Šta je novo?

Biciklistička i trotinet infrastruktura (staze, trake, signalizacija) i saveti za bezbednu vožnju

Uvek ima onih koji hrabro pokusavaju da povrate izgubljene teritorije :D

30. April. 2013.

IMG_9174_resize.jpg

IMG_9173_resize.jpg


Vodostaj bi danas trebao biti 15 cm nizi od ovoga na slici.
 
njujork14":15se12aa je napisao(la):
Oooooo hvala Bogu vise da se povukla. Ajde jos ako neko sazna ili vidi da je moguce proci i tamo od Stenke do mostica preko Topciderke neka javi ovde pa da krenemo da pedalisemo ;)

Ispod Kališa je još uvek bolje zaobići tu krivinu gurajući bicikl pored pruge (moguće je provući se između ograde i bedema).

Stazu bi trebalo očistiti od prljavštine koju je nanela Sava (ilije to već Dunav?) i ima mnogo krupnog kamenja (verovatno sa pruge)....

Na Savabridge kameri koja snima sa vrha pilona se vide ljudi kako šetaju po stazi kod ušća Topčidreke.

Neka neko javi kakvo je stanje kod "Stenke".

Kod blokova 45 i 70 su klupice konačno "izronile" iz Save pa treba očekivati kolio sutra da će donje šetalište biti suvo i da će se smanjiti gužva na nasipu. Nadam se da će "Čistoća" da brzo reaguje i da odmah šmrkovima opere šetališta duž reka...
 
Obo mi je naljepis dio staze za bajs debela ladovina
dsc09572.jpg

Zatim tu se iz nekog glupog razloga kej zavrsava
dsc09573.jpg

dsc09575.jpg

Ovo da gangula vjezba poplavljena
dsc09569.jpg

Pogled ka bus okretnici
dsc09575.jpg

img]http://www.dodaj.rs/f/47/mL/4UvdME5/dsc09564.jpg[/img]
Primjetio sam da su popravljali rasvijetu stavljali su led rasvjetu tamo gdje su mjenajali
Zatim sam uzeo brodic pa preko na adu
dsc09576.jpg

dsc09577.jpg

dsc09579.jpg

dsc09580.jpg

dsc09582.jpg

dsc09583.jpg

dsc09581.jpg

I dolazak na adu a tamo gomila sa kolima
dsc09586.jpg

Nesto treba uraditi po pitanju ovih tenkretista u kolima koji misle da su nedodirljivi
 
Voda se povukla kod mosta na Adi sa biciklistickih staza,nadajmo se da ce gradsk cistoca poslati cisterne da je operu od mulja i naslaga
 
E pa super, znaci sad je moguce proci nesmetano, pratio sam vodostaj Save, pre 4 dana je bio 552cm a danas je 533, znaci manji za 20-ak cm sto mi upravo govori da je valjda taj deo od stenke, pa ispod mosta suv!
 
Danas, 3-5-2013
dsc0134km.jpg


Gledao sam dvojicu entuzijasta koji su ovuda prošli biciklima, voda je ispod osovine sredjeg pogona.

Autoportret bicikliste sa radnim vremenom lifta i novim terminom pauze

dsc0133ao.jpg
 
Isao sam da izvidim situaciju koliko su prohodne biciklisticke staze i evo izvestaja u obliku fotografija ;)

Iako ovaj deo i ne spada bukvalno u bic. staze ipak je lepo sto su ga sredili, a i koristi ga svakako i jedan deo biciklista, ovo je od Ruske ulice pored sajma u Bulevaru Vojvode Misica (inace je ranije bilo ocajno koliko su ploce bile deformisane i nemoguce je bilo i setati a kamoli voziti bilo sta)
imag1659.jpg


E sad krecem sa stazom iza sajma pored Stenke do mostica preko Topciderke. Extremno su prljave i uzasne, smrdi, ali je bitno da su suve ;) i da se moze doci do Ade, valjda ce to uskoro ocistiti i dovesti u red:
imag1662.jpg


