Šta je novo?

Biciklistička i trotinet infrastruktura (staze, trake, signalizacija) i saveti za bezbednu vožnju

Ljudi, samo da vas priupitam sta biste vi uradili sa rolerasima posto vidim da nekima smetaju, a ne pominju se u zakonu i ne postoje roler staze?

Pominju se u ZOBS-u. Trebalo bi da su pod ''koturaljke'' upisane.

Što se mog mišljenja tiče, jeste da po zakonu roleraši ne smeju biti na bici. stazi (jer se tretiraju kao pešaci), al' meni u 95% slučajeva to ne smeta. Samo da pripaze oko ''bacanja nogu'' pod prednji točak bajsa dok se mimoilazimo i problema nema.

Ja kad sam vozio rolere na adi kao "pesak" na pesackom setalistu, policija me terala na biciklisticku... I da, ne bacam noge :)

Pa kad nemaju pojma o svom poslu.

ZOBS

Član 7

69) pešak je lice koje se kreće po putu, odnosno koje po putu sopstvenom
snagom vuče ili gura vozilo, ručna kolica, dečje prevozno sredstvo, kolica
za nemoćna lica ili lice u dečjem prevoznom sredstvu ili lice u kolicima za
nemoćna lica koje pokreće sopstvenom snagom ili snagom motora ili lice
koje klizi klizaljkama, skijama, sankama ili se vozi na koturaljkama,
skejtbordu i sl,

Rolerasi su isto sto I borderi na ski stazama, samo smetaju. :D
Nek svako vozi svoje, samo malo vise opreza. Letos da nisam usporio bas iz opreza, bukvalno bih razbio klinku na rolerima zbog njene nepaznje.

Nove fosne ljudi. :p

img-20131009-00072.jpg

Fotkao - Zoran (kolega biciklista)

Mora da ih je neko prijavio na aljkavosti ,moglo je to odmah tako

Da se non stop bunimo svašta bi bilo sređenije :) Moramo da postanemo ratoboran narod u pravom smislu.

dzonihsv":1xupfb65 je napisao(la):
Nove fosne ljudi. :p

img-20131009-00072.jpg

Fotkao - Zoran (kolega biciklista)

I ograda, i bogato i uočljivo postavljene šarene trake! Vau!

Mora da im se neko propisno biiip majke.

Konacno su krenuli radovi u Vojvođanskoj, što znači da od sledećeg leta možemo tamo da pičimo bajsom.

Hajde da se malo podsetimo kakvo je stanje u rekonstruisanom delu Vojvođanske. Fotkao sam danas. Sa strane zgrada je stanje redovno:

dsc2664.jpg

A sa strane kuća bicikl staze se tretiraju kao lično dvorište:

dsc2663.jpg

Непоправљиви оптимисто, овако је увек на страни Војвођанске где су приватне куће. Имаш на теми "Бахато паркирање" неколико слика тих возила које сам снимио и поставио прошле недеље. Видим да црни Пунто са швапском таблицом из Улма (иза Голфа 4.), још увек ту стоји, као и та група возила иза.
Плусићћћ

Гага":xqs37nga je napisao(la):
Непоправљиви оптимисто, овако је увек на страни Војвођанске где су приватне куће. Имаш на теми "Бахато паркирање" неколико слика тих возила које сам снимио и поставио прошле недеље. Видим да црни Пунто са швапском таблицом из Улма (иза Голфа 4.), још увек ту стоји, као и та група возила иза.
Плусићћћ

Nisam skapirao da je baš ovolika bahatost na delu. Hvala na info druže.

Počeli su radovi na uređenju nedostajućeg dela biciklističke staze kod mosta na Adi sa čukaričke strane.

Ublažava se nagib nasipa za pristup liftu i stepeništu koji vode na most sa nizvodne strane mosta:

41lq.jpg

Počeli su radovi na prilaznom nasipu pešačko-biciklističke staze mostu preko Topčiderske reke. Po završetku, nagib će sigurno biti znatno blaži. Na to ukazuje projektovana visina kanalizacionih šahtova:

mby5.jpg

Ovo prvo. Ne znam u čemu je bio problem sa prošlim nagibom. Jeste da nije bilo baš laganica, al' nije ni bio neki problem (čak sam i voleo tuda da idem, valjda zbog spusta posle). Jedino ako je nešto vezano za osobe sa invaliditetom.

Sve vereme sam hteo da pitam šta je sa biciklističkom stazom, ali kapiram da će i ona doći na red.
Jedva čekam da je završe.

dzonihsv":22odujr5 je napisao(la):
Ovo prvo. Ne znam u čemu je bio problem sa prošlim nagibom. Jeste da nije bilo baš laganica, al' nije ni bio neki problem (čak sam i voleo tuda da idem, valjda zbog spusta posle). Jedino ako je nešto vezano za osobe sa invaliditetom.
Pitao sam ja na gradilištu,reče čovek da je to zbog evropskih porpisa za pristupne rampe za invalide.

