Šta je novo?

Autoput Miloš Veliki / A2: Beograd-Požega-Boljare (Koridor 11)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=651054#p651054:1r47vvsj je napisao(la):
Niko Kažanegra » Sre Avg 21, 2019 12:23 pm[/url]":1r47vvsj]Boocky,
Cast svakome , ali lako je voleti maticu na daljinu. Zivis u uredjenoj zemlji, zaradjujes ogromne novce i onda klicati : Zivela Srbija. Ja ne prihvatam tu teoriju jer ne mogu oni da vole zemlju iz koje su otisli vise od nas koji smo ostali da se borimo sa svim nedacama . Mi koi smo ostali uprkos svim problemima , mozemo pricati o tome ,ne oni...Nije ovo protiv Krcana ( koji je covek legenda ) vec moj stav o tome...
E to sam cekao da napises... Mnogi misle da tamo cveta cvece, da je sve lako, da padaju milioni s neba a nije bas tako :)
A kad sam rekao dijaspora, mislio sam i na Crnu Goru, BIH, Hrvatsku, SAD, svuda gde Srbi zive... Potpisujem da vise vole Srbiju od nas samih. Dokazano vise puta do sada kroz istoriju. Oni su valjda manji Srbi jer zive van Srbije jel tako?

P.S. Neces me ubediti da narod preko Drine zivi sjajno ili narod u CG?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=651034#p651034:1hvil26s je napisao(la):
Zvezdara64 » Sre Avg 21, 2019 7:35 pm[/url]":1hvil26s]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=650951#p650951:1hvil26s je napisao(la):
KrCan » Wed Aug 21, 2019 1:44 am[/url]":1hvil26s]
Malo je sto Beogradjani zbog cistog politikanstva ne placaju ni obilaznicu ni AP kroz grad, nego jos treba osloboditi i otplate putarine od preko 200m€ do Obrenovca! I to nije skupo i to nije ogroman novaz, ali zato jeste ogroman novac do Boljara!
Prosto ne mogu da shvatim ovaj EGOIZAM! Kaze "napraviti AP do Zlatibora eventualno do Borove Glave brzi put i nista dalje!"
Treba li to da ljude koji zive sa druge strane te Prijepoljce, Pribojce, Varosane posuti gasom ? Oni i ne trebaju da zive! Samo od Beograda treba putovati onoliko koliko treba Beogradjanima, drugo je sve st***!

Nije egoizam. Često putujem u Crnu Goru, preko Kraljeva, Novog Pazara i Rožaja. I to idem, baš tamo gde bi autoput trebao da prodje. Moj lični interes bi bio da se autoput preko Boljara napravi i to što pre. Ali realnost je, da su van letnje sezone, sva tri puta ka Crnoj Gori pusta.
Živim u Srbiji i znam da su plate bedne. Znam da se prekomerno investiranje, pozajmljenim novcem, uvek obije o glavu siromašnom i srednjem sloju što je preko 80% Srbije.
Bravo na entuzijazmu ali veze nemaš o ekonomiji Srbije. Pogledaj zaduženost Srbije, BDP per capita i ostale parametre pa onda možda razumeš zašto sam za 2+2 do Borove Glave. Takve ideje kao tvoje, nerazumne, mogu da samo da posluže da se stanovništvo tih krajeva što pre, novim autoputevima, udobno odveze u Evropu u potragu za boljim životom. Tim krajevima je potrebnija drugačija infrastrukura i ulaganja.
Zaista nemam nameru da ovde polemisem, ali ti moram reci da sam diplomirani ekonomista, sa vrhunskim rezultatima u Jugopetrolu dok sam radio, a potom i kad sam otisao vani /zbog politickih, a ne strucnih razloga/, takodje u potpunosti zadovoljan i uspesan privatnim biznisom kojim se bavim!
Inace proveo sam 14 najlepsih godina na Zvezdari, a u Srbiji provedem bar tri meseca godisnje!! Toliko o mojim kompetencijama.

Srbin je Srbin gde god da je! Svaki od nas (90%) pomoze jednog ili vise rodjaka, prijatelja, komsiju u Srbiji u kontinuitetu. Mislim da je cifra oko 3 milijarde $ koliko se slije u zemlju od Ino doznaka.
Cisto radi poredjenja NIS u budzet unese godisnje 300 Miliona $ a mislim (ne tvrdim) da je NIS u top 5 kompanija u Srbiji.