Ovuda oprezno i polako, jos prepreka na putu :D
imag1665.jpg


imag1666o.jpg


imag1667.jpg


imag1670.jpg


Ovo je za malo adrenalina ;)) novi deo staze, tacnije penjanje ko hoce gore na most, ali u nastavku ima odmah i spustanje i nastavak ka Adi:
imag1671.jpg


imag1672i.jpg


Jedino je deo kod Stenke cist i uredan:
imag1677j.jpg


Kada se krene ka Dorcolu nije strasno, cistije je:
imag1679.jpg


I ovde se mora stati kada se prodje novi zeleznicki most, tacnije ispod onog starog zeleznickog mosta ne moze dalje, pa mora pored pruge (eto ko hoce malo uzbudjenja :))) ) jedan deo pa tek kod Starog Savskog Mosta se izadje konkretno na stazu:
imag1680o.jpg


Eto to je to ljudi. Ispod Brankovog mosta i pored Beton hale je sve ok, dalje nisam isao, gore je vec receno i prikazano kako je tamo.
 
U nedelju je na kritičnom mestu kod bedema iza "Bela Viste" još uvek bilo 5-10 cm vode, ali je već bilo moguće prići ziduću i voziti / gurati preko njega.

Što se tiče suprotnog smera, počevši od mesta gde se staza spušta posle "Žute kuće", voda se povukla, ali je ostao debeli sloj mulja koji treba da speru šmrkovima...
 
Staza kod bedema između Kule nebojše i Beton hale je suva. Ima osušenog mulja i kamenja, ali je suvo.

Od Žute kuće do Gazele je delimično oprano, delimčno je pod muljem.
Od Gazele do Starog želežničkog je blato.
Od Staog železničkog pa do Ade je suvo, na pojedinim mestima je baš štrokavo.

Možda će ovaj pljusak da spere veći deo mulja...
 
Niko mi nerece zasto su ovdej prestli da prave kej na slici ispod i opstina novi beograd bi mogla da se angazuje oko toga a ne samo da izmislja projekte
dsc09575.jpg
 
Mislim da je u pitanju hronologija izgradnje blokova i uređenja parka/šetališta ispod nasipa.

Prvo je postojala samo asfatna staza na samom nasipu.
Staza uz Savu sa betonskim klupicama i park između nasipa i te donje staze su urađeni tek nakon izgradnje i useljavanja blokova 45 i 70 (ima negde na forumu i fotografija bloka 70 na ojoj se vidi da deo u podnožju nasipa još uvek nije uređen).
Blok 70A je započet kasnije i zavšen početkom 80-tih (ako me vizuelno pamćenje ne vara). Tada nije produžena sfaltna staza na samom nasipu i tako stoji do danas.
 
Hvala relja na istoriji eto sapicu prlike da to spoji posadi drvece stavi klupice itd .Mogla bi se pokrenuti akcija Jlaki i ekipa biciklista da se trazi da se to spoji koliko fali znas li
 
Na forumu je skoro neko bio spominjao produženje ove staze do sledeće rampe, kod marine.
Verovatno još jedna marketinška "koska".

Nedostaje 350 metara.
Taman da posade još jedan drvored, pošto se "Zelenilo" i bukvalno razbacuje sadnicama u ovom delu NBG.

Šetalište u donjem delu, do reke, je uređeno u sklopu celog poteza do Dr. Ivana Ribara.
Stvarno je čudno da su kompletno uradili taj donji deo (utvrđivanje nasipa, nasipanje, betoniranje, klupice...) a da je staza na samom nasipu ostala neasfaltirana.
 
