Šta je novo?

Belville - [ Stambeno poslovni kompleks | 430 000kvm ]

Steva

Advanced
Učlanjen(a)
08.12.2006.
Poruke
4.255
Pohvaljen
6.862
konačno se nešto pojavilo na sajtu belvila odnosno za univerzitetsko naselje, šta će to tačno biti... još ne znamo. Svakkao neće biti kao na direkciji za izgradnju pošto su tamo renderinzi samo za demonstrativne svrhe napravljeni.

Glavni "baja" za blok 67 je mace, evo šta kaže njihov info,

Belville - Blok 67
CEE Investment & Delta M, Belgrade, Serbia

Role: Project & Construction Management
Sector: New Build
Type: Commercial
Value: €200m

Description:

Blok 67 in New Belgrade is a very large site of approximately 13.8 hectares, very close to the commercial center of New Belgrade. It is surrounded by good roads with modern infrastructure, and has excellent access to all parts of the city and to the existing sports centers.

For these reasons, Blok 67 has been identified as the optimal location for the future Universiade Village "Belville" that is to be built for the 25th Summer Universiade in 2009, in Belgrade.

The total investment in this complex will be 200 million Euros and the investor is a joint company owned by the Austrian firm, CEE Investment, and Delta M from Serbia. The total space of the objects in the village will be 200000 square meters and the complex will offer 2100 apartments for 4200 athletes. The complex will also include 22000 square meters of office space. In the same block, a shopping mall with commercial space totaling 87000 square meters will also be built offering stores and entertainment.

Apartments in the village will be offered for sale in 2008, and the new owners will be allowed to move in immediately after the completion of the Universiade Games in 2009.

Key Features:

* 200,000 m sq
* 2,100 apartments
* 22,000 square meters of office space
* 87,000 square meters of stores and entertainment
i sada da vidimo njihovo prostorno rešenje, presek, to je jedino na njihovom sajtu:

univer-selo.gif


razlikuje se znatno od demonstracije od gradjevinske direkcije, koja je ovo demonstrirala:
060222_4.jpg


e i taj famozni, prvi "pogled" na završni rad se pojavio danas, na sajtu Belvila

bild4wk5.jpg


videćemo ;)
 
I još jednom, moja procena.. :
1400224045807d30bed97.jpg
 
Osnovni podaci sa sajta Direkcije http://www.beoland.com/univerzijada/univerzijada.asp

-Desetog januara 2005. godine u Insbruku je doneta odluka kojom je našoj zemlji i Beogradu, poverena organizacija 25. letnje Univerzijade
-Tokom 2004. godine saradnjom Ministarstva prosvete i sporta i Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda došlo se do zajedničkog opredeljenja lokacije u Bloku 67 u Novom Beogradu, kao odgovarajuće za izgradnju Sportskog sela za Univerzijadu 2009. godine.
-U kratkom roku Direkcija je pripremila idejno rešenje Sportskog sela u Bloku 67. Naša celokupna prezentacija bila je na znatno višem nivou u odnosu na protivkandidate. Time smo doprineli uspešnoj kandidaturi.

-Bruto građevinska površina projektovanog naselja iznosi oko 200.000 m2. Ova površina je u skladu sa neophodnim funkcijama sela i standardima Međunarodne sportske studentske organizacije. Podeljena je na rezidencijalnu, komercijalnu i zonu sa objektima javne namene.
-Firma "BLOK 67 ASSOCIATES" kao najpovoljniji ponuđač, dobila je građevinsko zemljište u zakup i oni će graditi Univerzitetsko naselje. U kompleksu će biti 2.100 stanova koje će koristiti oko 8.500 učesnika Univerzijade i oko 22.000 kvadratnih metara poslovnog prostora u funkciji Univerzijade.
-Vrednost investicije je oko 200 miliona evra. Završetak radova se planira za januar 2009. godine kada bi objekti trebalo da budu predati Preduzeću Univerzijada 2009. da bi počeli sa njihovim opremanjem i sve završili do dolaska sportista iz celog sveta.

-Kako najavljuju iz firme "BLOK 67 ASSOCIATES" kvalitetno opremljeni stanovi biće prodati na tržištu i novi vlasnici će se useliti mesec dana nakon završetka Univerzijade.
-U okviru bloka 67 biće izgrađen i najveći tržni centar u Beogradu - "Delta city" koji će na površini od preko 80.000 m2 ponuditi prostor za kupovinu, zabavu i slično i time doprineti na atraktivnosti celog naselja.

