[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=666772#p666772:15wk7kxo je napisao(la):
tragac » 05 Oct 2019 01:50 pm[/url]":15wk7kxo]Ove godine organizovati Dan bez automobila je čista glipost.
Slažem se, i da si pažljivije čitao mogao si to da protumačiš iz onoga što sam napisao. Napisaću ponovo: ovo kako oni organizuju tzv. Dan bez automobila je dan bez sadržaja, koji nikakvu promenu svesti neće doneti. Ja sam rekao da taj program treba da bude bogatiji, onda kada grad zapravo ima čime da se pohvali, recimo nekim napretkom u razvoju sistema javnog prevoza ili bilo čega drugog. Ova repriza Dana bez automobila koju su oni proglasili sada je i po mom mišljenju čista nebuloza i mislim da koriste opštu konfuziju oko blokiranog centra grada radovima da obeshrabre ljude da uopšte prolaze kroz centar autom i da traže alternative kako bi ga zaobišli, mislim da je to jedina funkcija ovogodišnjih Dana bez automobila, jer evo imamo i v2 ovih dana koji nije opravdan bilo kakvim smislenim programom.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=666772#p666772:15wk7kxo je napisao(la):
tragac » 05 Oct 2019 01:50 pm[/url]":15wk7kxo]OvePa pod Vesićem mi imamo 365 Dan bez automobila. Jlaki, pomisli recimo na majku dvogodišnjeg deteta koja će sutra uveče (nedelja, dabome) morati da završi smenu u 22h a da onda uveče dođe kući na periferiju. Opština Rakovica, za koju vi cikloaktivisti ne znate ni da postoji. I kad dođe kući u 23:45 mora da pripremi dete za vrtić i ustane u 6 ujutru da bi nekako opet mogla na posao. Jesu radnička prava ugrožena i treba rešiti to sa poslodavcem, ali pošto ne možete nemojte stajati na muku običnom narodu vašim kerefekama.
Ja sam takođe gore napisao da sam se svojevremeno bavio javnim uvidom u plan koji se odnosi na jednu od najvažnijih magistrala te Rakovice, a koja se ovih dana rekonstruiše, dakle kada sam se bavio biciklističkim aktivizmom aktivno trudio sam se da obuhvatim i one delove grada koji nisu deo moje svakodnevne traverzale, iako me niko nije pozivao na to, ili ne daj bože plaćao da to radim. Mada mi ćale živi na obodu Rakovice pa često prolazim i tim ulicama i znam kako saobraćaj izgleda u tom delu grada, pa sam delom želeo da se taj potez saobraćajno uredi da jednog dana i on sa mojim mlađim sestrama može da prođe biciklom do Topčiderskog parka, Ade...
Što se tiče ovog drugog dela gde me pozivaš da mislim na majku dvogodišnjeg deteta i radnička prava, pozvao bih i tebe na odgovornost, pošto očigledno uzimaš protektorat u odnosu na taj deo grada, pretpostavljam da živiš tamo i da bi mogao i sam da se pozabaviš problemima svoje i svakodnevice svojih najbližih sugrađana, ako ti je to cilj. Ali meni deluje da ti ovim pisanjem samo želiš da uniziš moj doprinos temi, tako što svodiš celog mene na jednu dimenziju moje ličnosti.
Kada govorimo o radničkim pravima i kada već govorimo o meni, rećiću ti da sam i ja radnik koji svakodnevno, od utorka do nedelje, saobraća biciklom na posao od Zvezdare do centra grada gde od dana kada sam se preselio nikad nisam video da prestaje gužva i jezivo agresivno ponašanje od strane vozača automobila zbog toga, a bicikl je ipak još uvek moj izbor zato što ne biram da budem zaglavljen u javnom prevozu ili u CarGo-u u proseku 40 minuta do pola sata za nekoliko kilometara, nego ću radije istu razdaljinu preći za par desetaka minuta biciklom, dovijajući se kako znam i umem kroz sokake i budžake. Nekoliko godina unazad sam i ja radnik, radio sam prvo u blizini Pančevačkog mosta, u to vreme živeo na obodu Novog Beograda, pa pošto nikada nisam bio u prilici da priuštim sopstveni stan živeo u iznajmljenim stanovima prvo na Medakoviću, pa eto igrom slučaja kratko i na Dorćolu (sa razlogom kratko, najgore iskustvo), a danas sam na Zvezdari, i ne mogu ni da sanjam o tome da zapravo posedujem stan, to vezano za ovaj deo tvoje poruke:
tragac » 05 Oct 2019 01:50 pm[/url]":15wk7kxo]
Jbg, nemam 300 000 Eur za jednoiposoban stan na УРЋОЛУ! niti su mi dojahali preci u vreme kad se tamo mogao priuštiti stan. Nisi svi možemo da se nastanimo na taj УРЋОЛ! osim ako nam nije cilj da od grada pravimo Hong Kong i da rastemo vertikalno (majke mi psole svega možda bi i tu ideju trebalo razmotriti). Ali do tada, samo da ne smetate sa kerefekama i licemerjem.
