Sa Rumunske strane je situacija još gora!

Rumuni još nisu povezali auto-putem Temišvar i Bukurešt a o drugima da ne pričamo... čekaće veza za Bugarskom još ihahaj, Vidin je ekstremno nepovezan sa Rumunske strane...Čak su u vreme izgradnje tog mosta preko Dunava vodili ozbiljne diskusije da li je to bacanje para i da li je dobro baš da se most nalazi na tom mestu...
Faktički ako ideš iz zapadne Evrope auto-putem ideš najdalje do Lugoja (gradić nekih 70-80 km posle Temišvara) i onda te čeka nekih dobrih 300 km hard core magistrale do Vidina... bezmalo 5-6 sati vožnje, zna da bude velika gužva do Turnu Severina (mada je put u odličnom stanju, širok, a priroda predivna) a posle Turnu Severina je put u ekstremno lošem stanju (bar bio pre 2 godine kad sam ja prolazio) kroz ravnicu, brdo sela i naseljenih mesta mada nema gužve...
Onda pređeš u Bugarsku i tek tad kreće žurka a već si se umorio od vožnje.

Od Vidina do Sofije imaš još 200 km jezive magistrale (još nekih 5 sati) posle koje ti Ibarska magistrala deluje kao uspavanka... A Bugari voze ko kamikaze... Raduckaju tu Bugari nešto, kao prave neki auto-put... ali neće to brzo...
Vrlo nepovoljan i ekstremno zamoran pravac i zato mnogi pre biraju da čekaju na granicama kroz našu zemlju nego da idu okolo... Posebno ako si Turčin i trebaš da voziš 3000 km... 500 km magistrale bi za njih bilo ravno ubistvu... I mislim da će to biti tako još bar 20 godina... a do tada se valjda i nama posreći da uđemo u Šengen