Nismo mi heroji ali nismo ni zaboravili na vas koji ste ostali!

Добро знаш да сам мислио на тзв гастарбајтере,не прави се невешт.... :D :D

[/quote]

Nis finamsira oko 10-13 posot naseg budzeta. Ne bih o Nisu previse komentarisal ali onaj ko je radio tamo od 2008 od kad su Rusi dosli zna kako je! Upropastili su mi karijeru! Ruski kapitalisti su milion puta gori od americkih. Ali sto se ruskog bratskog naroda tice respect

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=651062#p651062:3f89sefu je napisao(la):
Niko Kažanegra » Sre Avg 21, 2019 12:36 pm[/url]":3f89sefu]Добро знаш да сам мислио на тзв гастарбајтере,не прави се невешт.... :D :D

[/quote]
Ja ne delim narod na one u Srbiji i one izvan, sve nas povezuje ista genetika, preci, krv, kultura, jezik... Kad sam pisao o Srbima izvan Srbije, mislio sam na sve bez obzira gde zive i koliko god da zaradjuju. Vecito neke podele, dokle ljudi?

:lol: Ovaj se Niko totalno uobrazio od kad mi je predsednik saopstio da ce se i Lazarevac naci na mapi AP u Srbiji, pa cak i ako struja ne poskupi! A mi jos nismo dobili izvestaj od njega jeli se Ibarska pretvorila u pesacku zonu!?.. :lol:

Kako može NIS da finansira budžet?
Valjda misliš na građane koji kupuju gorivo?

„Завршићемо пре краја 2021. и аутопут од Прељине до Пожеге, пре краја 2021. и Ваљево ће добити свој аутопут или брзу саобраћајницу, тих 15 или 17 км (до Лајковца)”, навео је Вучић.
Tekst iz Politike.

Evo ovako,ja sam poznati nerealni optimista i plus sve svima verujem. Nekako mi uvek neverovatno da neko laze i zna da laze i opet to prodaje kao istinu.
Ako oni zavrse do kraja 2021 ili početak 2022 Mira ce se imenom i prezimenom zahvaliti javno ,idem i na otvaranje i ima među prvima da prođem njime

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=651054#p651054:28pcb11w je napisao(la):
Niko Kažanegra » Sre Avg 21, 2019 12:23 pm[/url]":28pcb11w]Boocky,
Cast svakome , ali lako je voleti maticu na daljinu. Zivis u uredjenoj zemlji, zaradjujes ogromne novce i onda klicati : Zivela Srbija. Ja ne prihvatam tu teoriju jer ne mogu oni da vole zemlju iz koje su otisli vise od nas koji smo ostali da se borimo sa svim nedacama . Mi koi smo ostali uprkos svim problemima , mozemo pricati o tome ,ne oni...Nije ovo protiv Krcana ( koji je covek legenda ) vec moj stav o tome...

Apropo ovoga, pao mi je na pamet odlomak iz knjige "Blago cara Radovana" velikog Jovana Dučića, pesnika i patriote.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=651065#p651065:3muyq7sr je napisao(la):
boocky » Sre Avg 21, 2019 12:48 pm[/url]":3muyq7sr]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=651062#p651062:3muyq7sr je napisao(la):
Niko Kažanegra » Sre Avg 21, 2019 12:36 pm[/url]":3muyq7sr]Добро знаш да сам мислио на тзв гастарбајтере,не прави се невешт.... :D :D

Ja ne delim narod na one u Srbiji i one izvan, sve nas povezuje ista genetika, preci, krv, kultura, jezik... Kad sam pisao o Srbima izvan Srbije, mislio sam na sve bez obzira gde zive i koliko god da zaradjuju. Vecito neke podele, dokle ljudi?
[/quote]
Друже,
Управо си ти поделио народ .Поделио си на оне који више не живе у Србији и они по теби више воле Србију од нас који и даље живимо у њој .
Ти си направио поделу ,а ја сам тај који се грози Српских подела...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=651066#p651066:2mionkfl je napisao(la):
KrCan » Sre Avg 21, 2019 12:49 pm[/url]":2mionkfl]:lol: Ovaj se Niko totalno uobrazio od kad mi je predsednik saopstio da ce se i Lazarevac naci na mapi AP u Srbiji, pa cak i ako struja ne poskupi! A mi jos nismo dobili izvestaj od njega jeli se Ibarska pretvorila u pesacku zonu!?.. :lol:
Хехехехе друже мој,морам мало,долази и мојих 5 минута........ :D :D :D :D

