Nemam nameru da branim nikoga, ni ove pajsere na motorima ni gradsku vlast i službe. Ali moram da kažem da je Trg bio sabirni centar za moto-pajsere (mislim na onaj deo motociklista koji su pajseri) još pre rekonstrukcije. Kad god bih se kasno vraćao kući, mogao sam da vidim te moto-pajsere i njihove dečje igračke parkirane baš na tom istom mestu, samo što je tada to mesto bilo između žardinjera, fontane i kioska. I možda se zato manje primećivalo. Mada ko je redovno prolazio tuda, mogao je da ih opazi. Pogotovu kada neki pristiže na Samit pa se diže galama ili kada polaze u rutinska zaletanja duž Kralja Milana. Zbog kojih je, ako su priče taksista istinite, i ukinut zeleni talas u toj ulici.
Inače, kao što su reptili, glodari i insekti u proleće izlaze iz svojih jazbina a leti su najaktivniji, tako su i ovi pripadnici vrste Motociklus Pajserikus najaktivniji u toku leta. Leto je inače period u Beogradu kada svi pacijenti izlaze i pokazuju se. Ovi na motorima, zatim automobilisti sa otvorenim krovovima, automobilisti sa glasnim auspusima, pojedini biciklisti-kamikaze (bio je jedan čuveni što je divljao Knezom krajem 2010ih). I kao poput reptila i insekata, kad dođe jesen, i oni počnu da nestaju sa ulica i povlače se nazad u jazbine.
Naravno, svi navedeni problemi se lako mogu rešiti tako što kad prođe patrola murije, zaustavi ih i protrkeljiše ili kaže ovima na motorima da se maknu sa pešačke površine. Ali svi znamo da veći deo murije ovde zabole da to rade.
Alternativno rešenje za takve pojave je da im se ne pridaje pažnja. Ja kada na ulici čujem ili ugledam naloženog motoristu, ili nekog pajsera u kolima kome arlauču basevi, ili nekog u nekom besnom automobilu za kime se mnogi okreću, ja ih namerno ne gledam. Ili gledam kroz njih, preko njih, kao da ne postoje. Jer sve te kreature žive od privlačenja pažnje. Kada bi ih svi iskulirali dovoljno puta, stao bi i taj njihov egzibicionizam. Ostali bi samo oni koji izlaze zato što iskreno vole da krstare ulicom ili oni koji vole bržu vožnju. Ali makar bi ovi pozeri i atenšn horovi izumrli. Ali jbg, uvek ima određeni broj naloženih klinaca, ''car spottera'' i sponzoruša koje će da se lepe za njih i pumpaju im ego i taj egzibicionizam.