Šta je novo?

Budući projekti - planovi, investicije i potrebe

Slazem se za 3.Bulevar...mnogi ovde kritikuju ono shto se tamo gradi(sa chime se i ja delimichno slazem) ali 3.Bulevar nije taj "novi" Novi Beograd...taj deo uz prugu jednostavno nije atraktivan niti odgovara za gradnju nekih oblakodera.
Ja sam oduvek mislio da bi"kichma"Novog Beograda,njegovo sredishte,trebala da budu 3 bloka-SIV,Blok 26 i Arena...i to povezano sa gradnjom uz Savu i Dunav-znachi od ex hotela Yugoslavija preko parka prijateljstva kao zelene povrshine,kula Ushca pa do Starog Sajmishta,bloka 18 izmedju mostova na Savi i Sava City-a blokova 19 i 20.
Vecina tog prostora je danas zapushtena ili je gradnja/obnova tek u planu...znam da je sve pitanje fiinansija ali po meni je to poslednja shansa Beograda da dobije svoj moderan deo u nekoj daljoj perspektivi...polako i postepeno.Od toga naravno nece biti nishta ako jedini parametar bude Bobicev rezon da sve na Novom Beogradu treba da se meri prema"grandioznim" kulama na Ushcu...
Mislim da se o SIV-u isto tako malo pricha a ako se ne varam to je jedna od najvecih gradjevna u Beogradu uopshte.

Homer Jay":2e1yuj1s je napisao(la):
S jedne str ta prica sa prugom pije vodu, ali opet stoji pitanje kako pruga ne smeta Holiday Innu, ili GTC-u (na cak dve lokacije u toj ulici)... komercijalna zona ok, ali nije bas trebalo da sve bude do tri sprata..

Ali i nije bas tolika steta sto se tu nista vece nije dogodilo... Boze zdravlja i da tamo vidimo zeleznicku i autobusku stanicu, pa ce sa ovih nekoliko objekata to ciniti jedan sasvim solidan "necentralni" gradski Bulevar :)
Picture_059.jpg

Nije baš sve do tri sprata, a gadiće se i višlje ... što zavisi i od investitora :
gtcsquare2_170407.jpg
.. http://www.gtcsquare.com
Na slici se vidi koliko su blizu pruge 'Vetfarm' i 'Holiday Inn' , a da li će
posetiocima da smeta blizina pruge to neka oni kazu .... ja mislim da hoće.

Kad se izgrade obe stanice i kompletira gradnja u Trećem bul. biće to
'sasvim solidan' deo N.Beograda, koji pored te lokacije ima još drugih
lokacija za 'elitnu' gradnju .. pa čak i mega-kula, kao nap. kod SIV-a.

Otvorio sam temu SIV ... exPalata Federacije da vidimo šta ćemo sa njim. :)

Treci bulevar je niskom gradnjom prilicno upropascen jer je to jedna dugacka, ravna i siroka ulica, pa zbog toga one trospratnice i dvospratnice izgledaju jos manje. Zato se nadam da ce Grad za Novi Bg. generalno skinuti bilo kakve limite u visini i cak postaviti minimalce kojih investitori moraju da se pridrzavaju (recimo 5 spratova). U suprotnom opasno rizikuju da se NBG pretvori u neko predgradje Eindhovena ili nekog tier 2 ili 3 grada Evrope i ostane ogroman neiskorisceni potencijal.

Drugo, to gde se pruga nalazi vrlo malo utice na investitore. Pogledajte gradove sirom Evrope gde se pored gl. zel. st. i dalje uz prugu uglavnom nalaze poslovni centri.

Trece, Beogradska Arena i nije neka extra arhitektura da treba da stoji otvorena i bude "reprezentativna". Mislim da ce mnogo bolje izgledati ako se malo zatvori konkursom planiranim zgradama posto ce nekako misticno provirivati izmedju njih. Blok 25 onakav kakav jeste deluje mega prazno i skroz dosadno. Par srednje visokih kula bi mu jako lepo leglo..

