Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

@JohnnyLee

Pre ce biti ovako nesto :(
farmvilley.jpg

vucko":17dsck7m je napisao(la):
Da,pravoslavne mitropolitije. Cak je bio i patrijarh tamo pre mesec dana.

Bas me zanima kako gleda crkva na prosirenje zoo vrta,mozda bi trebao dopis da se uputi sinodu i njegovoj svetosti patrijarhu.
Devojka koja radi u Zavodu za zastitu spomenika Beograda, mi je rekla da je bila do crkve Ruzice, obzirom da tu cesto prolazi, i pitala je svestenika da li znaju da ce uskoro ispod crkve imati zoo vrt, razne egzoticne zivotinje. Neznaju nista o tome.

Baš čudno, sviđaju mi se mnogi realizivani potezi grada , stvarno rade ,(neki segmetni mogu i bolje i jeftnije )
ali ne razumem da kada večina javnosti - sugrađana jasno izrazi stav
da ne treba proširivati zoo po tvrđavi nego ga i izmestiti (Krnjača- Veliko blato)
na tu temu vec dugo ne puštaju ni slovo ni glasa a kamoli neko saopštenje ...

Druze, pa zar nisi citao oborknezov intervju "Vremenu"

Zoološki vrt

Svaka priča ovde izazove reakcije i za i protiv. Kada se pomene proširenje zoološkog vrta na donji grad, postavlja se pitanje arheologije, da se tom izgradnjom nešto eventualno ne uništi. Do današnjeg dana samo na osam posto beogradske tvrđave odrađena su arheološka ispitivanja. A postoji grupa koja se bavi time već 30 godina i prima pare za to. Zar nije bolje da krenemo da radimo, da iskopine izvadimo iz zemlje, stavimo ih negde da ih vidi narod, a ne da se ne dira ništa. Da li je dobro da zoo vrt bude na beogradskoj tvrđavi? Možda će neko ko se bavi zaštitom spomenika reći da nije, meni jeste, zato što tu dođe milion ljudi godišnje. Za mene je sjajno da ti ljudi, roditelji sa decom, usput nauče priču o istoriji tog dela Beograda. Uopšte ne kažem da je to idealno rešenje, samo kažem da ja ovako gledam, dajte mi argumente za suprotno mišljenje pa ću da vas saslušam. Gde da iselimo zoo vrt? Ko će da plati da ga negde iselimo? Nema arheoloških ispitivanja, ali ne sme ništa da se dira. Ne smeju da se prave garaže po Beogradu, ispod zemlje ima ko zna šta. Pa kako je Rim napravio sve te garaže i metro?
I Djileta je uhavtilo beobuildovsko ludilo da se svaka tema nuzno zavrsi pricom o metrou :D

Inace, kada je u pitanju odnos javnosti prema odredjenim gradskim temama, nemojte uzimati Beobuild kao reper jer mi jednostavno nismo reprezentativni uzorak. Verujem da ce grad i na ovom potezu ubrati dosta politickih poena, mnogi ljudi obozavaju Beo zoo vrt ovakav kakav je danas i neretko cete cuti iz usta brojnih sugradjana da je "najlepsi na svetu" (doduse, vecinom onih kojima je Beograd jedini svet koji su videli). Najbolje je da googlujete vesti iz period kada se pojavila ideja o preseljenju Zoo vrta i procitate komentare i reakcije na te vesti....

No, da predjemo malo na druge delove Tvrdjave. Evo fotografija sa zvanicnog sajta koje pokazuju rekonstrukcije obavljene 2010. godine:

Bastion Savske padine:

slika_2586_DSC_0010.JPG

slika_2583_DSC_0016.JPG

slika_2581_DSC_0003.jpg

Mali stepenisni silaz:

slika_2501_DSCN6007.JPG

slika_2499_DSCN5998.JPG

slika_2500_DSCN6000.JPG

Konzervacija topolivnice (objekat ciji su ostaci pronadjeni tokom radova na Kuli Nebojsa):

slika_2563_DSC_0158.jpg

slika_2564_DSC_0155.jpg

slika_2562_DSC_0146.jpg

I naravno, Kula Nebojsa:

slika_2505_DSC_0141.jpg

slika_2504_DSC_0146.jpg

slika_2503_DSC_0156.jpg

slika_2502_DSC_0162.jpg

slika_2527_slika_2481_L1150913%20(1).JPG

slika_2530_slika_2486_Copy%20of%20DSCN0705%20(1).JPG

slika_2529_slika_2483_L1150951.JPG

slika_2528_slika_2482_L1150942.JPG

Homer Jay":30pu0r6y je napisao(la):
mnogi ljudi obozavaju Beo zoo vrt ovakav kakav je danas i neretko cete cuti iz usta brojnih sugradjana da je "najlepsi na svetu" (doduse, vecinom onih kojima je Beograd jedini svet koji su videli).
Ne znam dal pre da ti dam + zbog ovog u zagradi (što može da se primeni na mnogo toga čime se hvalimo) ili zbog sjajnih slika..

