sizif":tmyvt94m je napisao(la):
Ма, наравно! Протерајте сваки живот са Калемегдана и направите меморијални парк! Отерајте животиње, тенисере, кошаркаше, госте кафића, оне који с опсерваторије зевају у звезде, музичаре из Барутане, играчице из Андерграунда... Срушите Павиљон Цвијета Зузорић, јер он је ту тек од 1922. године. Посеците сва стабла, а са њима протерајте све птице, јер је парк на Калемегдану засађен тек после Првог светског рата.
Биће много пријатније када у гробној тишини прошетате голим брдом, а око вас само ветар и зидине или, штоно кажете, када се Калемегдан врати у првобитно стање. Само је питање шта је првобитно стање: оно из времена Келта? оно из времена римске Флавије? оно у доба Византије? из доба мађарских краљева? за владавине деспота Стефана Лазаревића? као северна турска тврђава? као део аустријског барокног Београда? као задња линија одбране у Првом светском рату?...
Само се у међувремену договорите да ли треба реконструисати некадашње грађевине или оставити камење и цигле на гомили, како се не би правила "лажна слика твђаве".
Маните се људи мрсимуђења. Калемегдан, као пупак и најлепши део Београда, треба да буде пун зелен и пун живота, а не гробље.
Zasto toliko gneva i revolta za neku ideju u kojoj niko od nas ne bi imao nikakvu licnu korist?
Ok ako smatras da bi nesto izgubio da i to obrazlozis, ali argumenti koje navodis mi zvuce kao da si minimum vlasnik undergrounda ili da imas neki profit od teniskih terena. Zasto zelis sve da iskarikiras kada niko nije ni spominjao devastaciju Kalemegdana.
Paviljonu Cvijeta Zuzoric tamo nikad isto nije bilo mesto. Zbog cega je morala bas na tvrdjavi da se gradi zgrada sa podrumom ?
Ja volim sto Beograd ima paviljon Cvijeta Zuzoric, iako sam siguran da vecina Beogradjana nikada tamo nije krocila.
Samo zelim da kazem da je moglo i neko drugo mesto da se odabere i da bude mnogo bolje resenja od ovog na Kalisu.
Sam Kalemegdan je geografski tako pozicioniran da mu prakticno nista nije potrebno da bi bio lep. Ima fantastican pogled, konfiguraciju, i ostatke utvrrdjenja, koji svakome jasno pokazuju da je krocio na nesto drevno.. On i danas najvise asocira na neku srednjevekovnu tvrdjavu iako se tamo nalaze ostaci, i gradjevine iz raznih perioda, pa i ovih savremenih .
Mozda bi bas to moglo da bude predstavljeno na prostoru nekadasnjih kosarkaskih teniskih terenena, ili u prostoru undergrounda, sto da ne. (neko mesto gde bi se prikazala istorija Kalemegdana , od kada znamo za nju)
Inace sam Kalemegdan nikada i nije bio sredjeniji, pocetkom osamdesetih je losije izgledao. Osvetljenje, obnovljene staze, i vodjenje racuna o zelenilu, i generalno disciplini je doprinelo da Kalis izgleda bolje nego ikada.
Zbog cega mislis da bi tolika steta bila da jednog dana nestane underground i go-go igracice sa tog mesta ?
Ja sam voleo da odlazim u Underground, i dopada mi se mesto, ali to ne znaci da umesto njega ne bi tamo moglo da bude nesto jos bolje i korisnije za sve nas. Godinama je taj prostor bio zapusten i neiskoriscen, i smatram da je bolje da se ovih godina koristio kao klub, nego da bude zatvorena rupa. Danas bi se tamo moglo isto organizovati neka postavka, mozda bas o istoriji Kalemegdana ?
Meni se dopadao onaj vojni orkestar koji svira nedeljom, (ne znam da li to jos rade ), odnosno dopada mi se sve sto ne menja trajno izgleda Kalemegdana , nego se desi, i nestane, kao da nikada tamo i nije bilo. Zato sam za sve te varijante koje su mobilne, kao sto su izlozbe na otvorenom, sajmovi, pozorisne predstave, koncerti, razni drugi performansi.
Inace na Kalemegdanu bi turisti mogli i da se upoznaju i sa nekim drugim znamenitostima koje se nalaze u blizini, i odlicne su za dnevni izlet. Zbog cega se na Kalemegdanu negde ne bi postavilie replike iz Vince (mozda u Donjem Gradu negde, u blizini reke ?) ili nesto slicno. Vincanska kultura je takodje interesantna,(tehnoloski najnaprednija praistorijska kultura u svetu) a moguce je brodom sa Kalemegdana produziti u obilazak Vince npr. (nisam bas siguran koliko bi trebalo vremena ).
Meni se licno ne dopada stil spomenika neznanom junaku na Avali, ali mi ne pada sada napamet da tamo postavimo akvarijum, jer je spomenik tako pust, a nemamo nijedan akvarijum u gradu. Inace taj spomenik neznanom junaku je nastao tako sto je minirana srednjevekovna tvrdjava Žrnov, a potom nasut beton. I tada smo se ponasali kao da imamo 100 tvrdjava, pa sta fali da jednu unistimo.
Danas je ostala ova jedna-poslednja, nadam se da je necemo jednog dana minirati, zato sto nam je dosadila.