Šta je novo?

Budući projekti - planovi, investicije i potrebe

^^
PREMIER BULATOVIC ATTENDS "YUGOSLAV DAY" AT THE EXPO '98 EXHIBITION '98.
Tanjug, 1998-06-23

Yugoslav Prime Minister Momir Bulatovic attended on Tuesday the marking of the national day of the Federal Republic of Yugoslavia at the World Ex hibition EXPO '98 in Lisbon.

The ceremonies started at 12:00, Yugoslav time, at the ceremonial square of the World Exhibition. In the presence of the Yugoslav state delegation, headed by Prime Minister Bulatovic, the flag of the Federal Republic of Yugoslav was hoisted.

Prime Minister Bulatovic and members of the delegation, accompanied by Portuguese Government representatives, then visited the pavilions of EXPO.

Yugoslavia, according to the concept established by the government, is presented at the World Exhibition as a country going through social and e conomic reforms, which has rich natural resources, specific civilizational heritage, is an integral part of Europe and, despite the slowdown, takes part in modern world processes.

The participation of Yugoslavia in the exhibition is assessed as very im portant, in the first place as one of the ways for the world to review conceptions about our country and to form new opinions.
by the way, jel neko obratio paznju na cubexov projekat pristanista? vrlo, vrlo mi se svidja, posebno 'jedra', mnogo bolje nego ono sadasnje resenje sa one 2 staklene kulice koje nicemu ne sluze
 
Nesto sto u potpunosti odgovara ovoj temi:



(AG Nekretnine) Mega projekat : Šoping naselje “Brdo” u Beogradu

Svakodnevno se postavlja pitanje: Zašto treba investirati u Srbiju? Sve je češći odgovor: To je tržište koje u svom geografskom okruženju u narednom periodu nudi najviše prednosti! Ako se uzme u obzir očekivane i potvrđene projekcije pozitivnog razvoja srpskog tržišta nekretnina, onda se zaključuje da ovo pitanje i očekivani odgovor na njega, predstavlja skroman odraz realnih očekivanja!

Poslednjih nekoliko godina Srbija ima uprosečen ekonomski rast od 7%. Visoke devizne reserve od skoro 14 milijardi evra garantuju stabilnost loklane valute dok ukupni spoljni dug ne prelazi 1/3 bruto nacionalnog dohotka. Uz jednocifrenu godišnju inflaciju, u takvom jednom okruženju u Srbiji tržište nekretnina predstavlja najprosperitetniju privrednu granu. Rastuća platežna moć građanstva i sveobuhvatni oporavak privrede, svakodnevno povećava i pojačano diktira tražnju svake vrste nekretnina.

Ovaj podatak se posebno ogleda u ekstremnom nedostatku savremenih maloprodajnih i moderno koncipiranih urbanističkih celina u kojima se pokreće trgovina na relaciji prodaja – kupovina, ponuda i potražnja. Po verodostojnom podatku od pre 3 godine samo je u Beogradu tog momneta nedostajalo oko 800.000m2 raznih vrsta maloprodajnih i šoping centar prostora. U međuvremenu je izgrađeno ne više od 200.000m2 što potvrđuje “javnu tajnu” da su takvi projekti u Srbiji i ne samo u Beogradu, zlatna koka budućih investitora.

Beograd, grad budućnosti…

Polovinom 2006. u specijalizovanom časopisu Foregn Direct Investment koji se nalazi pod okriljem grandioznog Financial Times-a, Beograd je odneo prestižnu titulu grada budućnosti jugo-istočne Evrope. Beograd leži na dve reke i dva koridora. To je grad sa mnogovekovnom tradicijom i kulturom koji sada leži na ukrštanju koridora 10 i 7. To je grad iz koga se zrakasto širi 7 transportnih, putno-železničko-vodnih pravaca i koji predstavlja geografski centar regiona koji ima oko 100 miliona stanovnika. Titula grada budućnosti potrkepljuje saznanje da je u poslednje 4 godine rekonstuisano oko 1000km ulica, da su gradski vodovod i kanalizacija na pojedinim deonicama pretrpeli korenite rekonstrukcije. Takođe drastično su oporavljeni i poboljšani telekomunikacioni sistem i kapaciteti u gradu. Uz očekivan završetak obilaznice oko Beograda uz izgradnju najmanje jednog mosta na Savi i jednog na Dunavu, Beograd se dodatno svrstava u najpreporučljiviju destinaciju za investiranje u nekretnine, posebno kada je u pitanju retail sector.