Na sajtu Belvlle http://www.belville.co.yu/ jedan od slogana je :
belvlle1zq2.png

..nisam siguran da će baš ova varijanta "osvežiti" sivilo (?! ) N.Bgd.
 
SPORTSKO SELO

Sportsko selo će se nalaziti u stambenom delu Novog Beograda (Bloku 67). Na zemljištu površine 50 hektara i ukupnoj građevinskoj površini od 350,000m2, u Sportskom selu, koje ce se sastojati od 1,623 jedinice, svaka od 68m2 sa toaletom i balkonom, moći će da se smesti 10,500 sportista i sportskih funkcionera. Samo ce dvoje sportista/funkcionera biti smešteno u jednoj sobi.

Sportisti ce biti smešteni u 22 zgrade od osam spratova i 12 zgrada od osam spratova, a u okviru tih 12 zgrada naći će se 852 jedinice površine 78m2 koje ce imati po dve spavaće sobe. Svaka soba će imati uređaj za klimatizaciju, a svaka zgrada lift.
U prizemlju zgrade biće smešteni šefovi misija svih delegacija, tu će se nalaziti kancelarija NUSF i prostorija za medicinsku pomoć. Sve pogodnosti i neophodna oprema biće obezbeđeni u svim zgradama i jedinicama kako bi svim sportistima i zvanicničima bio obezbeđen prijatan boravak.

U Sportskom selu ce se naći, na 143,000m2, mnogi prateći objekti, uključujući veliku salu za obedovanje sa 3,200 mesta, sportski uslužni centar, medicinski i zdravstveni centar, prostorije za verske obrede, kantina, mini pozorište, kompjuterska sala, fitnes centar, karaoke bar, rekreacioni bazen za plivanje, perionica rublja, pošta, banka, foto studio, prostorije opremljene telefonima i faksovima, internet kafe, diskoteka, prodavnica suvenira i amfiteatar za kulturne priredbe, izložbena dvorana, itd.
Gotovo svi sportski objekti u Beogradu nalaziće se na manje od 15 minuta vožnje od Sportskog sela uključujući FISU hotel (Hotel Interkontinental), koji je na 5-10 minuta vožnje od Sela.

Da zaključimo, sigurni smo da ce Sportsko selo obezbediti sve neophodne uslove koji ce pomoći sportistima da postignu najbolje rezultate tokom Univerzijade.
Posle Igara, Sportsko selo će postati ekskluzivan stambeni kompleks.
http://www.universiade-belgrade2009.org/sr/Venue/

Nešto mi nije jasno sa br.zgrada, "jedinica" i njihovom kvadraturom.:(
 
^^ te informacije su stare, i na samom siteu se vidi da su zgrade daleko preko 8 spratova (na onom blurovanom delu sam prebrojao 15 spratova..), isto važi i za vest o beolandu. Obe vesti su prilično zastarele i mnogi nisu shvatili da se to više radi o demonstracionoj predstavi mogućnosti univ. sela...
 
Na oba sajta stoje i danas iste info, niko neažurira.
Poslao sam mejl i zvao tel."Univerzijadu" da vidim za konačan br. i veličinu zgrada - da li imaju neke info o projektu....ali, niko niti piše, niti se javlja na tel.........Ima vremena do 2009g. :)
 
^^ ali nije to razlog da postavljas ostarele vesti ovde posto moze da se desi da dovede do konfuzije...
 
17. 01. 2007. | 10:53
Izgradnja Univerzitetskog naselja u Beogradu startovaće na proleće

Temelji za Univerzitetsko selo u Novom Beogradu mogli bi da budu postavljeni već prvih prolećnih dana ako investitor, kompanija "Blok 67 asosiets", u dogledno vreme dobije odobrenje za gradnju za koju su dokumentaciju predali u septembru 2006. godine.

Stanovi će se, kako saznajemo, uskoro naći na tržištu nekretnina, ali vlasnici će dobiti ključeve tek posle okončanja Univerzijade 2009. godine.

Investitor, zajednička firma austrijskog "CEE investmenta", izgradiće naselje, a tek posle Univerzijade će mu biti ustupljeno na korišćenje.

Ministarstvo prosvete i sporta ima niz zahteva za organizaciju boravka sportista. Učesnici, između ostalog, moraju imati na raspolaganju računski centar, salone za lepotu, kafiće i još puno toga. Trim staza, recimo, koja tom prilikom bude izgrađena, ostaće na korišćenje budućim stanarima.

