banke kreditiraju stanogradnju ispod 80% izgrađenosti bez hipoteke na drugu nepokretnost samo u slučaju da projektno finansiraju tu zgradu, zar ne? Drugim rečima, potrebno je da investitor položi kod banke garancije adekvatne za kompletnu zgradu, da banka ne bi tražila individualna sredstva obezbeđenja za kupovinu pojedinačnog stana u zgradi...
Inače hvala ti na ekskluzivnoj informaciji da će BNV d.o.o. projektno finansirati izgradnju BW Vista preko komercijalnih banaka. Na prvu loptu, to deluje iznenađujuće ako se zna da je strani investitor uplatio samo mali deo najavljenog kapitala za BNV, ali sa druge strane taj potez bi definitivno imao taj pozitivan efekat da se stanovi mogu kreditno finansirati.

nikolas27 » 28 Dec 2016 07:20 pm[/url]":muh6tud1]
Rezervacija se odbija od poslednje rate samo ako se kapara od 10% plati u roku od 5 dana od solemnizacije ugovora. Taj deo mi je lično najviše zasmetao, jer 5 dana je malo za malo veći novac za domaće banke... ali to je već druga priča. Za ostale rate je rok 10 dana (plus najava 30 dana ranije). Ko zakasni sa plaćanjem može da izgubi stan i 10% novca koji je platio.

Na kraju preostaje samo da ti čestitam na hrabrosti što si uložio cirka 200.000 evra u zastakljeni stan na vrhu BW Vista, koji će biti useljiv sredinom 2019. godine, za bilo kakva kašnjenja koja se mogu pripisati eksternim faktorima ne pripada ti nikakva nadoknada, a dužan si da tranše od 20.000 ili više evra uredno uplaćuješ u roku od 40 dana od kako se objavi milestone, pod pretnjom raskida ugovora i gubitka avansa. Sledeće dve ipo godine imaćeš nula prinosa na svoju investiciju, ali svejedno veruješ u ovaj odličan projekat, nisi sačekao ni proleće da vidiš hoće li izbori doneti bilo kakve političke komplikacije, nisi sačekao ni da bude izvađena građevinska dozvola za radove iznad zemlje, nisi sačekao ni da se uveriš da je iduće godine krenuo proces izmeštanja autobuskih stanica i migranata...
Veruješ u projekat BW Vista baš kao da ga i sam prodaješ :)

Samo još jednu stvar zaboravih da te pitam: šta si to u BW Vista dobio za 2600 evra po kvadratu, što nisi mogao da dobiješ i u BW Residences, sa godinu dana kraćim rokom useljenja?

Rizikovao jesam, toga sam svestan. Ne bojim se izbora, čak sam daleeeko od SNS-a po raznim drugim pitanjima. Verovatno apstiniram na sledećim izborima :). U svakom slučaju, verujem u ceo projekat. I mislim da promena vlasti neće mnogo toga promeniti, bar za Vistu. Prevelik bi bio problem za Srbiju da dođe do raspada tu... ali nije to za ovu temu.

Ekvivalentan stan u Residence je inače preko 3200, vidim po katastru da su neki placali i blizu 4000! Bez garantovanog pogleda na grad, sa bazenom u zgradi, sa skupljim održavanjem i sa boljim prozorima... Residence ipak nije za mene u ovom trenutku.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=425434#p425434:3fxyzt6n je napisao(la):
nikolas27 » 28 Dec 2016 07:31 pm[/url]":3fxyzt6n]
Na sajtu katastra se danas mogu videti kupoprodaje do 18.10.2016. (samo za Residence). Prodato je do 40 stanova, raznih struktura.

