Po pitanju vizura, moja vizija Beograda izgleda ovako: sa platoa kod Pobednika spuštam pogled preko Savske padine na kojoj su objekti do 8 spratova. Pod time uključujem i prostor bivšeg SUPa odnosno Skyline-a, kome vizuelno nije mesto tu. Na prostoru BnV svakako postoji naselje, ali bez solitera, već sa stambenim i poslovnim objektima do neke spratnosti (6 ili 8 ) sa dosta parkova, otvorenim blokovima i ulicama između. I naravno širokim, prostranim kejom uz obalu.
Duž reka nema imbecilnih splavova, osim ponekog turističkog broda ili namenski napravljenog i osmišljenog splava-restorana. Prostor logora Staro Sajmište dobija oblik iz 45' i pravi se spomen park. Poludivlje naselje Staro sajmište se ruši i gradi se novo, po spratnosti i stilu slično onome sa druge strane reke.
Dalje sledi zgrada RADa koja bi se, umesto da stoji kao promašaj, (ako je moguće) modifikovala tako da više ne tone i da bude koncertna/izložbena dvorana o čemu sam pisao
ovde. To je već tema za stručnjake, samo iznosim jedan od predloga. Zatim slede soliteri Šest kaplara, a u bloku 26 poslovni oblakoderi još većih visina, nalik onima po svetu (ili nalik Ušću ako gledamo domaći primer).
Tako bi se stvorila jedna prirodna linija, koja bi simulirala dolinu Save. U smislu da bi se - gledajući s Kalemegdana - ''kretalo'' sleva od Generalštaba, niz savsku padinu, te spuštalo na dole do BnV i keja. U sredini bi bila sama reka, zatim dalje drugi kej i šetalište, pa novo ''nisko'' naselje i poslovni blok. Dalje desno se nailazi na nešto više zgrade RADa, Hajata, Delte i IK. U njihovoj pozadini Šest kaplara i na kraju moderan i visoki poslovni blok s oblakoderima prekoputa SIVa.
Naravno sve je ovo gruba slika i ne predstavlja detaljno rešenje. Ali je neki generalni pejzaž Beograda koji ja zamišljam kad god stojim kod Pobednika i vidim grad na prelepom mestu sa toliko protraćenog potencijala. I mislim da bi takav pejzaš savršeno stajao Beogradu. Svakako bolje nego ovaj bangavi
equalizer koji sad imamo, odnosno koji ćemo uskoro imati. Tada bi zaista bio savski amfiteatar, jer bi imali padinu koja bez (previše) štrčanja prati reku i postepeno se spušta ka njoj. Stari deo grada koji gravitira ka reci jelte. A sa druge strane bismo u daljini videli centar novog dela grada, na kome bi se objekti vizuelno kaskadno spuštali prema reci koja okružuje i definiše Novi Beograd. Kao što je rađeno sa Blokovima. Samo na malo lepši i manje ''lenjirski'' način.
I uz toliko prostora i bolje infrastrukture na Novom Beogradu, zaista ne vidim, i nikad neću videti, potrebu za nabijanjem solitera i oblakodera uz samu reku, i na prostoru starog Beograda. Bar ne na prostoru od Šest kaplara pa sve do Kneza Miloša. Kao što nikad neću moći da razumem alavost da se gradi na šumama Makiša sve dok od Gazele do NBG Toplane imamo hektare Černobilja na 2 km od centra grada i na mestu kakvom bi svaki drugi grad poželeo i iskoristio...