Šta je novo?

Bahato parkiranje, bahati vozači i malograđanština

Debila ima previse jedno 200hiljada samo u bgu da se eliminise niko da suzu ne pusti.
Pre neki dan lik u skodi superb zakrcio sine kod usca ne moze niko da prodje, kucka poruku i provocira nece da se pomera policije nigde.
Zatim kod jednog nbgd gradilista lik desnu traku uzirpirao, kad mu neko trubne preti pokazuje srednni prst izlazi iz kola, psihicki bolestan, dal je neki investitor ili uterivac dugova ne znam ali za momentalno iskljucivanje iz saobracaja i zivota. Policije nigde. Kad bolje covek razmisli oni uglavnom sluze samo da dodju na uvidjaj kad se nesto desi i to je to. Za ovo na vracaru nemam komentar, osim da bi jedina adekvatna kazna bila da preko persone i njegovih kola predje valjak, po principu jbga desava se

IMG-20240723-WA0000.jpeg

Sve lepo objasnio i onda se "čudi" što policija ne radi svoj posao.

I šta raditi sad? Platiti nekoga da mu slomi kolena ili čekati pravosuđe ?

Ima jedan odličan film sa Benom Kingslijem kako je rešio slučaj smrti svog sina. Uvek mi tako nešto padne na pamet u ovakvim situacijama.

Poslednja izmena:
Belville,
Vinoteka "Wine Dog"

Pretovara se neka roba: dostavno vozilo preko trave, kroz cveće, preko dekorativnog štampanog betona - direktno do vrata lokala.
Roditelji sa kolicima i decom - neka pričekaju malo na suncu, ipak je napolju ovih dana samo 30C...

Prijatelj mi je prosledio da prijavim preko verifikovanog naloga, ali je odličan primer za ovde...

IMG_3725.JPG
IMG_3728.JPG
IMG_3726.JPG

Dok sam čekao pregled kod doktora, za pola sata su dva puta tražili ko se parkirao na mesto za invalide, na onoj klizi gde pristaju sanitetska vozila. Jedan se pravdao da je invalid, nisu mogli da mu objasne da je to traka za hitan prijem a ne parking da se ostavi auto.

Uradio sam jedno dobro delo danas:

Parkirao sam se u Galeriji na -1 i krenuo prema liftu. U jednom trenutku sam primetio Porše Panameru, švajcarske tablice (Cirih) kako se parkira na mesto za invalide.

Prišao sam i sačekao da se uparkira, u momentu kada su izlazili pitao sam ih: Excuse me, do you speak english?
Lik mi je odgovorio: yes
Ja sam dalje nastavio: why did you park car on the spot for disabled people?
Lik je krenuo da odgovara u stilu: ahh, uhm, khm, dok je gospođa koja izlazila sa suvozačkog mesta prokomentarisala, gle čuda, na čistom srpskom 😁 (znao sam da su naši čobani) "šta hoće ovaj", pa sam onda i ja prešao na srpski i rekao mu kulturno, ali vrlo odlučno "vrati se u auto i parkiraj na mesto koje nije obeleženo znakom da je za invalide, isto kao što radiš u Cirhu", čovek se odmah vratio u auto i ćutke se preparkirao na drugo mesto koje nije obeleženo znakom.

Sreli smo se ponovo u liftu, ali oni su se pravili da me ne vide (usiljeno okretali glavu na drugu stranu).

Drago mi je što sam tako postupio jer sledeći put cenim da će ipak razmisliti gde parkira, i ako već živi u Cirihu red bi bio on da nama ovde u Srbiji pokazuje kako se pravila poštuju u "razvijenom svetu", a ne da se mangupira kao kakav lokalni đilkoš, jer neko, za razliku od mene, može biti kraćeg fitilja, pa da umesto verbalne opomene, bude opomenut na neki drugi (neprijatniji) način.

Pa zato što ovde misle da mogu kako hoće da rade. <
A on tu parkira jer misli da ima super auto pa da mu slučajno niko ne ogrebe auto na manjem parking mestu. Često vidim da veliki automobili tako parkiraju.
Ja shvatam da su parking mesta uska, ali onda idi u Ameriku sa takvim velikim autom, ili idi na poslednji sprat pa tamo ima mesta, i neće siguro niko stati pored tebe.

Uradio sam jedno dobro delo danas:

Parkirao sam se u Galeriji na -1 i krenuo prema liftu. U jednom trenutku sam primetio Porše Panameru, švajcarske tablice (Cirih) kako se parkira na mesto za invalide.

Prišao sam i sačekao da se uparkira, u momentu kada su izlazili pitao sam ih: Excuse me, do you speak english?
Lik mi je odgovorio: yes
Ja sam dalje nastavio: why did you park car on the spot for disabled people?
Lik je krenuo da odgovara u stilu: ahh, uhm, khm, dok je gospođa koja izlazila sa suvozačkog mesta prokomentarisala, gle čuda, na čistom srpskom 😁 (znao sam da su naši čobani) "šta hoće ovaj", pa sam onda i ja prešao na srpski i rekao mu kulturno, ali vrlo odlučno "vrati se u auto i parkiraj na mesto koje nije obeleženo znakom da je za invalide, isto kao što radiš u Cirhu", čovek se odmah vratio u auto i ćutke se preparkirao na drugo mesto koje nije obeleženo znakom.

Sreli smo se ponovo u liftu, ali oni su se pravili da me ne vide (usiljeno okretali glavu na drugu stranu).