Sa druge strane postojeći urbanizam počeo je da favorizuje razvoj na do sada neaktivnim lokacijama. Sadašnji akcenat razvoja na Novom Beogradu i na potezu auto-puta ka zapadu, polako počinje da jenjava ustupajući nalet pred ubrzanim razvojem lokacijama na gradskim prilazima sa jugo-zapada, juga, jugo-istoka i istoka.

U tom smislu, jugo-zapadni izlaz poznat kao Ibarska magistrala na potezu ukrštanja sa obilaznicom kod Orlovačke petlje, predstavlja dragulj razvoja novih urbanističkih vizija, sadržaja i kvaliteta. I to tako kako to dolikuje savkom glavnom gradu država iz okruženja.

Mikro lokacija

Opština Čukarica je jedna od 17 gradskih opština i po poslednjim podacima ima oko 300 hiljada stanovnika. Ranijim razvojnim urbanističkim planovima na ovoj teritoriji uglavnom je potencirana gusta i višespratna stambena gradnja. U manjem obim favorizovana je retka rezidencijalna izgrađenost. Postojeća mrža maloprodajnih objekata nije pratila ovaj razvoj pa se pokazalo u više istraživanja, da je na ovom sektoru prilaza grada evidentan nedostatak savremenih retail prostora. Pokazala se praksa da su stavnici sa ove opštine išli u veća porodična snabdevanja na 10 i 20km daleko od svog prebivališta. Čak i na drugu stranu Dunava u Banat.

Zato je odluka YU Kapital-a da prvo urbanistički uobliči oko 100ha neuslovnog zemljišta sa nepotpunom infrastrukturom, vredna pažnje iz više razloga. Prvo to će biti teritorija koja će po svom sadržaju, funkciji i nameni u i oko Beograda biti, za sada neviđena. Na toj teritoriji investiciono će se zaokruži 17 urbanističkih celina i to 15 celina veličine od 3 do 5 ha, jedna od 7,5ha i jedna od 13ha. Tako će jako brzo nići jedna nova trgovačka destinacaja koja za sada ima radni naziv Šoping naselje “Brdo”. Treće, to će biti jedna prepoznatljiva celina i pečat jugo-zapadnog ulaska u Beograd.

Sagledavajući potrebe prosečnog građanina u Beogradu i shvatajući njegovu potrebu da na jednom mestu kupi sve što mu treba, očigledno je defininsana funkcionalna namena ovog projekta. Treba očekivati da jedan ovakav kompleks kao svuda u svetu ponudi specijalizovane maloprodajne prostore u kojima će na jednom koncentrisanom mestu, kupci zadovoljiti svoje potrebe vezane za nameštaj, tekstil, alate. Predviđeni su tu multipeks bioskopi, razne perionice, prodavnice i trgovine vezane za modu, odeću, obući, prehranu kao i vrhunske brendove maloprodajnih lanaca brze hrane.

Nužno je napomenuti da je concept ovako zamišljenog projekta urbanistički viđen ali do sada kod nas nerealizovan. Ono što budi poseban optimizam i uliva dodatno poverenje to je očigledno sagledana potreba postojanja jedne ovakve celine po strukturi i funkciji a sa druge strane potreba da ona zaživi na jednoj obodnoj gradskoj destinaciji. Kada se uzme u obzir prikazan zahvat vezan za infrastrukturu sa već sada sagledanim obimom posla vezanom za komunalno opremanje predmetnog zemljišta, već je sada više nego jasno da je ovaj projekat osuđen na uspeh.

