jovanovm":2e4ttti0 je napisao(la):
Izvini, jesam li ja tebi neko pastorče pa da me obrazuješ da li se glupiram ili ne? Mislim da je stvarno neumesno to što si napisao - kao što mislim da je izrazito neodgovorno ono sa bejzbolkom. Možda ti to nisi tako mislio, ali neko će to pročitati i pomisliće "dobra ideja"... Inače, ja sam rekao to što hoću da kažem - desničarsko razmišljanje svaljuje krivicu socijalnih problema na individuu, a levičarsko se trudi da sagleda probleme kao društvene. Nema ništa loše per se u desničarskom razmišljanju, postoje vrlo uspešne kritike društva i društvenog razmišljanja u njemu, ali tvoja logika ne pripada jednoj od njih.
Neznam odakle ti uopste ideja da ja predstavljam ili imam neko "desnicarsko" misljenje. Stvarno je jadna ta retorika koju koristis, umesto da odgovoris na to sta je receno, ti probas da denunciras onog ko je nesta rekao i na taj nacin da onome sta je on rekao uzmes znacaj.
Mnogi trče kroz grad i ispuštaju frustracije uništavanjem tuđe imovine. Previše ljudi da bi to bilo samo tako jednostavno objašnjeno njihovim ličnim moralnim nedostacima.
Onda neznas nista o tome. Mozda ti se ovo nece svideti, ali to je to. Isto tako kako je danas u beogradu bilo je i u drugim delovima sveta, Berlin je bio sav isaran. Problem nije u nekoj "socijalnoj bolesti" ili necemu o cemu treba/moze da se prica, problem je na drugom mestu. I paprene novcane kazne ce to ispraviti, vrlo jednostavno.
Ostavimo sa strane da se time uopšte ne rešava problem (samo kažnjavanje prakse koja je uopštena pojava je, po meni, vrlo kontraproduktivno)
Onda, opet moram da kazem, nemas pojma o problemu. Ti to zamisljas da je problem u drustvu ili u ljudima ili na nekom drugom mestu nego sto upravo jeste. Isto kao ljudi koji pricaju da je korupcija neki socijalni problem ili da opasno ponasanje u saobracaju i krsenje saobracajnih pravila neki dublji, socijalni problem tog drustva, sta je ipak glupost, kao sto je dokazano po celom svetu vise puta.
Problem je jedino u tome sto se ljudima to dopusti, onda ce to i raditi. To vazi za saobracaj, grafite, korupciju, kradju i sve drugo. Nije srpsko drustvo pokvareno ili manje civilizovano nego neko drugo zapadno. I tamo bi izgledalo isto kao i ovde sta se svega toga tice da im se dopusti da divljaju, to nije problem drustva, to je u ljudskoj prirodi, ali poenta je u tome da se kontrolisu nize ljudske instinkte.
Kao sto je se pokazalo u svetu, i kao sto je se pokazalo i ovde nakon uvodjenja novog zakona o saobracaju (pogledaj statistiku) ili fiskalnih racuna: Novcane kazne mogu da srede svaki od tih problema. Novcanik je gde coveka najvise boli, nikakve batine nemogu da opamete coveka kao sto to moze udarac po dzepu. Kad covek mora da razmislja o kazni koja ga ceka i dali moze sebi da priusti da uradi to sta je posao da uradi, vecina onih na koje ti mislis u tvojoj teoriji ce odustati, i samo fanatici ce nastaviti. I njih je vrlo malo.
Vandalizam je pojava, psihička bolest je opšta dijagnoza - to su dve različite kategorije koje porediš. Nego, valjda se sa ljudima ne priča samo kad su bolesni? Može li neko imati problema bez da je bolestan?
Za to ima psihijater. Ako se oseca lose mentalno i ako mu je lose u zivotu, postoji doktor za to sa kojim moze da prica. Nije briga drzave da ih natera da se suoce sa svojim problemima. To je njihova licna odluka dali hoce da ignorisu problem, da ga "potope" u alkoholu ili da idu kod doktora ili da divljaju. Do drzave je samo da kazni krsenje pravila i zakona, a probleme ljudi moraju sami resiti.
Možda oni upravo misle da menjaju nešto tim svojim grafitima? Da grafiti mogu biti oblik umetničkog izražavanja ili način promene sveta koji im ne odgovara?