Drago mi je što sam tako postupio jer sledeći put cenim da će ipak razmisliti gde parkira, i ako već živi u Cirihu red bi bio on da nama ovde u Srbiji pokazuje kako se pravila poštuju u "razvijenom svetu", a ne da se mangupira kao kakav lokalni đilkoš, jer neko, za razliku od mene, može biti kraćeg fitilja, pa da umesto verbalne opomene, bude opomenut na neki drugi (neprijatniji) način.

Ako zelimo da Beograd bude kao Bec, Srbin mora da bude kao Austrijanac 🧐

Mnogo stvari je problem ciste bahatosti, evo npr u Galeriji iako ima parkinga koliko hoces, ljudi se parkiraju nepropisno blizu lifta jer ih jeli mrzi da prosetaju malo duze. Isto za mesta za invalide.

Naravno da grad ima dosta nedostataka pocevsi od infrastrukture, sluzbi itd... ali vecina komunalnih problema u gradu je i uzrok ciste bahatosti. Vecina toga je vrlo lako resivo da policajci i komunalci samo rade svoj posao.

Ja mislim da će sutra isto to da urade dok god su u Beogradu.

Da si im rekao "ne bih da se mešam, ali postoji jedna ekipa kojoj ste se vi što parkirate na mestima za invalide smučili i koji grebu kola takvima kao što ste vi i lome retrovizore i skidaju tablice" - možda bi se zamislili.

NAravno, svaka čast na delu i strpljenju!!!

Ja shvatam da su parking mesta uska, ali onda idi u Ameriku sa takvim velikim autom
Ma svugde u Evropi su parking mesta uska, i kod njega u Švajcarskoj su uska, i zbog toga treba samo da isto kao što bi uradio u Švajcarskoj uradi i u Beogradu, jer tamo sigurno nema opciju da parkira na 2 parking mesta ili na mesto za invalide.

Ok bi mi bilo da postoji opcija da se parkiraš na 2 parking mesta, ali da to platiš 2x više i da nema opcije besplatnih 3 sata parkinga u tom slučaju, pa ko želi komociju, uradi tako, i nema te opcije
ljudi se parkiraju nepropisno blizu lifta jer ih jeli mrzi da prosetaju malo duze
To je tek posebna sorta. U Galeriji ima baš mnogo tih indijanaca.

Meni nije palo na pamet da se parkiram na 2 mesta, ili na mesto za invalide, iako vozim veliki i skup auto, jednostavno bilo bi me sramota da to uradim. Nije mi problem da odem malo dalje, ili spustim se na -2 i nađem mesto.

Malopre vidim sredovečnog bolida koji 1) vozi Audi džip bez prednje i zadnje tablice 2) parkira to njesra na kolovozu ulice kroz koju prolazi javni prevoz i najbitnije - 3) pandure koji mrtvi ladni prolaze pored toga i ništa ne preduzimaju, samo idu dalje.

To je ta dobra stara srpska k....bolja. Svaka čast. 👌😎

Malopre vidim sredovečnog bolida koji 1) vozi Audi džip bez prednje i zadnje tablice 2) parkira to njesra na kolovozu ulice kroz koju prolazi javni prevoz i najbitnije - 3) pandure koji mrtvi ladni prolaze pored toga i ništa ne preduzimaju, samo idu dalje.

To je ta dobra stara srpska k....bolja. Svaka čast. 👌😎
Tačka broj 3 je stvar koja me najviše nervira. Naša policija reaguje samo ako dobije takvu direktivu od dispečera očigledno. Bezbroj puta sam prisustvovao situacijama gde neko divlja u saobraćaju, prodje pored policije, i ja taman pomislim "Jes sad će karma da ga strefi", kad ono policija kao da je duh prošao pored njih. Nula reakcije, dok npr u Americi policajci generalno kažnjavaju svaki prekršaj koji uoče, bez premišljanja.

Ja ne pamtim da sam video da reaguju na prekršaj u saobraćaju. Mislim da su samo lenji, a nema nikakvih reperkusija da se naprave blesavi pa to tako ide.

Ma kakvi.

Pa kačio sam ovde sliku taksiste u Kneza Miloša koji pred Saobraćajnim bumbarima pravi nekoliko prekrašaja, i stoji pred njima na semaforu i oni ništa.

Ali nije to ništa novo, bar ne meni. Nego brate ubije u pojam kada gledaš takve i još gore smradove i kancere na svom radnom mestu i onda vidiš još toga na putu kući. Srbija je vazda bila zemlja seljanije i ku...bolje. Ali mislim da u novijoj istoriji se to još više pogoršalo pod naprednim kancerom. Oni su dodatno razvili i nametnuli tu kulturu i mentalitet koji se bazira na "ma šta te boli k... Jel tebe nešto pogađa? Jel tebi neko dira nešto tvoje? Pa šta se onda upličeš, sedi, ćuti i uživaj". To je svuda. Bukvalno svuda.

Za mnoge Srbe, samo novac ili pretnja (šefa, poslodavca, mušterije, policije... ) su motivacija da urade nešto za sebe i zajednicu. Za mnoge ne postoji pomisao "daj bre da uradim nešto da i drugima i meni bude bolje". Znam da i inače sada u svetu rastu apatije svih vrsta ali ovo ovde je baš ekstrem. Kažem, bukvalno vidiš ljude koji neće ni svoj prostor da urede a kad se povede priča sve se svodi na "ma š.a te boli... " U fazonu ionako je sve prolazno, ionako je sve uzaludno, ionako ćemo svi da pomremo... što onda da se trudim uopšte. Užasno. Sve teže podnosim neke stvari ovde.

Vrh