Imajući u vidu da ova lokacija gravitira obilaznici i da će nova Orlovačka petlja rešiti veliki deo sadašnjih saobraćajnih problema, inevstitori se na ovoj lokaciji mogu nadati da će ponuđeni program i koncept privući veliki deo građanstva iz ostalih delova grada, koji do sada, zbog slabih saobraćajnih komunikacija, nisu imali ni želje ni volje da u ovaj kraj dolaze. Zato će ovaj „gornji deo“ Čukarice, vrlo brzo prerasti u jedno novo trgovačko čvorište Beograda.

Ko je YU Kapital?

YU Kapital je holding kompanija formirana 2003. godine. Struktuirana je kao tim izuzetnih profesionalaca koji su stekli vrhunsko iskustvo u privatizaciji, kao i u savetovanju, razvoju i realizaciji svojih poduhvata i projekata drugih investitora vezanim za nekretnine i investicije uopšte. Shvatajući rastuće potrebe na tržištu Srbije, fokusirali su se i specijalizovali da sveže i moderne ideje vezane za razvoje nekretnina na tom tržištu pretoče u efektne projekte koji sa tačnim i preciznim strategijama, učesnicima garantuju nedostižan uspeh.

Tržište nekretnina u Srbiji je vrhunski razvojna privredna grana. YU kapital bazira svoju filozofiju poslovanja na prikupljanju i selektovanju pravih informacija u pravom momentu i njihov plasman u pravom trenutku. Potencijalnim klijentima se nudi zaokružena lepeza profesionalnih usluga. Sa takvim uslugama klijenti na potencijalnim projektima mogu da računaju na ranije otrkivanje skrivenih troškova, poboljšanje efikasnosti i minimiziranje operativnih troškova uz maksimiziranje projektovanih prihoda.

Imajući u vidu stečeno iskustvo širom Srbije, YU Kapital se proporučuje u davanju usluga koje uključuju razvoj rezidencijalnih kompleksa, komercijalnih i industrijskih zona kroz izbor najboljeg načina njihovog korišćenja. Takođe nudi se selekcija mogućih poboljšanja postojećih potencijala kroz sveobuhvatne stručne izveštaje i nalaze.

Glavne aktivnosti

Kroz ralizaciju stručnih aktivnosti YU Kapital omogućuje pun servis i potrebni Know-how. Sa Adria Consulting kompanijom YU Kapital je formirao partnersvo u kome Adria Consulting istražuje tržište, vrši procene, projektuje feasibility studije i radi sve vrste tehničkih studija izvodljivosti. Inače YU Kapital permanentno obezbeđuje zemljište za sopstvene i projekte njihovih klijenata i to u industrijskim i komercijalnim zonama. Prvobitan focus na Beograd i njegovu okolinu, u međuvremenu se prošio na specijalizaciju ineteresa ka glavnim industrijskim, ekonomskim i socijalnim centrima Srbije. To su Šabac, Niš i Kragujevac gde je brižljivo sproveden izbor mikro lokacija koje su podređene interesu njihovog razvojnog potencijala. Razvoj lokacija za višenamenske projekte (komercijalno-rezidencijalne) na lokacijama centralnih pozicija grada Beograda predstavlja poseban segment poslovanja komapnije kao Holdinga. Pokretanjem novog brenda maloprodajnih prostora YU Kapital ih razvija kao jezgro svojih aktivnosti celog Holdinga i to od ideje do potpune realizacije. Trenutno se priprema deset lokacija i to 5 u Beogradu i 5 širom cele Srbije. U tom smislu u ovom segmentu YU Kapital je otvoren sa svaku vrstu partnerstva.