Prema rečima Gordane Gavrilović, projekt-menadžera firme "Mejs", konsultantske kuće koja upravlja projektom izgradnje Univerzitetskog sela, gradilište će biti otvoreno tek kada od Sekretarijata za urbanizam dobiju odobrenje za kompletnu dokumentaciju koja podrazumeva i prijavu radova.

Izgradnja Univerzitetskog naselja sigurno će uticati na tržište nekretnina, jer, kako tvrde upućeni, kada se u jednom trenutku nađe 2. 000 novih stanova u prometu, pad cena je zagarantovan.

http://www.ekapija.com/website/sr/page.php?doc=86849
 
Beograd postavlja nove standarde
20.01.2007

U gradskom teatru Ređio u Torinu održano veče Beograda domaćina 25. Letnje Univerzijade

Centralni sportsko diplomatski događaj na Zimskoj univerzijadi u Torinu, sinoć je bilo veče Beograda, održano u gradskom Teatru Ređio.

Domaćini Siniša Jasnić, generalni direktor preduzeća Univerzijada Beograd 2009. i Radmila Hrustanović, zamenik gradonačelnika srpske prestonice bili su domaćini visoim zvanicama grada Torina, FISU kao i predstavnicima sportskih delegacija učesnika Zimske univerzijade.

Delegacija UB 2009 je tokom zvanične večeri Beograda još jednom je dobila pohvale za dosadašnji rad na organizaciji jer su postavili nove standarde rada u okviru Svetske sportske studentske asocijacije (FISU)......itd.
http://www.universiade-belgrade2009.org/sr/Media/news.php?id=75

Na IK FISU, delegacija "UB2009" predstavila je više projekata, koji su naišli na, zaista, sjajan odjek.
Predstavili smo definitivni izgled Univerzitetskog sela, koje će biti u Bloku 67 u Novom Beogradu, sa svim pratećim sadržajima. Zatim, 46 objekata koji će biti korišćeni na vreme Univerzijade, kao i detaljan plan rekonstrukcije starih i izgradnje novih sportskih objekata: Univerzitetsku halu, halu u Pančevu i dvoranu pored DIF, Atletski i Teniski centar, kompletan informacioni sistem, za koji je zadužen "Simens", kao i organizaciju prevoza (Lasta) - nabraja Jasnić.-Novosti

progres5no.jpg

upanoi8zh.jpg

u35lm.jpg

u40ws.jpg

u19oo.jpg

u23mh.jpg
 
Za par dana ću reći da li mi se svidja ili ne, ovo je ogromno.
 
Dok Steva ne dodje ksebi ja sam pokusao da "svarim" ovaj veliki i zaista lep projekat. Mislim da nema potrebe da se opterecujemo visinom tako da ovo u tom pogledu sasvim zadovoljava. Slobodno cu reci da je kompozicija gotovo savrsena, ujedno simetricna i asimetricna, siguran sam da se vodilo racuna o funkcionalnosti.
 
Mnogo dobro,jos kad se u to uklopi delta city i zabaviste,skola i staracki dom na praznom prostoru u bloku bice to jedna savrsena celina :)
 
Bas je onako novobeogradski. Steva ce da me ubije, a li drago mi je sto ce ove zgrade barem malkice zaseniti Bobiceve mega-barake-projekte u blizini.

S druge strane, moglo je i malo otkacenije da bude??? Kompletna organizacija je kao iz 80ih. Znam da ovo nije olimpijada, ali posle Barselone, ni univerzijade vise nisu isto. U svakom slucaju za nase prilike, odlicno.
 
^^ delim tvoje misljene, moglo je biti i (mnogo) gore, samo, opet pomalo me podseca na onu nasu uzricicu tresla se planina, rodio se mis
 
Nije lose, meni se dopada. Visina je ok(9-10 spratova koliko vidim). I ne treba vise jel ce sutra ipak neko da zivi tu. Nije samo koliko je megalomanski vec i kakav kvalitet zivota ce to da omoguci buducim stanarima.Mozda je zaista malo previse novobeogradski ali ako oplemene okolinu moze da bude bas prijatno:)
Zanima me sta mu dodje ova velika staklena zgrada na samom pocetku bloka, na uglu?
 
9 zgrada će imati izgleda tako 9-10 spratova, onih 6 zgrada što će biti severno od deltacity 67 će imati po 14-15 spratova. Ono stakleno na početku će biti pretpostavljam poslovni prostor?
 
