Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

sergio-m

Higher intermediate
Učlanjen(a)
30.01.2018.
Poruke
745
Pohvaljen
1.840
Lokacija
Monaco di Baviera
sad kad ovi vaterpolistini procitaju sta ste napisali, postavice brze bolje neke betonske dzardinjere sa tujama koje ce do proleca da se osuse....but who fckn cares!
 

relja

Professional
Učlanjen(a)
13.12.2006.
Poruke
15.409
Pohvaljen
14.164
s-l1600 donji grad.jpg
 

Саша

Advanced
Učlanjen(a)
25.07.2014.
Poruke
2.606
Pohvaljen
19.815
Тврђава и Калемегдан

Видин-капија:Црква Св. ПеткеЦрква Ружица:
На Зиндан-капији се ради и за време празника:

Стамбол-капија и Природњачки музеј:Прелаз у Кнез-Михајлову


 
Poslednja izmena:

Дошљак

Professional
Učlanjen(a)
31.10.2014.
Poruke
22.331
Pohvaljen
31.532
Mислим да се то визиторски усталило у службама са центром у Винчи отвореним за време владе Мирка Цветковића.
 

Zuma

Expert
Učlanjen(a)
19.05.2009.
Poruke
8.953
Pohvaljen
21.588
Arhitekta Marko Radosavljević je ažurirao i postavio novu, dopunjenu verziju svoje sjajne 3D rekonstrukcije donjeg dela Beogradske tvrđave na Youtub kanalu "Beograd vekovni grad". U pitanju je detaljni i veoma dobro dokumentovani protest protiv gradnje K-Distrikta i destrukcije Beogradske tvrđave, jednog od najvažnijih i zakonom zaštićenih nacionalnih kulturnih spomenika Srbije. Na njegovom kanalu se o toj temi može naći nekoliko video radova, na Srpskom i Engleskom. Obavezno pogledajte jer je u pitanju dokumentovanje zločina po definiciji. Po pravnoj, kulturnoj i istorijskoj definiciji krivičnog dela prema naciji i njenim vrednostima. Iskreno se nadam da će jednog dana, pre ili kasnije, svi odgovorni za ovu tragediju da završe na sudu. Evo kako je ovaj prostor mogao izgledati, tj kako je bilo predviđeno da treba da izgleda po svim ranijim urbanističkim planovima:

Rekonstrukcija prostora oko Vidin kapije 1, Beograd vekovni grad.jpg


doduše bez Novakovog teniskog centra

Rekonstrukcija prostora oko Vidin kapije 2, Beograd vekovni grad.jpg


Posto je gradnja K-Distrikta međutim do sada ostala bez odgovora, sada se naravno pojavljuju i sasvim novi pokušaji devastacije tobože "zakonom zaštićenog" prostora tvrđave, nastavak istog tog pristupa, ovaj put u obliku gradnje "sportskog kompleksa" na obali i odmah pored tvrđave. Ranije je u pitanju bio Dunav, a sada je umesto travnjaka i javne površine novi privatni objekat predviđen između tvrđave i Save! Čisto da se pogled sa reke na Beogradsku tvrđavu, i sa nje na reku, onemogući sa svih strana. Umesto da se i stari deo Novakog teniskog centra iseli, sada će se dalje proširiti u nastavku K-Distrikta. Očigledno, pošto je koncept podizanja visokog i neprovidnog zida između grada i reke bio tako "uspešan" i u "Beogradu na vodi" i u "K-distiktu", zašto sada i tvrđavu ne zagraditi skroz? Tako da se sa reke ne vidi uopšte? Recimo zidom privatnih objekata, ovako :

Rekonstrukcija prostora oko Vidin kapije, plus zid, Beograd vekovni grad.jpg


 
Poslednja izmena:
Vrh