Dobro, i sada više ne izgleda tako, sada je prostor uredan i izgleda mnogo pristojnije. I cela tvrđava, svaki njen deo ima "veliki potencijal". Od malena slušam kako moja zemlja ima "veliki potencijal". To je postala izlizana, šuplja floskula. Ovi ljudi zaista nešto rade, to se vidi, rade dobro i organizovano, sa planom i u okviru svojih resursa.Zato što sam šetao tuda, i to ne jednom, pa znam koliko je to ne samo dobar nego i jedinstven prostor. Nešto čak i izdaleka slično ne postoji nigde drugde na tvrđavi. Kad god prolazim ovuda bacim pogled na korov, na raspadnute slogove cigala na paletama koji tako napola srušeni stoje godinama nedirnuti, na propalu i zaboravljenu ogradu, na nakrivljena drvena vrata obrasla bršljanom i puzavicama koja se više i ne mogu otvoriti, pa mi bude žao kako besmisleno traćimo tako veliki potencijal. Zato sam se sad ponadao, a odmah posle ponovo razočarao.
To za veliki potencijal nije floskula, to je tužna istina, oko nas je toliko potencijala jer ništa nije iskorišćeno, za razliku od ostalih država.Dobro, i sada više ne izgleda tako, sada je prostor uredan i izgleda mnogo pristojnije. I cela tvrđava, svaki njen deo ima "veliki potencijal". Od malena slušam kako moja zemlja ima "veliki potencijal". To je postala izlizana, šuplja floskula. Ovi ljudi zaista nešto rade, to se vidi, rade dobro i organizovano, sa planom i u okviru svojih resursa.
Da li želimo to famozno redovno i tekuće održavanje tvrđave? Da svakog dana majstori dobijaju radni nalog: "idi tu i tu i popravi pukotinu na bedemu/ stavi 2-3 kamena/cigle tamo gde fale..."? I zbog toga treba da uzimaju vozilo, da voze do iznamljenog stovarišta sa plaćenim čuvarom u nekom predgrađu da bi vratili nazad malu količinu materijala koju je neko već odvezao sa tvrđave? Naravnio da ne. Ovo je jedan dobar primer optimizacije organizacije posla.
Dokle god ovaj deo ne bude u planu za rekonstukciju (a možda i jeste, samo mi ne znamo, kao što do pre dva dana nismo znali šta je zapravo na fotografijama) dokle god ne postoji projekat za rekonstukciju (a možda i postoji, ali čeka na red za realizaciju), logično je da ima neku drugu namenu i pohvalno je što neko tamo ipak smatra da i "depo građevinskog materijala" ne sme da izgleda kao deponija šuta pored puta nego mora da izgleda uredno i održavano. I to je takođe slika tvrđave i slika Beograda.
Ту вероватно и јесте био пролаз, јер се на тој локацији налазио други барутни магацин који је у неком тренутку дигнут у ваздух. Зато и постоји онаква "литица" изнад, јер је однето у експлозијиNe vodi nigde. Završava se posle desetak metara. To mi je uvek bilo pomalo čudno pošto bi trebalo da je ovaj kraj tunela veoma blizu prolaza iza barutnog magacina.
Pogledajte prilog 143783
Unutra je samo nekoliko polomljenih kamenih đuladi
Pogledajte prilog 143784
I jedan kamen na kome se nazire neki tekst.
Pogledajte prilog 143785
Ту вероватно и јесте био пролаз, јер се на тој локацији налазио други барутни магацин који је у неком тренутку дигнут у ваздух. Зато и постоји онаква "литица" изнад, јер је однето у експлозији
Meni ne smeta depo na Tvrđavi, meni smeta tvoje pravdanje istog nepostojećim redovnim održavanjem. Ako si toliko siguran da je došlo novo doba za tvrđavu, mogu da postujem ovde listu manjih problema koji mogu brzo da se reše i time spreče veći. Neki čak i ne zahtevaju građevinsku intervenciju (npr delovi dekorativnog osvetljenja koji ne rade od kako su postavljeni). Pa im pošalji mejl i da vidimo šta će da odgovore.Ti pričaš o prošlom vremenu, i tačno do sada nije bilo redovnog održavanja, a ja pričam o budućem vremenu. Za redovno održavanje mora da postoji i neko skladište materijala na samoj lokaciji. Kao što se ljudi bune zato što se "depo" nalazi tu gde se sada nalazi, naći će se neko ko će se buniti zato što se nalazi na nekom drugom mestu.
