Pa nisi gledao temu dovoljno unazad. Vidim da si svež na forumu, tako da nisi imao prilike da isčitaš neke teme. I ovu i još neke srodne. Ima tu svakakvih bisera. Htedoh to da dopunim u prethodnom postu, nego dok sam našao tačne pozicije postova, isteklo mi vreme za editovanje.
Ja govorim uopšteno, o svim biciklistima i lažnim biciklističkim udruženjima koji zrače tom nadmenošću i ''mi zahtevamo'' stavovima. Neki direktno, a neki indirektno. Ono, nikad neće tako reći, ali u suštini, voleli bi da se ceo grad promeni iz temelja samo da njima bude lepo i udobno a ostale ko šljivi kad nisu biciklisti (nego pešaci ili putnici JGPa).
Evo, pričam o biserima poput ovih:
Nisam siguran da kapiram problem sa pristupnim rampama. Ja sam mislio na bicilisticku u nivou saobracajnice, kao u Bulevar Oslobodjenja, sto su suzili trake i oslobodili prostora za biciklisticku. Ona bi u tom slucaju sekla pristupne rampe. Ako se ne varam na Brankovom imamo takvu situaciju, gde...
forum.beobuild.rs
solecar » Yesterday, 22:38[/url]":3rpiwmmh]Može i bez pomeranja parking mesta. Odmah da se bacimo na iscrtavanje traka i staza, i da u septembru imamo mrežu na kojoj bi nam pozavideo i grad sa najvećom bici infrastrukturom na svetu. Ko bre da čeka celu godinu. Mislim da nema mesta. A svako...
forum.beobuild.rs
To je za početak, kad bih prokopao još, našlo bi se sve i svašta. A to je samo što se foruma tiče. Da ne govorim o raznim izjavama i akcijama pojedinih ''biciklističkih'' udruženja koja uglavnom nisu donela nikakve promene, ili donesu jednu promenu na bolje za bicikliste ali zato povećaju animozitet ostalih građana prema njima. Jer eto, oni zahtevaju...
Kao kad su mi pre tri godine u komšiluku pravili cirkus pa
paradajzevima protestovali u Vasinoj zato što se našla neka (s)nežna pahuljica član njihovog udruženja koje je ispred vrtića Majski cvet naletelo na zaustavljen automobil roditelja koji dovoze desu ili na kombi obližnje Pošte, pa digli frku i predstavili situaciju kao da je Vasina groblje biciklista. A 15 godina tutnjim kroz tu ulicu i nikad nijedan akcident nisam imao, niti uopšte registrujem zaobilaženja objekata na nakaradno i nepropisno iscrtanoj stazi. Ne samo zato što shvatam da je celo to područje specifično (okretnica, pešaci, taksiji, turistički autobusi, dostava, hitne službe, komunalne službe) i da je nezahvalno tražiti pistu samo za bicikliste... nego i zato što sam se utrenirao i navikao da se prilagodim takvim situacijama bez da uopšte razmišljam o njima i da me uopšte ne ometaju. Ali avaj, ima ljudi koji misle da crtkanje staze po kolovozu aktivne ulice znači da imaju pravo da se kreću njome bez ikakvih stajanja i zaobilaženja, od početka do kraja.
To su isti oni ljudi koje na biciklima viđam kako voze kolovozima, kao automobili, a kad naiđu na raskrsnicu, dok svi drugi stoje, oni lepo piče dalje, jer šta ih briga, za njih saobraćjna pravila, bezbednost i obzir prema drugima ne važe. A kad neko njima stane na stazu, ili makar pešak hoda po njoj, to bude histerija do neba. Koliko puta sam samo viđao debile od biciklista koji sviraju i trube pešacima na trotoaru (gde je pešak neprikosnoven i prioritet) ili psuju nekoga što im hoda po stazi... S druge strane, koliko puta sam ja kao biciklista došao u tu, ili u situaciju da na trotoaru dođem iza pešaka i da im ni reč ne kažem nego uljudno sačekam da me propuste. Opet, jer ne želim da njih drndam i uznemiravam dok hodaju svojim prostorom kao što ne bih želeo da meni neko to uradi. Jedino gde sam možda nekad dobacivao bi bilo kada na prostranoj i uređenoj Adi (pešaci imaju svoje, biciklisti svoje) vidim nekoga kako bandoglavo i kao iz inata hoda po izdvojenoj bici stazi, pa ga napenalim u prolazu. Ali to je to. Ništa preko toga. Na trotoaru nikad. Ni reč, ni zvono. I u 99% slučajeva pešaci me sami primete i krajnje ljubazno se sklone. Valjda se prvo iznenade a onda požele da mi ugode jer vide da sam sačekao, pa da me ne zadržavaju više. I ja to cenim i zahvalim.
Poređenje nekih delova Beograda sa Vojvodinom (a neki od njih i jesu Vojvodina) ili Holandijom je sasvim u redu. Ali ključno je ovo ''nekim delovima''. Nemam ništa protiv da se ravni i široki delovi Zemuna porede sa time, kao ni područje Trećeg Beograda. Ali ovde se često izlazi iz okvira toga, pa se veli i implicira da ako tako može u delovima Zemuna sa niskom gustinom naseljenosti ili na prostranom Novom Beogradu, ili u novim delovima Borče, što ne bi moglo i na Starom gradu, Vračaru, Voždovcu... A bukvalno svako ko iole poznaje Beograd zna koliko su neverovatne i upadljive neke razlike između ravničarskih delova Beograda i desne obale Save.