spatiotecte
Professional
- Učlanjen(a)
- 09.02.2007.
- Pohvaljen
- 17.595
Meni je lepsa ta crkva u bloku 26 od okolnih predimenzionisanih poslovnih zgrada...
spatiotecte":1ryjf8am je napisao(la):Meni je lepsa ta crkva u bloku 26 od okolnih predimenzionisanih poslovnih zgrada...
tragac":drntvgw2 je napisao(la):Pre par godina sam od nekog "liberala" na TV-u cuo pricu da SPC ne zeli da se odrekne grcko-vizantijskog stila u gradnji novih hramova "jer tako zele da ocuvaju kontinuitet Srednjeg veka kada je Crkva upravljala drzavom". Koliko mi je tada to zvucalo paranoicno, sada mi deluje realno.
spatiotecte":3obg3aaj je napisao(la):@JohnyBgood,
Da li bi bio apsurd da se grade te nove zgrade da je crkva izgradjena pre njih?
Uostalom odluka o izgradnji crkve i poslovnih zgrada je doneta u isto vreme 1998 godine kad je raspisan konkurs za DUP bloka 26 gde je bila planirana pozicija i gabarit crke kao i zgrada.
Crkva je gradila po svojim kanonima a poslovne zgrade su gradjene po ukusu investitora.
Znali su i Energoprojekt i Napred da ce pored njihovih zgrada biti crkva pa nisu vodili racuna o tome.
Crkva se samo ophodila prema njima kao oni prema njoj, ignorisanjem okruzenja.
Zato imamo situaciju kakvu imamo danas.
Zasto bi crkva morala da se adaptira okruzenju kad okruzenje nije vodilo racuna o njoj?
vranac":144octio je napisao(la):Nije istina da su sve nove crkve kopije Gracanice. Evo jednog jako lepog modernog hrama SPC:
Takva crkva bi legla i u bloku 26 samo sa drugacijom fasadom.
O sakralnoj arhitekturi, posle rata nije
bilo ni reči. Ni u crkvu skoro da se nije
smelo ići, a kamoli ih zidati. Možda je
sazidano desetinu crkvica po zabitima,
selima. Crkva je potpuno bila odvojena
od države. Mi smo u školi učili stilsku
srednjovekovnu arhitekturu, a ne
kako se grade crkve. Zato je sve što
je građeno posle rata predstavljalo
nevešte, neuspele kopije Gračanice,
Lazarice i drugih srednjovekovnih manastira.
Za mene je izgradnja crkve
bila veliki izazov. Pošao sam od modela
rotonde i maksimalno koristio opeku,
trudeći se da ona bude jedno fino
neimarsko tkanje.
spatiotecte":1loe9dzs je napisao(la):Zasto bi crkve morale da prate trendove u arhitekturi i da budu ogledalo globalizacije?
Danas jedna poslovna zgrada u Kini se ne razlikuje od jedne poslovne zgrade u Frankfurtu a ranije nije bilo tako.
Sve je to delo globalizacije, sve ide ka tome da na nivo-u cele planete imamo iste stvari, zivimo u istim zgradama, imamo iste potrosacke potrebe.
Opasnost celog tog pokreta koji poceo krajem 20og veka je da ce na kraju sve biti bezlicno, sve isto, sve standardizovano.
Danas sirom sveta crkve postaju standardizovane, vise se ne razlikuju od ostalih objekata, gube onu car koje su ranije imale i ne oseca se vise duh sakralnog objekta. Neke lice na zatvorene kutije, neke na zastakljene shoping molove, neke lice na poslovne zgrade.
Kao da su se i same crkve udaljile od boga, i kleknule pred galopantnim kapitalizmom i pracenje svetskih trendova, marketinga, imidza.
Nove crkve po uzoru na nove ljude koji danas sve manje i manje veruju u boga.
Trendovi nisu vecni,umiru pa nastaju drugi, noviji, drugaciji, vracaju se ponekad i neki stariji stilovi, neoretro pravci itd.
Crkve treba da budu nesto van vremena, grade se da bi trajale vecno...
Nebojsa":1ikogkpl je napisao(la):Iza ovoga stoji Kostunica i "narodnjacka koalicija", tj njihovi kadrovi - Andrija Mladenovic i uticajne struje u gradu. Prosto ne vidim ko bi drugi stajao iza ove absurdno kvaziurbanisticke ideje i gluposti.
Sad jos i taj samostan ili kako se vec zove ... Umesto lepog, modernog poslovnog bloka mozemo realno uskoro ocekivati popunjavanje preostalog, ionako malog prostora sa stambenim zgradama uz po koji maxi ili vrtic. Nisam optimista da ce koncept bloka 26 kao poslovnog centra Novog Beograda uopste zaziveti, na stranu aktuelna kriza. Smrdi tu nesto zestoko od samog pocetka.