Nenad":16na1tsn je napisao(la):
Trece, Beogradska Arena i nije neka extra arhitektura da treba da stoji otvorena i bude "reprezentativna". Mislim da ce mnogo bolje izgledati ako se malo zatvori konkursom planiranim zgradama posto ce nekako misticno provirivati izmedju njih. Blok 25 onakav kakav jeste deluje mega prazno i skroz dosadno. Par srednje visokih kula bi mu jako lepo leglo..
Potpuna istina
;) ;)

Sad stvarno, ako i jos ne mozemo da nadjemo investitora za kulu od 50 spratova sigurno mozemo za one manje objekte okolo. Kada ce da bude licitacija za zemljiste 256, ili nesto tako slicno konkretnije?

Nenad":1he22c4v je napisao(la):
Treci bulevar je niskom gradnjom prilicno upropascen.....
Upropašćen ?! ... niskom gradnjom?! ... A,sa soliterima pored pruge, bio bi fenomenalan?
Taj stav uopšte ne razumem :' Samo je visoko lepo,a nisko je ružno'?!
Pa, da li može da bude lep objekat koji nije visok ?... neki objekti u 3.bul.:

meteorie8.jpg

kodaeg2.jpg

vetfarmlp4.jpg

I da ponovimo po ko zna koji put : investitor odlučuje šta će da gradi, kao
nap. GTC na gornjem postu, a Treći bul. ima namenu i postaće uskoro
'Poslovni bulevar' gde će se dolaziti na radno mesto ili radi usluge/kupovine.
Spratnost je ona koja zadovoljava potrebe tih kompanija koje grade.

Imam utisak da je malo ko uopšte skoro prošao Trećim bul. i
da se malo zna šta se tamo gradi i čemu to treba da služi.

HenkMan":1he22c4v je napisao(la):
Kada ce da bude licitacija za zemljiste 256, ili nesto tako slicno konkretnije?
Pogledaj na temi Blok 25 i 26 .. neke lokacije već imaju korisnike.

Ma nisi ti razumeo,sta se tu htelo reci.Gradnjom malih zgrada,umurtvljuju se lokacije,u maloj zgradi ,radi malo ljudi,u maloj zgradi zivi malo ljudi ,jel?Pored mnogo malih zgrada,nema nista zanimljivo za bilo koga.Radi se o tome sto su gradski celnici najavljivali ,da ce Novi Beograd biti Menhetn i takve slicne gluposti,a onda ogranice gradnju u kvadratima kojekakvim urbanistickim planovima.Znaci da ponovim ,svima koji ne razumeju,GRADSKa VLAST propisuje i odlucuje ,sta ce gde da se gradi,a onda se posle toga jave investitori koji moraju da ispunjavaju uslove koje propisao grad..Pa nije to Amerika da investitor kupi zemlju u gradu i moze da gradi sta hoce.Tu su u Beogradu pametniji :lol:
BTW po meni najgluplje sto sam video na Novom Bg.-u su one dvospratne poslovne zgrade,koje su napravljene pre par godina preko puta 'Beogradskog Sitija',iza 'Sosiete Generale',banke.

chicago007":icb5sl3j je napisao(la):
Pored mnogo malih zgrada,nema nista zanimljivo za bilo koga.
Radi se o tome sto su gradski celnici najavljivali ,da ce Novi Beograd biti Menhetn i takve slicne
gluposti,a onda ogranice gradnju u kvadratima kojekakvim urbanistickim planovima.
'chicago007' ... ja se trudim da pratim izgradnju u Beogradu, a ne nečije želje i izjave.

Ako poveruješ u 'obećanja' gradskih funkcionera i potom pisanje štampe koja sve to
još dodatno 'naduva', maraš jednog dana da budeš razočaran kad se u realnosti
događa sasvim drugo i gradi se prema potrebama i kapacitetu ovog grada.