Te autenticne pukotine koje namjerno prave idu mi na zivce inace +1 za slike :kafa:

Ova rekonstrukcija Kalemegdana je inače u potpunoj suprotnosti s trenutnom svetskom arheološkom praksom koja kaže da istorijske objekte treba konzervirati, ali ne i obnavljati.

Ja sam zadovoljan, neka sklone tu prugu i put i obnove ga u potpunosti.

Oni svoje obnovili, pa sad mogu da konzerviraju , al hteo sam drugo ,
Uz obnovu Kalemegdana ne bi smeli da zaboravimo ni Gardoš
Gotovo da nema nikog ko je dolazio u Beograd a da nije poneo sa sobom doživljaj koj pruža ,,vidiklovac,, sa mesta Pobednika.
Takav vidikovac je i na Gardošu i sa oba mesta čovek nosi nezaboravan pečat. Zapravo u Beogradu ima nekoliko prirodnih vidikovca,
utisaka sam da im nije posvečena dovoljna pažnja kao drugde. (Veštačke vidikovce ne računam)
E da, ... na samom Kalemegdanu ima više tačaka sa koih se lepo vidi i ostale strane Beograda a akcenat je samo na Pobedniku , bilo bi lepo i njih privesti nameni.

Patrijarh blagoslovio radove na srednjovekovnoj Mitropoliji

Tanjug | 16. 12. 2010. - 17:10h | Foto: Z.Raš | Komentara: 6
BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej danas je obišao konzervirane ostatke srednjovekovnog Mitropolitskog dvora u Donjem gradu Beogradske tvrđave na Kalemegdanu i blagoslovio dalje radove na njegovoj rekonstrukciji.

U prisustvu predstavnika Sekretarijata za kulturu grada Beograda, o toku i završetku prve faze arheoloških istraživanja na Mitropolitskom dvoru iz iz prve polovine 15. veka, patrijarha je upoznao arheolog dr Marko Popović iz Arheološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti. On je napomenuo da je posle vladike Maksima prvi patrijarh koji je bio u Mitropolitskom dvoru čije je sedište, posle njegovog uništenja od Turaka, preseljeno u manastir Krušedol.

Mitropolitska crkva Uspenja Bogoridice pretvorena u džamiju, da bi je Austrijanci srušili početkom 18. veka
Popović je objasnio da je dugo tragano za crkvom Uspenja Bogorodice, koja je bila sedište Beogradske mitopolije, koja se nalazila odmah uz crkvu. Do otkrića se došlo sasvim slučajno, 1977. godine.

Velika iskopavanja su počela kako bi bio rekonstruisan prostor gde se nalazila crkva, a ispod tog nasipa su otkriveni relativno dobro očuvani ostaci Mitropolitskog dvora. Ove godine je definitivno završeno modelovanje tog platoa, konzervirani su ostaci Mitropolitskog dvora, urađen je projekat delimične rekonstrukcije i konstatovano da se Mitroplotski dvor može rekonstruisati i to ceo podrum, celo prizemlje, sve do prvog sprata. Sprat ne može, jer se ne zna kako je izgledao, rekao je Popović, ali i dodao da je i to dovoljno.

Ne zna se tačno kada je crkva izgrađena, ali se pretpostavlja da je iz 12. veka
Popović je naglasio da je istražvačka faza radova završena, knjiga o tome napisana i objavljena, idejni projekat napravljen, i da postoji spremnost da se iskorači u tu drugu fazu kako bi se MItropolitski dvor rekonstruisao i pretvorio u mesto koje će moći da se posećuje.

Patrijar Irinej je sa svojim domaćinima potom obišao Kulu Nebojša, rekonstruisanu i revitalizovanu zahvaljujući donaciji grčke vlade, koja bi uskoro trebalo da bude zvanično otvorena.
34096kalemegdan0101blic.jpg

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/224077/Patrijarh-blagoslovio-radove-na-srednjovekovnoj-Mitropoliji

Divna vest da po ideji E. Kusturice podiže se Kamenograd sa 50-tak kuca po uzoru prohujalog vremena i očekivanim efektom izgradnje tj posete istog .To je jako lepa vest. :) na izgradnji če učestvovati preko hiljadu ljudi a za protrebe Kamenograda plus preko 150 radnih mesta ... pa turist...pa još....
Drago mi je što će pored Višegrada i nj. mosta tako nešto biti izgrađeno ,uvečati kultturno blago, privuci turiste, a bogami i ekonomski doprineti boljitku....

S druge strane, pomalo sam ljubomoran ,da kod nas jako dugo postoji ideja da se oživi i na taj način deo Kalemegdana . (pisano i ovde)
a kod nas će umesto takve izgradnje, biti izgrađen deo zoološkog vrta
a sve je lepo krenulo u dobrom pravcu sa Neboj[inom kulom al eto....
Sve najlepše Višegradu...

Fotografije obnovljenih zidina su odlične samo fale kavezi sa majmunima, medvedima, Kavezi bi trebalo da budu što manji da ih više stane (kad se poslažu uz zidine). Naravno Vuku se ne čudim, ali krajnje razočarenje je stav gospodina Đilasa na temu ZOO na Kalemegdanskoj tvrđavi.

