Šta je novo?

Biciklistička i trotinet infrastruktura (staze, trake, signalizacija) i saveti za bezbednu vožnju

Stanje staza:

Okuka oko bedema kod pruge ispod Kalemegdana je suva i prohodna, ali se vidi da je nisu čistili, još uvek ima kamenja na stazi.

Oko Gazele nije čišćeno. Prilaz Gazeli iz pravca mosta Miladina Zarića je pod debelim slojem blata koje se još nije osušilo, pa se mora zaobći preko trave (ima jedna velika bara, pomozite devojkama da pređu) i preko platoa ispod mosta koji je opet, prekriven srčom od razbijenih flaša.
Od Gazele prema Starom Železničkom je sušeno blato, ali ostali su kolotrazi od automobila po kojima može da se vozi.
Dalje pored Sajma, stenke i ispod novog mosta je prljavo, ali nije strašno.

Od čišćenja - nije bilo ništa.

Trebalo bi odrediti toponime ...urbanonime ... hodonime ... poviletonime (ovo sam sam smislio :p ) da više ne lociramo tačke na stazama opisima i mahanjem rukama po vazduhu :)

Zidar? Jel' može neka karta?

Bio do Subotica na bicikl turizam pa rekoh da vam pokažem kako izgledaju bajsovi koji se nude u okviru Su Bike servisa. Ako administrator smatra da je ovaj post višak, neka ga obriše. Moja želja je bila da podelim nešto što je na liniji sa temom a i da pokažem kako drugi gradovi pristupaju servisu iznajmljivanja bajsova (jer naš Parking servis odgovara samo jednom delu građana).

Prva stvar je da ne treba vozačka da se uzme bajs (znači nije logika Parking servisa bg). Jeftin bajs, meni udoban, čak i kada sam ga vozo po ceo dan, nožna i ručna kočnica (leva ruka pa ko nije navikao malo smeta), 500 dinara vađenje kartice (koja traje neograničeno), 20 din sat vožnje, 100 dinara sve preko 5 sati ili ceo dan :) , automatizovane stanice za uzimanje i vraćanje, lepo mi je bilo uzimati ga na sat dva, pa ga ostaviti na drugom delu rada, pa šetnja.

Ako idete ponesite samo sajlu za zaključavanje (ne dolazi sa bajsom):

dsc2075.jpg

dsc2077.jpg

relja":138teeav je napisao(la):
Trebalo bi odrediti toponime ...urbanonime ... hodonime ... poviletonime (ovo sam sam smislio :p ) da više ne lociramo tačke na stazama opisima i mahanjem rukama po vazduhu :)

Zidar? Jel' može neka karta?

Moze veoma rado, bilo bi sjajno da imamo bicis mapu sa lokalnim toponima, imala bi bas poseban smek.
Ssamo za par nedelja, posele miksera sada sam poprilicno zauzet.

@Nepopravljivi optimista

Hvala na slikama, lepo je videti da je ovakav sistem i kod nas zaziveo

@ Zidar - pa nisam ni mislio da sve radiš sam, samo daj neku blanko kartu sa ucrtanim stazama i nazivima ulica, kao i ranije.

Canićev (Srđan sa klipa kojeg je Vučko postavio) citat sa drugog foruma:

Isekli su podosta priče koja je vođena, naročito deo gde sam istakao da nema 60 km staza. :)
Ipak, mislim da je ispalo korektno. Osim što sam ja pedalao 2 sata pre toga, pa sam malo brže govorio usled zadihanosti (i dehidriranosti). Drago mi je da su ostavili deo gde pričam o problemu ostavljanja bicikla, jedino nema dela o biciklističkim garažama, javnim kupatilima i pomoći/inicijativi grada, uz poreske olakšice i na uvoznu opremu. Inače, sagovornik je Novica Mićević iz Sekretarijata za saobraćaj. Preneo sam mu zilion primedbi, napomena i predloga i važno je da kontakt postoji. Istakao sam i probleme infrastrukture, nedostatak staza, činjenicu da samo ljudi sa Dorćola i iz par blokova mogu da dođu do Ade biciklom, neobeleženost staza i servisa, ali i neophodnost postavljanja privremene signalizacije, odnsono razmišljanja šta sa biciklistima u situacijama kada su npr poplave. Više puta sam istakao potrebu uvođenja biciklističkih traka na kolovozu (gde ima mesta, naravno). Samo što e-mail adresa biciklirajbeogradom ne postoji. :D Videćemo. Velike promene ne mogu da se očekuju preko noći, naravno.

