Šta je novo?

Blok 18 Novi Beograd

Čemu tolka potreba za raskrčivanjem prostora Kalemegdana za novogradnju?
 
Шта би мислили о идеји да се зоолошки врт премести у овој блок и попуни га? Коначно би решио срамотно решење по коме нам древна тврђава служи као простор за чување животиња и њихов отпад, њима би подигло животни стандард а могло би да се реши на начин који не би жртвовао зеленило постојећег блока. Такође не захтева неку спектакуларну инфраструктуру и релативно је близу постојећих паркинга (иако би могли увек да се дограде ако је потребно)

Pa sta znam, u prvi mah zvuci kao dobra ideja, samo sto je blok 18 i dalje centralna lokacija zagadjena bukom i svetlom. Novi standardi za izgradnju zoo vrtova je izvan svega toga.
 
Ni ja se ne bih usudio da ovima ovakvima izmeštam Zoo vrt sa Kalemegdana ne bojeći se da neće da naprave novi Keeeej Distrikt tu.
Lično jesam za izmeštanje zoo vrta (mada nisam zadrt u tome, ono, uviđam i jednu i drugu perspektivu, nisam ništa zacrtao...) ali ovima ne bih poverio ništa tako jer znam kakvi su.
Pogotovu u ovom slučaju gde bi im pošla voda na usta kad bi videli nove potencijalne kvadrate za otimačinu i gradnju.
Pa sta znam, u prvi mah zvuci kao dobra ideja, samo sto je blok 18 i dalje centralna lokacija zagadjena bukom i svetlom. Novi standardi za izgradnju zoo vrtova je izvan svega toga.
Za svetlo se slažem ali ne vidim da bi tu bilo nešto više buke nego na postojećoj lokaciji? Ok, izuzmimo buku i vibracije od tramvaja preko SSM, što će ionako u bliskoj budućnosti biti elimisano. Ali osim toga, ne znam šta bi moglo da bude toliki izvor buke, a da ne bi moglo da se reši prostim višim zidovima i drvoredima tamo gde je neophodno.
Drveće i zelenilo ima veliki potencijal upijanja buke i vibracija u gradu. Još ako bi bio zid od 2 metra (kao i sada, bar prema ulicama sa puno saobraćaja), em to odbije deo buke, em još drvoredi dodatno ublaže ono što se ''prelije''. Ili što dolazi iz daljine (sa mosta recimo).

Mislim i na postojećoj lokaciji su neke prostorije sa nekim životinjama bile izložene buci sa ulice (generalno) i još na to - vibracijama od tramvaja. A druge životinje su bile sklonjene u deo dalje od saobraćaja, ka tvrđavi. Na ovoj lokaciji bi isto tako imali delove bliže saobraćaju za životinje kojima to ne smeta, i delove dalje od njega za one koje su osetljivije (ka reci, gde je tiho). Mislim da je to izvodljivo. Doduše, ako postoje neki novi standardi i propisi, to je priča za sebe, ja nemam pojma o tome tako da... : /

Naravno, sve ovo što pričam je hipotetički, kada bi postojala volja da se Zoo vrt izmesti iiiii da se stara lokacija na Kalemegdanu ne zloupotrebi. A za to su male šanse.
Nego samo ćaskam, hipotetišem(o)...
 
Poslednja izmena:
Као неко ко је имао прилику да спава у блоку 18, морам да пренесем утисак да је то врло питом амбијент без икакве буке. Е сад, друга ствар је у томе што град нема воље да плати нпр. две старе зграде у Деспота Стефана да среди оно глупо сужење од Цетињске до Џорџа Вашингтона, а камоли да овде расели хиљаде људи из гентра града. Поготову што сумњам да би имали воље да то раде за нешто што им неће бити у служби профита као што је зоолошки врт.

Што се тиче самог зоо врта, изгледа да воља сада постоји, надам се из намере за подизањем атрактивности Сурчинског стадиона као комплекса а не зарад отварања врата новоградњи на простору данашњег врта. Мој став је да део врта мора да остане на Калемегдану, али да се иселе животиње које захтевају већи простор и да се ослободе зидине и појас уз улице. Локација би најбоље била на Ади Хуји.
 
FLBEDrRX0AQHEI_.jpeg
FLBEDrRX0AQHEI_~2.jpeg

"Commie Hero City"
 
Beogradski Manhatan (kako se govorilo dok Milan Vlajčić nije insistirao da se kaže Menhetn).

Sjajna mapa. Novi Beograd, oko dana nultog, prazan list hartije i na njemu trasiran - metro. Linija za Zemun, plus krak za Bežaniju. Da se otvore, realno oko 1974, pošto se otvori nova pruga. Da je Beč ili kakav nemački grad, tako bi i bilo.

Ozbiljno smo neinteligentan organizam.
 
Ove barake drzavne, zgradu prema starom sajmistu i parking bi trebalo pretvoriti u gust park… tako bi se i zamaskiralo naselje sa jedne strane. Sa strane ga blokovima je ionako neupadljivo.

DJI-0767.jpg
 
Tu je trebao biti novi most, paralelno sa starim koji bi ostao tu gde jeste, ali sada je dockan zbog izgradnje one BGNV zgradurine s druge strane Save.
 
Ove barake drzavne, zgradu prema starom sajmistu i parking bi trebalo pretvoriti u gust park… tako bi se i zamaskiralo naselje sa jedne strane. Sa strane ga blokovima je ionako neupadljivo.

DJI-0767.jpg
Od koga ga maskirati i kriti? Ne verujem da je guranje problema pod tepih donelo nekad nesto dobro. Treba ga ili resiti ili ne dirati.
 
Није добро, али шта је ту је. Ово макар не смета, ушушкано је за разлику од других урбанистичких промашаја по граду који гуше.
 
Blok 18 ne može biti urbanistički promašaj, zato što je nastao pre prvih blokova i u vreme dok je NBG bio jedna velika peščana plaža.
 
Мислим да је промашај због матрице сремског села, мада ок стоји да је настао пре НБГ. И планети НБГ су га успешно заобишли за разлику од Чубуре и Душановца.
 
Da je naselje ostalo onakvo kao sto je bilo pre 100 godina, mogli bi da pricamo o etno parku ili necemu slicnom, ali sada ovakvo ne licni ni na vikend naselje C kategorije, samo je jedna neuredjena poluurbana divljina.
 
Ништа горе нити боље од Душановца са обе стране аутопута, само што се види са мостова мада је зеленилом лепо замаскирано.
 
Kakva god bila prošlost ovog dela grada jasno je da mora ovo da nestane i da se napravi nešto novo, uredno i dostojanstveno centralnoj lokaciji dvomilijionskog grada u 21om veku.
 
Ништа, или град/држава да се отвори или господа инвеститори да откупе приватне плацеве. Да није урађен БнВ, могли су трећином да сруше експропријацијом за мост у продужетку булевара АВНОЈа. Овако ово може да регулише само тржиште.
 
Pola je tu "divljaka"
Grešiš. Ima nesto raznih vrsta državnog zemljista, mozda 10-15%, a ostatak je vecinom koliko-toliko legalan. Vecina ima nesto legalno pa je onda dogradjivano, ali je malo potpuno nelegalnih objekata. A ti sto imaju delimicno legalne objekte imaju uglavnom i vlasnistvo nad zemljištem, tako da ti nelegalni kvadrati i nisu mnogo bitni.
 
Vrh