Šta je novo?

BEOVOZ - BG:VOZ - stanje i mogućnosti

Garniture 089-090 i 073-074 su pre jedno mesec i po dana otišle na remont u Zrenjanin a
105-106 i 067-068 čekaju do daljnjeg.
One dve (029-030 i 099-100) sa Pulman sedištima, zatamnjenim staklima i sa po dva
vakuumska toaleta, remontovane su za daljinski putnički saobraćaj i zaista je šteta što u njihov
putnički prostor nisu ugrađeni klima uređaji. Nađu se uglavnom na BG vozu. Inače ova Pulman sedišta
daleko su bolja i udobnija od onih u Štadler garniturama.

20180920_210130.jpg

Pogledajte prilog 1

Prilozi

• 20181122_073421.jpg
    20181122_073421.jpg
    622,8 KB · Pregleda: 2.028
@ Rile
Је ли се то стало са уградњом вакумских тоалета на ремонтованим гарнитурама или ме је само заварао распоред прозора? :) Видим да су неке, као нпр. ова 099/100 стигле са завареним делом на једној страни где су некада била 2 прозора на крају моторних кола, док је један мали прозорчић пребачен на други бок, док су неке попут 086/088, пак, стигле са оригиналним распоредом прозора на моторним колима. :?

Moje pitanje za Železnice, Grad Beograd, GSP, i sve ostale državne službe i institucije koje imaju šareniš u inventarima i voznim parkovima:
4bg28g.jpg

@ Bender Rodriguez
Није ово ништа, наравно да може боље, али сад су супер какве су биле кад сам 2007/2008. био дечкић од 7-8 година, тада није било гарнитуре која се споља није разликовала једна од друге. Унутра и ђене-ђене, имале су или пластична Vogelsitze или оригинална седишта, али напољу су одударале само тако све до једне. Једна мало светлија, друга мало тамнија, а као најекстремнији пример тога у сећању ми је остала гарнитура 083/084 која је, за разлику од остатка гарнитура, после ремонта у Желвозу 2004. или 2005. (слагаћу вас) била обојена у тамноплаву боју, вероватно заосталу од фарбања гарнитуре 077/035 која је од 2004. до 2008. имала другачију колор-шему. :lol: Јесте, била ми је готивна као права атракција и нешто другачије заједно са тада другачије офарбаним 023/024, 073/074 и 077/035, ал' што је превише одударања, превише је.
Ево слике 083/084 са Railfaneurope-а из периода док је носила тегет шему:
http://www.railfaneurope.net/pix/rs/electric/emu/412/081-106/412-084_Ripanj_01.jpg

Јесам ли једини коме недостаје ова колор шема?
Ако нисам, хајде да вам мало евоцирам лепе успомене на 3 гарнитуре које су својевремено понеле другачију колор шему! :)
Извињавам се што су опет слике са railfaneurope-а, био сам тада исувише мали (дечак од 6-7 година) да бих знао како се барата камером, иначе, да је судбина хтела да будем старији, можда бих и имао неки свој ,,улов" у архиви! ;)
Чувене ,,плаво-сиве" гарнитуре како сам их као толицни клинац звао (уистину, помало несрећан надимак јер није сива него бела боја, али кад би пала киша мало би се запрљале, па посивеле). :)
412-023/024:
http://www.railfaneurope.net/pix/rs/electric/emu/412/001-040/412-024_Tosin-Bunar.jpg
412-073/074 (својевремено моја најомиљенија гарнитура, обожавам је и данас иако су је префарбали у стандардну шему 8) ):
http://www.railfaneurope.net/pix/rs/electric/emu/412/041-080/412-074_Zemun.jpg
412-077/035 (сећам се када сам са једно 6-7 година намерно гањао мајку да чекамо баш ту гарнитуру на Карађорђевом парку и поред свег убеђивања да идемо поласком пре ње, на коме је, наравно, била обична плава гарнитура. Али, био сам упоран, чекали смо је 3 сата иако је пре ње већ прошао бар 1 споменути Беовоз у правцу Рипња (можда и 2). :lol: )
http://www.railfaneurope.net/pix/rs/electric/emu/412/041-080/JZ_414+414_Beovoz-Resnik-2.jpg
Штета што ова шема није заживела и на осталим гарнитурама, да је прављена нека анкета међу путницима смем да се кладим да би однела убедљиву победу над класичном плавом. :( Обожавао сам ове гарнитуре, посебна чар је била гледати 073/074 увече када се упале светла, имала је плаве фолије на стаклима па је изгледало као да има плаво унутрашње осветљење. Сећам се када сам уз чуђење и детиње одушевљење питао мајку ,,Каква су ово плава светла у возу?", на шта ми је она одговорила да то нису светла, него фолије на стаклима, па тако делује. Прелеп је то призор био за гледање. 8)
Узгред, када сам већ ,,потегао" тему о овој колор-шеми, је ли беше и 067/068 тада требало да понесе тегет варијанту као 077/035, али се нешто ,,искундачило" између Града и Железница? :?

@ milanche
Вала баш! :) Додуше, мени се више свиђа варијанта са светлоплавим штрафтама, али ни ова тегет није лоша. 8)

Прави Беовоз! Хвала за подсећање, никад нисам видео ове фотографије

Не би било ни лоше да гарнитуре за унутрашњи саобраћај имају стандардну светло-плаву шему са белим штрафтама, а за БГ воз да буду овакве, беле са тегет штрафтом и дисплејом.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=766630#p766630:7pt8u0qp je napisao(la):
milanche » 16 Aug 2020 06:28 pm[/url]":7pt8u0qp]meni je ovo farbanje najlepse za ove garniture
JZ_414%2B414_Beovoz-Resnik-2.jpg

Bila je dobra ova kolor šema za Beovoz

@ Дошљак
Узе ми реч из уста! :D
Мада, лично сам пре за то да се све гарнитуре 412/416 пренамене за БГ воз, док би краћи регио опслуживали Флиртови и 711, а даљински регио возови (типа за Пријепоље, Ниш) би поново искључиво били вучени локомотивом, као што се то ради у Чешкој и Словачкој. :wink:

Kad smo već kod šeme farbanja, ja sam skoro radio jednu verziju za sebe.
new-livery.png

Da, slažem se! Ovaj trenutni je stvarno tuga. Evo i verzija sa tim logom.
new-livery-2.png

new-livery-3.png

Што не узе другу скицу од студента са правим знаком?

Олична је и ова црвена.

Невероватно како ми је и овај глупи лого СВ испао бољи у варијанти плава на белу него што испадне у варијанти бела на плаву (и бела на црвену). Јесу ли ови цртежи пореклом са вагон веба? :)

Ne, crteže je crtao Vice Huljev sa railserbia. Ko je bio član možda se seća. Ti crteži su stari preko 10 godina. Ja sam ih detaljno preuredio, pošto su neke dimenzije bile nerealne. Prednji deo sam skroz iz početka ja radio, pošto je onaj koji je radio Vice bio u potpunosti nerealan.
Evo crteža cele kompozicije sa obe strane:
za-bb.png

Одлични предлози!
Шта знам, мени је и садашњи СВ лого ОК, ал' добро, свако има свој укус! :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=766901#p766901:17cbw51i je napisao(la):
Student » 17 Авг 2020, 22:43[/url]":17cbw51i]Da, slažem se! Ovaj trenutni je stvarno tuga. Evo i verzija sa tim logom.
new-livery-2.png

new-livery-3.png

свака част. ако ти није тешко, уради и у бојама које су предложили на овом линку што је Игор већ поделио

Vrh