Ljudima se ne može ugoditi, naročito ako unapred pristupaju sa negativnim predubeđenjem ili stavom.
Na primer: "sedište JP-a se ne nalazi na Tvrđavi već na Terazijama". OK, a gde bi na tvrđavi trebalo da se nalazi kancelarijski prostor u koji bi se uselilo JP Beogradska tvrđava, u koju to zgradu? Nemoj da smo baš za sve negativni. Ukazivali smo na loše stanje objekata, ali smo svedoci i da se radi i da se sređuju jedan po jedan, da postoji kontinuitet poslednjih godina. Jednog dana će na red doći i taj mali magacin u donjem gradu, a možda rekonstuišu od temelja i neku zgradu u Gornjem gradu pa se tu presele kancelarije JP... ali za sve to treba vremena. Ne može sve odmah. Bilo bi krajnje neodgovorno da tako malo JP vodi istovremeno nekoliko projekata restauracije na tvrđavi. To je možda Vesićev način, ali to nije dobro.
Smeta ti "moje reagovanje" ? Stvarno? Šta da ti kažem, moraćeš da me istrpiš.Meni ne smeta depo na Tvrđavi, meni smeta tvoje pravdanje istog nepostojećim redovnim održavanjem. Ako si toliko siguran da je došlo novo doba za tvrđavu, mogu da postujem ovde listu manjih problema koji mogu brzo da se reše i time spreče veći. Neki čak i ne zahtevaju građevinsku intervenciju (npr delovi dekorativnog osvetljenja koji ne rade od kako su postavljeni). Pa im pošalji mejl i da vidimo šta će da odgovore.
Pa jes... samo što je u vojnoj kuhinji već smešten deo Arheloškog intstituta SANU. Zindan kapija kao kancelarijski prostor? Očigledno nisi video fotografije kao to izgleda, koliki je prostor, kakvi su hodnici, svodovi, dnevna svetlost... nema veze, videćeš kada završe rekonstrukciju koja je sada u toku. Isto važi i za Vidin kapiju.Što se tiče prostorija na tvrđavi, prostorije levo od Vidin kapije, Zindan kapija, vojna kuhinja u donjem gradu...
Što se tiče odgovornosti, ne vidim šta bi bilo neodgovorno u više projekata odjednom. Ne radi se o običnim gradilištima, već o rekonstrukciji i restauraciji, što su bitno sporiji procesi, te je lakše nadgeldati ih.
Takođe, sve što se sad radi je bilo u planu već više od deset godina. Imajući u vidu tvoj optimizam, je l' imaš neke informacije o lustraciji u ovom preduzeću i institucijama koje mu određuju budžet?
Smeta ti "moje reagovanje" ? Stvarno? Šta da ti kažem, moraćeš da me istrpiš.
Ako ti je stalo do tvrđave, pošalji njima, ne meni. Izgleda da ti je više stalo da se raspravljaš samnom, nego da se nešto konkretno učini.
Nemoj ti meni ili bikome drugome da daješ zadatke, ako misliš da nešto treba - potrudi se, uradi to sam.
A na dekorativno osvetljenje možemo da zaboravimo. Ako budu uvodili restrikcije struje, prvo na čemu će se štedeti je - dekorativno osvetljenje, po celom gradu. Ko se do sada ugradio - ugradio se.
Pa jes... samo što je u vojnoj kuhinji već smešten deo Arheloškog intstituta SANU. Zindan kapija kao kancelarijski prostor? Očigledno nisi video fotografije kao to izgleda, koliki je prostor, kakvi su hodnici, svodovi, dnevna svetlost... nema veze, videćeš kada završe rekonstrukciju koja je sada u toku. Isto važi i za Vidin kapiju.
Možda ti ne vidiš problem u više paralelnih projekata, ali ja vidim. Nedostatak dovoljno stručnih i iskusnih ljudi u ovakvim restauracijama da mogu da budu angažovani na više mesta u isto vreme, za početak. Nemamo to ni za rekonstrukcije običnih ulica. Zatim - pare. Potom - kretanje posetilaca i opšti doživljaj boravka na tvrđavi. Itd, itd. I nikome neće pasti kruna sa glave ako se rekonstrukcije rade sukcesivno.