Btw, kod Stenke više nema znaka da je zabranjeno za bicikliste (odnosno znaka za pešačku zonu), možda postave kasnije. Za Most_koji_ide_preko_Ade_Ciganlije_kod_Banovog_brda i dalje nema liftova, najavljenih u aprilu prošle godine. Koliko sam primetio, stepenice postoje. I sa Ade, i iz Radničke.

http://forum.benchmark.rs/showthread.ph ... ost3284497

У Загребу од данас бицикли под слоганом "Седи и вози!"

ЗАГРЕБ (Танјуг) - Загрепчани и њихови гости од данас могу користити систем јавних бицикала на шест градских пунктова и засад им је на располагању педесетак бицикала.
Под слоганом "Седни и вози" - пројекат су осмислили и реализовали млади предузетници Крешимир Дворски и Анто Густин.
Реч је о пилот-пројекту па ће у првих месец дана први сат вожње за грађане бити бесплатан. Након истека првог сата, корисник плаћа осам куна по сату до максимално пет сати коришћења.
На свечаном отварењу станице код Техничког музеја био је и загребачки градоначелник Милан Бандић који је добио прилику да први унајми бицикл и навео да се и кроз систем јавних градских бицикала Загреб показује као права европска метропола.
Тако је Хрватску постала 34. земља на свету која има "бике схаринг" о чему размишљају и дуги хрватски градови, пренела је агенција Хина.

После Суботице... али, на жалост, пре Београда (не рачунам најглупљи могући систем у режији "Паркинг сервиса").

Staza do Ade je jutros očišćena. Na par mesta ima još sasušenog blata, ali ništa strašno.

Inače, ako nekog zanima, čišćena je tako što su pumpu napajali vodom iz Save (pomerajući pumpu kako su išli) i zatim tom vodom/šmrkom prali samu stazu. :)

Nepopravljivi optimista":1urruiq8 je napisao(la):
Bio do Subotica na bicikl turizam pa rekoh da vam pokažem kako izgledaju bajsovi koji se nude u okviru Su Bike servisa. Ako administrator smatra da je ovaj post višak, neka ga obriše. Moja želja je bila da podelim nešto što je na liniji sa temom a i da pokažem kako drugi gradovi pristupaju servisu iznajmljivanja bajsova (jer naš Parking servis odgovara samo jednom delu građana).

Prva stvar je da ne treba vozačka da se uzme bajs (znači nije logika Parking servisa bg). Jeftin bajs, meni udoban, čak i kada sam ga vozo po ceo dan, nožna i ručna kočnica (leva ruka pa ko nije navikao malo smeta), 500 dinara vađenje kartice (koja traje neograničeno), 20 din sat vožnje, 100 dinara sve preko 5 sati ili ceo dan :) , automatizovane stanice za uzimanje i vraćanje, lepo mi je bilo uzimati ga na sat dva, pa ga ostaviti na drugom delu rada, pa šetnja.

Ako idete ponesite samo sajlu za zaključavanje (ne dolazi sa bajsom):

dsc2075.jpg

dsc2077.jpg

Ovo je jako slično onome što sam ja video u Beču. Kod njih se preko bilo koje austrijske bankovne kartice registruje na samom parkingu bicikala (kojih ima po celom gradu), i pri registraciji se plati 1 evro. Posle toga svaki prvi sat je besplatan, a svaki sledeći se plaća po nekoj maloj tarifi. Čak i posle vraćanja bicikle posle sata vožnje može se ponovo uzeti posle 15 min. i početi novi besplatni sat. Ovaj sistem je jako zgodan za pravo korišćenje city bike kao prevoznog sredstva. Ovo naravno podrazumeva da na otprilike radijusu od kilometar postoji jedan parking od par desetina bicikala. Ova bicikla je inače jako slična onome što sam ja vozio, koliko mogu da vidim.

http://www.wien.gv.at/english/transport ... ybike.html

Ево моје слике истог, центар Беча, означен је тај неки аутомат...

