2012":em9dqtqb je napisao(la):
Znači stari deo grada ima 1.5 mil stanovnika?
Ma stari deo grada, tj gradska zona nema ni milion stanovnika. Ima možda ako računaš Borče, Ovče, Dunavce itd. pa Lazarevo itd
Nekako svi vole da pokažu kako njihov grad ima više stanovnika nego što zaista ima. Do sada nisam bio u gradu gde mi kažu manju cifru.
Tako se neki u Beogradu tripuju čak i do 2,5 miliona.
Najgore je što kad neko kaže da to nije tako, dobije niz kritika, kao manje volim Beograd ako kažem da nema 2 milona stanovnika.
Beograd sa svim opštinama (znači Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac itd) ima 1.576.000.
Gravitira prema Beogradu ne znači da 60% i više stanovnika nego mesta dolazi redovno u Beograd
Budimo realni, većina žitelja Lazarevca ne dolazi svaki dan u Beograd, takođe znam ljude iz Pančeva koji u Beograd dođu par puta godišnje.
10 gradskih opština imaju 1,1 milion stanovnika (tu spada i recimo naselje Dunavac koji je 35km od Beograda)
Ne stoje ni one priče da ima neprijavljenih,bar 500.000 (radnici, izbeglice, studenti iz unutrašnjosti itd) Studenata u Beogradu ima oko 65.000 od čega je najviše 30.000 iz drugihe delova Srbije.
Važan je podatak da se broj stanovnika u Beogradu smanjuje ili baš ne raste tako mnogo (
1991 1.552.151 ili 1.646.000 (podatak sa celo područje Grada Beograda)
2002 1.576.000 (podatak sa celo područje Grada Beograda)
Dakle nama trebaju "male" funkcionalne stanice. Ne možemo ni prokop da završimo, pa koliko ima smisla zaletati se u neki novi Prokop na Novom Beogradu.
Prokop je i onako preveliki za obim saobraćaja koji imamo u gradu.
Ako mogu samo još da primetim da haos u saobraćaju nije prvenstveno posledica velikog broja stanovnika, a još manje prirasta, nego čiste neorganizovanosti
Prema rečima Haijin, radi se o najmodernijem multinacionalnom veleprodajno-poslovnom centru na Balkanu, koji će osim poslovnog kompleksa biti i svojevrsna turistička atrakcija na ovim prostorima, budući da je ovaj centar najveći projekat koji Kina gradi u Srbiji www danas rs.
Pa ne bi da te razočaram, ali nemoj baš da očekuješ da će turisti sa svih strana nagrnuti na taj Kineski tržni centar.
Nismo mi baš neka meka za turiste niti ćemo skoro biti. Jedan Salzburg ima više turista u toku godine nego cela Srbija.
Nemojte da me shavtite pogrešno, voleo bi ja da Beograd ima i 10 fenomenalnih stanica, ali treba prvo da završimo ovu jednu i da uljudimo ono što već imamo.
Tako je Rakovica je sasvim velika i ok,ali fali joj poseban deo umesto udalljene stare stanične zgrade nova čekaonica,automati za karte,toaleti i sl. a Zemun isto ima podhodnike ali nema zgradu i info sistem.
Slažem se 100% i to treba u prvom koraku uljuditi pa završiti prokop, videti kolik je obim saobraćaja realan za period do 2025 i onda odlučiti kojih dimanzija treba da bude stanica na Novom Beogradu