@krcane Ok, spusticu loptu. Mislim da razumeš moj stav zašto 2+2 do Borove Glave

@Boocky Bio bih lično presrećan da se do 2029 izgradi AP do Boljara i da Crna Gora odradi svoj deo. Ali.. na ovom forumu se nije mnogo pisalo, na SCC imaš detaljniju istoriju pokušaja Crne Gore da nadje novac za deonicu Podgorica - Mataševo. Nisu mogli komercijalni kredit nikako da dobiju, jer su sve nezavisne analize govorile da je to preveliko opterećenje za CG. I to u doba "jeftinog" novca i niskih kamata na svetskom tržištu. Tek su Kinezi pristali da rade. Mnogi ekonomisti to smatraju omčom oko vrata za njihovu ekonomiju. Ja mislim da će uspeti da otplate ovu deonicu ali nisam siguran da će moći ostale.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=651068#p651068:pcfus69i je napisao(la):
drvopro » Sre Avg 21, 2019 11:50 am[/url]":pcfus69i]Kako može NIS da finansira budžet?
Valjda misliš na građane koji kupuju gorivo?

Ne, prihod od nisa koji ide drzavi, placaju porez i sl. Ne razumem se previse. Svaka privatna firma ili strana korpotacija placa porez drzavi.

Niko, mi smo ovde na prvoj liniji vatre. I to jako, jako dugo I intenzivno, mozda jos od pada Vincanske kulture ili bar od ANTIcke Grcke. (Ko ono bejahu Anti? ;)) Dolazak Grka, hriscanstvo, njegova podela, Rimljani, invazije sa svih strana, Huni, Avari, Bugari, Madjari, Albanci, Turci, Austrijanci, Britanci, Nemci, Sovjeti, Ameri, Jevreji (jevrejo-sovjeti I jevrejo-ameri)... Ali ko zna zasto, mozda smo prvi poceli, bili pioniri u osvanju drugih pocev od Nina Belova,mozda ne znamo sto nam je karma vaka.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=651069#p651069:c2e762os je napisao(la):
MiraC » Sre Avg 21, 2019 8:52 pm[/url]":c2e762os]„Завршићемо пре краја 2021. и аутопут од Прељине до Пожеге, пре краја 2021. и Ваљево ће добити свој аутопут или брзу саобраћајницу, тих 15 или 17 км (до Лајковца)”, навео је Вучић.
Tekst iz Politike.

Evo ovako,ja sam poznati nerealni optimista i plus sve svima verujem. Nekako mi uvek neverovatno da neko laze i zna da laze i opet to prodaje kao istinu.
Ako oni zavrse do kraja 2021 ili početak 2022 Mira ce se imenom i prezimenom zahvaliti javno ,idem i na otvaranje i ima među prvima da prođem njime
Miro posle jednog razgovora kojeg sam imao letos na odmoru sa kinezima i ja sam ostao otvorenih usta, zabezeknut ozbiljnoscu i sigurnoscu sa kojom su ti ljudi govorili i tvrdili da ce sto se njih tice biti sve do maksimuma ispostovano, pa i rokovi iznad svega! Imali su male rezerve u vezi projekata, jer ce biti dosta korekcija projekta idejnog koji je jedini bio na raspolaganju, kao i u vezi sa gradjevinskim dozvolama! Valjda opeceni losim iskustvom u CG! Ako se to izuzme, prosto je neverovatno koliko su optimisticno tvrdili da ce zavrsiti u roku! Tako da i ja imam zaista neki potajno divan predosecaj da ce ovo ici prilicno dobro!