brdo_orlovaca_1_011008.gif

brdo_orlovaca_2_011008.gif
brdo_orlovaca_3_011008.gif

brdo_orlovaca_4_011008.gif
brdo_orlovaca_5_011008.gif
Izvor E Kapija

Mislim ovo je samo koncept, a koncepti se u Srbiji mogu nazvati i "lepim zeljama". Iskreno, ne svidjaju mi se ove mega shopping zone gde sa svih bilborda u nas bulje samo natpisi "kupuj, kupuj, kupuj!!!". Lokacija jeste izuzetno prometna, tako da ne treba brinuti za priliv musterija, ali opet mi je malo cudno, da ne kazem morbidno, da se to nalazi prekoputa groblja. Doduse o tome je trebalo da misle oni genijalci koji se setise da groblje smeste na ukrstanje magistrale i autoputa. Mislim da je realizacija ovako necega vrlo klimava (imajuci u vidu iskustva sa slicnim ambicioznim projektima, odnosno muljanjima, tipa slovenackog Grada u gradu na Bezaniji, Vega city-ja kod Obrenovca, ili BAIBA-e kod aerodroma). Mozda u prvim fazama se i otvori neki METRO ili Praktiker ili sl.... U principu nisam ljubitelj ovakvih kompleksa, tako da ne znam.... Ako nista drugo totalno ce promeniti utisak pri ulasku u BG.

Edit: Otisao sam na sajt YU kapitala i srecom nije prekoputa groblja na samoj petlji, nego malo uvecenije kod Vidikovca. Evo fotke:

alolqh.jpg
 
YU kapital je izgleda zagrizao.

Naime, kako pise E kapija, imace prezentaciju projekta soping naselja Brdo na Expo real sajmu u Minhenu (www.exporeal.net). Evo sta tamo pise:

....kompanija "YU Kapital" će u utorak, 7. oktobra od 12:00 do 13:30 u Hali B, Sali B21 prezentovati projekat Šoping naselja "Brdo" kod Orlovačke petlje, a prezentaciju će voditi Marko Krajnčič.

Istog dana, na štandu Srbije, u organizaciji SIEPE (www.siepa.gov.rs), od 13:30 do 15:00, na štandu B2.314 biće održan koktel pod sloganom "Investirati u Srbiju". Koktel će, naravno, biti iskorišćen da se promovišu potencijali investiranja u nekretnine u Srbiji, na štandu će biti izložena i sjajna maketa pomenutog projekta "Brdo", veličine 2x4 m, a među prisutnima će biti i predstavnici Fonda za promocije investicija u Vojvodini (VIP Novi Sad), Direkcije za građevinsko zemljište Beograd (Beoland), Advokatske kancelarije Janković-Popović-Mitić iz Beograda, predstaviće se i gradovi Kragujevac, Ada, Subotica, Soko Banja, Leskovac i Zrenjanin ( :D, prim.HJ). Biće tu i predstavnici kompanija "Colliers International", "EFG Property Servieces", "Verano invest", "Delta Real Estate", "BelRe" (DCG Beograd), YU kapital....

Još jedan događaj će biti iskorišćen za promociju investicionih mogućnosti Srbije, 7. oktobra, od 17:00 do 17:50 u Hali A1 biće održan INVESTMENT LOCATIONS FORUM pod nazivom "Real Estate Investors Guide: Serbia". Moderator će biti Aleksandar Opsenica (Ag Nekretnine/REBEC sajam/Festlent Beograd), a govoriće : Joannis Ganos, (Bluehouse capital Atina), Goran Kuridža (EFG Property Services Beograd), Dejan Racić (Delta Real Estate Beograd) i Jochen Wil (Rödl & Partner, Nürnberg). Najavljeno je da će govornici prikazati stanje i mogućnosti u Srbiji, kao i uporediti ovo tržište sa tržištem regiona.
 
Interesantni paneli. Nedam se da je prezentacije Srbije ove godine malo sinhronizovanija i upecatljivija. ExpoReal je stvarno vrlo bitan dogadjaj, gde se stvara ogroman broj kontakata. Prosle godine je na jednoj od prezentacija govorio Dinkic, ali zbog poznate politicke situacije u nas ove godine nije bilo nekog specijalnog odjeka u investicionoj aktivnosti.
 
10/10/2008 00:39
Deonica dužobrenovačkog puta uskoro bi mogla postati industrijska zona
Obilaznica privlači investitore
Autor: R. V. B.

Oblast duž novog obrenovačkog puta, od nadvožnjaka koji vodi prema Ibarskoj magistrali do petlje Ostružnica, uskoro bi mogla postati jedna od najpoželjnijih deonica za investiranje.

