[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=394814#p394814:239y0aj0 je napisao(la):
Пантограф » 28 Jun 2016 08:41 pm[/url]":239y0aj0]@Спасиотект
Нико не гради као у Бразилији пре пола века, нити ко каже да треба. Нити било ко идеализује модернизам. Нити Нови Београд. Читај мало пажљивије. Иначе, ја са железницом и пантографима имам везе преко хобија, а не по формалном образовању, као уосталом и са урбанизмом, или са архитектуром, па ћу ти пренети нека своја запажања о томе што пишеш.
Потпуна је неистина да стране архитекте не занима Нови Београд, напротив. Био сам присутан на међународном скупу у Сава центру, негде 2002. године, када сам из уста човека задуженог за урбану обнову Источног Берлина, од главног урбанисте Букурешта итд. чуо да је Нови Београд најуспелији модернистички град - на свету. Да је посебно добра архитектура његових зграда - у поређењу са архитектуром модернистичких зграда на Западу (и на Истоку). И да је, такорећи, највредније што Београд има. Да, ми смо дотад најмање три деценије као папагаји причали да је НБ ружан, па смо онда почели да схватамо како смо ипак мало превише кењали.
Такође, и стране туристе занима НБ, јер је онај Холанђанин из Хага по имену Ралф редовно водио бициклистичке туре по њему - искључиво за странце (рекао ми је - зато што половина Срба не зна да вози бајс, а и зато што је странцима НБ занимљивији него вама). И живео од тога. Не знам да ли још живи ту и од тога.
За предратне модерне зграде си у праву; оне су посебно атрактивне Французима, пошто не могу да схвате како је могуће да стамбена архитектура њихове метрополе, Париза, може да буде толико сиромашна, у поређењу са неким Београдом. Свог кућног пријатеља из Тулуза сам водио у обилазак града, да слика такве грађевине. Одлепио је. Али, и Нови Београд је оставио одличан утисак. Поређења са ободним послератним насељима Париза, или са данашњим чајнатауном око Плас д`Итали, потпуно су неумесна: Нови Београд је за то све - 16. арондисман.
Иначе:
Модернизам
Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Модерна)
Тако је код нас.