Šta je novo?

Budući projekti - planovi, investicije i potrebe

@vrachar

Obnova Jevremovca je visestruko najavljivana, ali do sada nista od toga. Evo jednog texta iz Blica

Rekonstrukcija Botaničke bašte „Jevremovac“ traje već 17 godina
Staklenik opasan za biljke i ljude
Autor: M. Petrović | 31.08.2007 - 12:25

Konstrukcija staklenika Botaničke bašte je tako propala da svakodnevno iz nje ispadaju stakla i ugrožavaju botaničare i posetioce. Staklenik je zatvoren iz bezbednosnih razloga za pojedinačne posete, a grupne posete se povremeno dozvoljavaju, uz pratnju vodiča i maksimalne mere bezbednosti.
Staklenik je podignut 1892. godine i tada je predstavljao jednu od najbogatijih staklenih bašti u ovom delu Evrope. Ovde se nalazi i herbarijum sa vrstama koje je još Pančić donosio i kojih više nema u prirodnim staništima.
-Mora da se napravi potpuno novi staklenik, na istom mestu i iste veličine i za to nam je neophodno 120 miliona dinara. Biljke sa ovakvim staklenikom ne mogu da dočekaju zimu, a o bezbednosti da i ne govorim- kaže za „Blic“ profesor Petar Marin, upravnik Instituta za botaniku i Botaničke bašte.

Nedostatak finansijera
Profesor kaže da novcem od prodaje ulaznica pokrivaju samo minimalne troškove poput održavanja biljaka, nabavke najosnovnije opreme, tako da nisu u mogućnosti da sami finansiraju rekonstrukciju. Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine poslednjih osam godina uplaćuje samo po nekoliko stotina hiljada dinara godišnje za manje projekte.
Ni spolja „Jevremovac“ ne deluje primamljivo, a pogotovo ne kao obrazovna institucija i objekat svetskog značaja. Cela ograda i kapija tek treba da budu obnovljeni. Rekonstrukcija je počela pre 17 godina, a kraj nije na vidiku. Od radova je do sada završen toplovod koji je koštao oko 450 hiljada evra i koji je finansirao Grad. Gradski Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, je 2003. finansirao povezivanje bašte na sistem daljinskog grejanja, a pre dve godine je uvedeno dekorativno osvetljenje otvorenog dela.
Botaničari koji o bašti brinu nedavno su, uz pomoć stranih donacija, završili dva nova vrta. Za Japanski vrt na 20 ari utrošeno je oko 200.000 eura, a završen je 2004. godine zahvaljujući japanskoj donaciji. Realizovan je i projekt “Sistematske parcele – Dicotyledones”. Njegova izgradnja je koštala 30.000 eura i novac je obezbedila EFG banka.

Planovi botaničara
Botaničari rade tri projekta: za obnovu kapije, staklenika i uređenje staza, klupa i kišne kanalizacije. Vrednost projekta je oko 2,5 miliona eura. Biološki fakultet planira da konkuriše za sredstva u Nacionalnom investicionom planu za 2008. godinu, kako bi obezbedili novac za rekonstrukciju.
Traže se finansijeri za izgradnju sistema za zalivanje za šta je potrebno 2,3 miliona dinara. U planu je Garden kafe za koji se, kako kažu, nadaju da će biti napravljen u proleće sledeće godine. Petar Marin nam je rekao da sada imaju dozvolu za rekonstrukciju zgrade, a da bi kompletna obnova bila završena potrebno je oko 10-12 miliona dinara.

Poklon Milana Obrenovića
Na molbu srpskog prirodnjaka Josifa Pančića, Ministarstvo prosvete Kraljevine Srbije je 1874. odlučilo da osnuje Botaničku baštu. 1889. godine kralj Milan Obrenović poklonio je imanje, koje je nasledio od svog dede Jevrema, uz molbu da se zove Jevremovac. Botanička bašta je proglašena za spomenik prirode pre 12 godina, a ove godine i za spomenik kulture.

Neprocenjiva biblioteka
U „Jevremovcu“ je jedna od najstarijih i najbogatijih biblioteka na Balkanu. Broji 10.000 dela od kojih su neka čak i iz 16. i 17. veka i predstavljaju neprocenjivu baštinu.

