Ni ja se ne bih usudio da ovima ovakvima izmeštam Zoo vrt sa Kalemegdana ne bojeći se da neće da naprave novi Keeeej Distrikt tu.
Lično jesam za izmeštanje zoo vrta (mada nisam zadrt u tome, ono, uviđam i jednu i drugu perspektivu, nisam ništa zacrtao...) ali ovima ne bih poverio ništa tako jer znam kakvi su.
Pogotovu u ovom slučaju gde bi im pošla voda na usta kad bi videli nove potencijalne kvadrate za otimačinu i gradnju.
Pa sta znam, u prvi mah zvuci kao dobra ideja, samo sto je blok 18 i dalje centralna lokacija zagadjena bukom i svetlom. Novi standardi za izgradnju zoo vrtova je izvan svega toga.
Za svetlo se slažem ali ne vidim da bi tu bilo nešto više buke nego na postojećoj lokaciji? Ok, izuzmimo buku i vibracije od tramvaja preko SSM, što će ionako u bliskoj budućnosti biti elimisano. Ali osim toga, ne znam šta bi moglo da bude toliki izvor buke, a da ne bi moglo da se reši prostim višim zidovima i drvoredima tamo gde je neophodno.
Drveće i zelenilo ima veliki potencijal upijanja buke i vibracija u gradu. Još ako bi bio zid od 2 metra (kao i sada, bar prema ulicama sa puno saobraćaja), em to odbije deo buke, em još drvoredi dodatno ublaže ono što se ''prelije''. Ili što dolazi iz daljine (sa mosta recimo).
Mislim i na postojećoj lokaciji su neke prostorije sa nekim životinjama bile izložene buci sa ulice (generalno) i još na to - vibracijama od tramvaja. A druge životinje su bile sklonjene u deo dalje od saobraćaja, ka tvrđavi. Na ovoj lokaciji bi isto tako imali delove bliže saobraćaju za životinje kojima to ne smeta, i delove dalje od njega za one koje su osetljivije (ka reci, gde je tiho). Mislim da je to izvodljivo. Doduše, ako postoje neki novi standardi i propisi, to je priča za sebe, ja nemam pojma o tome tako da... : /
Naravno, sve ovo što pričam je hipotetički, kada bi postojala volja da se Zoo vrt izmesti iiiii da se stara lokacija na Kalemegdanu ne zloupotrebi. A za to su male šanse.
Nego samo ćaskam, hipotetišem(o)...