Prema najavama čelnika grada i opštine Čukarica, taj potez je zaštićen od gradnje zbog izvorišta Makiš, ali uskoro bi se mogla otvoriti za izgradnju industrijske zone izmenama pravilnika.

- Gradnjom postrojenja Makiš 2 i povećanjem kapaciteta steći će se uslovi da se smanji oblast koja je u vlasništvu izvorišta vode i time to zemljište da tržištu za gradnju industrijske zone. Tako bi se oslobodilo više stotina hektara za koje su zainteresovani brojni inostrani giganti da grade svoja predstavništva. Ta lokacija je poželjna jer se nalazi u neposrednoj blizini obilaznice oko Beograda koja će biti otvorena za nekoliko dana. Njome će biti povezana sa aerodromom i autoputem prema celoj zemlji i inostranstvu, a biće i samo na nekoliko minuta vožnje od centra grada - rekao je prilikom jučerašnje posete opštini Čukarica Miroslav Čučković, član Gradskog veća.

Prema rečima Marka Rackova, člana opštinskog veća Čukarice, nakon izmene regulative i smanjenja pojasa oko izvorišta, te promene regulacionog plana, taj potez postaće privlačniji čak i od Inđije i Pećinaca. To zemljište delom je u vlasništvu opštine a delom stanovništva.

- Drugi potez koji će postati atraktivan na našoj teritoriji zbog otvaranja obilaznice jeste deonica od Ostružnice do Ibarske magistrale. Oko same petlje Orlovača većpostoje inicijative da se počne sa gradnjom, dok će deonica dužobilaznice tek postati atraktivna. To su sada samo njive i poljane u vlasništvu meštana - napominje Rackov.
извор Данас
линк http://www.danas.rs/vesti/srbija/beograd/obilaznica_privlaci_investitore.39.html?news_id=142041
 
Prođe veliki svetski sajam nekretnina EXPO REAL 2008 – Srbija se pokazala u dobrom svetlu
...Na promociji projekta Šoping grad „Brdo“, pred pedesetak izuzetno značajnih a potencijalnih investitora, predstavljen je jugo-zapadni izlaz Beograda na ukrštanju Ibarske magistrale sa Orlovačkom petljom, gde je konceptualno predviđen maloprodajni i trgovački sadržaj za „konzumnu“ populaciju od oko 400.000 stanovnika Beograda....
Izvor: eKapija
Link: http://www.ekapija.com/website/sr/page/197588
 
Prema najavama čelnika grada i opštine Čukarica, taj potez je zaštićen od gradnje zbog izvorišta Makiš, ali uskoro bi se mogla otvoriti za izgradnju industrijske zone izmenama pravilnika.
- Gradnjom postrojenja Makiš 2 i povećanjem kapaciteta steći će se uslovi da se smanji oblast koja je u vlasništvu izvorišta vode i time to zemljište da tržištu za gradnju industrijske zone
Koja je to logika uspostavljati industrijsku zonu pored glavnog gradskog postrojenja za preradu vode? Nismo Kina, ovde voda iz slavine može da se pije.
 
Prema najavama čelnika grada i opštine Čukarica, taj potez je zaštićen od gradnje zbog izvorišta Makiš, ali uskoro bi se mogla otvoriti za izgradnju industrijske zone izmenama pravilnika.
Stvarno mi nije jasno??? Sta, znaci nasa sigurnost vodosnabdevanja je jednostavno pravna kategorija i pitanje nekog tamo pravilnika. Pa sad, ako je taj pravilnik valjao do sad da bi stitio vodoizvoriste, kad se pojavila mogucnost da se zarade pare, mozemo ga "malko" korigovati, kako nam odgovara. Uopste, ceo taj potez od Cukaricke padine do obilaznice, pa i dalje a sve uz Savu je pod zastitom zbog vodoizvorista i ne bi trebalo graditi industriju.
 
Cini mi se da ta firma YU kapital zida jedan objekat u 27. marta ili dzordza vasingtona ili cara dusana (jedna ulica pet naziva) ne secam se na kom sam tacno delu video ogradu sa njihovim imenom, cini mi se da je bilo blizu bivse garaze parking servisa koja evo vec par godina stoji srusena.
 