Kako "stati na put" ovim divljacima? Bitange iznajmljuju ova čuda na Dorćolu i jurcaju po bici stazi bez ikakvih problema po njih, a sijaset problema za sve ostale. Ja sam prijavljivao policiji, a patrole su čak i dolazile i legitimisale me, ali i dalje vlada ovakvo stanje:

dzonihsv":2mzd6b0b je napisao(la):
I ovako niko osim ljudi ne može tu da priđe. Uzano je za bilo kakvu mašineriju ili vatrogasni kamion/auto. Svaka intervencija, ako do nje dođe će biti obavljena sa strane nasipa sa druge strane pruge, jer je mnogo komotnije za rad. Ujedno je i brzina intervencije mnogo veća sa strane nasipa (drum je odma' pored). Ti na onaj deo staze ne mož' proterati ništa veće od motocikla. Svaka dodatna crpna pumpa i slično je pola metra do 80cm u širinu.

Osim približenosti ograde iritira me što stvari vezane za biciklističku infrastrukturu očigledno rade neki ljudi koji su bicikl videli kod komšije u podrumu. Evo, sigurnost ograde, kad smo kod nje. Ona služi svrsi, to da. ALI, pametnjakovići koji su tu ogradu postavljali, nisu se zapitali da li može korman da zapne veoma lako za nju. Nikome to ne bi' poželeo, ali takav scenario će biciklistu i pri samo 20km/h izbaciti sa bicikla direktno licem na asfalt. Ako imaš i rogove koji su zapeli, računaj da ćeš poleteti sa bicikla.
Rešenje je prosto - dodatni plastični, skroz neprovidan (mož' i providan ako imaju) deo koji ide u visini kormana i koji ne dozvoljava ručkama kormana da se zakače za ogradu.

Naravno, svestan sam situacije u kojoj je bici. infrastruktura i da automobilski saobraćaj ima prioritet, al' bre, mogli ste bre makar posao da odradite kako valja (ti koji su radili). O ravnoći tog asfaltiranog dela, ali i ostalih bici. staza, mogu esej da napišem. K'o lopatama da utabavaju. Retko gde potrefe da staza ne bude k'o utaban offroad (deo pored Savamale npr). O onome na NBG-u što zovu ''bici. stazama'', neću ni da počinjem. Uskoro bi' da legnem, pa da se ne nerviram baš mnogo. :)

Sve to stoji, u pravu si za sve, ja sam zadovoljan i sto je imamo ovakvu, ali zelim isto kao i ti vise. Zelim da za pocetak dok se vozim stazom od 25 do Ade ne nalecem na kola, motore, svaki put. Zelim da ih neko danima kaznjava sa po 200e minimum, dok ne odustanu.
Po meni je bitno da se spoji biciklisticka sa ostalim delovima grada, vecini rekreativaca je neprijatno da se voze kolovozom, razmisljajuci da li ce neki vozaca da se zaigra sa mobilnim i za trenutak promeni putanju samo 30 cm.
Veliko je olaksanje i razbribriga voziti po biciklistickoj u odnosu na voznju kolovozom, barem meni.

На Савском пристаништу постоји она велика табла са Дунавском бициклистичком трасом кроз Србију.
Ево данашње слике постављене табле "Дунавске бициклистичке трасе" кроз Београд, са ознаком раскрснице, даљиномером од табле до важнијих тачака до неког објекта где иде бициклистичка стаза у оба смера и интересантним слоганом. Ова табла је постављена на углу Омладинских бригада и Булевара Милутина Миланковића у блоку 38 код прве зграде "Мерцедес" (Бул М.М. број 130). Вероватно има и на неким другим местима код саме трасе да су постављене ове табле !

Postoje te table svuda uz trasu.

Verovatno ih nisi primetio jer nisi obraćao pažnju. Garantujem da ćeš sada da ih primećuješ svuda.

Да будем искрен и нисам обраћао пажњу. Пошто има шума знакова и путоказа поред бициклистичке стазе не може се све и запамтити ! А треба водити и рачуна о вожњи, јер на стази има и мотора :notok: , аутомобила :rant: , пешака, па се не може све видети.
А још кад прођеш поред оваквих лепота онда ти није до гледања знакова :wink:

Гага":1kr7u5gw je napisao(la):
А још кад прођеш поред оваквих лепота онда ти није до гледања знакова :wink:

A jos manje do pravopisa, ipak je ovde u pitanju utegnuta zadnjica. :kafa:

Vrh