I al kaida misli da menjaju nesta teroristickim napadima. Ali to i dalje ne znaci da ih ne treba kazniti i sa njima pricati. To je njihov problem sta oni misle i to je njihova stvar, ali za ta dela koja krse pravila ce i treba biti kazneni. To sta oni misle ne ponizava to sta su uradili. U nemackom ima izreka "Glupost ne spasava od kazne". To bi trebalo da vazi i u Srbiji.
To što nama možda ne odgovara način na koji oni oblikuju svet oko sebe ne daje nam pravo da njihova razmišljanja i shvatanja ignorišemo (inače, ova debata se u Jugoslaviji vodila 80tih godina).
Joj boze mili :kafa: Ti stvarno padas za to? Oni mogu da oblikuju svet oko sebe kako hoce i da se izrazavaju kako hoce, sve dok to sta oblikuju nije tudja imovina (drzavana, javna, privatna, bilo koja) i sve dok to izrazavanje ne skodi drugima. Ostecivanjem tudje imovine nanose stetu i sa tim nisu "free to express themselves". Znaci ako hoce da oblikuju, nek oblikuju svoju imovinu. Mogu i da se oblace kao zene ili kao Anime figure ili kao dzentlmeni 20tih godina ili kao rastafariako hoce da izrazavaju svoja osecanja ili da oblikuju svet oko sebe, ali nemogu da nanose stetu drugima (sta podrazumeva osobe, javnost, preduzeca itd).
Ako ja hocu da oblikujem svet oko sebe u post-armagedonskom stilu zato sto mislim da bi to bilo bas lepo, to meni ne dozvljava da miniram mostove i dizem cele ulice u vazduh samo zato sto ja to hocu. To sto neko nesta hoce mu jos duuugo ne dozvoljava krsenje pravila ili zakona ili nanosenje stetu drugome. Razumes li ti to?
Mislim da je odlična kazna! Ispravi čovek upravo ono što je pogrešno uradio - ni manje, ni više. Po meni je to vrlo pedagoška poruka, za razliku od novčane kazne koja može biti protumačena samo kao represivna mera.
Nije. Ti izgleda nevidis dobro i neznas gde je problem. Sa tim sto on grafitira voz on nanosi stetu tom preduzecu koja ne lezi samo u farbi na vozilu, nego i u:
- Vremenu koje se gubi dok je vozilo na ciscenju i ispada iz saobracaja, znaci gube se pare
- Obezbedjenju koje kosta jer mora da se angazuje zbog takvih ljudi, znaci kosta para
- To prljavo vozilo kad saobraca ostatak dana u tom stanju krsi ugled na to preduzece i taj vid transporta i moze da dovede da neki ljudi jednom voze sa njim i vise ne, znaci gube se potencijalni putnici i sa tim se gube pare
Znaci samo ciscenje vagona nije dosta, dali to izveo on ili radnici u depot-u. Steta koju je naneo je veca. I sa ciscenjem se skida anti-grafit zastita koja ce opet morati da se obnovi, i za koju isto onaj koji je odgovoran za to da je ona spala treba da plati, i to ne samo nju nego i toga koji je stavlja (radnika, lakiranje) kao i to sto to vozilo fali u saobracaju, tj. ne samo zato sto to moze da dovede do toga da ispadaju neki vozovi i nemogucnosti da se uzdrzi takt, sa cim se opet rizikuju putnici i sa tim prihodi tj pare, nego i u tome da to vozilo, kao masina, stoji i ne radi, tj. ne zaradjuje pare.
Steta koja se nanosi je znaci visestruka i zato nije prevelika ili prestroga ili preterana kazna novcana kazna i nadoknada za stetu koja je naneta.
I jos jedno pitanje za tvoj "plan"...sta ako taj jednostavno ne dodje na akciju ciscenja? Sta ces onda? Nemozes ga naterati da cisti, i ako ga dovedes policijom u depot, neces ga bicovati da cisti. Znaci sta onda? Vidis, fale ti instrumente za sprovodenje kazne, jer nemozes ga nakon prvog puta kad ga uhvatis zbog toga baciti u zatvor. A novcanu kaznu nemoze da izbegne jer se ona a) moze uzeti na silu, direktno sa bankarskog racuna ili kroz zauzimanje necega u njegovoj imovini u vrednosti kazne, i moze da se, ako nece da plati novcanu kaznu, zbog toga baci u zatvor nekoliko dana.