Kao sto je neko rekao negde na forumu, stranci su odavno provalili koliko je zivot u predgradju mirniji i zdraviji. Nazalost kod nas su predgradja mnogo lose povezana sa centrom, a i infrastruktura je mnogo losa, ali ko je pametan kupice neko zemljiste sada, a kroz nekih 5,6 godina kada se bude sredila situacija mocice da odgovori trzistu sa odlicnim projektom.
 
Obilaznica na nov način povezuje šest beogradskih opština
Mnogo prostora za nove investicije
Autor: Jelena Škara | 27.10.2008. - 09:00

Prema najnovijim planovima gradskih vlasti, zemljište u doskorašnjim prigradskim opštinama će se koristiti i za izgradnju novih industrijskih zona, za koje se već interesuju i strani insvestitori.

Zemljište na teritoriji ovih opština je već godinama „zanimljivo“, a posebno od kako je poznato da do 2011. godine treba da se završi obilaznica oko Beograda. Ova saobraćajnica neće samo rasteretiti saobraćaj u užem gradskom području, već će na nov način kvalitetno povezati Čukaricu, Obrenovac, Lazarevac, Surčin, Grocku i Mladenovac.
- Opštine na kojima smo pronašli parcele koje bi mogle da se iskoriste za poljoprivrednu i industrijsku proizvodnju imaju mnoge pogodnosti. Nalaze se u blizini već postojećih industrijskih zona ili u blizini značajnih puteva. Čak i na onim parcelama gde ne postoje odgovarajući infrastrukturni priključci, sasvim je izvodljivo da se naprave – objašnjava Miroslav Čučković, član Gradskog veća zadužen za privredu.
Dve vrste investicija
Takozvana „grinfild“ investicija predstavlja parcele čije je zemljište spremno za nove investicije. S druge strane, za investitore je atraktivna i „braunfild“. U tom slučaju već postoje objekti i mehanizacija koja se može iskoristiti, samo joj je potrebna modernizacija, kao što je „Fiat“ uzeo „Zastavu“ - objašnjava Čučković.
Na Čukarici privlačne su parcele sa obe strane Obrenovačkog puta. Takođe, pogodnost je to da se nalaze u blizini aerodroma i autoputa. Problem na ovoj teritoriji je pitanje „Makiša“. Prema rečima Čučkovića, gradske vlasti će pokušati da suze pojas oko izvorišta i zemljišta za izgradnju pogona „Makiš 2“, jer se nedavno saznalo da je to moguće zbog inovacije tehnologije.
- Postojeći plan, vezan za izvorište „Makiš“ je iz sedamdesetih godina prošlog veka, koju je donela tadašnja Skupština grada. Uz saglasnost Vlade Srbije i javnih preduzeća „Srbija vode“ i „Beograd vode“ to zemljište bi trebalo da se poveri Opštini Čukarica i da se promeni odluka o zabrani gradnje. „Vodovod“ mora da izda uslove za izradu elaborata, da da analizu postojećeg stanja, a onda se dobija akt kojim bi se dobila dozvola za sužavanje te zone – objašnjava Čučković. Reč je o tome da nove investicije ne predviđaju nikakve klasične „prljave tehnologije“, već se očekuje pre svega podizanje savremenih kapaciteta, koji sa stanovišta ekologije ne predstavljaju veću opasnost po gradske sisteme.

Na području Obrenovca predviđene su dve parcele, od kojih je prva u vlasništvu poljoprivrednog kombinata AD „Dragan Marković“. Podnet je zahtev da se tih 155 hektara proglasi za zemljište od opšteg interesa kako bi moglo na njemu da se investira. Druga parcela, od 55 hektara, koja se nalazi između autoputa i Save je u vlasništvu vojske Srbije. Na njoj se nalazi stara kasarna, a opština je vojsci ponudila stanove u zemenu za to zemljište.

Lazarevački pojas sa desne strane Ibarske magistrale je specifičan jer su parcele u privatnom vlasništu. Kako objašnjava Čučković, vlasnici će biti direktno spojeni sa zainteresovanim investitorima, ali pod pokriviteljstvom Opštine.

