Dule je u pravu. Kad sam pre par godina pričao s jednim tek diplomiranim pravnikom, skrenuo mi je pažnju na nešto što sam prevideo:
Šta svaka vlast (u svetu) radi kada bi da ojača popularnost? Između ostalog, diže propisane kazne i sankcije.
I to zvuči super u medijima, kad pročitaš npr ''Država uvodi strože kazne za bahate vozače''.
Ali nije poenta da se uvede stroža kazna na mrtvom papiru nego da se primenjuju. Džaba nama i kazne 500.000 ili mesec dana pritvora za bahato parkiranje ako u praksi to niko neće sprovoditi i ako će imbecilni sudovi i krivosuđe sve to na kraju otpisati, smandrljati ili ublažiti.
Ali da, slažem se da je stanje sa bahatim parkiranjem i prekrivanjem tablica katastrofalno. Što rekoh ranije na temi, ovoliko debila sa prekrivenim tablicama ili pak skinutim, nije bilo čak ni 90ih, u vreme najgoreg rasula. To se prosto nije radilo. Lično krivim i Oko Ćoravo za tu epidemiju, jer otkako je ono uvedeno, svi sve poslove svaljuju na njih. A sistem i njegova primena su zakonski šuplji i slabi na 100 načina. Nije bitno što on pošalje kaznu, masa bahatih ih izvrda ili prosto zastare.
Svaka ovdašnja ''reforma'' organa bezbednosti i zakona je uvek rezultovala još gorom situacijom i rupama u nadležnostima. Dok je MUP bio zadužen i ovlašćen da prebija prste za šaranje grafita, bilo ih je, ali ne ovoliko. Dok je MUP bio zadužen da sankcioniše i kažnjava bahato parkiranje, bilo ga je, ali ne ovoliko. Otkako su uvedene Komunalne policije, mnogo toga je preneto na Komunalce. Rezultate znamo. A taman kad smo mislili da ne može gore od toga, oni u okviru svojih redova uvedu Oko Ćoravo na koje pak sami prebace deo poslova i nadležnosti. I situacija postane samo još gora.