[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=470241#p470241:3hn3pdn0 je napisao(la):
lukarts » 13 minutes ago[/url]":3hn3pdn0]Evo nasao sam na internetu zanimljivu mapu i vecina zemalja izgleda da tome uopste ne dodaje znacaj, ali postoje i zemlje sa obaveznim nosenjem. Sad kako bi se utvrdilo sta je dobro a sta ne je da se uporede povrede biciklista u zemljama gde to nije obavezno i u zemljama gde postoje zakoni koji to obavezuju.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bicycle_h ... lation.svg
Pa urađeno je to. Ne pričam napamet. Ne postoji korelacija između broja povreda / poginulih koja govori u korist obaveze nošenja kacige.
Google je pun takvih tekstova kada se odradi pretraga.
Ovakve inicijative su najlakši način da se stekne privid kod većine da se nešto radi na bezbednosti (obavezni prsluci i kacige). Takve inicijative nikada ne dolaze iz udruženja biciklista.
Ono što ljude odbija od vožnje bicikla po gradu su loša infrastruktura i bahatost u saobraćaju. Bahatost se čak da lakše rešiti, a najskuplje je prilagoditi infrastrukturu biciklistima i pešacima, pa se zato to retko radi.
Postoji još jedan problem koji se ne ističe toliko, a trenutno je to meni glavni razlog zašto na nekim mestima ne koristim bici staz nego trotoar (ako nema pešaka) ili kolovoz - NERAVNINE NA BICI STAZI.
Većina jednosmernih staza je neravna i to se ne može videti golim okom Da li koristi neki uži valjak, ili ne može da se lepo izravna zbog ugrađenih onih belih ivičnjaka između staze i trotoara (btw ti razdelni ivičnjaci su najveće bacanje para u izgradnji bici infrastrukture u Beogradu) nije ni bitno. Oseti se pod točkovima.
Sledeća stvar koja se pojavljuje na dvosmernoj bici stazi u Jurija Gagarina, tj. glavnom pravcu ka Adi sa NBGD (i na još nekim deonicama (Otona Župančića, Bulevar Milutina Milankovića) su neravnine na pravilnim razmacima, verovatno tamo gde se pravio prekid u izlivanju asfalta, u vidu kao ležećih policajaca. Takođe svaki radovi koji preseku stazu se završe nabacivanjem asfalta lopatom, pa tu vremenom nastanu neravnine.
Postoji još mnogo stvari, ali te stvari znaju samo redovni biciklisti.
A evo i jedne lepe vesti. Višegodišnja neravnina uz šaht u Goce Delčeva kod poslednjih kafića je ovih dana napokon izravnana. Pitanje ostaje zašto to nije urađeno do sad i pored samo mojih par prijava.
Loša vest je da se stara rupa kod Juge sve više širi jer kada su je popravili prvi put (opet posle višegodišnjih prijava) očigledno nisu rešili problem, a problem je (moje laičko mišljenje) u očiglednom spiranju podloge do koje dolazi posle svake kiše ili neka cev pušta u blizini.