Parcele od 3.500 hektara predviđene ovim planom na opštini Surčin imaju adekvatnu infrastrukturu. Deo od 350 hektara je u vlasništvu vojske, pa je opština kao i u slučaju u Obrenovcu ponudila stanove za ovo zemljište.
- U Mladenovcu je sve regulisano detaljnim urbanističkim planom i zemljište obuhvata oko 200 hektara. To su parcele Jug kod stadiona, Jug 2 Bataševo i sever ka Beogradu, kaže Čučković.

U naseljima Boleč i Leštane parcele od 80 hektara nisu obuhvaćene urbanističkim planom, ali kako „Blic“ saznaje trebalo bi da se obuhvati na narednoj sednici skupštine opštine Grocka. Ostalih 130 hektara uz autoput kod Vrčina je definisano planskim aktom.
Miroslav Čučković kaže da krajem 2009. i početkom 2010. godine očekuju ekspanziju izgradnje na ovim područjima. Problem predstavljaju samo zastareli akti i duga procedura za donošenje novih propisa i dobijanje odgovarajućih dokumenata.
извор Блиц
линк http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=62658
 
Voda se crpi iz bunara na obali Save tako da ne znam o kakvim "vodoizvorištima" se priča?Postoji i pogon Bele vode ali u njega stiže voda iz makiša i služi za preradu vode koju ne prerađuje Makiš i ispitivanje vode,tehnički remont pumpi i sektor održavanja,obezbeđenja,grupa za hlor je takođe tu.Nikakva prepreka ne postoji što se BVK tiče da taj deo Čukarice bude izgrađen.Ja mislim da nekoga boli uvo da to urbanizuje na vreme pa se vadi na močvaru koju zove vodoizvorište.Kada se namnoži još jedan karton-city tu rešavaće ga još 20 godina i tako . . .
 
bgexplorer":1mczu3ma je napisao(la):
Voda se crpi iz bunara na obali Save tako da ne znam o kakvim "vodoizvorištima" se priča?Postoji i pogon Bele vode ali u njega stiže voda iz makiša i služi za preradu vode koju ne prerađuje Makiš i ispitivanje vode,tehnički remont pumpi i sektor održavanja,obezbeđenja,grupa za hlor je takođe tu.Nikakva prepreka ne postoji što se BVK tiče da taj deo Čukarice bude izgrađen.Ja mislim da nekoga boli uvo da to urbanizuje na vreme pa se vadi na močvaru koju zove vodoizvorište.Kada se namnoži još jedan karton-city tu rešavaće ga još 20 godina i tako . . .
A jesi li se nekada zapitao kako voda dospeva do tog "bunara"??? Vodoizvoriste predstavlja pojas bogat podzemnim vodama. Ta podzemna voda se, najprostije receno, nakuplja po raznim pukotinama manje ili vece razmere sve do vodonepropusnog sloja, najcesce od gline i tako se formira pojas podzemne vode iliti vodoizvoriste. Dakle, to nije jedan bunar, vec se voda sa velike povrsine, zvane Makis u ovom slucaju, formira i dalje eksploatise pomocu Reni bunara koji postoje u ovom podrucju.
 
Da bunara,reni bunar se zove i imaš ih duž obale Save.Crpi svaki od njih vodu sa dubine od 30 pa i do 100 metara i cevima se tansportuje u Makiš na preradu... Ceo stari grad i zvezdara dobijaju vodu iz prirodnog izvora na crvenom krstu pa se niko nije otrovao koliko znam.Temelj od 5 m dubine ne bi pravio nikakav problem
 
Pozdrav svima, evo i ja da se ukljucim u ovu diskusiju....
Narocito me je na to navelo saznanje o buducim projektima na ibarskoj magistrali i duz obrenovackog puta s obzirom da se oni nalaze u neposrednoj blizini naselja u kome ja zivim (Zeleznik) a u kome se nista nije ozbiljnije izgradilo u poslednjih 20 godina.
Interesuje me koliko je zaista jaka i ozbiljna ta firma YU kapital da izgradi jedan tako veliki projekat kao sto je shopping centar brdo a pominje i neko naselje koje ce nici iza tog kompleksa. Rec je o zaista ogromnom prostoru sa velikim potencijalom za izgradnju koji se nalazi izmedju Zeleznika i Vidikovca i zove se Savska terasa. Interesuje je me da li ce oni da grade pomenute projekte ili verovatno traze nekog veceg investitora koji ce im biti partner u svemu tome?
 
