Osloboditi se nećemo nikad, jer i druge zemlje (koje nisu beda a la Severna Koreja, gde se nema ni za leba) imaju isti problem. Baš je neko nedavno na nekoj temi kačio slike iz nekog nemačkog grada, da li beše neki njihov metro ili stanica, ne mogu da se setim... Nebitno, poenta je da sam i tamo video vozove usvinjene grafitima.
Razlika je samo u zastupljenosti toga.
Već sam pisao i napisaću opet da je u Beogradu/Srbiji toga bilo znatno manje u periodu dok Komunalne policije nisu postojale, nego su vandalizam i majmunisanje bili pod nadležnošću MUPa. Tada je on to rešavao lomljenjem prstiju. Ne uvek, i tada su znali da budu lenji. Ali povremeno navataju nekog od tih bolida, prevaspitaju ga, puste natrag, da ne moraju da rade papirologiju, i većina njih posle smiri doživljaj. Sa formiranjem Komunalnih lelemuda, nastali su vakuumi u nekim nadležnostima a i ovi su lenji i kvarni do neba, i procenat pacijenata sa sprejevima je eksplodirao.
Takođe, u zadnjih 20ak godina se mnogo serinja o nekakvoj ''uličnoj umetnosti'', tj. da se preformulišem - svakakva ponašanja se klasifikuju kao umetnost. I onda to dodatno inspiriše svaku dalabu da žvrlja, i time ostavlja svoj vidljiv trag na svetu i društvu. Takođe, kultura murala se odomaćila u zadnjih 10 godina, pa se pored
murala kriminalcima odomaćila i favelska praksa farbanja ivičnjaka u neke ''boje kraja/kluba'' (na Karaburmi npr tamošnji pacijenti boje sve ivičnjake u plavo-belo) ili farbanja stubića (Južni Bulevar, neko je išao sa četkom/sprejem i farbao svaki stubić u crveno i beli) i slične druge gluposti koje su pokupili iz GTA, favela, filmova, Tužnog vetra i sličnog. A sve je to povezano, jer pajser koji zapišava voz svojim izlivima ludila se neretko angažuje (ili sam prijavi) da radi mural poginulom kriminalcu. I onda se stvara ta neka zajednica sa GTA/Favela mentalitetom koji se širi kao gangrena.