[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=582860#p582860:4xmg3z3k je napisao(la):
Earthmoving » Uto Nov 20, 2018 10:58 pm[/url]":4xmg3z3k]Apropo nadzora. Pricao mi kolega kad je bio 80ih u Iraku na izgradnji autoputa Bagdad-Basra. Nadzor bio neki dedica iz Engleske. Kaze izvodjaci hteli da ga potkupe kolima,ovime onime ali ne vredi. Čiča izadje s vremena na vreme na autoput I samo pokaze uradi krenovanje asfalta (vadjenje uzorka) ovde, pa pokaze na drugo mesto "uradi tamo" I tako. Onda lepo pogleda slojeve uzorka, izmeri I kaze "ovo je dobro, ovo ne valja sve skidaj i radi ponovo , ovo valja..." I tako. Kaze, ovi izvodjaci cupali kosu ali čiči ne mogu ništa...
Eto, tako bi nadzor trebao da radi, da ne bude potkupljiv I da redovno izlazi na teren a ne da sedi u kancelarijama...
Драго ми је што поново видим твоје коментаре, после иха-ха дана. Мала исправка, каже се "керновање", српска верзија немачке речи "керн", што представља баљкасти узорак настао цилиндричним бушењем(из бетона, асфалта, ...). То што кажеш за Надзор, није тако применљиво код нас. Разлози:
1) Плате надзора су мизерне. Ко год мисли да се поштен надзор може платити испод 8000 евра, тај живи у дебелој заблуди.
2) Запошљавање особља и компанија за надзор је препуштено политичарима, па је надзор само украс.
3) Непостојање детаљних техничких спецификација. На пример: који материјал (стандард), како утврдити квалитет тог материјала (стандард), колико често испитивање квалитета материјала (стандард), како се уграђује (стандард), ко уграђује, чиме се уграђује (стандард), како се контролише (стандард)....
4) Непостојање дневних, недељних, месечних и периодичних процедура које врши надзор. Код нас колико сам запамтио, пошто не радим у Србији, надзор углавном прошета по градилишту, одпаметује пар реченица, па у канцеларију.
5) Недостатак перманентног усавршавања надзора
6) Ниво пројеката који су више на идејном него детаљном нивоу.
Иначе, тамо где су Британци надзор, увек упућује на чињеницу да је Инвеститор одлучан да се испоштује квалитет и рок. Ови "наши" французи, Талијани, Шпанци, Аустријанци, служе само да замажу очи.