I ovo je vrlo interesantan podatak. Još na osnovu finansijskog izveštaja privrednog društva BNV d.o.o. zaključno sa 31.12.2015. godine, vidi se na kontu primljenih avansa da do tada nije moglo biti prodato više od četrdesetak stanova.
To znači da je prodaja BW Residences, nakon ona dva prodajna događaja na kojima su "rasprodali" sve stanove, u poslednjih godinu dana praktično potpuno stala.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=425434#p425434:3fxyzt6n je napisao(la):
nikolas27 » 28 Dec 2016 07:31 pm[/url]":3fxyzt6n]
verujem da oni ni ne žele da stave sve u promet sada. To je moj utisak, a čuo sam da i drugi investitori po gradu imaju sličnu strategiju. To je možda jednostavno samo sales, a možda je i istina da ne žele da prodaji sve.

Naravno da su prodajne tehnike takve kakve su. U slučaju "individualnih" srpskih investitora primenjuju se one džukačke fore da ti se na samom početku prodaje kaže da je prodato sve osim onoga što je najteže prodati (tipa stanovi nezgodnih kvadratura ili struktura na poslednjoj etaži). Pa ko se upeca, upeca, a svi ostali će dobiti poziv nakon nedelju-dve pa će im tek tad biti ponuđeno ono što su od početka hteli, kao kupac je upravo otkazao rezervaciju.
Naravno ista igra, samo na malo višem nivou, igra se i u BW Residences/BW Vista. Drago mi je da si ti zadovoljan iako svesno igraš ulogu "žrtve" u toj igri.

`volem` pri vrhu ;)
`volem` zgrabio :D
volem `gubljenje privatnosti :lol:

@nikolas27
Al ja bih rekao da si se ovde registrovao i oglasio pa samim tim i pristao da se delimicno odreknes privatnosti.
Zato ne budi skrt. podeli sa nama informacije :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=425446#p425446:38q2u0tz je napisao(la):
nikolas27 » 28 Dec 2016 08:02 pm[/url]":38q2u0tz]
Ekvivalentan stan u Residence je inače preko 3200, vidim po katastru da su neki placali i blizu 4000! Bez garantovanog pogleda na grad, sa bazenom u zgradi, sa skupljim održavanjem i sa boljim prozorima... Residence ipak nije za mene u ovom trenutku.

Hoćeš da kažeš da si za 2600 evra po kvadratu izabrao zgradu sa jeftinijim održavanjem? Bio bih ti zahvalan da nas podsetiš kolika je projekcija mesečnog održavanja za BW Vista a koliko za BW Residences, čisto da vidimo o kolikoj i kakvoj razlici je reč.

Kakva je razlika u prozorima na BW Residences i kod tebe iznad 20. sprata Viste?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=425447#p425447:2ultxe34 je napisao(la):
stanislaw » Wed Dec 28, 2016 9:08 pm[/url]":2ultxe34]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=425434#p425434:2ultxe34 je napisao(la):
nikolas27 » 28 Dec 2016 07:31 pm[/url]":2ultxe34]
Na sajtu katastra se danas mogu videti kupoprodaje do 18.10.2016. (samo za Residence). Prodato je do 40 stanova, raznih struktura.

I ovo je vrlo interesantan podatak. Još na osnovu finansijskog izveštaja privrednog društva BNV d.o.o. zaključno sa 31.12.2015. godine, vidi se na kontu primljenih avansa da do tada nije moglo biti prodato više od četrdesetak stanova.
To znači da je prodaja BW Residences, nakon ona dva prodajna događaja na kojima su "rasprodali" sve stanove, u poslednjih godinu dana praktično potpuno stala.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=425434#p425434:2ultxe34 je napisao(la):
nikolas27 » 28 Dec 2016 07:31 pm[/url]"]

Jel može link katastra gde bi se mogle videti kupoprodaje?
Mi smo ranije na temi BNV-a postavljali finansijski izveštaj za 2015g na osnovu čega smo zaključili da je prodato 40-tak stanova (okvirno).To da nisu prodali ama baš nijedan stan tokom ove godine mi nešto ne pije vodu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=425448#p425448:14pcdc43 je napisao(la):
laki72 » 28 Dec 2016 08:12 pm[/url]":14pcdc43]
Al ja bih rekao da si se ovde registrovao i oglasio pa samim tim i pristao da se delimicno odreknes privatnosti.
Zato ne budi skrt. podeli sa nama informacije :)