Anketa: Da li Botanička bašta može da predstavlja Beograd?
Ksenija Janković, ekonomista
Ona mi se sviđa onakva kakva jeste. To je sasvim dovoljno.
Volela bih da ne naplaćuju ulaz.
Zoran Kostić, saobraćajni inženjer
Trebalo bi da ima više cveća i zelenila. Ubaciti još po koju česmu, i svakako ne puštati pse lutalice.
Rastka Ravilić, penzioner
Ne pamtim kad sam zadnji put bila u Botaničkoj bašti. Stvarno ne znam šta bi po tom pitanju trebalo uraditi.
Aleksandar Bajkin, kuvar
Trebalo bi obratiti više pažnje na higjenu, a Grad bi trebalo da finansira sve projekte. Jeste skupo, ali je neophodno.
Vukosava Mirković, penzioner
Ja sam starosedelac Beograda, ali je nikada nisam posetila. Zanimaju me samo reke, jer me smiruju.
Nebojša Kandić, vlasnik hostela
Treba napraviti prostor za izložbu gljiva i restoran u kome bi se služile, kao i baštu sa domaćim vrstama čajeva.
Izvor: Blic Online
Link: http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=12037

dragan":13m21swx je napisao(la):
Milance":13m21swx je napisao(la):
Nenad":13m21swx je napisao(la):
Bioloski fakultet bi trebalo da dobije zgradu u Botanickoj basti
(by the way, zasto se ta zgrada ne gradi dalje!?)
Ja sam vec bio postavio to pitanje ali niko na zalost nije znao odgovor.
Milance.. #236 2007-04-24 09:20:37":13m21swx je napisao(la):
Jel stvarno niko nista ne zna o onom nedovrsenom bioloskom fakultetu koji je
poceo da se gradi u botanickoj basti u beogradu? (dragane?)
http://i176.photobucket.com/albums/w188/glin-fin/fax-1.jpg
Milance":13m21swx je napisao(la):
dragan":13m21swx je napisao(la):
^^^^...Pa, kad si me već prozvao ...... projekat se dorađuje u arh.fakultetu, niko nema
više info. i upućuju na upravnika za "Institut za botaniku i Botanička bašta -Jevremovac" http://www.bio.bg.ac.yu/kontakt.htm
Na ovom liknu imaš i mail adrese i najbolje da im napišeš šta te interesuje.
Hvala ti dragane. Moracu onda njemu da se obratim.
Pa, da li si se raspitao? ... od Aprila . :)
Da izvini Dragane jeste ti si mi odgovorio... ali nisam uspeo da se dalje raspitam jer mi je odavde gde sam trenutno malko nezgodno. :( Videcu kad budem bio u prilici ili ako do tada neko nesto uspe...

Nesto sam se smorio, pa tako googlujem po netu, zavrsim nekako na sajtu dobro nam poznatih MYS architects, pa rekoh aj da vidim da li imaju neki novi projekat za Srbiju (citaj Deltu)...
Kad ne lezi vraze, ima neceg, bar meni nepoznatog... WTF is Besser centar!?
besercenter_03.jpg
beser_center_02.jpg

Sve sto stoji od informacija na sajtu je da se projekat realizuje u Beogradu, Srbija, da je faza A zavrsena 2005(!?) i da objekat ima 88.000kvm....

Confused, anyone?

Totalni zbun..

Ovo donje levo cose na prvoj slici me podseca na Napredov / Grawe objekat na NBG.

Evo sad sam pogledao sajt, upravu si , prva faza vec zavrsena :/ , nista mi nije jasno, mozda je u pitanju Indjija, Pecinci, Dobanovci sl. Ovoga sigurno nema u nekoj siroj zoni BGa

Evo jos nesto interesantno na sajtu Energoprojekta '' projekti u toku'' za blok 26 planirana je izgradnja poslovno-trznog centra od 46 000 m2,.....toliko o kulama i poslovnom bloku 26

By belgrado

Stvarno se iskreno nadam da se u centru novog beograda nece dozvoliti gradnja jos jednog periferijskog trznog centra.