U Trećem bul. su po tebi 'male, ne zanimljive zgrade', a koje će da služe stanovnicima
da u njima rade i kupuju robu ili usluge.... to je potreba u ovom delu grada.
Prema takvim potrebama urađen je i DUP, a još ima slobodnih lokacija i onih
gde još nije početa gradnja ... jer nema zainteresovanih investitora.
Nema ih ni za mnogo bolje lokacije, nap. u bl.25/26 ..gde 'Atlas' ima svoj plac.

Beograd nije Čikago .. i nikad neće ni biti, to je realnost.

@dragan
Ponovo si uzeo jedan deo recenice u sirem kontextu :) Vrlo dobro znam sta se gradi u 3. bulevaru i nikada nisam rekao da su zgrade ruzne! Skodin centar koji si obesio gore mi se svidja, komplex BeoExpo mi se isto jako svidja, Vetfarm takodje... Ono sto se gradi pri kraju ulice, uz raskrsnicu sa Tosinim bunarom je ok, ali bar su u delu oko raskrsnice sa M. Popovica mogli bar malo vise u visinu jer bi to onda bio pravi nagovestaj da se ulazi u centar poslovnog sistema Srbije, tj. buduci mega komplex oko Hayatta.

A drugo, ne znam sta to tacno imas protiv pruge? Ta pruga je otvorena i potpuno zvucno ne izolovana. Ta pruga je u gradskom regionu tako da brzine vozova nisu astronomske i time ne izazivaju veliku buku. Uz taj deo pruge ne postoji zelenilo, koje je u Evropi mal te ne standard u sprecavanju sirenja buke i zagadjenja. Kad se sve to odradi (zvucna izolacija + ozelenjavanje), pruga ce biti manje vise neuocljiva. Inace, zemljiste je kao limited resource jedino nezamenjivo i samim tim skupo, tako da ce u buducnosti, kada i ako Beograd postane vazna investiciona destinacija jedna prugica biti potpuno zanemarljiv faktor u biranju lokacije za izgradnju.

@ Nenad
Dobro je što ti se ne sviđa i 'Meteor' ( prva slika), jer skupljam pare da ga kupim. :)

Pruga je jako blizu svih tih objekata, a negde postoji samo ulica do nasipa.
Ne bih baš voleo da zivim ili radim pored takvog pogleda na bučni komšiluk.
Sa druge strane pruge do UMP-a, biće slična gradnja kao sa ove do Trećeg bul.

Slika nije Boz zna sta, ali evo primera iz CENTRA Londona - ogroman komplex uz stanicu Paddington i to uz samu prugu.

Komplex je mixed use, tj. stanovi, kancelarije i sve ostalo. Tu je i hotel Hilton (uz samu prugu)..
Imam dosta prijatelja koji u tom komplexu zive i cesto sam i spavao tamo - vozove nikada nisam cuo.

U centru Londona mora da je svaki kvadrat skup, pa ima nekog rezona.

Ali, na N.Bgd. ima još onoliko lokacija, mnogo boljih nego pored pruge.
Kad sve njih izgradimo, možda se pređe i na 'elitnu' gradnju pored pruge.

Uostalom sada se gradi to što je planirano, tako da možemo samo da
pratimo tu i takvu izgradnju u Trećem bul. ...... sviđala se ona nama ili ne.

Ja sam upravo to i napisao... vreme trenutno "sekundarnih" lokacija ce doci sa finansijskom moci grada i drzave... Polako, ali bice, bice :)

O aktivnostima investitora nekad mozes da se informises vrlo jednostavno pregledajuci gradske oglase konkurse i tendere, pa sam naleteo tako i na informaciju da je VERANO INVEST podneo "zahtev za odredjivanje obima i sadrzaja studije o proceni uticaja projekta na zivotnu sredinu" - "Poslovni centar 23", u bloku 23 na Novm Beogradu.

S tim, da po nekim informacijama taj projekat i nije ono cemu se svi nadamo, vec nesto drugo.