Nadam se da ce se prateca infrastruktura koja ide uz tako veliki blok biti gradjena paralelno sa naseljem da ne bi buduci stanovnici morali da cekaju na to sledecu deceniju posto su kupili svoje stanove.
Morao sam da pitam za tu zgradu zato sto mi se dopala. Malo me podseca na one corporaciske zgrade u Teksasu :)
 
jeste lepo, ali i dalje bulja mesto za tako nešto: s jedne strane Toplana, sa druge pruga, a neposredno pored toga GSP pogon Novi Beograd.
Krajnje neatraktivno za neku buduću kupovinu.
 
Da, barrrcode, ali samo si DELIMICNO u pravu, pitanje je kakva je buducnost celog tog dela NBG-a, mozda je blizu pruga, ali i buduca zeleznicka stanica Novi Beograd, blizu je i Sava, i buduci UMP, i Holliday Inn, a tu je i Delta city i tako to.....
Sve u svemu fin projekat, zgrade su interesantne imaju neke detalje koji razbijaju NBG monotoniju, a i cini mi se da ce malo eksperimentisati sa bojama... Naravno kvalitet renderinga je opet siromasan, na nivou neke pucacke video igre iz 1998, ali na to smo vec navikli kod projekata iza kojih stoji Delta - da sve deluje na prvi pogled malo plasticno.... No, mislim da ce delovati bas osvezavajuce kada se zavrsi. I, sto rece Steva, ljudi, ovo je ogromno!
 
Pruga je relativno daleko,500-800met.-zavisi od kojeg dela Belvilla.
Preko puta prema elektrani će se graditi blok, a GSP je problematičan.
Ali, daleko da je to loša lokacija.....tek će se videti kad se završi.

b672ft.jpg
 
Evo, ovako

Ako gledamo sa strane arhitekture i izgleda objekta ovo nije ništa spektakularno, ovo je otprilike prosek ali je bolje od onoga što smo vidjali u izgradnji stambenih objekata u BG.u. Ono što čini ovaj kompleks interesantnim je odnos veličine i mase ovog kompleksa, ove stambene zgrade su jednostavno ogromne i kako su poredjane daju izvesnu "wow" dimenziju mislim da je odnos jako dobar u centralnom delu gde su objekti postavljeni polukružno. Ostali objekti iz ovog polukružnog dela (oni severno od deltasitija) štrče visinski za još 5-6 spratova što će delovati interesantno.
Posebno glomazna je ova poslovna zgrada u uglu, obratite pažnju na proporcije te zgrade i ostale u stambenom bloku, oba kraka su dugačka koliko i jedan stambeni objekat.

Sa luciferom se slažem u vezi megabaraka. Meni se ipak ovde svidja zato što ima onaj NBGDSki "duh", tja da se gradi ogroman kompleks preko celog bloka, koji ovde na sreću odstupa od one politike 3-4 sprata ko u blokovima oko arene, a i prilično je raširen, ja ne verujem da na NBGD.u ima bloka koji bi po masivnošću mogao da se meri ovim. (ove "niže" zgrade će imati po 9, više po 14 spratova). Ono.. spektakularan projekat za naše podneblje, naravno arhitektonski nije baš vrhunac ali... ipak korak napred!

Ono što me muči je kako da završe ovo u roku od 2 godine? Em je ogromno, em smo spori. Osim ako ne rade i noću, ako budu uspeli... svaka im čast.

@barrcode, ne mislim da je lokacija bezveze, druga strana pruge je bliže naseljena pa ljudi žive bez problema, tu su svi važniji hipermarketi bukvalno preko puta, atraktivni deltaciti je isto tu... Manje više sve što ti treba za život uz dobre veze sa centrom (tramvaj i bus). Da je lokacija bezveze ne bi gradili ovu mrčinu.
 
Istovremeni (manje-više) početak gradnje svih zgrada je jedini način da se sve završi na vreme.
 
Objekat u celini predstavlja, donekle, neo-socialisticko-urbanomoderno resenje koje je idealno za drustvene namere poput Univ. naselja. ALI - za stanovanje??? Ne bas.

Bilo bi idealno ako bi se ceo objekat prepustio akademskim svrhama, naime, zamislite kako bi 4000-5000 studenata osvezilo novi beograd na toj parceli. Iskreno, kompletan blok me podseca na zapadne "University Campus". Te dve poslovne zgrade bi bile idealne za amfiteatre, laboratorije, ucionice, biblioteke, itd itd itd.

Takav projekat je mozda i najpotrebniji za buducnost Beograda.
 
Vrh