Imam tag i koristim ga, skraćuje svaki put po 2-3 minuta kad nije gužva, to je isto okej. Ali pogledajmo realno, ja od Ns idem ka Čačku, to su 4 rampe, ulaz u NS nikad nije više od 4-5 auta u koloni, Stara Pazova je možda jedina naplatna rampa gde se stvarno isplati enp zbog enp trake, Obrenovac opet ima dovoljno traka i nije toliko opterećen ( možda će postati sad) i Preljina totalno preopterećena, enp ne pomaže. Dakle nije samo do 2000 dinara, nego i do potpuno nepotrebnog troška za slučajeve kada stvarno ima enp treba da dođe na naplatu (Preljina juče i danas). Uz to, 2000 za parče elektronike od par dolara je malo bezobrazno, i samo to je bio razlog zašto sam izbegavao da kupim enp (tačnije čekao sam akciju 5000 dinara za putarinu i gratis uređaj, ali sam odustao). Niko ne spori da je enp odlična stvar, ali malo i realnosti, na bočnim rampama nikad ni na jednoj nije gužva, dakle enp ne treba (Preljinu gledam kao čeonu), dakle od 4 koje imam Ns Ča, na 2 bi trebalo enp da stvarno pomaže, u realnosti je to 1. Dakle nije 3/4 kao što bi putevi rekli verovatno, nego 1/2, 50%, premalo. Što je neko juče napisao, do Preljine 50 minuta, a isključenje sat vremena. Katastrofa. Uostalom, očajna je odluka da nijedna traka na Preljini nije skroz enp, jer bi time možda jednom dva-puta bile veće gužve (i ovo je veliko pitanje, verovatno čak i ne bi), ali bi se ljudi motivisali da stvarno koriste enp kad vide da ih obiđe neko i prođe dok oni čekaju (primer Stara Pazova). Kad ljudi vide da onaj sa enp-om stoji pored njega, misli u sebi Gledaj budale, bacio 2000 dinara, a stoji isto kao ja. Naravno, ovo sa dodavanjem dodatne stanice za naplatu je hitno i obavezno. Moraju to rešiti što pre, na bilo koji način, odlično rešenje je ono sa benzinskom stanicom koja je planirana tu, kao i sa dve naplatne rampe. Kako god, samo da se reši problem
Okej je narodu reći sad putuješ sat i pola sata čekaš, dakle 1,5h, a do juče si išao Ibarskom 2,5h. Ali nije okej prećutati da je put napravljen da dođeš za sat, a ne za sat i po. Jer čemu onda praviti nešto i zadovoljavati se malim stvarima. Ovaj mentalitet je neverovatan, ćuti kad imamo i ovo. Čuveno bolje vrabac u ruci, nego golub na grani. Ako možeš dohvatiti goluba, batali vrapca. Samo to je poenta. Otvaranja me ne zanimaju, tehnički je forum, ne politički, al me zanima koliko je novca dato na otvaranje i koliko je naplatnih stanica moglo biti napravljeno tim novcem.