Ja ti kazem kako je to reseno u ostatku sveta, i pokazalo je se da funkcionise. To sta ti mislis su primitvni pristupci problemu koje su se pokazale kao neadekvatne i neuspesne. Moze da se ponavljaju greske koje su drugi radili, ili odma da se primeni solucija koju su oni nasli.
Jesu socijalna grupa, jer ih mi trenutno gledamo kao ljude koji imaju određeni identitet. Kao što je problem sa Romima socijalni problem sa rasnim dimenzijama (takvih problema nema sa Romima koji žive u stanovima, kućama, voze dobra kola, itd)... tako je i ovo socijalni problem sa obrazovnog gledišta. Na koji način je obrazovni i ekonomski sistem dozvolio da se kreativnost ljudi kanališe na principu društvenog bunta?
Na ovo necu ni da odgovoram jer nemam vremena da ti objasnjavam najjednostavnije stvari.
Hm, po Nemačkoj se na dooosta mesta crtaju grafiti. Zavisi od zakona i regulative. Na nekim mestima su se grafiti-umetnici organizovali upravo zbog toga što su im gradske vlasti prišle i dozvolile ulaz u te fabrike. U Beogradu dosta ljudi to radi, ali na dosta mesta čovek lako dobije batine ako uđe u napušteni fabrički prostor.
Pa i po beogradu ima dosta napustenih objekata, ako im se radi o crtanju oni to nemoraju da rade na vozovima, nego mogu i na zidovima. Ali ti koji to rade na vozovima to ne rade jer su "jadni umetnici koji u ovoj prokletoj drzavi nemaju kanale da izraze svoju kreativnost" nego zato sto su bahati. To je isto kao da bi rekao da oni sto parkiraju Q7 na sred trotoara to rade zato sto je kriva drzava jer im ne pravi dosta velika parking mesta i zato sto ima premalo parking mesta u gradu pa, "sta ce jadni, moraju...
" :laugh:
Na papiru su vlasnik samo Železnice Srbije, državno preduzeće, čiju su izgradnju platili građani ove države, uključujući mene. Stoga, moj rad je platio i za deo tog voza. I ako ja ne želim da nekog tuku ili kažnjavaju zato što crta po mom delu voza, onda blio koja represivna mera ustvari ugrožava moje ustavom zagarantovano pravo vlasništva. A ustav je iznad svakog zakona, btw. I - žao mi je što misliš da postoji razlika između države i naroda. Mislim da je upravo zbog takvog razmišljanja korupcija postala opšte-prihvaćeni princip funkcionisanja vlasti.
Nemoras da mi objasnjavas principe javne imovine, svako zna da je teoretski svaki gradjanin vlasnik toga, ali jel to znaci da ti mozes da sednes u policijski auto kad hoces jer si ti vlasnik? ne znaci, i isto to vazi za sve druge vrste javne imovine. Vlasnik je drzava ili drzavno preduzece, ne gradjanin.
I pogotovu zato sto tvoje pare placaju za to bi trebao da imas interes u tome da to prestane, jer svaki put kad se opravlja neka steta nanosena javnoj imovini, to se placa iz tvog dzepa, tj. ide na stetu na drugoj strani. Tvoj porez koji placas se onda ne koristi za vazne stvari, nego veliki deo koji bi mogao da ide u skole, bolnice itd. mora da ide na takve gluposti.
Pa menja - u pitanju su dve suprotne stvari. Da li si se rugao ideji da se sve može rešiti bezbolkom ili si u tobož šali izjasnio i jednu potajnu želju da se sve stvari koje tebi ne odgovaraju mogu rešiti nasiljem?
Ako dobro citas moje post-ove, mocices sam da vidis.
Moje mišljenje je da se problem grafita lako može rešiti - boljim nadzorom nad kompozicijama (njihovim čuvanjem u ograđenim prostorima, npr, što je dobro iz mnogo drugih razloga), kao prostim pravilima čišćenja grafita uz pomoć socijalnih radnika - štaviše, mislim da je to potrebnije, za ljude koji pišu "smrt pederima", "ubi šiptara", ili "1389" na zgradama i vozovima, nego za ljude koji su malo kreativniji sa time. Iako je sam čin sličan, mislim da su motivacije (i posledice) vrlo drugačije.
Prvi deo je isto sta ja mislim, ali uz to moraju da ide i novcana odsteta za stetu koja je naneta i koju sam gore vec naveo.
Za to kome je "potrebnije" ne mogu da se slazem. Svakome je isto potrebno, dali se tebi vise svidjaju grafitne slike nema veze.