Postavio sam post u rubrici prijave gradskim sluzbama gde sam opisao problem koji se stvara prilikom izgradnje novih zgrada na mestima nekadasnjih kuca. Vracar i dobar deo Zvezdare je obuhvacen dup-om. (isto se desava i u drugim delovima grada) Prethodnih godina su se sazidale mnoge stambene zgrade na ovim opstinama. Ulgavnom su to objekti p+3 ili P+4 i vecina je sazidana ili ce se sazidati na mestima gde su nekada bile porodicne kuce.
Problem je sto su investitori prodavali prostor ispred novoizgradjenih zgrada kao parking prostor i za takva mesta na ovim lokacijama trazili izmedju 5-8 hiljada eura. Neki ljudi su platili tu ili slicnu svotu misleci da su zbilja kupili parking mesto, neznajuci da oni na tom placu koji su kupili od investitora nemogu samoinicijativno da formiraju parking mesto. Da bi formirali parking mesto, sekretarijat za sobracaj mora da im obezbedi ukljucenje na javni put, a to im sigurno nece omoguciti, jer ta parcela koju su kupili niije ni planirana da bude parking mesto kome treba obezbediti prilaz na javni put. To mesto ispred zgarde moze da bude mesto i za parkinga auta ali ukoliko mu se moze obezbediti npr bocni prilaz, ukoliko nemoze , jednostavno nemoze biti parking mesto.
Novi vlanici to ignosrisu, i od tih parcela ipred zgrada formiraju parking mesta, a onda i obelezavaju na trotoaru zutom farbom izlaz na javni put
(Beoput im je obelezio zutom ceo front, ne znam kako, i oko toga sada pisem prijavu, jer sam siguran da beoput nepravilno obelezava pariralista, a zasto to radi nepravilno, mogu samo da nagadjam) i tim ukidaju mogucnost parkinga za sve gradjane. Kod mene u ulici se upravo to desava, nakon zidanja novih zgrada , na mestima gde su se pre nalazila 3 parking mesta, danas nema nijednog parking mesta jer je celim frontom zuta linija.
Ukoliko tako nastave, u mojoj ulici nece postojati ni jedno parking mesto, iako postoji na dnu ulice znak da je 3 zona, placamo parking mesta mesecno, ali parking mesta nema -
nepostoje.
Obzirom da su njihova parking mesta nelegalno formirana, ocekujem da ce uskoro nastati ozbiljni problemi i da cemo mozda o ome citati i u novinama, jer ce biti dosta njih koji su platili vise hiljada eura za parking mesto koje nece moci da koriste Zasto do sada niko nije reagovao, ne znam, ali ja sam odlucio da stvar izgurm do kraja , da li tako sto ce njima ukinuti parking mesta i omoguciti i meni i svima ostalima da se parkiramo i na tim mestima, ili cu onda i ja ispred moje privatne kuce gde i dalje postoje 2 parking mesta izvuci zutu liniju i zabraniti svakome da se tu parkira.
1, 2, 4 su nove zgrade, 5 su novoformirana parking mesta ispred zgrade. crno ispred zgrade je ulaz u grazu a plavo ulaz u zgradu.
3 je stara privatna kuca, koja je vise izvucena na ulicu, ali jedino isped nje imate 2 parking mesta obelezena zelenom trakom.
Kao sto vidite ispred novih zgrada ne postoji nijedno parking mesto, sve je zuto. Jedina 2 parking mesta su isped stare kuce, onog trenutka kada se ta kuca srusi,a i ona formira isto tako nelegalni parking , u ulici vise nece biti parking mesta.
To se upravo desava na mnogim mestima u gradu.
Oni mozda zbilja poseduju pravo koriscenja parcele 5, ali im niko nemoze (ili ipak moze ?)obezbediti ulaz na nju celim prednjim frontom, na tu parcelu se moze uci i sa bocne srane iz ulaza u zgradu, ali se onda nemoze koristiti tako elegantno za parking i to je problem, jer ako se nemoze koristiti za parking niko to mesto nece platiti 5 ili 10k eura koliko su ih investitor prodavali, a lagali kupce da kupuju parking mesto.
p.s.Interesuje me kako beoput obelezava parking mesta ? Da li kada izadju na teren u neku ulici i krenu da obelezavju parking mesta to rade sac metodom, ovde imamo garazu, udri zuto, ovde nije garaza nego je samo sira kapija tu cemo da udarimo parking, ili imaju plan gde se vidi jasno stanje ?