^^^
Greska na sajtu... Poslovni kompeks u Bloku 26 je ona slicica u gornjem desnom uglu na Energoprojektovom sajtu (za taj projekat znamo od ranije, i lepo pise Blok 26 48.000kvm).

Nisu to moje lepe zelje vec cinjenice. Nemoguce je da Energoprojekt gradi dva objekta potpuno identicne kvadratue (48.000kvm) u istom bloku. Narocito sto se radi novi urbanisticki plan, po pobednickom radu sa konkursa i bukvalno ne bi smeo ni cesmu da podignes u B26 dok se to ne zavrsi. A ako pogledas dobro pobednicki rad na konkursu videces i tri "postojeca" objekta, tj. oni koji imaju dozvole po starom DUP-u - Grawe, Hram i Energoprojekt.

Tako da nema razlogha sa paniku... Mislim da je ovo na toj slicici gore neki trzni centar u nekom Pitajbogagdegorodu u Rusiji....

A za ovaj projekat MYS Architectsa sam nesto kontao, buduci da od nasih rade samo sa Deltom, da je to mozda objekat koji treba da se gradi u Vojislava Ilica.... Medjutim, tamo nikakva faza nije zavrsena, jos uvek stoji stara zgrada i zarasta u korov.... 'Bem li ga... Mozda su se Izraelci prevarili kao i Energoprojekt sa Blokom 26....

I Verano tower definitivno ide na gorblje preambicioznih ideja za ovaj grad:

Verano Invest Unveils Its Plans for Block 23

21-06-07, 10:10, (Property Xpress) - Verano Invest’s Krsta Sandic, has announced especially for Property Xpress that the company will build a complex of four eight storey buildings conn ...
Nazalost, ovaj sajt trazi pretplatu, pa ne znam sta pise dalje u clanku....

Verano tower je jos odavno otkazan (bar unutar firme). Receno je da (citiram) "sa tim projektom ne mogu da zarade pare" (od reci do reci) i da ce u bloku kod Genexove kule graditi objekat slican onom koji je planiran za Veranovu lokaciju preko puta Arene.

Posto je projekat za kulu vrlo atraktivan Verano ga namerno ne skida sa web sajta (sto je po meni namensko pogresno informisanje gradjanstva).

Kad bolje pogledam primecujem da N. Beogradom i dalje dominiraju komunisticke zgrade. Sve novije zgrade su mali investitori nezapazeni, sem finih izuzetaka koji su vecinom na udaljenijim lokacijama. Glavne tacke N.Beograda za sada i dalje ostaju mesta za skromne objekte do najvise 5 sprata. Lokacije pored Arene, blok 11, Bulevar Avnoja, pa i treci Bulevar, To mi je nejasno. Dobri primeri su , na prvom mestu Savograd, Blok 19, Airport City, Hotel In, Usce.

PA to sto NBG-om dominiraju "komunisticke" zgrade uopste nije lose. NBG je gradjen u to vreme i taj njegov fler treba da se u nekoj liniji i zadrzi.
Meni je recimo kod Berlina ili Varsave jako interesantan spoj "komunizma" i modernog, a tome treba i NBG da stremi.

I Varsavi je trebalo prvo da se Poljska opari pa da se krene u mega projekte. Drugo, to je veliko trziste.

Beograd / Srbija su suvise mali za investicije u pedesetospratnice - naravno, bice ih jednog dana, ali cemo se nacekati da doguramo do clustera.

^^ I to je dobro, jer se mnogi zaludjuju idejama da je od Beograda jednostavno napraviti Manhattan.
Ali, u svakom slucaju, ovo ne treba da se protumaci da bi umesto solitera trebalo graditi 2- i 3-spratnice. Od NBG (bar u tranzicionoj fazi) moze da se napravi nesto kao Novi delovi Brissela - moderne 6-, 7-, 8-spratnice koje gradu daju eleganciju.
Lokacije gde se planiraju highrises treba pretvoriti u lepe parkove i sacekati nekoliko godina.