Uveravam te (i bukvalno se zgražavam da ovo pišem jednako koliko sam se zgražavao kada sam čitao tvoju poruku) da se moja svakodnevica ne odnosi na nikakve kerefeke i licemerje, već da i ja imam svoju funkciju u ovom društvu i da mu doprinosim jednako kao i bilo koji drugi radnik ili radnica u ovom gradu, mimo biciklističkog aktivizma kojim se zapravo ne bavim aktivno već nekoliko godina, ali to ne znači da je moja svest o mogućnosti pristojnog života u ovom gradu umrla. Ne razumem zašto meni oduzimaš epitet "običnog naroda" kao da sam neka posebna sorta ili profesionalni plaćeni aktivista, ja kao i svako drugi želim pristojne uslove za saobraćanje onim trasama koje inače koristim.
Neko ko živi u Borči baviće se saobraćajnim i komunalnim problemima tog dela grada, ako je spreman da odvoji malo slobodnog vremena za to. A isto tako poznajem ljude koji to tako i rade, ali se bave i problemima unutar centra grada, zato što razumeju da odatle svaki razvoj kreće, da se tim delovima grada ipak najveći broj ljudi kreće i da bi razvoj biciklističke infrastrukture od centra ka periferiji imao uticaj na veći broj ljudi nego što je to sada slučaj, kada se grad fragmentarno bavi malo trakama u Neznanog junaka, malo u Beogradu na vodi, malo i Ruzveltovoj, gde sve to što rade ostaje bez ikakve veze, čime se umanjuje i uticaj koji svi ti potezi imaju na širu saobraćajnu sliku u ovom gradu.
tragac » 05 Oct 2019 01:50 pm[/url]":15wk7kxo]
I da, ja sam odustao od vožnje bicikla jer delim iste ulice sa šleperima i autobusima i sad i Vesićevim rovokopačima u pokretu ili u radu. Ali to za vas cikloaktiviste ne postoji nego samo NGB, deo Zemuna i krug dvojke, tamo ako nijansa farbe horizontalne signalizacije na bici stazi nije dovoljna odmah 1000 psotova na fejsu kako je to TRAGEDIJA1 STRAŠNO! KATASTROFA! a što su pojedini ljudi sa velikim potrebama ili željom za rekreacijom i vožnje istog tog bicikla odsečeni od grada to ništa
Ja sam, dakle, provodio sate da pišem primedbe preko desetina stranica sa sve grafičkim prilozima kako bi rakovičke ulice trebalo da izgledaju, sa dugačkim obrazloženjima o tome zašto bi to trebalo da se implementira, a jedan od razloga bio je upravo to - veza Rakovice sa postojećim biciklističkim stazama koje su se tada svodile uglavnom na rekreativne zone uz reku... Isto tako sam svojevremeno primedbovao na svaki plan koji se pojavljivao na javnim uvidima, čak i za periferne delove grada u koje sam nisam zalazio, probaj ti
www.streetmix.net, zarazno je. Onda kada je bilo posebno važno kao u slučaju Rakovičkog puta, išao na rasprave i trošio svoje vreme boreći se za interese ljudi koji imaju slične stavove kao ja, i ne vidim šta je uopšte loše u tome. Koristio sam svoje demokratsko pravo da izrazim određeno mišljenje kroz institucije, koje si i ti sam slobodan da koristiš. Moji predlozi nisu posledica katastrofalnog saobraćajnog stanja u kome se grad danas nalazi.
Ovo bi bilo isto kao kada bi napao Filipa Vukšu zbog toga što se njegove prijave ne odnose na deo grada u kome ti živiš, stvarno ne razumem.
Ali ne zanima tebe sagovornik, nego lov na veštice, odnosiš se prema meni kao da sam ja poluga moći, a ne u svemu jednak građanin kao i ti, a jedino što me od tebe razlikuje jeste proaktivnost u tom smislu da sam nekada želeo, a i danas želim da nešto promenim ne bih li sebi olakšao svakodnevicu i ne bi li se ovaj grad u kome živim makar malo pomakao ka onoj razini razvoja koja je godinama unazad normalna za slične gradove u regionu... Nije izmišljanje tople vode i nije želja da se bilo kome upropasti život, nego želja za pristojnim životom u potrazi za kakvim svi moji vršnjaci odavno odoše odavde.
Zbog ovakvih ličnih napada jako dug period ništa nisam pisao na ovom forumu, samo sam čitao teme zbog doprinosa određenih članova koji je više nego vredan u odnosu na praćenje razvoja grada, ovakav tvoj doprinos to nije, ovo što ti radiš je još jedan primer toksičnog i neproduktivnog ponašanja i zato ću sada i tebe dodati na listu blokiranih članova.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=666774#p666774:15wk7kxo je napisao(la):
astrodule » 05 Oct 2019 02:02 pm[/url]":15wk7kxo]Ljudi moraju da shvate da je Grad krivac za sve ove gužve i da je jedino Grad kriv za duge (i probijene) rokove. Shvatamo mi to ovde na forumu, ali ima sasvim dovoljno ljudi koji to ne razumeju i onda će da krive bicikliste, trkače, LBGTxyz...
Hvala dule na podršci. Ukratko si uboo suštinu.