spatiotecte
Professional
- Učlanjen(a)
- 09.02.2007.
- Pohvaljen
- 17.370
Ovo sa slika je sve suprotnost od onoga sto ja predlažem.
Prvo zato što nisam to previše razradio a takvi ljudi sve hoće gotovo i na tacni, pa ih ne zanima ni da otvaraju nečije pismo ili predlog ako nema već gotov projekat koji će oni posle da pokradu, preimenuju i predstave kao svoj. Ali meni to ne smeta, kao što mi nije smetalo ni kada su mi pokrali ideje za biciklističke staze. Ali kao što rekoh tu u tom postu, meni to ne smeta, jer ovo ne radim iz samopromocije ili titula ili portfolija, nego da bih unapredio svoj grad. Samo što jedno je crtanje biciklističkih staza a drugo je smišljanje i projektovanje prostora koji treba transformisati i preurediti.Izneo si neke ideje za prenamenu sajamskih hala, zasto to ne predložiš gradu ako mislis da je to adekvatno za taj prostor?
Verujem. Ali na kraju bi naprednjački režim, i svi koji ''žele da se Beograd izgradi'' (bilo da su uz SNS ili protiv njega) pretvorili tvoju viziju u ovo sa donje slike. Mislim prostor oko Save bi pretvorili u ovu donju sliku. Za sve druge prostore u ''unutrašnjosti'' Beograda, išao bi recept kao sa gornje slike.Ovo sa slika je sve suprotnost od onoga sto ja predlažem.
Istini za volju, mislim da nikada nisam postovao u bilo kojoj temi iz sekcije Radionice. Mislim da nisam čak ni ulazio. Tako da iako nikada nisam dao neku podršku tamo, nisam dao ni kritiku, niti ''demoralisao'' bilo koga tamo. Koliko se sećam, radionice nikada nisam ni posećivao, a kamoli menjao ili usmeravao na bilo koji način. Samo kažem.Ranije su ovde na Beobuildu postojale radionice i ljudi su mogli opusteno da prikažu sta rade ali to vreme je odavno proslo nazalost.
Pa evo ja sam samo rešio da podelim sta radim sa ljudima koji nisu nužno iz struke i da ih čujem i zanimalo me njihovo misljenje.
Ali vidim kako su me odredjeni ljudi dočekali na krv i nož no ja sam tacno i predvideo da će se tako nešto desiti i cak sam znao od prilike od koga mogu to da očekujem.
Mislim, dugo sam se premisljao da li uopste da govorim o tome ovde jer znam da je Beobuild inače malo drugačija sredina i da to nije slika prosečnog stanovnika Beograda pa samim tim su i shvatanja o arhitekturi i urbanizmu drugacija da ne kazem jako konzervativna za odredjene ljude i ja to sve postujem naravno.
Kao sto postoje tehnoloski demonstratori u industriji tako i to sto ja radim predstavlja svojevrsni urbanisticki demonstrator odnosno arhitektonski prototip toga sta je moguće uraditi i treba ga shvatiti kao takvog jer to nije nesto sto sam ja preko noći rešio da radim jer je bilo potrebno mnogo toga da se potrefi da ja sam sa svojih 10 prstiju napravim urbanisticku viziju nečeg za sta je potrebno da rade ozbilini timovi sa više ljudi.
No dobro to naravno retko ko moze da shvati ili da ima predstavu sta to sve zahteva ali to cak nije ni bitno niti sam očekivao da neko to razume.
Ranije su ovde na Beobuildu postojale radionice i ljudi su mogli opusteno da prikažu sta rade ali to vreme je odavno proslo nazalost.
Naravno da imam uzorke tj "preview" ovog sto sam radio i namerno ih nisam prikazao ovde upravo iz razloga sto sam znao kako će odredjeni ljudi da reaguju na moj rad a da ga čak nisu ni videli i nažalost moje sumnje su se obestinile.
No svakako to uopste ne utiče ma moje uverenje da to sto ja radim ima vrednost jer prema istrazivanjima koje sam radio ovako generalno moj projekat je naišao na pozitivne utiske kod većine ljudi a moj posao i jeste da radim projekte za prosečnog stanovnika Beograda tj za većinu tako da je moje uverenje da radim nesto korisno za drustvo netaknuto.
Спатио, ко се тачно пита, ко одлучује, ето ти си укључен у пројекат. Коме треба да се обратимо?Lepo je sto imaš želje i entuzijazam da predložiš neke ideje, svakako mislim da poštom nije najbolji način.
Najbolje bi mozda bilo direktno da odeš kod njih na sastanak i predložiš im. E sad kao i svaki posao u privatnoj sferi, nista nije garant da od nekog truda bude rezultata.
Treba biti uporan.
Moj pokojni profesor i mentor na arhitektonskom fakultetu u Parizu grof Michel De Monchy je pričao da ako ne radimo i ne pokušavamo ništa nemamo šta i da očekujemo.
Tako da treba biti uporan i verovati u svoje ideale.
Moja zgrada je pored takvog mosta. Godinu dana su radili na pruzi, ne čuje se apsolutno nijedan voz sem teretnog. Ovi noviji vozovi, ako ih ne vidiš nećeš ni znati da prolaze (naravno podrazumeva se i kvalitetna zgrada/fasada/stolarija. Meni je gore ako je zgrada pored tramvajskih šina, ili blizu starog savskog mosta koji odjekuje do Kalemegdana.Da, svakako nekvalitetni uslovi za normalan život.
Толико о објективности"Šire Beograd na vodi - beton i po neko drvo": Urbanistkinja o planu za Sajam
Ono što smo imali prilike da vidimo prilično jasno ukazuje na to da će se na prostoru Sajma graditi još luksuznih stambeno-poslovnih objekata, u maniru Beograda na vodi, kaže za portal N1 Božena Stojić, urbanistkinja iz organizacije Ministarstvo prostora.n1info.rs
Deo izjave iz teksta "Mnogo sam više sklonija da mislim da će i taj prostor biti dobro izbetoniran"
Sajam je trenutno sav u betonu https://www.google.com/maps/place/B...8125449!4d20.4612299!16zL20vMGZoemY?entry=ttu