Niko ne govori o soliterima sa po 30 spratova, vec o zgradama 7-8 spratova, kojih trenutno ima veoma malo na NBG. Srbija vala nije ni toliko mala da se grade zgrade od po 2-3 sprata duz glavnih bulevara.
Bacite pogled na Sarajevo, koje je 4 puta manje nego Beograd, pa Zagreb.

Investitori se "plase" da nece moci da prodaju / izdaju toliki prostor.

Nenad":1gfgrhez je napisao(la):
U slucaju Delte, Sekretarijat za urbanizam im je skresao kulu na autokomandi na pola, tako da je definitivno problem i u urbanistickom planu.

Sammael":30smlhck je napisao(la):
Nenad":30smlhck je napisao(la):
U slucaju Delte, Sekretarijat za urbanizam im je skresao kulu na autokomandi na pola, tako da
je definitivno problem i u urbanistickom planu.
Skoro je sigurno da je skresao uz saglasnost Delte, da ne bi ispalo
da su oni odustali od projekta ( nije dobro za imiđž firme), jer da je
Delta insistirala na svom projektu, ne bi se menjala spratnost.

To smo "onda" vec konstatovali.. Mada me je zbunilo to sto Delta jos uvek nije promenila projekte i sto se oni nikada nisu izjasnili oficijelno u vezi tog "kresanja"...

Beograd je jedno veliko selo i tako ce da ostane.U sarajevu se pravi oblakoder od preko 40 spratove ,vec su izgradjenje 2 zgrade koje su vece od nase najvece Genexa poslednje 2 godine,a uskoro pocinju da grade 2 zgrade od po 100 m,kao beogradjanka.Sarajevo ima 7 puta manje stanovnika od Beograda.Mislim da nesposobna i prosta vlast u Beogradu i ne zeli takve objekte.To su oni isti komunisticki genijalci iz Brozovog doba,doduse jedan je skoro otisao.

Sarajavo se nalazi u brdima i nema gde da se siri tako da mora da ide u visinu. Beograd moze da se siri sve do Novog Sada, tako da ti je primer los.

Drugo, Sarajevo je muslimansko uporiste u Evropi i kao takvo privlaci kapital vec poznatog porekla..

Mislim da nije tu pitanje sirenja jel nije u pitanju samo stanogradnja nego i poslovne zgrade, gde je Sarajevo dosta napredovalo cak i najvise u regionu.

Pa sad... Federacija i nije nesto napredovala u poslovnom smislu. FDI je minimalan i da nije RS verovatno bi ekonomski rast ceo zemlje bio na nivou EU. U Sarajevu su zgrade obnovljene, pa se sada "prodaju" kao nove.. Koliko je novih solitera?? Bosmall i?

Igor":21la4xls je napisao(la):
Mislim da nije tu pitanje sirenja jel nije u pitanju samo stanogradnja nego i poslovne zgrade, gde je Sarajevo dosta napredovalo cak i najvise u regionu.
Nenad je skroz upravu, ako ćemo procentualno, sarajevo ima najviše stambenih kula u regionu upravo zato što je skučeno. Površinski je ono manje i od BL ali zato znatno gušće, drugo odakle potiče kapital itd... skoro svi veći kapitalni objekti u SA su finansijski poreklom iz arapskih zemalja. Ovde je bolji primer ZG koji iako može da se širi dalje ono već gradi pristojne kapitalne objekte, medjutim oni su prešli dosta duži put da bi stigli dotle, beograd nije ni na pola puta do te tačke.

Zagreb je dobar primer. Iako je grad manji od Beograda, office stock im je jedno 4 puta veci od Beogradskog (source: Colliers), a i bitno veci od Sofijskog.
Zagreb je dobar primer kako se grad uredjuje i kako se privlace investicije, pa bi trebalo da se vodimo time jer su na zalost, Budimpesta, Prag i Varsava vec vrlo daleko od nas...

Cini mi se kao da se malo stalo sa kapitalnim privatnim investicijama, nema novih najava, nema stranaca, osim onog sto je vec ovde. U ovoj godini nije nijedan znacajan objekat najavljen.

Vrh