Bio sam u Berlinu prošle i ove godine, turistički. Što se tiče sigurnosti, najbolje je da uzmem primer novogodišnje noći gde je sve proteklo neverovatno bezbedno, a o organizaciji da ne govorim – centar je, naravno, bio blokiran do nekih 1h i za kratko vreme je grad prešao u normalu, kao da se ništa nije desilo!
Neki drugari su morali nešto pre ponoći da se vrate u hotel u Kreuzberg-u i vratili su se bez problema! Ko poznaje Berlin, stanice u Friedrichstraße su funkcionisale normalno, tako da... Šta reći?!
Inače, Berlin jeste bezbedan grad, bar sam ga ja tako doživeo ali u metro stanicama se ne može videti obezbeđenje u redovnim situacijama. U novogodišnjoj noći ih je bilo ali inače se ne mogu videti u gradu jer oni moraju da imaju debeo razlog da bi te zaustavili i pitali nešto, a kamoli batinjali bez razloga...
Berlin je neopisiv grad, moraš da znaš gde ideš, gde ti je mesto, a gde ne. Ima mnogo nacista i pankera ali oni vode svoju životnu folozofiju i čini mi se da ne prave mnogo problema turistima, bar ja nisam imao. Pankeri su drogirani, pijani ali čisti (!) i najčešće prose po većim stanicama, a nacisti imaju svoje krugove koje treba izbegavati. Devojka i ja smo imali dijalog s jednim pijanim nacistom koji je imao vučjaka kraj sebe. Tražio mi je male pare za psa, za hranu, malo popričali o Rusiji jer je bio Rus i tako, siti se iznapričasmo (na nemačkom doduše i možda me to "izvuklo") ali rekao sam mu na kraju odkle smo i vratio mi pare! Kaže da smo mi napaćeni i da ne želi da uzme...
Grad je liberalan, van centra svako može da radi šta hoće, policija se retko viđa...
Edit: Zaboravih da opišem U- i S-Bahn.
U-Bahn je ispod S-Bahna i brži jer je ima manje stanica. S-Bahn u Berlinu pretežno ide nadzemno ali, naravno, ne ometa ga drugi saobraćaj, jedino se ukrštanja ponekad čekaju ali kratko. Vozovi su raznog boniteta, ima i novih i starih ali čisti su i sve je beprekorno organizovano. Tokom putovanja dobijate obaveštenja koji vas prevoz čeka na stanici i sve je neverovatno izračunato jer kad napustite Bahn, napolju vas čeka bus ili metro (tako nazivaju tramvaje) otvorenih vrata! Tačno je izračunato koliko je putniku potrebno da iz voza dođe do drugog prevoza!
S- i U-Bahn su "ravnopravni" sa ostalim vozovima (međugradskim i međunarodnim) pa na nekim stanicama bukvalno izađete iz metroa i uđete u brzi voz (ICE, recimo) da biste otišli do Kelna, na primer...
Vozovi imaju posebne delove za bicikle pa mnogi Berlinci iz periferije ih doguraju do centra i tamo voze.
Inače grad je ravan i S-Bahn ide pretežno nadzemno i prazni su čak i u vršnom periodu...
Uh... Šta mi uradiste?! Podsetili ste me na Berlin, moj omiljeni grad... Posle Beograda...