Potpuno je očekivano da, ako su negde loši vozači, ni pešaci nisu bolji. Masa njih, jednostavno, ne ume da koristi pešački prelaz. Gledaš u vozilo koje dolazi (u vozača), jasno staviš do znanja da želiš da pređeš, 95% vozača stane - pre 30 godina stajao je jedan od pet, kulturniji su ljudi dosta nego pre. Nekad smo se čudili kad odemo u inostranstvo kako kola staju pred pešačkim, bila čista egzotika.
Dakle, dosta pešaka slabo zna svoj 'posao', što je u skladu sa mojim generalnim stavom da mi nismo dovoljno snalažlivo, znatiželjno... aktivno stanovništvo za život u velikom gradu. Nemamo urbane veštine razvijene u potrebnoj meri. Juče objašnjavam koleginici kako da vozi na Dedinje preko Mosta na Adi i Senjaka, naravno, zaždila na Gazelu, popodne. Seljačka bandoglavost, ali avaj, nije moj problem. Mada i jeste, takvi su većina i odlučuju o svemu.
Za vožnju, osnovno je: kad je noć, pešački prelazi bez semafora, još parkirana kola okolo, tu se mili, tako da može u svakom trenutku da se zaustavi. Svaka drukčija vožnja je izazivanje opšte opasnosti.