Trčanje po hladnom sam apsolvirao i tu se mogu obući savršeno
http://dusanpopovic.com/2016/01/kako-se ... o-trcanje/
http://dusanpopovic.com/2017/01/zimsko- ... garderobe/
Međutim kod bajsa i hladnoće je zeznuto što se dosta menja brzina vožnje. Uzbrdo se ide 10km/h, a na spustu i do 40km/h, a ta brzina vetra koja udara u tebe nije nimalo prijatna. Plus, što se na uzbrdici baš mnogo zagreješ, a na nizbrdici ti telo ne radi ništa pa se brzo hladi.
Gornji deo tela je tu u najnezgodnijoj poziciji jer se ništa ne pomera. Prilikom trčanja ti ruke rade non stop, pa i krv tu cirkuliše, a kod bajsa, skoro ništa.
Zato je neophodno da se gore obućeš slojevito i da imaš što više rajsfelšusa kojima možeš da doziraš hlađenje / grejanje.
Zato izbegavam duže vožnje zimi. A zavisi i koliko imam vremena na raspolaganju.
Najlakše mi je da vozim po ravnom sve vreme, zato je Ada i potez uz reke savršen (sve vreme ista brzina i isti utrošak energije, pa nema mnogo razlike u temperaturi tela).
Ako hoću da se dobro oznojim i proverim da li sam se dobro obukao, onda je tu Košutnjak i uzbrdice i nizbrdice. Tu je i Zvezdarska šuma, ali jednom sam se baš zeznuo jer sam se penjao gore pred zalazak sunca, pa je povratak nizbrdo, pa nizbrdo Bulevarom protekao u žešćem smrzavanju jer je sunce zašlo i temperatura se spustila par stepeni, a jedne rukavice mi nisu bile dovoljne.
Nosim kapu naravno, ali uvek ponesem i rezervnu (suvu kao preobuku). Vetar u oči mi ne smeta, ali ako vozim po danu, i ima sunca, onda su naočare obavezne. Da imam viška para, verovatno bih kupio one naočare sa izmenjivim staklima pa bih kada nema sunca nosio one obične providne. Imam tanke rukavice, pa preko njih stavim jedne veće i za prste više nema zime.
Inače, deo garderobe koji mi je najpraktčniji mi je marama (bandana) koja može da se nosi i kao šal i kao kapa i kao maska.
Zbog trčanja imam dosta specifične garderobe koja se može iskoristiti i za bajs, a tu bih najviše istakao, tanku, vrlo laganu jaknu koju uvek ponesem za svaki slučaj jer ne prpušta vetar.