Sammael":3v93ksn7 je napisao(la):
Ova rekonstrukcija Kalemegdana je inače u potpunoj suprotnosti s trenutnom svetskom arheološkom praksom koja kaže da istorijske objekte treba konzervirati, ali ne i obnavljati.
jer obnavljanjem se daje jedna lazna slika tvrdjave. ozivljava se ono sto vise ne postoji, nacinom gradnje koji vise ne postoji. a ako bi i kojim slucajem negde u svetu priblizno postojala, kod nas ne postoji zasigurno...
u evropi o ovom se vec 2 veka pisu teorije knjige i ostale gluposti a kod nas dobri ljudi rese taj problem za sekundu.
kao sto neko rece, pukotina je vrhunac svega!!

Како то да Аустријанци обнављају и дограђују римски споменик културе Petronell-Carnuntum? Мени се свиђа како тамо лепо све граде, изгледа одлично.

Necu ulaziti u temu rekonstrukcije kalemegdana,ali slozicete se da je izbacivanje teniskih terena i zoo vrta iz tog podrucja primarno.Hvala bogu pa je beer fest izmesten sa kalemegdana na prigodniju lokaciju.

Misli da tereni ne smetaju nego scim bi ste vi upotpunili prostor recimo na mjestu terena a da privlaci ljude :kafa:

Licno mi manje smetaju teniski tereni na Kalisu od Zoo vrta, jer na teniskim terenima ne vidim nikoga da se muci ili umire na njima, za razliku od Zoo vrta gde je to svakodnevna pojava, i pritom nas ubedjuju da je to lepo i humano.
Ali sa druge strane argument da teniski tereni treba tamo da ostanu jer nema sta drugo da se stavi na njihovo mesto, i popuni "prazninu" ne stoji. I Taj Mahal unaokolo ima otvoren prostor, zamislite da sada tu neko otvori teniske terene unaokolo. Nikada vise Taj Mahal ne bi bio to sto jeste. Mi smo odrasli sa teniskim terenima na Kalisu, kao i sa Zoo vrtom, pa je teze da dozivimo tvrdjavu bez toga (kakva je ona originalno i bila).
Na mestu teniskih terena i ne mora nista ubuduce da se nalazi, dovoljno je da mozemo slobodno i tim delom da se setamo, i dozivimo tvrdjavu iz nekih drugih uglova, koji vecini nisu bili bas dostupni. Sa dobrim osvetljenjem zidine izgledaju mocno i bez terena. Naravno moguce je na tom prostoru organizovati i razne izlozbe, predavanja, ili vec osmisliti nesto sto bi gradjane privuklu da cesce dolaze na Kelemegdan.
Bilo bi lepo kada bi osmislili neke sadrzaje koje bi Kalemegdan ucinili lepsim,a pritom ne bi ugrozili istorijsku i arhitektonsku vrednost same tvrdjave.
Za pocetak na Kalemegdanu nedostaju turisticki vodici, koji bi prvenstveno nas obrazovali, a potom i strance. Kada budemo znali sta imamo, lakse ce mo ga i zastiti. Ovako je sve to nesto nebesko za vecinu stanovnika, pa takav odnsos prema tome i ima.

Sportski tereni ne smetaju tako drastično kao ZOO ali ipak smetaju. Jednostavno, njima nije mesto među zidinama stare tvrđave. Pa Beograd ima nekoliko sportskih hala za košarku a i za tenis se grade novi tereni. Ovi tereni su podignuti pre WWII kada se ipak drukčije gledalo na sve te stvari, BG je bio mnogo manji a uostalom i onda je to bila greška. Sada su ZOO i sportski tereni katastrofa za Kalemegdan. Uostalom nisam ni čuo da tamo ide mnogo ljudi da gleda tenis ili košarku. Svi rado idu u "Pionir", Halu na NB i druge sportske centre gde ima dosta prostora i za publiku i za parking pa i za igrače, svlačionice, kupatila itd.

Ма, наравно! Протерајте сваки живот са Калемегдана и направите меморијални парк! Отерајте животиње, тенисере, кошаркаше, госте кафића, оне који с опсерваторије зевају у звезде, музичаре из Барутане, играчице из Андерграунда... Срушите Павиљон Цвијета Зузорић, јер он је ту тек од 1922. године. Посеците сва стабла, а са њима протерајте све птице, јер је парк на Калемегдану засађен тек после Првог светског рата.

Биће много пријатније када у гробној тишини прошетате голим брдом, а око вас само ветар и зидине или, штоно кажете, када се Калемегдан врати у првобитно стање. Само је питање шта је првобитно стање: оно из времена Келта? оно из времена римске Флавије? оно у доба Византије? из доба мађарских краљева? за владавине деспота Стефана Лазаревића? као северна турска тврђава? као део аустријског барокног Београда? као задња линија одбране у Првом светском рату?...

Само се у међувремену договорите да ли треба реконструисати некадашње грађевине или оставити камење и цигле на гомили, како се не би правила "лажна слика твђаве".

Маните се људи мрсимуђења. Калемегдан, као пупак и најлепши део Београда, треба да буде пун зелен и пун живота, а не гробље.

Vrh