Nasao sam na E-kapiji neke renderinge Starog mlina.
stari_mlin1_010507.jpg
stari_mlin2_010507.jpg

Oni po obliku odgovaraju onome sto kao poslednji update stoji na beobuildu
starimlin1.jpg

Ovaj nesretni mlin nikako da krene da se gradi... Rekose na jesen.

Projekat je trebao da bude gotov do kraja 2007.
Stari mlin postaje hotel
ZAPUŠTENI plac od sedamdeset ari u Bulevaru vojvode Mišića kraj zgrade "Bigz" sa urušenim i nagorelim "Starim mlinom" biće uskoro istorija. Do kraja 2007. na toj parceli biće izgrađen hotel sa četiri zvezdice i 220 soba u čijem će sklopu biti i poslovno - trgovački centar.
U projekat koji je uradila firma "Koling" biće uloženo 25 miliona evra, a time je počela i borba sa manjkom hotelskoh smeštaja u prestonici.
Sve je odobreno od strane gradskih vlasti, ispoštovani su i zahtevi Zavoda za zaštitu spomenika, "Stari mlin" ostaje u sklopu hotela, biće renoviran, ali isti kao onaj iz 1904. godine, kada je i bio jedini parni na Balkanu.
Novo lice građevina uklapaće se sa "Bigzovim" stilom, a u sklopu kompleksa biće i garaža na dva nivoa za 390 automobila.
Čeka se samo partner "Kolinga" i neko od svetskih hotelijera koji će po završetku izgrdanje voditi hotel po svojim imenom, nezavisno od poslovnog i tržnog centra.
Direktor "Kolinga" Jovan Jovanović ne krije oduševljenje što radovi uskoro počinju.
- Izgradićemo 25.000 kvadrata prostora, a projektom ćemo, nadam se, oduševiti sve strance koji posete našu prestonicu - kaže Jovanović. - Ovde će, verovatno, odsedati svi gosti koji dolaze na sajmove, a takvih je mnogo u Beogradu. Inače, Sajam, koji je preko ulice, od 365 dana u godini pun je 260 dana!
Hotel će, pored svih modernih programa i sadržaja, imati i biznis apartmane ali i smeštaj za takozvane leteće goste.
- I dokumentacija je potpuno čista, ovde nije bilo nacionalizacije posle onog rata - kaže Jovanović. - Uzalud su neka udruženja pokušavala to da ospore. Ovo je nova budućnost grada, biće tu tri generacije građevina što će se uklapati u neki novi moderni Beograd. Inače, po procenama nekih stručnjaka gradu nedostaje između pedeset i sedamdeset hotela.

PRVI NA BALKANU
"STARI mlin" prvi je parni mlin na Balkanu. Izgrađen je 1904. godine. Posle rata preuzela ga je država od malih akcionara, na osnovu duga. U "Kolingu" su nam pokazali dokumenatciju koja potvrđuje da su oni vlasnici placa i objekta od 1995. godine. Pre njih tu je bio magacin "Žitomlina", a 1994. godine u Mlinu izbio je požar. Od tada je on, nažalost, gradsko ruglo. Pre vatrene stihije u objektu su snimljeni i neki delovi filma "Mi nismo anđeli, ali i "Bulevara revolucije".
Pa je onda pomerano nekoliko puta da bi ovo bila poslednja vest:
18. 05. 2007. | 16:39
Projekat Starog mlina" prihvatila Planska komisija Skupštine grada

Planska komisija Skupštine grada prihvatila je u četvrtak (17. maj 2007. godine) urbanistički projekat "Starog mlina". Na ovoj izuzetno atraktivnoj lokaciji u Bulevaru vojvode Mišića 15, preduzeće "Stari Mlin Realestate", (idejni projekat izradila kompanija "Koling") će za nekoliko meseci započeti gradnju 19.000 m2 poslovnog prostora.

U ovaj najnoviji biznis centar biće uloženo između 25 i 30 mil EUR, a odobreni projekat definiše kombinaciju hotelskog prostora, biznis apartmana i kancelarijskog prostora.