Hvala na detqaljnim informacijama tih 350 metara nebi trebao biti problem samo da se pritisnu da to odrade
 
Ne može ovih 350-400 metara u bloku 70a da se uradi, tada bi i taj deo nasipa u potpunosti postao kej kao u ostalom delu blokova, a onda ne bi mogli da se penju kolima "lađari" koji drže čamce u onoj privatnoj marini i koji su od ovog dela keja napravili parking. :bash:

Njihova snaga se jasno vidi iz činjenice da se pre par godina ništa nije uradilo na ovom delu obale u pogledu zaštite od prolaska vozila do Save, za razliku od ostatka keja. A do pre nekoliko nedelja čak su kod ovog žutog čamca i probili visoke ivičnjake (koji dele dva dela obale?!?) i prolazili na ograđeni deo kod bloka 70.

Sve sami invalidi koji ne mogu da pređu 200 metara od bloka do marine (a prostora u 70a bar ima za parkiranje uvek).

A biciklistička staza ionako silazi ovde sa nasipa u blokove, pa ovih 300m i nije toliko bitno zbog biciklista, koliko zbog kompletnog uređenja keja i pristupa iz bloka 70a ljudima sa kolicima i decom.
 
Voda se povlači, počinje čišćenje obala
J. V. - B. Ca. | 08. maj 2013. 21:02 | Komentara: 0
Opada vodostaj na Dunavu i Savi, radnici kreću u čišćenje terena. U narednom periodu očekuje se da vodostaj varira oko granice, ali uz tendenciju opadanja
PREDUZEĆE "Beogradvode" ukinulo je redovnu odbranu od poplava na Savi i Dunavu, koja je u Beogradu bila na snazi prethodnih više od mesec dana. U narednom periodu očekuje se da vodostaj varira oko granice, ali uz tendenciju opadanja.
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... enje-obala
 
Iz 2008
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TZ2vkDxedo4[/youtube]
 
Neko je bacio seme lavande sa obe strane staze.
Neda miriše :kk:

dsc0147wl.jpg
 
Zelena gerila vjerovatno bombe sjemena rekacije poslije kise ima o njima u zelenoj temi bas fino izgleda samo da je zasaditi neki brsljan da pokrije tu odvratnu ogradu
 
Lavanda divno mirise ali sve pada u vodu dok ne ociste oko Gazele, uzasno je...
 
bravo
Otvoren prvi info centar za bicikliste u Beogradu

M. Ilić - E. Grubiša | 11. 05. 2013. - 22:04h | Foto: D.Milenković | Komentara: 0
Udruženje biciklista "Ciklo svet Srbija" juče je svečano otvorilo prvi Bajk info centar u Beogradu. Veliki broj biciklista došao je u Skenderbegovu broj 15, gde će od sada biti stalno mesto okupljanja ljubitelja ovih dvotočkaša koji žive u Beogradu ili kroz njega samo prolaze prateći biciklističku rutu kroz Srbiju.
340376_info-bajk-centar01rasfoto-dusan-milenkovic_f.jpg

U prostranom dvorištu ovog jedinstvenog centra smeštenog pored biciklističke taze na Dorćolu, vozači će moći da ostave svoje bicikle na čuvanje dok završavaju obaveze u gradu i tako izbegnu problem parkiranja. Osim toga, takođe besplatno, moći će da dobiju i laki servis bicikala kao i savete za njihovo održavanje, dok će oni koji svrate bez bicikala moći da ih iznajme.

- Centar je zamišljen kao mesto okupljanja beogradskih biciklista, biciklista iz ostalih krajeva Srbije kao i biciklista turista iz drugih zemalja. Njegovo otvaranje pospešiće upotebu bicikla, a prelazak na ovaj vid saobraćaja doprineo bi smanjenju emisija štetnih gasova koji predstavljaju problem za Beograd. Pored ovoga, pomoći će i u promociji turizma - ističe Ivan Puja, predsednik udruženja "Ciklo svet Srbija".
340377_info-bajk-centar02rasfoto-dusan-milenkovic_f.jpg

Bajk info centar će se uskoro naći na sajtovima EvroVelo i Dunavske biciklističke rute, pa će svi strani, kao i domaći cikloturisti, moći lako da ga pronađu i u njemu saznaju sve o biciklističkim stazama, šta da obiđu u Srbiji, gde da odsednu, koju hranu da probaju i mnoge druge korisne informacije, kao i da pokupe besplatne karte biciklističkih staza.