Definitivno mislim da treba suziti zonu oko izvorista i pogona makis 2 koji se gradi jer se meni cini kao laiku za te stvari da se oni nalaze na pristojnoj udaljenosti od Obrenovackog puta koji je idealna lokacija za izgradnju jer je odlicno povezana sa svim delovima grada a narocito posle zavrsetka obilaznice. Inace na pocetku kod Ade vec su poceli da nicu saloni automobila pa treba i nastaviti u tom pravcu.
 
Urbanistički plan za deo Krnjače
Autor: B. I.

Planom detaljne regulacije privrednog kompleksa u Krnjači, za čiju su izradu gradski odbornici dali zeleno svetlo, stvaraju se uslovi za formiranje nove privredne zone, a ujedno i racionalnije korišćenje postojećeg građevinskog zemljišta. Ovim planom biće obuhvaćen deo teritorije opštine Palilula površine 9,5 hektara.

Radi se o prostoru izmeću postojećih kompleksa preduzeća „Progres“ i „Janko Lisjak“. Izradom plana omogućiće se izgradnja novih proizvodnih, komercijalnih i skladišnih kapaciteta uz opremanje neophodnih saobraćajnica i objekata. Na taj način stvorili bi se povoljni uslovi za rad, a istovremeno obezbedilo očuvanje životne sredine. Celinu na levoj obali Dunava čini naselje Krnjača i privredna zona uz Pančevački put.

Na ovom području se obavljaju raznovrsne privredne aktivnosti kao što su grafička, metalska, hemijska, skladištenje i naftna industrija. Zona je delimično opremljena infrastrukturom i moguće je organizovati nove komplekse, ali i graditi objekte u funkciji trgovine na veliko i malo kao što su šoping centri, hipermarketi, diskonti i distributivni centri.

Pored zone u Krnjači, nove privredne zone koje su planirane za proširenje i intenzivan razvoj su Gornji Zemun, Boleč, Surčin, Dobanovci, Batajnica i Vrčin.
извор Данас
линк http://www.danas.rs/vesti/srbija/beograd/urbanisticki_plan_za_deo_krnjace.39.html?news_id=143850
 
Из интервјуа Данила Башића председника општине Палилула (Новости)
* Da li će konačno biti iskorišćen potencijal Ade Huje, koja je godinama ruglo grada?
- Ada Huja čeka promenu generalnog plana što zavisi od grada Beograda. Kada se plan promeni
i ustanovi nova namena počeće se sa izgradnjom objekata koji će u potpunosti izmeniti sliku ovog dela grada.

PJACETE
* ŠTA se dešava sa najavljenim uređenjem malih trgova na Paliluli?

- Pjaceta kod Palilulske pijace je završena i ostalo je da je još malo doteramo sledeće godine. To treba da bude lepo mesto da se neko ko se vraća sa pijace odmori ili za penzionere da tu mogu da sednu i provedu neko vreme. Još dva ključna trga su u planu. To su glavni skver na staroj Karaburmi gde nema mogućnosti da se radi bilo šta drugo, i mali park preko puta Doma kulture "Braća Stamenković".
извор Новости
цео текст http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=14&status=jedna&vest=131421&datum=2008-10-31
 
Mda, mali park.... To je ispred moje zgrade, i nema p od parka. A trenutno je parkiralište. Što je opet bolje od kiosk-ćoška, što je bilo do pre nekoliko meseci....
 
Da li neko zna sta se desava sa Interexovim trznim centrom koji se vec vise dve godine gradi na konjarniku ali evo vec nekih godinu i po dana se nista ne radi?
 
Za sada nema nikakvih informacija o tome. Na tom gradilistu su krenuli udarnicki, pa vrlo tiho i neprimetno stali.
 
Vrh