Kroz prizemlje postojećeg objekta biće formirana veza sa novom zgradom - hotelom, koja će se graditi u pozadini. Sa strane je u planu podizanje poslovne kule, koja će svojim izgledom biti u skladu sa susednom zgradom BIGZ-a, takođe spomenikom kulture, izgrađenim prema projektu čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana.

Lokacija kompleksa "Starog Mlina" je izuzetno složena za projektovanje, jer ima izuzetan istorijski i kulturološki značaj. Trenutno se na toj lokaciji nalazi „Parni mlin“ sa pomoćnim objektima, sagrađen 1902. godine, koji je devedesetih godina prošlog veka proglašen za spomenik kulture. Ovaj objekat je oštećen usled požara i neadekvatnog održavanja, ali je namera preduzeća "Stari Mlin Realestate" da istom vrati prvobitan izgled, uz adekvatnu rekonstrukciju.

Gradski arhitekta Đorđe Bobić je izjavio da je komisija jednoglasno usvojila ovaj, doista dobar projekat arhitekte Sanjina Grbića.
Projekat je vec godinama na web site-u Kolinga, a prvi put je najavljen pre vise godina. Ako se vec odlaze, onda bi trebalo da se navede problem. Ko je spor i zbog cega? Ako uopste postoji problem, pa daj ga na videlo, da ga resavamo. Ne vidim sta je u tome lose.

Inace, vest koju si ti Dragane objavio 5. maja 2007.

Stari mlin preko puta Sajma, koji je potpuno propao, za godinu i po dana postaće moderan poslovni kompleks. "Koling" je spremio projekat i samo se čeka građevinska dozvola pa da ovog leta počne izgradnja 19.000 poslovnih kvadrata.
Savremeni biznis centar koštaće između 25 i 30 miliona evra, a činiće ga trojstvo poslovne kule, biznis apartmana i hotela.

To su sve citati čl. iz novina i sajtova.
Za mene je merodavno kada se otvori gradilište i
postavi tabla sa info. o početku i završetku gradnje.

Ako su im tek 17.maja '07g.prihvatili Urbanistički projekat
onda još nisu ni stigli do Odobrenja za gradnju.

Pa i za mene isto! Ali sve te vesti iz novina i sa sajtova moraju od nekog da dodju, a to je uglavnom marketing i PR tim investitora.

I cemu onda silna najavljivanja (da se razumemo, meni su dela bitnija od reci) kada i sami znaju da nece moci da to ispostuju. Onda brate bolje reci "krecemo 2010" i onda svi znamo na cemu smo! Tako da to nije kukanje, vec komentar na ciljano pogresnu informaciju.

To je problem sa skoro svim projektima.
Olako se daju izjave za novine, najave gradnje sa nerealnim rokovima, makete i
sličice objekata,a kad sve to padne u vodu onda se mi pitamo 'ša je bilo' :)

Sorry sto se malo sa zakasnjenjem prikljucujem diskusiji o Trecem bulevaru. Ona znatno prevazilazi sam Treci bulevar i svodi se na to da grad kao ni mnogi ucesnici na ovom forumu ocigledno nije us tanju da ima bilo kakvu viziju niti je u stanju da proceni atraktivnost neke lokacije gledajuci 10ak godina unapred, a kamoli 50 ili 70 kao sto se radi u svetu.

Sto se tice lepih zelja oko blokova 26 i 27 i argumenta da oni treba da budu centar, mogu samo da kazem da su oni sitne ribe, mali i skucen prostor za ono sto treba da bude poslovni centar Beograda buducnosti. Poslovni centar nije centar sa pesackom ulicom i finim radnjama vec deo grada u kome velike kompanije imaju svoja sedista itd. Kao poslovni centar trebalo je gledati ceo Novi Beograd i ako uzmemo da ce jednog dana oni fabricki blokovi preko pruge biti oslobodjeni, upravo ce 3. bulevar biti u sredini tog centra.