Oво са Паркинг сервисом је у основи добра идеја али је атак на безбедност. Замислите ликове који понекад седну за бајс и дођу на Аду на онај мравињак од стазе да изнајме онај њихов бајс "на турбо погон"

orion":zsv542n9 je napisao(la):
Oво са Паркинг сервисом је у основи добра идеја али је атак на безбедност. Замислите ликове који понекад седну за бајс и дођу на Аду на онај мравињак од стазе да изнајме онај њихов бајс "на турбо погон"

I to što moraš da imaš vozačku da bi uzeo bajs!

Dragi biciklisti koji voze bicikl u Beogradu, zamolio bih Vas da popunite anketu. Anketa je kratka i anonimna, a rezultati će biti upotrebljeni za potrebe završnog rada na Saobraćajnom fakultetu na temu "Bezbednost biciklista u Beogradu".
Po zavrsetku rada ( ocekujem u julu), objavicu rezultate na forumu.

Unapred zahvalan.

https://docs.google.com/forms/d/1DhUfwA ... s/viewform

попунио анкету, али да се не чека јул ситуација стоји овако: безбедност бициклиста је катастрофална збоз ужасно лоше инфраструктуре, необзирности појединих возача и неодговорности појединих бициклиста.

relja":2hgsdsme je napisao(la):
Neko je bacio seme lavande sa obe strane staze.
Neda miriše :kk:

dsc0147wl.jpg

hmm, nesto sumnjam da je lavanda, pre neko poljsko cvece slicne boje :?:

Kada vozis rolere, smoris se ziv ako staza nije cista, mnogo je teze nego na biciklu.
Pogotovo blato i prljavstina.

Koliko se ja razumem u cvetje mogu da budu i lokvanji :p

Šta god da je, lepo miriše i menja ambijent.
Možda ćemo za koju godinu imati zid od vegetacije koji će pokriti čeličnu rešetku?

Bulevarac":1coxhydq je napisao(la):
Kada vozis rolere, smoris se ziv ako staza nije cista, mnogo je teze nego na biciklu.

Znaš da se roleraši tretiraju kao pešaci i da je svima osim biciklistima (tu upada i moped do 50 kubika) zabranjeno kretanje na bici. stazi. ;)

lenonluka":4lwi7n5q je napisao(la):
Dragi biciklisti koji voze bicikl u Beogradu, zamolio bih Vas da popunite anketu. Anketa je kratka i anonimna, a rezultati će biti upotrebljeni za potrebe završnog rada na Saobraćajnom fakultetu na temu "Bezbednost biciklista u Beogradu".
Po zavrsetku rada ( ocekujem u julu), objavicu rezultate na forumu.

Unapred zahvalan.

https://docs.google.com/forms/d/1DhUfwA ... s/viewform
Ленонлука, а што немаш улица са бициклистичким стазама на Бежанијској коси ? Е зато нећу да попуним анкету :lol:

savanbg":23fnts15 je napisao(la):
jer ima biciklista koji voze do ostruznice i surcina???
Ja sam pravio krug novi beograd, surčin, jakovo, boljevac, obrenovac, umka, ostružnica, makiš, ada, novi beograd.

Ako si mislio da direktno preko obilaznice voziš biciklom surčin-ostružnica zaboravi. Prvo što je veoma opasno, a drugo što je i zakonom zabranjeno.

Послато са GT-N7100 користећи Тапаток 2

ma ne mislio sam nasipom do ostruznice ili do surcina onaj put koji spaja nasip.. pa da se organizujemo i idemo kao biciklisticka grupa.. inace takve frekvetne puteve izbegavam

Zaista se nadam da mi niko nece zameriti ako malo iskoristim ovu temu da promovisem festival biciklizma za koji volonterisem:

Zove se Beograd Velograd i mislim da ce biti zanimljiv pogotovo forumasima koji redovno citaju ovu temu. Dodjite 15 ili 16 juna na dobru i bespatnu zabavu:
http://www.beogradvelograd.com/

Vrh