Stan nije u zgradi u kojoj sam ja htela. Slobodni su bili stanovi sa severne strane, tj oni koji gledaju na gsp, nesto malo onih koji gledaju na zadnju stranu delta citija, i neki veliki na suncanim stranama, npr oni sa terasama od 12 kv.
Ali na kraju sam nasla nesto prihvatljivo, mada je osecaj kada treba da izaberes stan u roku od par minuta dok osoba preko puta tebe ceka da se izjasnis stvarno katastrofa... a pro tome imas utisak da ako sad ne uzmes to sto ima posle nece biti ni toga....
Meni nisu rekli za rampe i za kartice. Mislim da ce rampe biti samo za podzemne garaze. (Nismo uzeli, i stan nam je luksuz....).
A veliki parking koji je namenjen za poslovne zgrade trebalo bi da je dostupan svima. U krajnjem slucaju, parking moze i naknadno da se kupi.
Subvencije mogu na te stanove, ali ne i hipoteka na iste u tom slucaju. Tako da moras da zalozis pod hipoteku nesto sto vredi 1:1, bar su mi to rekli u Intesi. (i to me je iznenadilo, posto inace traze 1:3)
I totalno mi je suludo sto smo kao oslobodjeni pdv-a, ali moras da ga platis, tj da dignes kredit koliko je stan plus pdv, pa ti to drzava posle vrati, ako ti je prvi stan, vraca ti pdv na 40 kv plus na clana porodice 15kv ali samo pod uslovom da ste u momentu kupovine stana prijavljeni na istoj adresi. ALI!!! To je samo ako ja kupujem stan na svoje ime i sama uzimam kredit, sto verovatno nece biti izvodljivo. Ukoliko udruzujemo plate za kredit, u tom slucaju imamo pravo samo na povracaj pdv-a od 40 kv, bez onih 15kv, jer se u tom slucaju tretiramo kao jedan kupac?!
Molim vas, neka me neko razuveri i kaze mi da ovo sa pdv-om nisam dobro razumela!!!
Inace, skroz se slazem sa svima koji kazu da je cena nenormalno visoka i da sve to nema smisla.
Ne bih ga kupovala da nisam predhodne dve godine trazila stan, i prolazila sledece faze:
1. iskljucivo stan na NBG
2. stan bilo gde posto necu/nemam da dam tolike pare za stan na NBG
3. kuca na Ledinama ili u Ostruznici u momentima krajnjeg ocaja
4. iskljucivo stan na NBG
i sve ispocetka....
I posle stanova kod starog Merkatora od 200o eur po kv koji treba da se renoviraju od poda do plafona, bez parketa i sl.... posle stanova na Bezaniji kod groblja po ceni od 1800 eur po kv (energoprojektova zgrada) koje bih i platila toliko ali NEMA SLOBODNIH.... posle stanova koji nisu uknjizeni i ne moze na njih hipoteka pod normalnim uslovima.... posle stanova u prizemlju od 1600 eur po kv u starim zgradama...... sad sam u fazi da je ovo extra varijanta i presrecna sam sto sam uspela da dodjem do stana u Belvillu jer znam bar deset ljudi koji bi ga istog momenta kupili. I sta god mi ovde pricali o losoj gradnji i slicno ti stanovi mogu samo vise da vrede, nikad manje.
A Slobodane, sto se tice magarecih usiju, imam utisak da mi ih nabijaju vec dve godine, svaki put kad otvorim oglase ili pozovem agenciju a i kad placam kiriju....
A ako neko ima da mi proda stan koji ne moram da renoviram, koji je uknjizen, na NBG je, od 2. do 5. sprata, ima centralno grejanje, 55-70 kv i kosta manje od 1800 eur po kv, a pri tome ne uzima agencijsku proviziju od 3000 evra neka mi javi, imam puno zainteresovanih..... a ja cu se onda kajati sto vas nisam ranije pitala...
Ja se sada samo molim Bogu da sve ispadne kako treba, da stvorim pare za kaparu i ucesce i da me na tom trnovitom putu niko ne predje.....