Sto se tice spratnosti,, prvo, na Novom Beogradu je ogranicenje spratnosti (ka gore) samo po sebi neprimereno. Drugo, ono je narocito na trecem bulevaru nonsensno jer druga strana Treceg bulevara ima vec vrlo visoke zgrade i sada Treci Bulevar izlgeda kao neke ulice u Jerusalimu - sa jedne strane velegrad, soliteri itd., a sa druge strane kucice kao kod Cacka uz ibarsku magistralu.

Sto se tice pitanja da li male gradjevine mogu biti lepe, odmah da kazem te koje su stavljene kao primer lepote su odvratne. Inace, naravno da mogu biti lepe, ali ovde nije pitanje da li male gradjevine mogu biti lepe vec da li se uklapaju u prostor i tu se moze samo reci - ne. Ne uklapa se mala dvospratna zgradica na ulici koja 6 traka.

Inace sto se tice spratnosti, mislim da u kompaktnim blokovima (dakle ne novobeogradskim) spratnost treba da bude oko 5-6 visokih (predratnih) spratova, odnosno oko 8 uobicajenih. To je otrpilike ona spratnost koja daje gradu duh velegrada. Sto se tice otvorenih blokova, 8-10 spratova bi trebalo da je neki minimalni standard, s tim sto pojedine gradjevine izuzetno (kao poste, trafostanice i sl.) bez problema mogu biti nize dok se uklapaju uz vise.

Citava koncepcija ogranicenja spratnosti na Novom Beogradu je u ime humanosti (Bobic kaze nije humano ziveti na visokim spratovima) unistila upravo bas human koncept blokovkse gradnje - visoke zgrade koje zauzimaju malo, a okolo zelena povrsina. Zdravije je ziveti tako nego u Brace Jugovica npr. na Dorcolu. Osim toga, ona pokazuje da gradska uprava nema - pored urbano-estetske- ni elementarnu ekenomsku odgovornost. Kada bi investitor dobijajao manje parcele na kojim bi bio obavezan da gradi vise zgrade, prvo to bi znacilo vise para za nasu gradjevinsku industriju; drugo, to bi znacilo da posto ne moze da se siri, vec samo ide u visinu da ce unapred sazidati barem ensto visu zgradu nego sto mu je potrebna zbog buducih potreba a kasnije ce gledati upravo da popuni po svaku cenu slobodan prostor jer mu on nije u interesu; trece, grad se u ocima investirora pojavljuje kao ozbiljan igrac (jer neekonomski raspolaze svojim zemljistem) i to automatski povlaci nepoverenje investirora u funkcionisanje gradske administraije, pravni sistem itd.; konacno, grad umesto da pravi prestizne lokacije u sto vecoj mogucoj meri na kojima ce se investiroti nadmetati ko ce podici reprezentativniju zgradu i tako nemalo doprineti razvoju privredno zivota i gradjevinske aktivnsoti daje im parcele kao ranceve siroke i prostrane na kojima oni mogu da zadija sta hoce jer im prosotor to dozvoljava.

Kao sto sam i ranije pisao, vrlo se slazem sa obrazlozenjem.

Kao prvo, Grad je trebao da na povrsini NBG uvede cak i minimalnu spratnost (recimo 6-8 spratova) jer bi to doprinelo izrastanju celog dela grada u metropolu. Tuzni su primeri ogranicavanja spratnosti na 2-3 sprata, kao recimo preko puta BelVilla.

Na zalost, problem je u tome sto Beograd kao investiciona destinacija jos uvek ne moze da primi sve te eventualne solitere u kom slucaju je bolje bilo neke lokacije konservirati ili pretvoriti u parkove dok ne dodju bolji dani.

Sa druge strane, postoji i nada da su ove kucice koje se trenutno grade u 3. bulevaru lako "rasklopljive" i da ce se kroz jedno 10 godina tu graditi nesto dostojnije jednom centralnom bulevaru NBG-a!

Vrh