када се подвуче црта о деоници Обреновац-Прељина, најбитније је ово:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=651074#p651074:183lo57r je napisao(la):
Zvezdara64 » Sre Avg 21, 2019 1:01 pm[/url]":183lo57r]@krcane Ok, spusticu loptu. Mislim da razumeš moj stav zašto 2+2 do Borove Glave

@Boocky Bio bih lično presrećan da se do 2029 izgradi AP do Boljara i da Crna Gora odradi svoj deo. Ali.. na ovom forumu se nije mnogo pisalo, na SCC imaš detaljniju istoriju pokušaja Crne Gore da nadje novac za deonicu Podgorica - Mataševo. Nisu mogli komercijalni kredit nikako da dobiju, jer su sve nezavisne analize govorile da je to preveliko opterećenje za CG. I to u doba "jeftinog" novca i niskih kamata na svetskom tržištu. Tek su Kinezi pristali da rade. Mnogi ekonomisti to smatraju omčom oko vrata za njihovu ekonomiju. Ja mislim da će uspeti da otplate ovu deonicu ali nisam siguran da će moći ostale.
Pa to sam i ja citao i to de facto jesu veliki projekti za tako malu zemlju kao sto je CG. Ali mi deluje nelogicno da se gradi jedna deonica (necu reci iz njive u njivu :lol:) iz kamena u kamen i da se to tako ostavi nedovrseno... Posmatram siru sliku i mislim da ce se jednog dana zavrsiti na ovaj ili onaj nacin. Pre 5 ili 10 godina mi je cela ova prica oko ovog koridora delovala nestvarno. Ali to je sada realnost, do Pozege se vozimo za nekoliko godina 2 ili 3, videcemo...
Fakat je da cemo imati u Srbiji bar 150 km cistog autoputa od BG do PZ sto nije mala stvar.

@mksim1 U pravu si kada kažeš da se previše ne razumeš. Ali zaista, NIS ne puni budžet sa 1-13% kako ti kažeš. Koliko se sećam, najveća dobit NIS-a jedne godine je bila oko 450 mil EUR (da li je oporeziva ili ne, mislim na dobit, zaista ne znam). No, ako je to ta cifra, onda pomnoži to sa 15% i dobićeš koliko NIS puni budžet.
No ti verovatno misliš na akcize i PDV na gorivo (koja jesu jedna od najvećih stavki javnih prihoda, ali koja nažalost umesto na infrastrukturu idu na isplatu penzija). Koje pak NIS uzima iz ruku građana i dalje prosleđuje državi. Dakle, to su pare građana.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=651079#p651079:23n9f78c je napisao(la):
KrCan » Sre Avg 21, 2019 12:08 pm[/url]":23n9f78c]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=651069#p651069:23n9f78c je napisao(la):
MiraC » Sre Avg 21, 2019 8:52 pm[/url]":23n9f78c]„
Miro posle jednog razgovora kojeg sam imao letos na odmoru sa kinezima i ja sam ostao otvorenih usta, zabezeknut ozbiljnoscu i sigurnoscu sa kojom su ti ljudi govorili i tvrdili da ce sto se njih tice biti sve do maksimuma ispostovano, pa i rokovi iznad svega! Imali su male rezerve u vezi projekata, jer ce biti dosta korekcija projekta idejnog koji je jedini bio na raspolaganju, kao i u vezi sa gradjevinskim dozvolama! Valjda opeceni losim iskustvom u CG! Ako se to izuzme, prosto je neverovatno koliko su optimisticno tvrdili da ce zavrsiti u roku! Tako da i ja imam zaista neki potajno divan predosecaj da ce ovo ici prilicno dobro!
Bojim se da ce promaći ovo sto si rekao!!! Kad je KrCan nesto rekao,a da na kraju nije bilo istina? Do sad nikad,znaci da je sa nekim pouzdanima pricao koji se razumeju u ovu deonicu!

Lepo sam rekla, toliko mi neverovatno da za 2 ipo godine bude gotovo,da cu sve ispostovat sto sam reklai, ako treba i svoju sliku staviti. Lako je pljuvati i biti pametan a imas izmišljeno ime na forumu. Jos teže je pohvaliti. e ja cu bome " izaci iz ormana" (da prevedem sleng sa engleskog).

Jedva cekam pocetak,bilo je milina pratiti kako most preko Save grade. Tunele necemo videti, ali ima puno mostova i petlji pa cemo biti u toku.