U ovom prostoru nalazi se i izložbeni prostor, kao i mini bioskop u kom će gosti moći da biraju film koji će gledati i u kom će se u održavati Festival bici filmova. Osim toga, predviđeni su i raznovrsni edukativni programi.
340378_info-bajk-centar03rasfoto-dusan-milenkovic_f.jpg

- Cilj je i da se radi na edukaciji biciklista kao ravnopravnih učesnika u
saobraćaju, da se stvori izložbeni centar biciklista umetnika koji se bave fotografijom, slikanjem i drugim vrstama umetnosti - objašnjava Puja.

Brojnosti sadržaja doprineće i mala biblioteka koja bi trebalo da nastane od doanacija, navode članovi udruženja.

U njoj će biciklisti moći besplatno da iznajme knjige a dok će cikloturisti koji su na proputovanju moći da svoje pročitane knjige zamene za druge.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/381971 ... u-Beogradu
 
I ova sramota samo na par sati a nekad smo imali svaku zadnju subotu
U nedelju, od 10 do 15 sati, bez saobraćaja u centru Beograda
BEOGRAD, 13:46, 11.05.2013.Autor: Agencija TANJUG

Pošalji e-mail
Odštampaj tekst
Pojedine ulice u centru Beograda u nedelju će, od 10 do 15 sati, biti zatvoren za saobraćaj zbog manifestacije "Koračajmo bezbedno", koja je usmerena na povećanje bezbednosti pešaka
BEOGRAD - Pojedine ulice u centru Beograda u nedelju će, od 10 do 15 sati, biti zatvoren za saobraćaj zbog manifestacije "Koračajmo bezbedno", koja je usmerena na povećanje bezbednosti pešaka.

Akciju organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja u sklopu globalne nedelje bezbednosti saobraćaja koja je ove godine u celom svetu posvećena pešacima. Za saobraćaj će biti zatvorene ulice Kralja Milana, Terazije i Kolarčeva, dok će se u ulicama Kneza Miloša, Resavskoj, Svetozara Markovića i Kralja Milutina saobraćaj odvijati u redovnom režimu.

Biće izmenjen i režim rada vozila javnog gradskog prevoza pa će trolejbusi sa linija 19, 21, 22 i 29 saobraćati na skraćenim trasama na relaciji Trg Slavija - periferni terminusi (kao lokalne linije). Autobusi sa linija 24, 26, 37 i 44 saobraćaće u oba smera sledećom trasom - Trg republike - Makedonska - Dečanska - Bulevar kralja Aleksandra i dalje redovnim trasama.Navodi se i da će autobusi sa linija broj 37 i 44, u smeru ka periferiji, koristiće stajalište "Trg republike” sa autobuskim linijama broj 24 i 26.

Autobusi sa linije 27 će u smeru ka Trgu republike saobraćati delimično izmenjenom trasom: Bulevar kralja Aleksandra - Dečanska - Makedonska - Trg republike.Gradska uprava je najavila i da će autobusi sa linije 31 u oba smera saobraćati trasom: Studentski trg - Trg republike - Makedonska - Dečanska - Bulevar kralja Aleksandra - Kneza Miloša - Nemanjina - Slavija i dalje redovnom trasom.

U manifestaciji učestvuju i predstavnici Uprave saobraćajne policije, Crvenog krsta, Kancelarije za mlade grada beograda, Autom moto saveza Srbije.

http://www.kurir-info.rs/u-nedelju-od-1 ... nak-784563
 
Vrh