I ne nemam informacije, ali sam optimista jer vidim šta je sve rekonstruisano u poslednjih nekoliko godina i nemam neke velike zamerke (osim za česmu Mehmed Paše, ali to je već priča za sebe).
A ne smeta ti ton kojim si se ti meni prvi obratio (nisam ja tebi)? Ako ti sam sebi daješ za pravo da se tako prvi obraćaš nekome i da mu još poturaš neke stvari koje nije napisao, ne očekuj ništa bolje, koliko god mislio da si u pravu.Ne znam što imaš potrebu tim tonom da se raspravljaš...
Koje "netačne informacije"? Da matrijal sa deopa treba da ostane tu gde jeste da bi mogao da se korsti (futur) u redovnom održavanju? Nisam ti ja kriv što si ti razumeo na pogrešan način.Smeta mi način na koji si reagovao zato što si argumentovao netačnim informacijama.
To nije "obnova" već adaptacija. I obožavam to "može" ali da neko drugi polomi mozak da smisli kako da se izvede nečija muzička želja i da se ni ne pita institucija za koju je taj dušebrižnik zaželeo da treba da koristi taj prostor.Što se prostora tiče, znam kako izgleda, ali i kako može da se obnovi jer sam video po Evropi. I sam si rekao da su mali, ne treba im gomila kancelarija.
Tako je. I? U čemu je problem? To je samo jedan deo priče. Koliko firmi imamo, radnika, stručnih sa iskustvom u ovakvim poslovima? Da li budžet tvrđave omogućava da se istovremeno finansira više rekonstrukcija (i nadzora)? Ne. To je budžetska institucija koja raspolaže sa onoliko novca koliko joj je namenjeno.Ako si upoznat sa izvođenjem projekata, a dovoljno si dugo ovde da jesi, znaš da postoji stručni nadzor.
Opet, nisam ti ja kriv što ti imaš problem sa njima. Da li si im se obraćao na isti način kao i meni ovde, da li im tvoji mailovi idu u Junk da su odustali od odgovaranja na baš svaki email, da li su te procenili kao nekog neozbiljnog koji nije vredan odgovora, ili ih je baš briga - to ti vidi sa njima, ja u to nemam nameru da se mešam.Što se mejla tiče, kažem ti baš zato što jesam slao mejlove i prijavljivao, uvek bez odgovora i reakcije. Jedina reakcija ikad je bila popravljanje otpale/odvaljene ploče na ćošku Mehmed-pašine česme nedugo nakon obnove, kad sam rekao da ću se obratiti turskoj ambasadi ako ne poprave.
Da li želimo to famozno redovno i tekuće održavanje tvrđave? Da svakog dana majstori dobijaju radni nalog: "idi tu i tu i popravi pukotinu na bedemu/ stavi 2-3 kamena/cigle tamo gde fale..."? I zbog toga treba da uzimaju vozilo, da voze do iznamljenog stovarišta sa plaćenim čuvarom u nekom predgrađu da bi vratili nazad malu količinu materijala koju je neko već odvezao sa tvrđave? Naravnio da ne. Ovo je jedan dobar primer optimizacije organizacije posla.
Dokle god ovaj deo ne bude u planu za rekonstukciju (a možda i jeste, samo mi ne znamo, kao što do pre dva dana nismo znali šta je zapravo na fotografijama) dokle god ne postoji projekat za rekonstukciju (a možda i postoji, ali čeka na red za realizaciju), logično je da ima neku drugu namenu i pohvalno je što neko tamo ipak smatra da i "depo građevinskog materijala" ne sme da izgleda kao deponija šuta pored puta nego mora da izgleda uredno i održavano. I to je takođe slika tvrđave i slika Beograda.
A ako na Akropolju ili Rimskom forumu imaju praksu da odvoze kamenje i čuvaju ga negde na obodu Atine/Rima dok ne dođe vreme da se iskoristi u rekonstrukciji, tada ću svakako da preispitam da li sam u pravu....
U koloni po jedan. Ograda stiti dve rupe i pravi red do jedine cesme koja ovde radi. I to tako stoji. Bog te pita od kad i do kad.
Tacno, eto ima nekoliko stvari koje sada postoje i krase tvrdjavu, a tada nisu.Једино што је ова панорама без победника и великих степеница.