Šta je novo?

Biciklistička i trotinet infrastruktura (staze, trake, signalizacija) i saveti za bezbednu vožnju

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=499856#p499856:3ti685ok je napisao(la):
stf » 11 Dec 2017 10:15 am[/url]":3ti685ok]У Рузвелтовој нема места за бици стазу и не видим сврху гурања нечага на силу. Бици стаза је могла да се уради кроз паралелне улице.
Ne možeš da mi kažeš da u ulici koja ima šest traka za motorni saobraćaj nema mesta za biciklističke staze. Mrzi me da milioniti put objašnjavam zašto. Neka automobili idu u sporedne ulice, kako ti to zvuči? Upravo tako zvuči i biciklistima ta tvoja demagoška ideja koju smo takođe milion puta čuli i osporili.

Sada možda izgleda da u Ruzveltovoj nema mesta za biciklističke staze, jer su moroni loše raspodelili prostor, tačnije "biciklističke staze" (ako mogu tako da ih nazovem, zato navodnici) u ovoj ulici, kao na Slaviji, deluje da nisu proizvod promišljanja i planiranja, već naknadne improvizacije. Ruzveltova je u tom smislu, kao i Slavija, propuštena prilika da se kroz radove većeg obima izvede i ozbiljna biciklistička infrastruktura.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=500680#p500680:872l7gxp je napisao(la):
jlaki » 14 Дец 2017 10:09 am[/url]":872l7gxp]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=499856#p499856:872l7gxp je napisao(la):
stf » 11 Dec 2017 10:15 am[/url]":872l7gxp]У Рузвелтовој нема места за бици стазу и не видим сврху гурања нечага на силу. Бици стаза је могла да се уради кроз паралелне улице.
Ne možeš da mi kažeš da u ulici koja ima šest traka za motorni saobraćaj nema mesta za biciklističke staze. Mrzi me da milioniti put objašnjavam zašto. Neka automobili idu u sporedne ulice, kako ti to zvuči? Upravo tako zvuči i biciklistima ta tvoja demagoška ideja koju smo takođe milion puta čuli i osporili.
Не видим сврху да се расправљам са неким ко припада бициклистичкој секти и сем бицикала не види и не признаје никог другог нити било чије потребе сем својих.

Саобраћај тамо где може треба раздвајати јер тако боље функсионише. А не на силу све спајати у саобраћајни паприкаш и онда се питамо зашто ни један сегмент саобраћаја, од пешачког преко бициклистичког до јавног превоза не функционише.

А Рузвелтова нема 6 трака за моторни саобраћај него 3. а Мије Ковачевића 2. Уз минималне тротоаре и жуту траку. Где ти ту да сместиш и функционалну бици стазу? Где?

Аутомобили да иду у споредне а бициклисти да иду у Булеваре? Ти би у мирне стамбене улице утрпао бучни моторни саобраћај а бициклисте у булеваре ... које лудило ...

Ja to doživljavam drugačije. Mislim da poenta nije da su Danci budale a mi pametni nego da ne treba ići u krajnost i slepo se ugledati i kopirati druge, kad nam se okolnosti i mogućnosti razlikuju u svakom pogledu.
A upravo to rade neka udruženja biciklista i neki pojedinci,

Inače, ja nikad ne bih vozio bicikl po kiši i snegu, bez obzira kakve su staze i sve i da imam para da menjam bicikl svakih 6 meseci. Jednostavno to je jedna od stvari koje kod mene ne dolaze u obzir. Niti mi je uživanje tako, niti ima smisla. Niti je bezbedno.

P.S.
Ovo što rade ova dvojica na kraju reortaže, što voze sporo po kolovozu pa zadržavaju kola iza sebe umesto da se sklone, to je čist bezobrazluk. Jer to je kao kada bi neko s traktorom izašao na autoput. Izvoli, ako ne možeš da razviješ određenu minimalnu brzinu, idi drugim putem. Nije biciklista kriv što pada kiša pa ne može brže, ali nisu ni drugi oko njega dužni da se vuku jer on oće po kolovozu.
Tako da meni je to već bezobrazluk. Osim(!) ako su se zatekli na kolovozu kad je došao auto pa nisu imali gde da se sklone pa su nastavili polako do prvog proširenja da ga propuste.

I meni je to bezobrazno. Jeste da propisi kažu da imamo pravo na 1m od ivice, u ovakvim situacijama se ja uvek pomeram što više ka ivici (makar to bili i parkirani automobili), a ako vidim da u narednih 30-ak metara nema mesta da me obiđu, stanem i uvučem se maksimalno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=502238#p502238:3c989v1f je napisao(la):
astrodule » 20 Dec 2017 08:45 pm[/url]":3c989v1f]Ulice za bicikliste

https://www.facebook.com/uguzb/photos/a ... 67/?type=3

U planu generalne regulacije Beograda sutra će biti ukinuta obaveza da se u gradskim bulevarima obavezno grade biciklističke staze, to jest dodaće se omiljeni izgovor urbanista:
" ukoliko je to moguće".
malo je kontradiktorna parola sa nazivom udruzenja :)
staze su delovi trotoara, trake su delovi ulica

Trake su delovi druma, ne ulica. Ulice obuhvataju, kako trotoar tako i drum.

Na Slaviji danas crtali bici staze po trotoarima. Deo između Mekenzije i Beogradske će biti potpuno neupotrebljiv zbog mnogo pešaka, a od pešačkog u Beogradskoj staza će ići kroz parkić do Kralja Milana.

Staze u ruzveltovoj ulici vec su se linije izbrisale mjestimicno uz dosta nekih nelogicnosti bez potrebnih

Sve te nove staze u Ruzveltovoj i Slaviji su više tu da se kaže da postoje nego da vrše neku funkciju. Niko normalan neće da se cima preko vijugavih staza sa milion i jednom preprekom koje prestaju i nestaju čim se projektant suočio sa nekim problemom.
Pa zamislite umesto da je projektant našao način da uklopi biciklističku stazu i stajalište na više mesta, on jednostavno lupi dva stuba sa znakom prekida i početka staze i misli da je problem rešen. E takvim projektantima treba doživotno oduzeti dozvolu i naterati ih da iz svog džepa plate pogrešne odluke.

Projektantima su verovatno rekli da ubace bici stazu na trotoar te i te širine i da ne smeju ništa da diraju, pa zato imamo ovakva rešenja.

Da su imali odrešene ruke celom širinom ulica i trotoara i da se sve radi od nule onda ne bi bilo opravdanja za ovakve staze.

Naravno, vlast bira najjeftinija rešenja, a to je zamena asfalta na ulici i popločavanje trotoara bez diranja postojećih granica između ulica i trotoara.

Da se ja pitam rekonstrukcija ulica bi podrazumevala radove na čitavoj širini (od zgrade do zgrade) gde bi se i drvoredi menjali, i naravno menjanje svih instalacija, no to je teško očekivati.

Mozda dule docekamo i to jednom priblem je u lijenosti tromosti administracije koja gleda da se samo posao otalja

Шта ће уопште бици стаза на Славији за почетак?

61d3d3a0822645ba4dd2e3fc0e9d3384.jpg

Ali ozbiljan bolid u glavu treba da budes da iscrtas ovako ovu bici stazu na granitu

Sent from my iPhone using Tapatalk

Neka, i bolje da izblede. Prvi put da me raduje tako nešto. Bolje da izbledi pa da bude prava ulica nego ova šarena kaša koja izgleda odvratno a pritom nikome ne pomaže.

Vrh