@ dusanjf
Времена су данас друкчија, и носилац архитектуре више није црква, ако је икада и била. У сваком случају, стилови фасаде су се мењали, док се форма није мењала. Врло лако ће и архитектонски неписмен човек препознаци цркву, а да појма нема којем стилу и времену припада.
Модерне цркве се данас препознају само ако имају крст. Ни по чему другом се не разликују од спортске дворане, шопинг мола, или хелиодрома. Ја сам на то мислио.
Дакле, дотична црква у блоку 26 би требала фасадом да припада времену, али формом никако. Е, сад, да ли ће тако бити то је друга прича. Вероватно неће.
Ми и Руси смо остали конзервативнији можда управо због тога што религију још нисмо комерцијализовали, и још увек је народу није најбитнији новац. Мада се то, нажалост, рапидно мења.
А за кинеску инстант метрополу добијаш плус ко врата. :lol: одлична констатација. Али, кад смо већ код дефиниције, бојим се да је Београд већ постао инстант метропола, јер не знам које још силовање урбанизма треба да се деси, кад је већ скоро цео град упропаштен....