Ja sam Nikoli zahvalan, već je podelio dovoljno ekskluzive.
Kud ćeš veće ekskluzive od toga da se BNV d.o.o. zadužuje kod domaće komercijalne banke za projektno finansiranje BW Vista. Nije što investitor spasilac nema dovoljno para i kapitala za BNV, već eto čisto čine uslugu narodu da mogu da dižu kredu za te divne stanove i da mogu da povrate PDV, da se ne bi zaostajalo za konkurencijom.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=425452#p425452:1nkmfb00 je napisao(la):
milos.tro » Sre Dec 28, 2016 8:17 pm[/url]":1nkmfb00]
Jel može link katastra gde bi se mogle videti kupoprodaje?
Mi smo ranije na temi BNV-a postavljali finansijski izveštaj za 2015g na osnovu čega smo zaključili da je prodato 40-tak stanova (okvirno).To da nisu prodali ama baš nijedan stan tokom ove godine mi nešto ne pije vodu.

http://katastar.rgz.gov.rs/registarprometanepokretnosti

Tužni su podaci na ovom sajtu, ali je izgleda potpuno ažurno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=425452#p425452:3ms95fjg je napisao(la):
milos.tro » 28 Dec 2016 08:17 pm[/url]":3ms95fjg]

Ne, Miloše, to savršeno pije vodu. Od tada nije bilo više nijednog prodajnog događaja za BW Residences, pa normalno da više nijedan stan nije prodat. Još nisi skapirao da se stanovi u BNV d.o.o. prodaju tako što uplatiš rezervaciju 1000 evra za prodajni događaj, gde ćeš tačno određenog datuma biti pozvan, a broj stanova u ponudi biće otprilike jednak broju registrovanih kupaca za prodajni događaj?
Zadovoljni kupci poput Nikole najbolje govore o efikasnosti ovakvih prodajnih tehnika.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=425449#p425449:2e640dei je napisao(la):
stanislaw » Sre Dec 28, 2016 8:14 pm[/url]":2e640dei]
Hoćeš da kažeš da si za 2600 evra po kvadratu izabrao zgradu sa jeftinijim održavanjem? Bio bih ti zahvalan da nas podsetiš kolika je projekcija mesečnog održavanja za BW Vista a koliko za BW Residences, čisto da vidimo o kolikoj i kakvoj razlici je reč.

Kakva je razlika u prozorima na BW Residences i kod tebe iznad 20. sprata Viste?

No no, napisao sam pri vrhu, to ne uključuje 21. do 23. sprata. To mi nije ponuđeno uopšte, iako sam se raspitivao.

Što se tiče održavanja, investitor će morati da pribavi 3 ponude i da izabere (bez uticaja stanara na odluku). Projekcije za Residence su oko 1EUR po m2, a za Vistu 0.4EUR po m2. Razlika je u održavanju bazena. Inače, nije održavanje naravno bilo presudno (kao najmanja stavka), jednostavno ukupno gledano Residence nije za mene.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=425458#p425458:2dnpzhly je napisao(la):
stanislaw » Sre Dec 28, 2016 8:22 pm[/url]":2dnpzhly]
Ne, Miloše, to savršeno pije vodu. Od tada nije bilo više nijednog prodajnog dogažaja za BW Residences, pa normalno da više nijedan stan nije prodat. Još nisi skapirao da se stanovi u BNV d.o.o. prodaju tako što uplatiš rezervaciju 1000 evra za prodajni događaj, gde ćeš tačno određenog datuma biti pozvan, a broj stanova u ponudi biće otprilike jednak broju registrovanih kupaca za prodajni događaj?
Zadovoljni kupci poput Nikole najbolje govore o efikasnosti ovakvih prodajnih tehnika.

Ja sam stan rezervisao mnogo pre prvog prodajnog dana Viste. A prodavci su inače sa iskustvom iz CG (Budva i Tivat). Svakako, sales je sales, ali ja jesam prezadovoljan profesionalnošću.

A kada pocinje gradnja i prodaja druge kule BW VIsta?

Vrh