Kad smo kod petlji,sta ostade za Pz? Prvo nema petlje, pa jedna petlja ,pq jedna veca jedna manja( krak ka Kotromanu) pa na kraju jesu li dogovorili ikakvu varijantu da se zna? Nemoj da i naš predsednik opstine koji ce tada imati 26-27 godina mora da ide i postavlja znakove zbog guzvi jer ce biti haos :D

Hvala KrCane , daješ nam nadu

Pa cinjenica jeste da su kinezi zavrsili njihove 2 deonice u roku i da se cekala samo glinena deonica i tunel Brancic. Doduse, Preljina Pozega je dosta teza deonica, ali bice pravi test, videti kako ce probiti one ogromne tunele po 2 km i to sve zavrsiti za 2 godine :)
Neko je spomenuo da cekaju transport masina sa carine i da onda startuju sa radovima za mesec dva... Will see :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=651081#p651081:wkfyn3hf je napisao(la):
JohnnyLee » Сре Авг 21, 2019 2:09 pm[/url]":wkfyn3hf]када се подвуче црта о деоници Обреновац-Прељина, најбитније је ово:

file.php

Додао бих и да је далеко безбедније. :grand:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=651103#p651103:1fj7xamr je napisao(la):
Прле » 8 minutes ago[/url]":1fj7xamr]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=651081#p651081:1fj7xamr je napisao(la):
JohnnyLee » Сре Авг 21, 2019 2:09 pm[/url]":1fj7xamr]када се подвуче црта о деоници Обреновац-Прељина, најбитније је ово:

file.php

Додао бих и да је далеко безбедније. :grand:

Samo još treba doći do Obrenovca :)

Zna li se logika zašto se deo od NBG do Obrenovca nije prvo radio?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=651074#p651074:2w1yw1t8 je napisao(la):
Zvezdara64 » Sre Avg 21, 2019 9:01 pm[/url]":2w1yw1t8]@krcane Ok, spusticu loptu. Mislim da razumeš moj stav zašto 2+2 do Borove Glave

Ne brini druze u principu ja nikom ne zameram na misljenju, pa ni tebi naravno! Nazalost i ja sam pre impulsivan i to gledam kroz prizmu pravednost, pa onda odreagujem tako, mada koliko se god kome cinilo, zaista ne zamerim nikome!
Da se vratim temi! Prethodna dva ne uspela pokusaja bila su u vreme,koliko se secam, kad nisu bile niske kamate, vec obrnuto, a i cifre su bile daleko daleko vece nego ovih 809m€ i plus namerno preskoceni poslovi ugovorom, koji su dodatno kostali, ne mogu sad tacno ti reci koliko, ali blizu stotinak miliona, za deo pristupa na trasu, NS i hidro i elektro instalacije!
Sa Hrvatskim Konstruktorom mislim da je cifra bila negde oko milijardu ipo, a prvi pokusaj jos znatno skuplji. Ne drzi me za rec, ali tako nesto! To je bio period i kad je Zoran Djindjic pokusavao da osposobi Juzni krak koridora x i veruj mi to su bila mnogo mnogo teza vremena i kad su finansije i operativa u pitanju, nego sto je slucaj u zadnjih desetak godina!
Iznenadices se kad ti kazem da su u CG vrlo daleko otisli oko zatvaranja finansijske konstrukcije za nastavak druge deonice do Andrijevice! Iz nekih Evropskih fondova /u rasponu od 10% vrednosti deonice su aplicirali za bespovratna sredstva i to ide da sa tim udelom udju u verovatno sa Kinezima u neku vrstu koncesije, a nemoj da se iznenadis i da to i Srbija razradjuje, pa da Kinezi preuzmu kompletno rastojanje od Pozege do Mateseva! Po svim naznakama se ide na tako nesta, ali se nista pouzdano nece znati do zavrsetka prve deonice, kao i do zavrsetka dela do Pozege! Dakle krajem sledece godine ce mo o tome i te kako vise pricati!
Kao sto preneh Miri moj optimizam za Preljina Pozega, evo i da vam kazem da ce se mimo svih ocekivanja vrlo intenzivno izgraditi Moravski koridor, kad se vec jednom pocne graditi, ali o tom detaljnije oko NG.
P.s iznenadices se kad ti posaljem PGDS izmedju Srbije i CG i kolikav je rast iz godine u godinu!
No naravno da stoji da je deonica uzasno skupa do bola, ali ipak neophodna! Stalno navodim primer Hrvatske i tvrdim da su uradili fantasticnu stvar! Pozdrav

Vrh