Mislim da su obe strane u pravu u raznim stvarima, a ovo mi se posebno dopalo
Bas sam na temi Privatni prevoznici nedavno pisao kako je u Srbistanu na primer vozacka obuka, sa sve zakonima i institucijama oko nje, postala sredstvo masovnog pljackanja i obmanjivanja. Vozacka obuka skupa i kompleksna, prave tamo 35 pod-kategorija, uce se neki znakovi koji u realnosti nigde ne postoje, a na kraju dana opet mnogi umiru ili ostaju osakaceni na putevima i opet je zemlja iz godine u godinu sve punija debila za volanima.
Slicno se desava i sa obrazovanjem u ostalim sferama. Sedis u klupi od 6. godine do 19. ili 23. ili 25. i nakon 19 godina izlazis iz tih ustanova polovicno do nimalo spreman za zivot i posao. I dosvoravas se poslodavcima koji ocekuju da imas ispod 30 godina zivota a preko 15 godina radnog iskustva. Naravno, sve to nije endemicno samo za Srbiju, to je odavno globalni problem i na zapadu, otkako su (i) skolstvo i zdravstvo postali zrtve ekstremnog grabljivackog kapitalizma, te se pretvorili u biznise i sarade. Samo se kod nas to vise primecuje jer smo manje drustvo i jer smo mnogo dublje u korupciji i paradoksima. Jer ovo su ipak zemlja i drustvo u kojima se sve podredjuje politici i samo-zavaravanju. Pa tako npr dodjemo u situacije da politicmari na TVu pompezno najavljuju kako ce da kazna za nesto da se duplira. A niko ne prica o tome da je mnogo bitnije da li ce se zakon primenjivati u praksi i da li ce do sankcionisanja uopste doci, a ne to da li ce kazna na papiru biti laksa ili duplo teza.
Ljudi ovde cuju Nelecenog kako kaze "uvescemo pravni okvir za dozivotnu robiju" i masa njih se odusevi time. A niko da ga pita "dobro care, a oce li vam iko ikad odsluziti tu celu dozivotnu, ili cete svakog psihopatu da pustite posle 10 godina zbog lepog ponasanja?" I samim tim, koji ce nam andrak dozivotna ako ce svako posle 10 godina napolje? Tako je i sa ovim obukama za vozace, skolama, propisima,. zakonima... Na papiru sve zvuci dojajno i opasno ozbiljno. A u praksi sve gore i gore.
Serija The Wire je odlicno prikazala to (samo u drugim sferama), to kako neka drustva i kolektivi pocivaju na cistom samozavaravanju i smuti-pa-prospi pristupima.